محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832635728
امام در مورد فرهنگ و هنر چگونه می اندیشید؟/ احکام موسیقی مانند سایر احکام تابع زمان و مکان است/ انتشار موضع امام درباره فیلم «گاو» همگان را متعجب کرد
واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
انتشار کتاب «فرهنگ؛ سایه نبوت»؛
امام در مورد فرهنگ و هنر چگونه می اندیشید؟/ احکام موسیقی مانند سایر احکام تابع زمان و مکان است/ انتشار موضع امام درباره فیلم «گاو» همگان را متعجب کرد
امام: مطبوعات باید مستقل و آزاد باشد... و همه گونه انتقاد را با بی طرفی منتشر سازند، آن گونه که جنابعالی از اخبار و روایات برداشت دارید، تمدن جدید به کلی باید از بین برود و مردم کلوخ نشین بوده و یا برای همیشه در صحراها زندگی نمایند، ما باید سعی کنی تا حصارهای جهل و خرافه را شکسته تا به سرچشمه زلال اسلام ناب محمدی (ص) برسیم.
روز نو :
امام: مطبوعات باید مستقل و آزاد باشد... و همه گونه انتقاد را با بی طرفی منتشر سازند، آن گونه که جنابعالی از اخبار و روایات برداشت دارید، تمدن جدید به کلی باید از بین برود و مردم کلوخ نشین بوده و یا برای همیشه در صحراها زندگی نمایند، ما باید سعی کنی تا حصارهای جهل و خرافه را شکسته تا به سرچشمه زلال اسلام ناب محمدی (ص) برسیم.
به گزارش روز نو؛ کتاب «فرهنگ؛ سایه نبوت» با عنوان فرعی «گذاری از روایت به درایت فرهنگی و هنری امام خمینی(س)» تألیف خسرو طالبزاده از سوی معاونت فرهنگی ستاد مرکزی بزرگداشت حضرت امام خمینی (س) منتشر شد.
این کتاب سعی دارد دیدگاه های حضرت امام خمینی(س) را در مورد هنر از منظر های مختلفی چون، امام به عنوان فیلسوف و متفکر، به عنوان عارف، سیاست مدار و مجتهد مورد برسی، تفسیر و تأویل قرار دهد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و خبری جماران در مقدمه این کتاب آمده است: «قلمرو فرهنگ و هن یکی از حوزه اختلافی و میدان تضارب آراء و نظرها {در جمهوری اسلامی} است که از مباحث فقهی و حتی کلامی و فلسفی و عرفانی آغاز میشود و در حوزه علوم انسانی و معرفت جدید بسط و امتداد مییابد و با اختلاف مدیران و سیاستگذاران فرهنگی و هنری در دهههای اخیر به اوج خود رسیده است».
«یکی از راههای کوشش برای رفع و حل این مسائل و مشکلات داخلی بر سر تعریف و فهم و درک قلمرو فرهنگ و هنر و مصادیق هنر مشروع و مقبول با هنر نامشروع و ناموجه، رجوع به متن گفتاری و نوشتاری امام است...» پی بردن به آنچه امام دقیقاً از فرهنگ و هنر و موضوعاتی چون سینما، موسیقی و نقاشی و مجسمهسازی و تئاتر... مراد و منظور داشت و میفهمید، برای کاوشگران و محققان شاید میسر نباشد. آنچه امام از این موضوعات در نظر داشت، راز و رمزی است که اگر کسی هم آن را بگشاید در مقام تفسیر و تأویل و تشریح است نه پردهبرداری از این راز و کشف محجوب آن ...»
نویسنده در این کتاب سعی دارد مباحث فرهنگی و هنری از نگاه حضرت امام را از بعد کارشناسی و تخصصی مورد برسی و میکوشد با ارائه توضیحاتی از دیدگاههای فرهنگی و هنری امام خمینی (س) این دیدگاهها را مورد تحلیل، تفسیر و شاید تأویل قرار دهد.
بخش اول از بخشهای ششگانه کتاب حاضر با عنوان «راز پدیدار فرهنگ» به تعریف فرهنگ از زوایا و دیدگاههای گوناگون میپردازد و وضعیت این مقوله را در دوره باستان، در دوره ایران قدیم و در دوره جدید از رنسانس تا به امروز بهصورت اجمالی شرح و توضیح میدهد.
امام خمینی: فرهنگ سایه نبوت
بخش دوم کتاب با عنوان «امام خمینی: فرهنگ سایه نبوت» است که عنوان اصلی کتاب نیز از این بخش گرفتهشده است. ازنظر مألف در فهم و کشف معنای فرهنگ از منظر امام خمینی، پیش فهمها و پیشفرضهایی را باید مدنظر داشت که در ابتدای این بخش به برخی از این پیشفرضها اشاره میشود و سپس «منزلت فرهنگ از منظر امام» مورد برسی قرار میگیرد.
طالبزاده در توضیح منزلت فرهنگ از منظر امام مینویسد: فرهنگ ازنظر امام سایه نبوت و غایت تربیت یا نیل به کمال انسانیت است که مقصد انبیا و نبوت بوده است تا انسان را از مرتبت طبیعت به عالم سعادت و شقاوت رهنمون سازد.
امام عارف: جمالشناسی تا عرش وجود
بخش بعدی کتاب تحت عنوان «امام عارف: جمالشناسی تا عرش وجود» است که بعد از تعریف هنر و زیبایی در فلسفه غربی و تفکر و عرفان اسلامی و به مفهوم زیبایی و نسبت آن باوجود از منظر امام خمینی، حقیقت زیبایی و مطلق بودن زیبایی در نزد خدای تعالی، روشنگری در فرق میان بهاء و جمال خداوند و... در تفکر فلسفی و عرفانی امام خمینی میپردازد.
در پایان این بخش ذیل نکاتی در مورد معانی و موضوعات تجلی و جمال ازنظر امام خمینی، آمده است: «حکمت هنر از دیدگاه و درایت امام به گستردگی فلسفه و حکمت و زیبایی هنر و جمالشناسی از دوره باستان تا به امروز تاریخ و تبار دارد و هم میتواند نیازهای نظری و تئوریک امروز هنر در جامعه و فضای علمی ایران را تأمین و مرتفع کند و هم میتواند بدفهمی و سوءظن به هنر را تلطیف و ترقیق کند».
امام بهمثابه مجتهد هنر
بخش چهارم این کتاب بعد از برسی نگاه امام بهعنوان فیلسوف و عارف به فرهنگ و هنر در بخشهای پیش، وجهه دیگری از اندیشه و بینش و درایت امام در خصوص هنر و فرهنگ موردتوجه قرار میدهد. در این وجهه و ساحت، امام در مقام معمار انقلاب اسلامی و مؤسس جمهوری اسلامی به حوزه فرهنگ و هنر نظر میافکند و با مشکلات و مسائل نظام نوپا در عرضه هنر و فرهنگ مواجه میشود و میکوشد تا تدوین و تبیین مبانی سیاست و راهبرد فرهنگ و هنری نظام را سامانی بخشد.
نویسنده عنوان میکند در تصاویر و عکسهایی که از امام منتشرشده، برخی از این تصاویر اگرچه از نگاه امروز عادی مینماید، اما حاوی نکاتی عمیق و قابلتوجه است. در برخی از این عکسها، تصویر امام را در حال روزنامه خواندن و گوش دادن به رادیو میبینیم. وقتی این تصاویر بازندگی مجتهدان و فقها مقایسه شود، حاوی نکته مهمی است؛ امام اهل رسانه بود و روایتها و نقلقولهای متعددی وجود دارد که امام سریالهای سیما مانند دزد» یا «پاییز صحرا» را میدیدند، کتابهای جلال آل احمد را میخواندند و در مورد آنها به جلال پیامی مشفقانه میفرستاد. این دادهها بیانگر آنهاست که امام با فضای رسانه و موسیقی و فیلم و هنر و به تعبیر دیگر، محصولات و آثار هنری و فرهنگی آشنا بود. این امر، نهتنها بهعنوان رهبر انقلاب و نظام جمهوری اسلامی و مقام ولایتفقیه بلکه بهعنوان یک مجتهد و فقیه مردی نادر و شاذ است. این خصوصیات امام تمایز بارزی را در نظرهای ایشان نسبت به دیگران رقمزده بود.
امام بهعنوان یک رهبر سیاسی در خلال دهههای گذشته در دوران پیش و پس از انقلاب، در مورد هنرهایی مانند سینما، موسیقی و فیلم، مواضعی اتخاذ و بیان کردهاند که با زمانه خودسازگاری دارد، آیتالله جوادی آملی میگوید: امام در شورای علمی همایش فقه هنر با اشاره به مسئله مجسمهسازی در فقه فرمودند: «آن مجسمهها را در آن زمان میپرستیدند، الآن که دیگر اینطور نیست. مثل مسئله شطرنج که وقتی موضوع عوض میشود حکم همتغییر میکند»
در این بخش در ذیل عنوان روایتهای هنری و فرهنگی امام، به دیدگاههای امام در مورد «آزادی» پرداخته میشود و مسائلی مانند مصاف با استبداد، تبیین و حد قانونی آزادی دیدگاههای امام بیان میشود.
بهعنوان نمونه امام میفرماید: «اول چیزی که برای انسان هست، آزادی در بیان است، آزادی در تبیین سرنوشت خودش است». یا «مطبوعات باید مستقل و آزاد باشد... و همه گونه انتقاد را با بیطرفی منتشر سازند».«نباید ماها گمان کنیم که هر چه میگوییم و میکنیم، کسی را حق اشکال نیست. اشکال بلکه تخطئه یک هدیه الهی است برای رشد انسانها»
امام؛ هنرنمایشی و نظریه بدیع مخاطب محوری
نویسنده بخش پنجم کتاب را همانگونه که در عنوان آن یعنی «امام؛ هنرنمایشی و نظریه بدیع مخاطب محوری» مشخص است، به هنرهای نمایشی از دیدگاه امام اختصاص داده است و بعد از درآمدی نظری بر سینما دیدگاههای امام در مورد سینما، فیلم و تلویزیون را برسی میکند.
خسرو طالبزاده در همین بخش ذیل عنوان «امام خمینی بهمنزله مجتهدی هنری» نظر امام را در مورد فیلم «گاو» داریوش مهرجویی بازگو میکند و دراینباره میگوید: انتشار موضع امام درباره فیلم گاو همگان را متعجب کرد. مرجع تقلید و فقیهی در مورد فیلمی نه روایتگر و مستند، اظهارنظر کارشناسی میکند و در حال و هوای تردید و ظن به سینما این موضع امام خلاف و عجیب مینمود. این در حالی است که فیلم در دوران رژیم شاه ساختهشده بود و کارگردان آن از نسل روشنفکران و نویسنده داستان هم فردی بود که تعلق مذهبی نداشت؛ اما هیچکدام از این عوامل بر داوری امام از این فیلم تأثیر نگذاشتند.
امام؛ موسیقی و جایگاه عرف
طالبزاده بخش آخر این کتاب را به برسی موسیقی و جایگاه عرف نزد امام خمینی (س) اختصاص داده است. این بخش نیز مانند بخش پیشین در ابتدا درآمدی نظری بر هنر موسیقی دارد و بر مباحث مربوط به موسیقی در سدر اسلام، متون اسلامی و همچنین فتاوای علمای اسلام و تشیع میپردازد.
در ادامه این بخش نویسنده آرای امام خمینی (س) را درباره موسیقی مورد برسی قرار داده است. یکی از مواردی که درایت امام را درباره موسیقی روشن میکند، اشکال و انتقادی است که آیتالله قربانی از شاگردان امام در سال 67 درباره پاسخ امام با استفتائی درباره موسیقی در نامهای بیان کرد.
حضرت امام در این استفتاء در مورد موسیقی و شطرنج میفرمایند: خریدوفروش آلات مشترکه بهقصد منافع محلله آن اشکالی ندارد» برفرض مذکور اگر بردوباختی در بین نباشد، اشکال ندارد.
بعدازاین استفتاء آیتالله قدیری به حضرت امام مینویسد و در این موارد سؤالاتی را مطرح میکند؛ که امام دربخشی از جواب ایشان مینویسد: «قبل از پرداختن به دو مورد سؤال در مورد برداشت شما از احکام اسلام آنگونه که جنابعالی از اخبار و روایات برداشت دارید، تمدن جدید بهکلی باید از بین برود و مردم کلوخ نشین بوده و یا برای همیشه در صحراها زندگی نمایند.» و در جواب نامه دوم ایشان میفرمایند: ما باید سعی کنی تا حصارهای جهل و خرافه را شکسته تا به سرچشمه زلال اسلام ناب محمدی (ص) برسیم و امروز غریبترین چیزها در دنیا همین اسلام است؛ و نجات آن قربانی میخواهد و دعا کنید من نیز یکی از این قربانیهای آن گردم.
نویسنده کتاب در توضیح آرای امام درباره موسیقی دیدگاههای ایشان را به دو دسته؛ موسیقی بهمنزله غنا و موسیقی در زمینهٔ و زمانه خاص تقسیم میکند: 1. موسیقی به منزله غنا؛ اساساً بیشتر این آراء به غنا و موسیقی مجلسی و مطربی اختصاص دارد. 2. موسیقی در زمینه و زمانه خاص؛ موضع امام به زمینه و زمانه خاص موسیقی دلالت و ارجاع دارد.
در مورد دوم نظرهای امام نهتنها ملحوظ به تفکیک موسیقی غنایی از موسیقی بیاشکال است، بلکه موسیقی در مکان و زمان متفاوت هم حکم متفاوت دارد.
حضرت امام در مورد بیشتر سؤالاتی که از ایشان در مورد موسیقی میشود جوابی ثابت دارند و میفرمایند: «موسیقی مطرب حرام است و صداهای مشکوک مانع ندارد.» بهعبارتدیگر، از نظر امام احکام موسیقی مانند سایر احکام تابعی از زمان و مکان است. به همین دلیل لفظی در ادبیات پاسخ امام به استفتائات به تدریج رایج و در نوشته های ایشان متداول شده که گویی امام می خواهد مفهوم تازه ای را در باره موسیقی وضع کند. این کلمه و لفظ" مشکوک" است که در بیشتر پاسخ به استفتائات در مورد موسیقی به کار رفته است. گویی دو نوع موسیقی وجود دارد : موسیقی مطربی و مخصوص مجالس لهو و لعب و مطربی و موسیقی مشکوک.
کتاب «فرهنگ؛ سایه نبوت» با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی به مناسبت بیست و هفتمین سالگرد بزرگداشت حضرت امام خمینی(س) در بیست هزار نسخه چاپ و منتشر گردیده است.
منبع: جماران
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]
صفحات پیشنهادی
از تقویت دیپلماسی فرهنگی با زبان موسیقی تا تشکیل بانک جامع اطلاعاتی هنرمندان پیشکسوت
فعالیت معاونت هنری وزارت فرهنگ در دولت یازدهم تشریح شد از تقویت دیپلماسی فرهنگی با زبان موسیقی تا تشکیل بانک جامع اطلاعاتی هنرمندان پیشکسوت تهران - ایرنا - تقویت دیپلماسی فرهنگی کشور با استفاده از زبان موسیقی برگزاری و حمایت از جشنواره های ملی و بین المللی هنری تشکیل بانک جامعساخت مجتمع فرهنگی هنری بندر امام حسن(ع) تسریع شود
امام جمعه بندر امام حسن ع ساخت مجتمع فرهنگی هنری بندر امام حسن ع تسریع شود شناسهٔ خبر 3809712 - یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰ ۰۴ استانها > بوشهر jwplayer display inline-block; بوشهر - امام جمعه بندر امام حسن ع گفت ساخت مجتمع فرهنگی هنری بندر امام حسن ع تسریع شود به گزارعضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر بوشهر خواستار شد اصلاح مصوبه شورای شهر در مورد قطعه نامآوران و هنرمندان در آرامس
عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر بوشهر خواستار شداصلاح مصوبه شورای شهر در مورد قطعه نامآوران و هنرمندان در آرامستان بوشهر عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر بوشهر نیز خواستار اصلاح مصوبه شورا در تعیین قطعه ویژه هنرمندان نامآوران و ورزشکاران در آرامستان بوشهر شد به گزارش خبرگزاری فارس ابی توجهی به هنر تئاتر/صنایع فرهنگی و هنری مورد توجه قرار گیرد
رئیس سازمان بسیج هنرمندان خراسان جنوبی بی توجهی به هنر تئاتر صنایع فرهنگی و هنری مورد توجه قرار گیرد شناسهٔ خبر 3796740 - یکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲ ۲۴ استانها > خراسان جنوبی jwplayer display inline-block; بیرجند- رئیس سازمان بسیج هنرمندان خراسان جنوبی گفت متاسفانه هنر تئامدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خبر داد انعقاد تفاهمنامه میان کانون پرورش فکری و آموزش و پرورش/
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خبر دادانعقاد تفاهمنامه میان کانون پرورش فکری و آموزش و پرورش در تلاش برای تعامل با سایر نهادهای فرهنگی هنری هستیم مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از انعقاد تفاهمنامهای میان کانون و آموزش و پرورش خبر داد و گفت ما به دنروحانی:اگر اندیشه امام نبود، هنر و موسیقی انقلابی هم نبود/اگر امام نبود متحجرین دانشگاه را هم نمی پذیرفتند اما
روحانی اگر اندیشه امام نبود هنر و موسیقی انقلابی هم نبود اگر امام نبود متحجرین دانشگاه را هم نمی پذیرفتند اما امام منادی وحدت حوزه و دانشگاه بود رییس جمهور گفت اگر فکر و اندیشه امام نبود بعد از حدود ۴۰ سال انقلاب ما میماند اگر افکار امام نبود امروز جمهوری اسلامی به عنوان حکخسارت های احکام نادرست قضایی، چگونه جبران می شود؟
خسارت های احکام نادرست قضایی چگونه جبران می شود تصمیمات عجولانه و ناآگاهانه ممکن است عواقب حقوقی و قضایی برای هر شهروندی داشته باشد که طبق قانون اساسی اگر شهروندی احساس بیعدالتی از قاضی داشته باشد میتواند از وی شکایت کند به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان تصممسؤول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد هرمزگان مطرح کرد برگزاری سلسله همایشهای «بررسی نقش عفاف و حجا
مسؤول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد هرمزگان مطرح کردبرگزاری سلسله همایشهای بررسی نقش عفاف و حجاب در استحکام خانواده در مساجد هرمزگان مسؤول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد هرمزگان گفت بهمناسبت هفته عفاف و حجاب سلسله همایشهای بررسی نقش عفاف و حجاب در استحکام خانوادامام سجاد(ع) احیاگر فرهنگ عاشورا بود/ اهمیت صحیفه سجادیه
در گفتوگو با مهر مطرح شد امام سجاد ع احیاگر فرهنگ عاشورا بود اهمیت صحیفه سجادیه شناسهٔ خبر 3807409 - پنجشنبه ۶ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹ ۰۹ استانها > قم jwplayer display inline-block; قم - جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران گفت اقداماتی که اهل بیت امام حسین ع با محوریتعلی آدمی، الهام کشاورز مقدم تحول هندسه قدرت در پرتو ماهیت فرهنگی و ژئوپلیتیک منطقه ای قدرت؛ مطالعه موردی تحولا
علی آدمی الهام کشاورز مقدمتحول هندسه قدرت در پرتو ماهیت فرهنگی و ژئوپلیتیک منطقه ای قدرت مطالعه موردی تحولات غرب آسیا تأثیر عامل فرهنگ در ساخت روحیۀ همگرایی و هویت مشترک در انسانهای یک منطقه موجب شکل گیری فصل نوینی از ژئوکالچرها شده است چکیده تا چند دهۀ اخیر دولت ها بر سر مسائ-
گوناگون
پربازدیدترینها