تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):افطارى دادن به برادر روزه دارت از گرفتن روزه بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816599184




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شرایط تولید مشترک خودرو بین ایران و آمریکا


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: شرایط تولید مشترک خودرو بین ایران و آمریکا
عضو ناظر مجلس در شورای رقابت گفت: ارتقاء صنعت خودروسازی کشور زمانی تضمین می‌شود که با برندهای مطرح بین‌المللی مشارکت در سرمایه‌گذاری و تولید داشته باشیم، با توضیحی که دادم حتما اجازه داریم که با خودروسازان آمریکایی به صورت مشترک تولید خودرو داشته باشیم.
آفتاب‌‌نیوز : ولی ملکی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: هر اقدامی در صنعت خودرویی کشور انجام می‌شود حتی اگر خودرو وارد می‌شود باید در جهت تقویت صنعت خودروسازی کشور باشد و قطعا واردات خودرو به صورت سی بی یو ( خودروی آماده) از هیچ کشوری راه‌حل نیست.


وی ادامه داد: بهترین راه‌کار برای ارتقاء صنعت خودروسازی کشور مشارکت با برندهای مطرح خودروسازی بین‌المللی است. به نظر بنده کاری که ایدرو، سایپا و ایران‌خودرو برای تولید مشترک در ایران با کشورهای فرانسه و چین انجام داده‌اند، مدل خوبی است و هیچ ایرادی ندارد که با برندهای مطرح آلمانی، ژاپنی و حتی  آمریکایی وارد مذاکره شویم و الگوی قرارداد ایدرو را پیاده کنیم.


وی یادآور شد: اگر واردات خودرو از آمریکا را مزمت و نکوهش کردم صرفا به خاطر رفتار دشمنانه و مغرضانه سیاست‌مداران این کشور است والا اگر مدیران سیاسی این کشور دست از غرض‌ورزی بردارند و منصفانه با سیاستمداران ایرانی پای میز مذاکره بنشینند و فناوری‌های روز را از طریق صنعت‌گران و سرمایه‌گذاران خود در اختیار صنعت خودرویی کشور قرار دهند و با سرمایه‌گذاری که در صنعت خودروسازی ایران انجام می‌دهند، تضمین کنند بخشی از تولیدات مشترک  را به بازارهای جهانی صادر کنند، هیچ اشکالی در همکاری مشترک با این کشور وجود ندارد.


رییس کمیته صنعت کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر این‌که «در گسترش و تعمیق روابط اقتصادی باید تعصبات را کنار گذاشت»، اظهار کرد: بازار خودرویی کشور بهترین ظرفیت برای سرمایه‌گذاران خارجی است که توسط مدیران سیاسی و اقتصادی کشور می‌تواند در بهترین سطح به عنوان سهم آورده به میدان مذاکرات اقتصادی آورده شود. ارتقاء صنعت خودروسازی کشور زمانی تضمین می‌شود که با برندهای مطرح بین‌المللی مشارکت در سرمایه‌گذاری و تولید داشته باشیم. با توضیحی که دادم حتما اجازه داریم که با خودروسازان آمریکایی به صورت مشترک تولید خودرو داشته باشیم.


وی واردات خودرو به صورت سی بی یو از هر کشوری را نادرست دانست و افزود: وقتی صحبت از یک قاعده می‌کنیم، نباید برخی کشورها را مستثنا کنیم؛ بنابراین واردات خوروی ساخته شده از هیچ کشوری به صلاح نظام اقتصادی، بازار اشتغال و ارتقاء صنعت کشور نیست و نتیجه‌ای جز بیکار شدن کارگران و ضربه به چرخه صنعتی و اقتصادی کشور عایدی دیگری برای‌مان ندارد، خواه کشور صادرکننده آمریکا باشد یا چین، مهم این است که به جای واردات خودروی آماده، فناوری تولید خودرو را با همکاری و شراکت برندهای مطرح همان کشورها به کشور  انتقال دهیم.


وی با اشاره به یکه‌تازی چین در بازار خودرویی کشور، گفت: خودروهای چینی هم زمانی باید اجازه در اختیار گرفتن سهمی از بازار خودرویی کشور را داشته باشند که به صورت مشترک با خودروسازان ایرانی، تولید داشته باشند در غیر این صورت همان زیانی که از ناحیه واردات خودروهای ساخته شده آلمانی، آمریکایی و ژاپنی به صنعت و اقتصاد کشور وارد می‌شود به طریق اولا از ناحیه واردات خودروهای چینی اتفاق می‌افتد.


این عضو هیات رییسه کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم مشکین‌شهر در مجلس در پاسخ به این پرسش که خودروی آمریکایی جی ام تحت لیسانس در چین تولید می‌شود و خودروی ژاپنی هوندا در آمریکا تولید می‌شود، چرا نسبت به اولی حساسیتی نیست اما نسبت به دومی تا این همه هیاهو می‌شود؟ گفت: آمریکا را به خاطر سیاست‌ها و رفتارهای خصمانه‌اش محکوم می‌کنیم والا خودروها یا سایر کالاهای آمریکایی گناهی ندارند. با هیچ کشوری عناد نداریم اما در برابر سیاست‌های خصمانه آمریکایی‌ها از سیاست مقابله به مثل استفاده می‌کنیم.








۱۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن