واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آذربايجان شرقي سومين توليدکننده انگور کشور است اما از دست دلالان انگور خود را برداشت نمي کند
آذربايجان شرقي به لحاظ سطح زير کشت انگور در مقام چهارم و در تولید اين محصول رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده است. با اينکه توليد انگور در آذربايجان غربي از اهميت بسياري برخوردار است اما با اين حال عدم تناسب بين قيمت تمام شده محصول با فروش آن، تاکداران اين استان را از برداشت انگور باز داشته است. دلالان به عنوان سدي بر سر راه باغداران، با نرخ تعيين کردنهاي سليقهاي، نميگذارند تاکهاي آذربايجان شرقي رشد کند. به طوري که اکنون هر کيلوگرم انگور توليدي اين استان به قيمت هزار تومان به فروش ميرسد و کفاف هزينههاي اوليه توليد را هم نميدهد. اين مشکل سالهاست دامن تاکداران آذربايجانشرقي را گرفته و متوليان همچنان چشمهايشان را بر روي اين معضل بستهاند.
نویسنده : ميترا شهبازي
290 هزار هکتار باغ انگور در کل کشور وجود دارد که سهم آذربایجانشرقی از لحاظ سطح زیر کشت، 7.6 درصد کل کشور را شامل ميشود و اين استان به لحاظ سطح زير کشت در مقام چهارم و در تولید محصول انگور نيز رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده است. با اينکه توليد انگور در اقتصاد اين استان حرف اول ميزند و براي تعداد زيادي از بوميان آذربايجان شرقي اشتغالزايي ميکند اما با اين حال بيتوجهي مسئولان به جولان دلالان و نرخ تعيين کردنهاي آنها مانع رشد تاکهاي اين استان شده است. در سال جاري سودجويان براي کسب منفعت بيشتر هر کيلوگرم انگور را هزار تومان قيمتگذاري کردند. از اين رو با اين اينکه تاکداران آذربايجان شرقي 6 ماه براي برداشت محصول خود صبر کردهاند اکنون با اين اعمال نظرهاي سليقهاي دلالان، رقبتي براي برداشت انگور ندارد. اشتغالزايي و صادرات در گرو تصميم دلالان درحالي خوشههاي طلايي انگور بر روي شاخههاي تاکهاي آذربايجان شرقي يکي يکي رنگ ميبازند و خشک ميشوند که از قابليت صادراتي بالايي هم برخوردار هستند. ایوب ایرانی، معاون سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی با تاييد مطالب فوق و تاکيد بر کیفیت انگور و فرآوری جهت صادرات ميگويد: انگور استان آذربايجان شرقي با توجه به کيفيت بالا از قابليت بسياري در زمينه فعاليتهاي تجاري برخوردار است و 90 درصد از انگور توليدي اين استان فرآوری و به کشورهای مختلف صادر میشود و توجه به کیفیت تولید، فرآوری و بسته بندی جهت توسعه صادرات امري ضروری است. درحالي که صادرات محصول انگور اکنون در گرو تصميم سودجويان قرار گرفته است، بيتوجهي مسئولان به جولان دلالان، به عنوان مانعي بر سر راه اشتغالزايي قطبهاي توليد انگور قرار گرفته است. شهرستان بناب و ملکان به عنوان دو قطب اصلي توليدکننده انگور در آذربايجان شرقي شاخته ميشوند و معاون هماهنگ کننده سپاه عاشورا با اشاره به وجود 11 هزار هکتار باغات انگور در ملکان از نبود صنايع تبديلي در اين شهرستان انتقاد ميکند. سرهنگ گل محمدزاده با اشاره به اينکه ملکان به عنوان يکي از قطبهاي تولید انگور شناخته ميشود و مقام نخست استان را در این خصوص به خود اختصاص داده است، ميگويد: مسئولان باید چشمهاي خود را به روي قابليت و ظرفيتهاي شهرستان باز کنند و با استفاده از ظرفیت انگور توليدي در اين منطقه و ایجاد صنایع تبدیلی در جهت افزایش اشتغال زایی تلاش کنند. حرکت چرخ اقتصاد شهرستانها به دست باغداران انگور از مهمترين محصولات توليدي شهرستان بناب به حساب ميآيد و تامين معاش اکثر جمعيت اين شهرستان به آن وابسته است. به همین خاطر باغداران مجبورند محصول تولیدی را با قیمتي که از سوي دلالان اعلام ميشود به فروش برسانند. اين قيمت در سال جاري به کيلويي هزار تومان رسيده و باغداران رغبتی به برداشت محصول تولیدی ندارند. از اين رو محصول همچنان در تاکستانها رها شده است. جعفر صادقی، رئیس جهاد کشاورزی بناب از برداشت بیش از 75 هزار تن انگور با متوسط عملکرد 15 تن در هر هکتار از تاکستانهای این شهرستان خبر ميدهد و در اين باره ميگويد: مسئولان بايد براي رفع مشکلات اشتغالزايي در اين منطقه، چتر حمايتي خود را بگشايند. همچنين از آن جایی که خودکفایی در زمینه غذایی به دست کشاورزان محقق میشود، باید زمینه لازم برای فروش بیواسطه محصولات کشاورزی هموار شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]