واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: رئیس اتاق بازرگانی تهران: مزد لغو تحریم ها باید با کاهش دخالت دولت در اقتصاد همراه شود
مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران در روزنامه اعتماد نوشت:لغو تحریمهای دلاری توسط خزانهداری امریکا گام جدیدی در جهت بهرهبرداری از مزیتهای اجرای برجام است. این اقدام از سویی باید در فضای سیاسی و از طرف دیگر در عرصه اقتصاد سنجیده شود.
به گزارش نامه نیوز، در فضاي سياسي نمونه چنين رفتارهايي تاييد ميكند كه طرف مقابل با وجود تمام بدعهديهايي كه داشته، امروز متوجه شده كه چارهاي جز پذيرش مجدد ايران در نظام اقتصادي و سياسي بينالمللي وجود ندارد. از منظر اقتصادي هم اين اقدام را بايد پالس اميدواركننده جديدي براي سرمايهگذاران خارجي تلقي كرد كه تا يك دهه قبل پشت سدتحريمها ماندهبودند و فرصت حضور در بازار ايران را نمييافتند.
اين دستورالعمل به شركتهاي خارجي آزادي عمل بيشتري براي تعامل و همراهي با ايران را ميدهد. نكته بسيار مهم اين است كه نظام اقتصادي بينالمللي ايران را به عنوان عضوي جديد پذيرفته و به زبان ديگر نميتواند پتانسيلهاي نهفته در دل اقتصاد ايران را تكذيب كند.
احتمالا طي روزها و هفتههاي آينده بايد در انتظار اقداماتي مشابه اين اتفاق باشيم كه به نوعي چراغ سبز حضور جديتر سرمايهگذاران خارجي در اقتصاد ايران است. اتفاقا امروز بايد اين جريان را به فال نيك گرفت چراكه اقتصاد ايران هم از نظر مالي تحت فشار است و بيش از هر زمان ديگري به سرمايههاي جديد براي دستيابي به رشدهاي بالاتر نياز دارد. اما آيا مشكل ما فقط با تحريمها و تصميمگيريهاي ديگران بود؟
به نظر ميرسد كه اقتصاد ايران همزمان با بهبود شرايط بينالمللي به تحولات داخلي هم نياز دارد. اگر جامعه جهاني ايران را به عنوان يك ركن اثرگذار اقتصادي به رسميت ميشناسد، ما هم بايد خود را براي ميزباني از سرمايهگذاران خارجي و صدالبته صادرات بهتر و بهينهتر كالاهاي ايراني به آنسوي مرزها مهيا كنيم. تيم ديپلماسي دولت يازدهم كار خود را كرده و به نظر ميرسد كه روند لغو تحريمها جديتر و كاربرديتر شده است. بنابراين بخش بعدي تلاشها و اقدامات اصلاحي كشور بايد معطوف به داخل باشد. متاسفانه بسترهاي لازم براي پذيرش سرمايهگذاران خارجي يا حتي تشويق سرمايهگذاران داخلي به حضور موثرتر، مهيا نيست. البته از نظر قوانين و مقررات اقتصاد ايران در دسته مترقيترين كشورها جاي ميگيرد ولي فضاي كسبوكار حاكم بركشور هيچ تناسبي با نيازهاي امروز ايران ندارد. عدم اجراي قانون بهبود مستمر فضاي كسب و كار و بيتوجهي به مشكلات ساختاري سبب ميشود كه سرمايهگذاران خارجي تمايلي به حضور در اقتصاد ايران نداشتهباشند. بنابراين اثرات تصميمگيريهايي مانند رفع منبع مبادلات دلاري هم از بين ميرود و اين درحالي است كه هيچ مسوول عاليرتبه يا هيچ نهاد تصميمگيري در ايران علاقه ندارد كه چنين اتفاقي رخ دهد. در واقع جو اقتصاد دولتي حاكم بركشور موجب شده تا عملا روندها به سمتي پيش بروند كه اثرات اجراي برجام هم به سهولت قابل لمس و درك نباشد. البته كه بايد تاكيد كرد، دولت نيز در مورد مولفههاي خاصي مانند يكسانسازي نرخ ارز، اصلاح نظام مالياتي و تامين اجتماعي و نظام بانكي تصميمگيريهاي مديريتي نداشته است. با اين وجود به نظر ميرسد كه در دوران پسابرجام، مانع بزرگ پيش روي اقتصاد ايران، حكفرمايي نگاه متكي به اقتصاد دولتي و از آن مهمتر توسعه حوزه نفوذ دولت در اقتصاد باشد. همين يك عامل موجب ميشود كه اقتصاد ايران جذابيتهايش را براي سرمايهگذاران خارجي از دست بدهد.
كدام سرمايهگذار بينالمللي حاضر است ريسك حضور در اقتصادي با بيش از ٢ هزار و ٢٠٠ نوع مجوز را بپذيرد؟ كدام سرمايهگذار خارجي حاضر است تاب تحمل حضور در اقتصادي آغشته به فساد و بروكراسيهاي زايد را بپذيرد؟
كدام سرمايهگذار خارجي در اقتصادي حضور پيدا ميكند كه در آن عنصر رقابت كمرنگ و فضاي شفاف اقتصادي كم اثر است؟ همه اينها موانع جذب سرمايهگذاران خارجي است. اين درحالي است كه ما به دليل رشد پايين اقتصادي و استهلاك حاكم برنظام اقتصادي، نياز به سرمايههاي تازه، تكنولوژيهاي تازه و در يك كلام هواي تازهتر داريم. بنابراين در صورتي كه اقتصاد ايران تمايل به بهرهمندي از فرصت پسابرجام و منفعتهاي آن را داشتهباشد، بايد همزمان با آنكه چشم به اقداماتي مانند همين موضوع رفع ممنوعيت معاملات دلاري بدوزد، نگاهش به اصلاح ساختارها باشد. از پس اين اصلاح ساختاري ميتوان، اميد را به اقتصاد بازگرداند و سرمايهگذاران داخلي و خارجي را تشويق به توسعه كسبوكارها كرد.
منبع: خبرآنلاین
۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۰۷:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]