واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
بازار خودروي ايران به فرانسويها رسيد
روز نو : فرانسه بازهم تکه بزرگتري از بازار خودروي ايران را براي خود برداشت. «رنو» و «پژو» سالها در خيابانهاي ايران راندهاند اما پژو همچنان براي در اختيار گرفتن سهم بيشتري از بازار خودرو در ايران ميتازد. حالا پژو شريک دو رقيب خودروسازي در ايران شده است؛ سالها پيش با ايرانخودرو قرارداد بسته بود و خودروهايي مثل 206، 207، ال90 و پژو 405 را در ايران توليد کرد؛ حالا با رقيب ايرانخودرو، سايپا هم قرارداد امضا کرده است تا بتواند سهمي بيش از40 درصدي که از بازار خودروي ايران در اختيار داشت را تصاحب کند. صنعت خودرويی بهویژه در سالهاي تحريم به بخشي از بازار نوظهور ايران براي سرمايهگذاريهاي خارجي تبديل شد. تنها صنعت قطعهسازي در ايران، نيازمند هشت ميليارد دلار سرمايهگذاري است که قرار است چهار ميليارد دلار آن از طريق جذب سرمايهگذاري خارجي تأمين شود. در اين ميان، تمايل غولهاي بزرگ خودروسازي دنيا به توليد و سرمايهگذاري در ايران، اتفاق خوشايندي بود که بعد از اجرائيشدن برجام به داغترين اخبار رسانههاي خارجي و داخلي تبديل شد. در همهمه اين اخبار، نام شرکتهايي ازجمله کياموتورز، فيات، فولکسواگن و بنز بارها شنيده شد که قرار است تا آخر امسال براي سرمايهگذاري در صنعت خودرو، به ايران بيايند، اما پژو براي امضاي قرارداد تاب نياورد تا پايان سال 95 صبر کند و به سرعت قرارداد همکاري با سايپا را منعقد کرد تا گوي سبقت را از شرکتهاي خودروسازي رقيب ربوده باشد و بقيه بزرگان خودروسازي هنوز در صف بستن قرارداد با ايران انتظار ميکشند. حالا پژو محصولات خود را هم در ايرانخودرو و هم در سايپا توليد ميکند. در کنار خوشحالي از ورود خودروسازهاي خارجي به همراه سرمايه و تکنولوژي در صنعت خودروسازي ايران، اما ابهاماتي سؤالبرانگيز ایجاد شده است؛ اينکه چرا پژو با وجود آنکه از سالهاي گذشته خودروهاي پرطرفدارش در ايرانخودرو توليد شده است، حالا با سايپا هم قرارداد دارد؟ به اعتقاد بسياري از کارشناسان صنعت خودرو، اين اتفاق انحصار موجود در صنعت خودروی ايران را بيش از گذشته تشديد ميکند. سالهاي طولاني تنها دو خودروساز به نام «ايرانخودرو» و «سايپا» در کشور خودرو توليد ميکردند. انحصار، اصليترين انتقادي بود که از سوي صاحبنظران و دستاندرکاران اين بخش به صنعت خودرو در ايران که قدمتي بيش از 50 سال دارد، وارد ميشد. تنوع پايين محصولات که امکان انتخاب را از مشتريها سلب کرده و کيفيت نازل محصولات سايپا که در سالهاي گذشته تنها موفق به توليد انواع پرايد شده است، در کنار نجوميشدن قيمت خودروهاي داخلي، همه از آثار عدم رقابت در توليد محصولات باکيفيت و متنوع و انحصاريبودن صنعت خودرو در ايران است. از اين رو، قرارداد پژو با هر دوي اين خودروسازها در نگاه اول، اين تحليل را در ذهن ايجاد ميکند که حتي با وجود ورود شرکتهاي خودروسازي مطرح خارجي اما انحصار صنعت خودرو در ايران همچنان استوار بوده و به قوت خود باقي مانده و شايد هم تشديد شود. اين تحليل زماني به واقعيت نزديکتر خواهد شد که پژو تنوعي در توليد محصولات خود در هر يک از اين خودروسازيها ايجاد نکرده و باز هم مشتري حق انتخاب نداشته باشد.
30 درصد از توليد خودرو صادر ميشود
با وجود اين انتقادها، محمدرضا نجفيمنش، عضو هيأتمديره انجمن قطعهسازان، اما نظر ديگري دارد. نجفيمنش در گفتوگو با « وقايعاتفاقيه» ميگويد: ايران بايد سالانه سه ميليون دستگاه خودرو توليد کند، يک ميليون و 500 هزار دستگاه توليد داخلي خودرو و يک ميليون و 500 دستگاه ديگر توسط خودروسازهاي خارجي صورت خواهد گرفت. نجفيمنش در ادامه توضيح ميدهد: نکته قابل توجه آن است که ايران به شرطي با شرکتهاي خودروساز خارجي قرارداد بسته که 30 درصد از توليد خودرو در ايران توسط هر شرکت خودروساز خارجي فقط براي صادرات باشد؛ پژو هم اين شرط را پذيرفته است. او با اين توضيح تأکيد ميکند: بنابراين قرار نيست همه توليد پژو در بازار داخلي فروخته شود؛ پس فرقي ندارد که يک شرکت خارجي همزمان با چند خودروساز داخلي قرارداد توليد خودرو امضا کند. او درباره قرارداد پژو با سايپا ميگويد: سالهاي پيش خودروي ژيان در کشور با برند پژو در سايپا توليد ميشد، آنها مشتري امروز و ديروز صنعت خودروي ايران نيستند؛ سالها اين رابطه همکاري برقرار بوده است. سايپا با کمک سيتروئن در ايران متولد شد. نجفيمنش بر اين باور است که بايد به خود بباليم که خودروسازهاي بزرگ براي انعقاد قرارداد با صنعت خودروسازي ايران با يکديگر به رقابت افتادهاند.
حاشيههاي ورود رنو به صنعت خودروي ايران
ورود پژو و رنو به صنعت خودروسازي ايران با حاشيههاي بسياري همراه است. حميدرضا فولادگر، عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس، درباره قراردادي که اين شرکت خودروساز فرانسوي با سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران به امضا رسانده، معتقد است: قرارداد ايدرو و رنو خلاف اصل «۴۴» قانون اساسي است. به گفته فولادگر، الزامات قانون استفاده از حداکثر توليد داخل، انتقال فناوري و استفاده از ظرفيت داخلي بايد در انعقاد قراردادها رعايت شود و «ايدرو» نبايد بهعنوان يک سازمان توسعهاي و نماينده دولت بهصورت مستقيم در انعقاد قراردادها دخالت کند. او با تأکيد بر اينکه قراردادها بايد بهوسیله شرکتهاي خودرويي منعقد شوند، افزود: شرکتهاي خودروسازي داخلي بايد با شرکتهاي خارجي وارد مذاکره شوند و قرارداد منعقد و قطعهسازان را در اين امر دخيل کنند، تا از ظرفيتهاي داخل استفاده و فناوري وارد کشور شده و پلتفرمها مشخص شود. فولادگر ادامه داد: بايد شفافسازي شود که با اين پلتفرمها پس از چند سال و با چه نسبتي قطعات داخليسازي ميشود. او با بيان اينکه عدم شفافسازي قراردادها، ايران را به يک واردکننده صرف که 40 درصد سهم گذاشته تبديل ميکند، يادآور شد: عملا با وجود ابهامات، ما بازاری با تکنولوژي و محصول تاريخ مصرف گذشته براي شرکت خارجي باز کرديم.
جنبوجوش پژو براي عقبنماندن از رنو
برخي گزارشها حاکي از آن است؛ چند روز بعد از امضای اين قرارداد رنو با ايدرو مديرعامل پژو سيتروئن به ايران سفر کرد تا از شرکت رنو عقب نماند و فاز جديد شراکت خود با خودروسازان ايراني را محکمتر کند. تاوارس در مراسم آغاز فعاليت رسمي شرکت ايکاپ مدعي شد که براي جبران گذشته آمده و ميخواهد حضور پررنگي در بازار ايران داشته باشد اما وقتي صحبت از چگونگي پرداخت غرامت شد؛ آن را محرمانه دانست و با اين استدلال که نبايد جزئيات قرارداد را منتشر کنيم از خبرنگاران خواست که درباره گذشته صحبت نکنند. تاوارس درباره روند داخليسازي محصولات جديد نيز با اعلام اينکه قطعا چند سالي طول ميکشد تا داخليسازيها انجام شود، گفته است يکي، دو نسل داخليسازي محصولات جديد طول ميکشد اما ميتوان با گسترش همکاريها اين زمان را کاهش داد. «ما ميخواهيم ايران در خاورميانه تأمينکننده شماره يک شده و گذشته را جبران کنيم.» صحبتهاي تاوارس در داخليسازي محصولات جديد درحالي اعلام ميشود که قرار است در ابتدا داخليسازي قطعات محصولات با 20 درصد آغاز شده و بعد از يک سال به 40 درصد برسد. بسياري از صاحبنظران خودرو ميگويند اگرچه اين صنعت بيش از هر زمان ديگر نيازمند تأمين نقدينگي براي توليد بهواسطه جذب سرمايهگذاريهاي خارجي است اما شتابزدگي در انعقاد قراردادها به نوعي تقديم بيچونوچراي صنعت خودروي ايران به خارجيها خواهد بود.
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]