تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):انسان زيرك، دوستش حق است و دشمنش باطل.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843686165




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فرصت استثنایی رئیس جمهور بعدی آمریکا برای گسست از عربستان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دقیقا همانند سایر روابط طولانی مدت ایالات متحده با منطقه خاورمیانه، روابط واشنگتن با ریاض نیز بر محور دموکراسی و حقوق بشر نمیچرخد. بلکه اتحاد این دو بر اساس دو فاکتور اساسی است: منابع طبیعی و ثبات منطقه ای.

در وهله نخست رژیم سعودی علاوه بر آن که خود را نگهبان حرمین شریفین میداند، در واقع برای آمریکا نگاهبان یک ماده مقدس (!) نیز هست: نفت. عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادر کننده نفت در جهان و همچنین به عنوان کشور تاثیر گذار بر شش عضو عرب دیگر سازمان اوپک، نقشی متقاعد کننده برای آمریکا به عنوان یک ابر قدرت تشنه سوخت و نفت دارد تا این کشور را به عنوان دوست همیشگی خود در کنار داشته باشد.

از سوی دیگر برای ایالات متحده، بر قراری توازن قوای منطقه ای میان متحدان خود یعنی عربستان و ترکیه، با متحدان و دوستان روسیه یعنی ایران و سوریه نقطه تمرکز اصلی در سیاست خارجی است. پیش از این نیز کشیدن کشورهای غیر متعهد مانند مصر به جرگه دوستان و همپیمانان و حتی تقویت صدام حسین برای مقابله با ایران در منطقه بخشی از علایق سنتی آمریکا در منطقه برای برقراری موازنه قدرت بوده است.



فرصت استثنایی رئیس جمهور بعدی آمریکا برای گسست از عربستان


در این بستر، نگاه داشتن عربستان سعودی به عنوان ابزار تاثیر گذار آمریکا در منطقه بر روی کشورهای عربی یک تصمیم ساده در سیاست خارجی آمریکا طی دهه های گذشته بوده است. بدون حمایت و پشتیبانی آمریکا این احتمال که عربستان به دامان روسیه کشیده شود زیاد بوده است. از سوی دیگر بر خلاف ایران، هرچند عربستان سعودی روابط مستقیمی با اسرائیل ندارد اما مواضع تند و تهاجمی نیز نسبت به این رژیم نداشته است که این موضع عربستان را برای آمریکا تبدیل به یک دوست بی درد سر در خاورمیانه کرده است.

اما باراک اوباما بر خلاف پیشینیان خود با اتخاذ مواضع دو پهلو در قبال عربستان سعودی، از این سنت در سیاست خارجی آمریکا فاصله گرفت. وی در مورد این دیدگاه که دولت واشنگتن و ریاض سیاست خارجی یکسان و شبیه به هم در منطقه داشته باشند، تردید جدی راه داد که شاهد جدی بر این موضوع توافق هسته ای ایران است هرچند اوباما به تمامی انگیزه های عربستان سعودی پشت پا نزد – از جمله حمایت از این کشور در حمله به یمن – اما تمایل خود به گسست از منافع طبقه حاکم در عربستان را به خوبی نشان داد و از این طریق احساس نا امنی در سران سعودی را افزایش داد.

رفتار عربستان سعودی نیز طی این مدت بر حساسیت های اوباما افزود. جانشینان قدرت در این کشور بعد از مرگ ملک سلمان، بر شدت رقابت های خود با ایران در منطقه افزودند و به مقابله با ایران در همه صحنه های ممکن در خاورمیانه اقدام کردند. این منش جدید تا آنجایی به پیش رفت که حتی پا روی خطر قرمزهای عربستان بعد از یازده سپتامبر گذاشت و به نادیده گرفتن و یا حتی تقویت گروه های افراطی سنی در منطقه منجر شد.

در اوایل سال جاری دولت سعودی، حمایت های خود از ارتش لبنان را به دلیل تاثیر پذیری این نهاد از حزب الله متوقف کرد. همچنین از آنجایی که حوثی ها را واسطه ایران در یمن میداند، دست به مداخله نظامی در این کشور زده و جرایم جنگی اسفناکی را علیه شهروندان یمنی صورت داده است.

ایران اما در مقابل این اقدامات سعودی ها به حمایت های خود از حماس و حزب الله لبنان افزود و همچنین نقش مهمی در مبارزه با تروریست های داعش در عراق و سوریه به عهده گرفت. اما هنوز در مورد نقش و اثر ایران در یمن بحث های فراوانی وجود دارد. با این حال نهادها اطلاعاتی آلمان نقش نوظهور عربستان در منطقه را با عنوان «مداخله جویی بی احتیاط» خطاب کرده اند.

طی دو هفته گذشته کنگره آمریکا مواضعی تند و جدلی در برابر عربستان سعودی به خود گرفت. این نهاد دو سند بسیار مهم را بر علیه عربستان منتشر کرد که یکی از آنها اسناد طبقه بندی شده مربوط به دخالت مقامات سعودی در 11 سپتامبر بود و دیگری اسناد مربوط به نقض حقوق بشر در عربستان. همچنین کنگره برای اولین بار در تاریخ ریاست جمهوری اوباما دست به وتوی رئیس جمهور زد تا به شهروندان آمریکایی اجازه شکایت از دولت عربستان برای انجام یا حمایت از عملیات تروریستی در خاک آمریکا بزند. و برای حسن ختام در برابر تلاش ها برای فروش 1.3 میلیارد دلار ادوات نظامی و تانک به ریاض ایستادگی کرد.



فرصت استثنایی رئیس جمهور بعدی آمریکا برای گسست از عربستان


در عصر بعد از جنگ سرد منافع واشنگتن و ریاض در منطقه خاورمیانه به کلی با هم در تضاد و منافات است. اوباما چهره ای موثر بوده است. دوره ریاست جمهوری وی طیفی از اتفاقات بزرگ از تحولات در کشورهای خاورمیانه تا توافق هسته ای با ایران را در بر میگیرد و رئیس جمهور بعدی آمریکا باید در عصر خاورمیانه متحول شده و در عصر بعد از توافق هسته ای با ایران حرکت کند. اگر نه ایدئولوژی، بلکه بستر عملیاتی زمانی روابط نزدیک آمریکا و ریاض را توجیه میکرد، اکنون عقلانیت های جدید باید در بستر جدید منطقه خاورمیانه به کار گرفته شود.

در این خصوص، اولین فاکتور موثر در روابط واشنگتن و ریاض یعنی سیاست نفت، بدون شک برای سال های پیش رو هنوز هم به عنوان یک فاکتور مهم نقش ایفا میکند. اما سرانه مصرف سوخت خارجی و وارداتی از سوی ایالات متحده طی چند دهه گذشته به شکل مداوم کاهش پیدا کرده است و در سال 2014 این سرانه به کمتر از میزان سال 1994 رسیده است. این کاهش نیاز به نفت وارداتی فضای خوبی برای رئیس جمهور بعدی آمریکا ایجاد میکند تا سیاست های این کشور را از سیاست کشورهای صادرکننده نفت همچون عربستان متمایز سازد.

اما فاکتور دوم که مربوط به ثبات منطقه ای است در حال حاضر یک توهم بیشتر نیست. یک منطقه زمانی به لحاظ سیاسی واجد ثبات است که در برابر تغییرات مصون باشد. در عصر جنگ سرد که پادشاهی های مطلقه مورد حمایت غرب بر خلق رام شده حکومت میراندند، نتیجه ملموس حفظ وضع موجود قابلیت پیش بینی برای سیاست های آتی بود. اما در خاورمیانه مدرن که در آن عراق، لیبی، سوریه و یمن و لبنان از داشتن حکومت مرکزی مقتدر که توان کنترل مرزهای دولتی را داشته باشد، محروم هستند، تنها به معنی تداوم و ادامه دادن به خشونت و گسترش تعداد دولت های وا مانده و درمانده است.

در این میان هرچند جنگ داخلی در سوریه منجر به آن شده که رد پای روسیه در منطقه حک شود، اما هنوز ولادیمیر پوتین برای رسیدن به قدرت نفوذ و اثر گذاری شوروی سابق در منطقه خاورمیانه فاصله زیادی دارد.

اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا به روند گسست سیاست های آمریکا از سیاست کشورهایی مانند عربستان سعودی و در کل استراتژی های مربوط به جنگ سرد ادامه دهد، واشنگتن شاهد یک فضای منعطف برای تدوین یک استراتژی کارآمد در رابطه با ایران، پیشرفت حقوق بشر در منطقه، و مقابله موثر با افراطی گری سیاسی و مذهبی خواهد بود.



۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن