واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هرچند دونالد ترامپ در طی مناظره انتخاباتی اخیر تلاش زیادی کرد تا به افکار عمومی، مقامات و تحلیلگران اطمینان دهد که طی اولین نفری نخواهد بود که اقدام به یک حمله اتمی کند، با این حال این امر مانع از آن نشده است که سناتورهای نگران از تفکرات ترامپ دست به کار نشوند تا با طرحی دسترسی رئیس جمهور بعدی آمریکا به زرادخانه هسته ای ایالات متحده را محدود سازند.
به گزارش «تابناک» آنگونه که مشخص است سناتورهای آمریکایی چندان به ترامپ اطمینان ندارند و نمیخواهند در صورت پیروزی احتمالی وی در انتخابات پیش روی آمریکا، دست وی به موشک های اتمی این کشور برسد.
دو تن از سناتورهای کنگره، «ادوارد مارکی» سناتور ماساچوست و «تد لیو» سناتور کالیفرنیا، در پاسخ به نگرانی عمومی در ایالات متحده در این رابطه اخیرا طرحی را به کنگره آمریکا برده اند که رئیس جمهوری ایالات متحده را از انجام یک حمله اتمی تا زمانی که کنگره رسما با یک کشور اعلان جنگ ندهد، منع میکند.
لیو در یک بیانیه که در همین خصوص منتشر کرده است نوشته: پدران و اجداد ما اگر بدانند که رئیس جمهور آمریکا میتواند بدون اجازه کنگره دست به یک چنین حمله اتمی که نتیجه آن پایان هر گونه تمدنی است بزند، در گور به خود میلرزند. روند فعلی کجوز استفاده از زرادخانه هسته ای آمریکا که به تنهایی اختیار آن در دست رئیس جمهور است، به شکلی اساسی با قانون اساسی آمریکا منافات دارد.
کاملا مشخص است که این مسئله پاسخی به نگرانی ها در مورد طرز تفکر دونالد ترامپ است و هرآنچه که وی در مورد کارایی این سلاح های اتمی فکر میکند، تا پیش از وی، نه اوباما و نه هیچ رئیس جمهور دیگری به آن تمایل نداشته است و همواره سیاست عدم استفاده از سلاح اتمی به عنوان حمله کننده نخست در دستور کار روسای جمهور آمریکا بوده است.
هرچند اصلاحیه ای که در سال 2010 باراک اوباما برای استفاده از زرادخانه هسته ای آمریکا ارائه کرد تصریح میکند که نقش بنیادین سلاح های اتمی برای امریکا، نقش بازدارندگی است، اما با این حال گزینه ای را برای انجام یک حمله پیشدستانه در اختیار رئیس جمهور میگذارد و بیان کرده است که ایالات متحده میتواند در صورت مواجه با یک شرایط افراطی و پیچیده برای دفاع از منافع حیاتی خود از سلاح اتمی بهره برد.
هرچند پیش از این تحلیلگران بر این باور بودند که دولت اوباما در آخرین روزهای عمر خود سیاست عدم استفاده از سلاح اتمی به عنوان نخستین حمله کننده را به شکل قانون در خواهد آورد اما نیویورک تایمز چندی پیش اشاره کرد که این موضوع با توجه به مخالفت شدید وزیر دفاع، اشتون کارتر و وزیر امور خارجه جان کری بعید به نظر میرسد.
مخالفان این طرح بر این باور هستند که زرادخانه اتمی آمریکا نه تنها حکم ابزاری باز دارنده در برابر حملات اتمی را دارد، بلکه همچنین در برابر حملات غیر اتمی کشورهایی نظیر روسیه و چین نیز همین نقش را ایفا میکند. اما از سوی دیگر حامیان بر این باور هستند که ارتش ایالات متحده به قدری قوی است که نیازی به ایجاد یک ابر قارچی (کنایه از حمله اتمی) برای بازدارندگی ندارد.
در دفاع از طرح این دو سناتور برای جلوگیری از اختیار رئیس جمهور برای انجام حمله اتمی، وزیر دفاع سابق ایالات متحده در دوران بیل کلینتون «ویلیام پری» بیان کرده است که در طول دوران وزارت خود حتی یکبار هم در موقعیتی قرار نگرفته است که تصور آن را به خود راه دهد تا رئیس جمهور آمریکا نیاز به اقدام برای حمله اتمی داشته باشد.
حال باید دید که نتیجه طرح این دو سناتور در کنگره آمریکا چه خواهد بود و آیا ترس از طرز تفکر ترامپ به قدری برای جامعه ایالات متحده اساسی است که دست به یک اصلاح بزرگ در استراتژی های نظامی باقی مانده از دوران جنگ سرد بزند یا خبر.
۰۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]