واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
از روزی که بحران سوریه با حمایتهای خارجی به راه انداخته شد، کردهای این کشور کوشیدند هدایت مناطق کردنشین کشورشان را به دست بگیرند اما در این میان تقابل قدرتی میان آنها و کردهای عراق به وجود آمد که به نظر میرسد با گذشت زمان دامنه آن نیز گسترده تر میشود. به گزارش خبرنگار ایسنا، در همین راستا مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق به تشکیل نیروهای ویژه کرد سوری تحت عنوان «پیشمرگهای روژآوا» مبادرت ورزید و در رسانههای رسمی نیز اعلام کرد که این نیروها برای حفاظت از کردها راهی مناطق کردنشین سوریه خواهند شد اما این طرح نتوانست موفق باشد و فعالیتهای داخلی کردهای سوریه عملا بدست حزبی بنام "حزب اتحاد دموکراتیک سوریه" به رهبری صالح مسلم افتاد و عملا راه برای نفوذ بارزانی بسته شد. ترکیه به عنوان یکی از کشورهایی که خواهان سرنگونی نظام سیاسی دمشق است حزب اتحاد دموکراتیک را امتداد حزب کارگران کردستان ترکیه ( پ.ک.ک) و یک گروه تروریستی می داند. آنکارا با وجود تمام روابط خوبی که با کردهای عراق به ویژه جناح منتسب به بارزانی دارد با کردهای سوریه دشمنی آشکاری را آغاز کرده است. عدم ورود نیروهای تحت امر بارزانی به مناطق کردنشین سوریه، سرآغازی شد برای تنش های جدی بین کردهای سوریه و حزب دموکرات کردستان عراق که مسعود بارزانی آن را رهبری می کند. صالح مسلم، حزب دموکرات کردستان عراق را وابسته به ترکیه میداند و روز دوشنبه به رسانههای کردی در سوریه گفت: آنچه مدنظر حزب دموکرات کردستان عراق بوده است بر اساس منافع کردها نبوده بلکه منافعی چون تجارت و نفت و پول سبب شده است شاهد مواضع مشترک ترکیه و حزب دموکرات کردستان عراق باشیم. وی ادامه می دهد: ترکیه برای اینکه با ما دشمن است مرزهایش را می بندد اما حزب دموکرات کردستان عراق چرا این کار را میکند؟ با این هدف که نیازهای اولیه به دست مردم مناطق کردنشین سوریه نرسد؟ متاسفانه بدلیل این تحریمها بخشی از نیروهای مجروح ما جان خود را از دست دادهاند. برخی اوقات بستن مرز از سوی اقلیم ماهها طول کشیده است و حزب دموکرات کردستان عراق اجازه نداده نیازهای پزشکی اولیه بدست ما برسد.
صالح مسلم وجود نیروهایی تحت عنوان پیشمرگ را هم دلیلی برای ایجاد تنشهای امنیتی می داند و میگوید: در زمانی که ی.پ.ژ و ی.پ.گ (یگانهای مدافع خلق، نیروی نظامی کردهای سوریه) در سوریه هستند چرا نیروهایی بنام پیشمرگ درست شود، نیروهایی که با هدایت و کمک خارجی ها درست شده و دشمن کردها هستند.
بدین ترتیب میبینیم روابط حزب دموکرات کردستان عراق و حزب اتحاد دموکراتیک در سوریه روزهای سرد و پر تنشی را پشت سر میگذارد که به اعتقاد کردها غیرقابل پیش بینی بوده است. حزب اتحاد دموکراتیک حزب دموکرات کردستان عراق را متهم می کند با زد و بند با ترکیه می خواهد امنیت مناطق کردنشین سوریه را به خطر بیاندازد اما در طرف مقابل هم حزب اتحاد دموکراتیک متهم به انحصارگری سیاسی و امنیتی در مناطق کردنشین سوریه می شود. در طول این سالها اقدام بارزانی در اعزام شماری از نیروهای پیشمرگ خود به کوبانی به هنگام هجوم داعش به این شهر هم سبب نشد این روابط از سردی خارج شود.
کردهای سوریه تاکید میکنند که نمیخواهند تجربه اقلیم کردستان عراق را دوباره تکرار کنند. آنها میگویند وجود دو نیروی نظامی را آنگونه که در اقلیم است در مناطق کردنشین سوریه نمیپذیرند و از سوی دیگر آنها هیچ تصمیمی برای جدایی از سوریه ندارند چرا که اعتقادی به تشکیل کشوری جدید برای کردها ندارند و بر این فکر هستند که حقوقشان در یک سوریه دموکراتیک متحد محفوظ باشد. در این سالهای سرد روابط بین جناحهایی از کردهای سوریه و کردهای عراق که هر دو قدرت را در مناطق کردنشین کشورشان در دست دارند، حزب اتحاد دموکراتیک موفق شده است روابط خود را با آمریکاییها و روسیه توسعه دهد و همین امر سبب شده کارتهای فشار حزب دموکرات کردستان عراق نیز دیگر کارایی لازم را نداشته باشند. در اقلیم کردستان عراق البته سایر احزاب کردی بخصوص اتحادیه میهنی کردستان عراق روابط بسیار حسنه ای با حزب اتحاد دموکراتیک دارد و در اعمال فشار بر آنها با حزب دموکرات کردستان عراق همسو نیست. با بهره برداری از این خلاء حزب اتحاد دموکراتیک توانسته است در اقلیم از پایگاه بزرگ سیاسی برخوردار باشد. (کانتونهای کرد سوریه علیرغم مخالفت حزب دموکرات کردستان عراق در سلیمانیه دفتر رسمی دارند)به این ترتیب می بینیم که روابط سرد حزب دموکرات کردستان عراق و حزب اتحاد دموکراتیک نه تنها رو به بهبودی نمی رود بلکه حتی می رود به بخشی از رقابت سیاسی دو حزب بزرگ اقلیم کردستان عراق (احزاب دموکرات و اتحادیه میهنی) تبدیل شود. با ادامه پیش رویهای کردهای سوریه که تحت رهبری سیاسی حزب اتحاد دموکراتیک هستند به سوی رقه و کنترل بخشهای بیشتری از مرزهای سوریه و عراق احتمالا در آینده شاهد تشدید تنش میان این دو جناح کرد در سوریه و عراق خواهیم بود. به ویژه اینکه حزب دموکرات کردستان عراق همه اینها را نتیجه "دسیسه پ.ک.ک" برای کاهش نفوذ و سیاست محدود سازی حزب دموکرات کردستان عراق در اقلیم و منطقه میداند.
این تنش ها نشان می دهد نه تنها کردهای سوریه و عراق بلکه کردهای داخل این کشورها هم دیگر یک نظر واحد برای مسائل کلان کردها ندارند و باید انتظار این را داشت با ادامه این روند، سردی بیشتری بر روابط کردها در عراق و سوریه و ترکیه حاکم شود. انتهای پیام
چهارشنبه / ۲۳ تیر ۱۳۹۵ / ۱۰:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]