واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: مروري بر فازهاي 6، 7 و 8 پارسجنوبي
ميدان گازي پارس جنوبي از بزرگترين منابع گازي جهان است كه بر روي خط مرزي مشترك ايران و قطر در خليجفارس قرار دارد و يكي از اصليترين منابع انرژي كشور به شمار ميرود. هماكنون به منظور توسعه 24 فاز اين ميدان براي توليد 820ميليون مترمكعب گاز در روز برنامههايي صورت گرفته است. در اين بين توسعه فازهاي 6، 7 و 8 پارس جنوبي از جمله پروژههاي پرچالشي بوده كه روند توسعه آن از آغاز به كار آن با تاخيرهايي مواجه شده است.
طرح توسعه اين فازها با هدف توليد روزانه 104ميليون مترمكعب گاز ترش و خشك، توليد روزانه 158هزار بشكه ميعانات گازي و توليد سالانه 6/1ميليون تن گاز مايع (پروپان و بوتان) LPG جهت صادرات در تير ماه سال 1379 با سرمايهگذاري بالغ بر يكميليارد و 964ميليون دلار به صورت بيع متقابل به شركت ايراني پتروپارس واگذار شد.
شركت پتروپارس نيز براي بخش دريايي فازهاي 6، 7 و 8 پارس جنوبي با شركت نفتي نروژي استات اويل قرارداد بست.
در ابتدا قرار بود اين پروژه ارديبهشت ماه سال 86 به بهرهبرداري كامل برسد. اما در مهر ماه سال 86 غلامحسين نوذري، وزير نفت با بيان اين مطلب كه فاز 6 پارس جنوبي به طور كامل آماده بهرهبرداري است، اعلام كرد پيشرفت پروژه فازهاي 7 و 8 بيش از 97درصد است و تا سه ماه آينده يعني در زمستان 86 تكميل خواهند شد. البته قرار بود اواخر آبان ماه 86 گاز مورد نياز فاز 6 تامين و از اين فاز به عنوان پشتيباني پالايشگاههاي پارس جنوبي استفاده شود. اما با گذشت نزديك به يك سال از زمان وعده داده شده براي بهرهبرداري از اين سه فاز، مسوولان اين پروژه با اشاره به اين مطلب كه نميتوان 100درصد توليد كامل از اين سه فاز را در زمستان امسال تضمين كرد، وعده توليد گاز از يك فاز اين پروژه را ميدهند.
به گفته يك مقام آگاه در شركت نفت و گاز پارس، شرايط آب و هوايي يكي از دلايلي است كه باعث تاخير در اجراي پروژه فازهاي 6 تا 8 شده است. علاوه بر اين براي تكميل تاسيسات دريايي به گازوئيل احتياج است كه مشكل انتقال گازوئيل از خشكي به سمت دريا، اعمال تحريمها و عمل نكردن پيمانكار به تعهدات خود از ديگر عواملي است كه باعث ايجاد تاخير در اجراي پروژه ميشود. اين در حالي است كه محمد جواد شمس، مجري طرح توسعه فازهاي 6 تا 8 موضوع افزايش قيمتها را كه از سال 2003 آغاز شده است، به عنوان علت اصلي تاخير در اجراي اين پروژه اعلام ميكند. وي روز گذشته در حاشيه بازديد وزير نفت از اجراي پروژه فازهاي 6 تا 8 پارس جنوبي با اعلام اين خبر كه فاز 7 آماده بهرهبرداري است، گفت: پالايشگاه فازهاي 6 تا 8 نيز در مرحله بهرهبرداري قرار دارند.
وي همچنين پيشرفت فيزيكي تاسيسات جانبي، مخازن مشعلها و واحدهاي فرآورش اين فازها را 9/99درصد عنوان كرد. شمس همچنين با اشاره به برنامه زمانبندي وعده داد كه آغاز دريافت گاز از سكوي فاز 7 پارس جنوبي 31 تير ماه امسال، دريافت گاز از سكوي فاز 6 پارس جنوبي 24 مهر ماه و دريافت گاز از سكوي فاز 8 پارس جنوبي نيز بهمن ماه خواهد بود.
بنابراين با وجود تاخيرهاي فراواني كه در اجراي اين پروژه صورت گرفته است، بايد منتظر باشيم كه آيا اين فازها تا پايان امسال به بهرهبرداري كامل ميرسند يا خير؟ لازم به ذكر است كه درآمد حاصل از توسعه هر فاز روزانه 7ميليون دلار برآورد شده و ميزان سرمايهگذاري در اين فاز نيز 2ميليارد و 683ميليون دلار بوده است.
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]