واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس وضعیت طلای سبز استان همدان را بررسی میکندغربت گردوی تویسرکان در گردونه تحقیقات علمی
شهرستان تویسرکان یکی از مناطق برخوردار از درختان گردوست اما هنوز دانش کافی برای فرآوری مغز گردو در این منطقه به دست نیامده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، گردو یکی از مهمترین محصولات باغی استان همدان به حساب میآید که در گوشه و کنار آن میتوان درختان تنومندی را یافت. اما بدون تردید نام گردو و تویسرکان با یکدیگر در هم تنیدگی جداییناپذیری دارند و اکثر باغات این شهرستان را درختان گردو تسخیر کردند. به همین دلیل است که بهرهبرداری مطلوب از این محصول باغی که در ایران از شهرت مطلوبی نیز برخوردار است، به راه روشنی بدل میشود که میتواند استان را در تولید ارزش افزوده بیشتر، اشتغال و ثروت بیشتر یاری رساند. فرآوری گردو امروز از دغدغههایی است بین مسؤولان و مردم مطرح بوده و میتواند عامل توسعه و رشد شهرستان زیبا و سرسبز تویسرکان باشد. با این وجود هنوز تا رسیدن به تولید ثروت بیشتر از مجرای گردو در شهرستان تویسرکان فاصله بسیاری وجود دارد، زیرا همچنان بستهبندی این محصول با ضعف رو به رو است و از سوی دیگر چگونگی فرآوری مغز آن برای همگان به روشنی واضح نیست و همچنان سردرگمیهای بسیاری در این حوزه وجود دارد. بدیهی است یکی از مهمترین موضوعاتی که میتوانند به عنوان موضوع تحقیقاتی دانشگاهها در پایان نامهها مطرح باشد، رسیدن به چگونگی فرآوری این محصول ارزشمند است.
منبتکاری محصول عمده باغات گردو در تویسرکان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه عمده فعالیتها در محصول گردو، صنایع جانبی است، اظهار کرد: فرآوری به معنای خاص که مغز گردو به فرآورده ثانوی تبدیل شود کم انجام شده و اگر هم صورت گرفته به صورت سنتی است. مسعود اکبری با اشاره به اینکه تنها از مغز گردو برای صنایع غذایی استفاده میشود، افزود: در حوزه صنایع جانبی از چوب گردو در صنایع منبت استفاده میشود به طوری که 2 هزار کارگاه منبت در شهرستان وجود دارد. وی با بیان اینکه اگر در هر کارگاهی حدود پنج نفر فعالیت کنند، بیش از 10 هزار نفر از این صنعت منتفع میشوند، تصریح کرد: کارخانه تولید کربن اکتیو که پوست چوبی گردو را فرآوری کرده و به مواد اولیه فیلترهای صنعتی فوق حساس بدل میکند نیز در شهرک صنعتی آریکان فعالیت میکند. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان با اشاره به اینکه محصول این کارخانه به داخل و خارج از کشور ارسال میشود، ادامه داد: کارگاه فرآوری پوست خشک گردو که به اندازههای مختلفی این پوست را خرد کرده نیز وجود دارد که در گل حفاری چاههای نفت کاربرد دارد. وی با بیان اینکه کربن اکتیو برای نخستین بار در کشور در تویسرکان به وجود آمده است، خاطرنشان کرد: چند دستگاه روغنکشی در شهرستان وجود دارد که روغن گردو، کنجد، بادام و سایر محصولات را به صورت سنتی میکشد. سرمایهگذاران رغبتی در فرآوری مغز گردو ندارند اکبری با اشاره به اینکه تاکنون سرمایهگذار در حوزه فرآوری گردو ورود نکرده است، گفت: هنوز تحقیقات لازم از سوی نهادهای ذیربط صورت نگرفته است و نیازسنجی لازم برای ایجاد زمینه مناسب در راستای ورود سرمایهگذار که چگونه میتواند در این حوزه ورود پیدا کند، انجام نشده است. وی با اشاره به اینکه قسمت عمده این مسئله به قصور مسؤولان جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت بازمیگردد، اظهار کرد: باید این جاذبهها تبیین میشد و سرمایهگذاران برای ورود به این عرصه توجیه میشدند.
عدم رشد صنعت بستهبندی در تویسرکان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان با بیان اینکه برخی از مسائل اولیه در شهرستان برای محصول گردو برطرف نشده است، افزود: هنوز در شهرستان تویسرکان بستهبندی گردو دچار مشکل است، موضوعی که از مسائل پیش پا افتاده تولید کالا در دنیاست. وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر بستهبندی بازارپسند و مشتریپسند برای گردو نداریم، تصریح کرد: عرضه گردو در بستههای بهداشتی و شکیل گام نخست است و سپس به ترغیب مردم برای مصرف روغن گردو که ضد کلسترول است؛ پرداخت. اکبری با بیان اینکه این مهم به زمینهسازی بهداشتی و فرهنگی نیاز دارد، تأکید کرد: ابتدا باید تقاضای لازم در جامعه ایجاد شود تا سرمایهگذار نیز برای فعالیت در این حوزه ترغیب شود. وی با بیان اینکه گردوهای شهرستان عمدتاً بومی هستند و درصد روغن و نوع پوست آنها متفاوت است، ادامه داد: باید ارقام گردو یکدست شود تا میزان روغن به دست آمده از آن مشخص شود زیرا این مسئله برای ورود سرمایهگذار بسیار مهم است. تشکل گردوکاران تویسرکان موثر نبوده است مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان با اشاره به اینکه همه نهادها در این حوزه دخیل هستند خاطرنشان کرد: تشکل گردوکاران در شهرستان وجود دارد اما عملاً اقداماتی که بتواند در ارتقای وضعیت گردو در شهرستان موثر باشد انجام نداده است. وی افزود: این در حالی است که تشکلهای موجود در این حوزه باید در همه بخشهای مرتبط گردو از تولید گرفته تا فرآوری و بازار فروش آن ورود پیدا کنند. اکبری با بیان اینکه نخستین نیاز برای ایجاد صنایع تبدیلی برای تویسرکان ایجاد ارقام یکسان گردو است تا درصد مشخصی روغن داشته باشد، تصریح کرد: در حال حاضر در سطح شهرستان دهها نوع رقم گردو از نظر درصد چربی، سختی پوست و سایر موارد وجود دارد که صنعت را با مشکل مواجه میکند. خلاء دانش کافی در حوزه فرآوری گردو مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در گفتوگو با فارس با بیان اینکه هنوز به دانش مورد نیاز دست نیافتیم که از مغز گردو چه محصولاتی میتوان تولید کرد، ادامه داد: هنوز تحقیقات علمی نیز در این حوزه به عمل نیامده است. محمدرضا شهسواری با اشاره به اینکه به جز بستهبندی و مغز کردن فرآوری دیگری از مغز گردو صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: میتوان از گردو محصولات مختلفی ایجاد کرد اما در درجه نخست باید بازار آن ایجاد شود تا با کیفیت متفاوت برای اقشار مختلف محصولات تولید شود. وی با بیان اینکه به صورت سنتی گردو در واحدهای صنفی و منازل شکسته و مغز شده و در بستهبندی ابتدایی عرضه میشود، گفت: بستهبندی یک اقدام اولیه در حوزه فرآوری محصولات است که در خصوص گردو با توجه به قیمت بالای آن، بستهبندی به هزینهها خواهد افزود و بدین شکل تقاضای آن در بازار کاهش خواهد یافت.
3واحد بسته بندی گردو به بهرهبرداری رسیدند مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه تا کنون سه واحد بستهبندی گردو پروانه بهره برداری دریافت کردند، اظهار کرد: دو واحد در تویسرکان و یک واحد در همدان استقرار دارد که دارای پروانه بهرهبرداری هستند. وی با اشاره به اینکه ظرفیت بستهبندی این سه واحد 650 تن در سال است، افزود: پنج فقره جواز تأسیس دیگر که هنوز احداث نشده به ظرفیت یکهزار و 770 تن صادر شده است. شهسواری تأکید کرد: از این سه واحد به بهرهبرداری رسیده که به صورت فصلی و مقطعی فعالیت میکردند، یک واحد تعطیل و دو واحد دیگر به صورت نیمه فعال هستند. این مسؤول تصریح کرد: سرمایهگذاران به دلیل اینکه اطلاع کافی از محصول گردو و مواد فرآوری شده آن ندارند در این حوزه ورود نمیکنند. بسته بندی گردو متناسب با نیاز بازار مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه تولیدکنندگان باید بدانند که محصول تولیدی آنها بازار داشته و توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟، ادامه داد: بستهبندی گردو باید متناسب با نیاز بازار و بر اساس اندازه و کیفیت صورت گیرد. وی با اشاره به اینکه بستهبندی گردو باید متنوع باشد تا بتواند مصرفکنندههای مختلفی را نیز جذب کند، خاطرنشان کرد: باید بستهبندی بر اساس نیاز فردی یا سوغاتی صورت گیرد تا بتوانند نظرات مختلف جامعه را تأمین کند. شهسواری با بیان اینکه واحدهای بستهبندی موجود، تنوع لازم در حوزه کاری خود را ندارند، گفت: این در حالی است که در کشور رقبایی وجود دارند که در این حوزه بهتر عمل کرده و مشتریان بیشتری را جذب میکنند. این مسؤول اظهار کرد: در حال حاضر تحقیقات لازم برای چگونگی حضور در بازار برای محصولات فرآوری گردو در داخل و خارج کشور و وجود ندارد به همین دلیل سرمایهگذاران اطلاع کافی از این نوع فعالیت ندارند که انگیزه آنان را کاهش میدهد. مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان تصریح کرد: برای فرآوری مغز گردو چون نانهای سنتی و روغن گردو برنامه خاصی وجود ندارد. انتهای پیام/89033/ق40
95/04/13 :: 09:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]