واضح آرشیو وب فارسی:مهر: همايش "اجتهاد در فقه اسلامي" برگزار شد
شركتكنندگان در همايش يكروزه "اجتهاد در فقه اسلامي" كه 26 خردادماه در افريقاي جنوبي برگزارشد، به بررسي نقش اجتهادي حضرت امام خميني (ره) در پيروزي انقلاب اسلامي ايران و نيز اهميت اجتهاد در تدوين قوانين مدرن پرداختند.
به گزارش خبرگزاري مهر، اين همايش كه با حضور اساتيد دانشگاهي، علماي اسلامي، پژوهشگران علوم سياسي و ديني، انديشمندان و علاقهمندان به انقلاب اسلامي ايران از شهرهاي مختلف افريقاي جنوبي در دانشگاه يونيسا (UNISA)در شهر پرتوريا برگزار شد مقالات متعددي در زمينه اهميت اجتهاد در تنظيم قوانين اسلامي در مقاطع مختلف تاريخي و با توجه به شرايط اجتماعي، اقتصادي و سياسي جوامع اسلامي، ارائه شدند.
شيخ حسين ملا از علماي بومي افريقاي جنوبي ضمن اشاره به اهداف اين همايش گفت: اجتهاد در فقه اسلام از اهميت والايي برخوردار بوده ولي متأسفانه توجه چنداني بدان نشده است و نمايندگي فرهنگي سفارت جمهوري اسلامي ايران با درك اين موضوع و جهت آگاهي بخشي در ميان قشرهاي مختلف اسلامي اين موضوع را مطرح كرد كه مورد استقبال اساتيد و علماي اسلامي قرار گرفت .
حجت الاسلام دكتر سيد حسن وحدتي شبيري از دانشگاه قم نيز با تأكيد بر اهميت اجتهاد در فقه اماميه، آن را همواره باز معرفي كرده و سبب پويائي فقه جعفري برشمرد و اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامي ايران كه يك نوع تحول اقتصادي ، اجتماعي و سياسي را در دنيا شاهد بوديم، ضرورت توجه به اجتهاد در دنياي اسلامي بيش از پيش خود را نشان داد و امام خميني (ره) با توسل به اجتهاد با اين تحولات برخورد نمودند و بسياري از مشكلات را با اجتهاد رفع كردند.
شهيد متي از اساتيد دانشگاه كيپ تاون و از مديران طرح آثار خطي تيمبوكتو در غرب افريقا ضمن ارج نهادن به خدمات امام خميني (ره) در بيدار سازي جهان اسلام، در خصوص نقش اجتهاد در علوم سياسي معاصر و تاريخ اسلام افزود: اجتهاد فعاليت طبيعي و ضرورت جامعه مسلمانان پس از ارتحال پيامبر اسلامي است، تا پيام وحي زنده باشد و ارتباطش با جوامع معاصر و مدرن قطع نشود.
حجه الاسلام آفتاب حيدر رضوي رئيس مؤسسه اهل البيت افريقاي جنوبي در زمينه نقش اجتهاد در حل موضوعات مربوط به حقوق بشر، بهويژه حقوق جنسيتها و اقليتها سخنراني كرده و گفت: مباحث جنسيتي در فقه اسلام قدمت زيادي دارد و هنوز در برخي از موارد از جمله برابري حقوق مردان و زنان در ارث، در رهبري، در شهادت و غيره اختلاف نظرهائي وجود دارد كه در اين زمينه اجتهاد راهگشاي برخي از اين معضلات بوده است . با استفاده از اجتهاد برخي از فقهاي معاصر رأي به برابري ديه زن و مرد دادهاند و در استدلالهاي خود عقلانيت را در كنار برخي از آيات قرآني و نيز مصلحت جامعه اسلامي بيان كرده اند .
نظيم غلام استاد دانشگاه افريقاي جنوبي (يونيسا ) اجتهاد را در قرن بيست و يكم يك ضرورت ديني ناميد كه بعد از 1400 سال كه از عمر اسلام ميگذرد بايد به نحو مطلوبي از آن بهره مند شد و افزود: ارزشهاي غربي نميتوانند به جاي ارزشهاي اسلامي بنشينند و ما براي ارائه الگوهاي حقوقي در جهان غربي نيازمند يكسري از احكام مسدل در مباحث حقوقي و ديني هستيم كه بتواند به نيازماي جامعه امروزي پاسخگو باشد.
پورمرجان رايزن فرهنگي ايران هم در پايان اين همايش با اشاره به اينكه دنيائي كه ما در آن به سر ميبريم با دنياي چند صد سال پيش متفات بوده و نيازهاي خاص خود را دارند، ياد آور شد: فهم اسلام نيز با فهم مردم آن دوران متفاوت است و لذا علماي اسلامي با توسل به اجتهاد و با تعقل بيشتر بايستي نيازهاي جامعه اسلامي را درك و احكام مورد نياز را استنباط كرده و عرضه كنند.
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]