واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: استانها > زنجان - روزنامه همشهری زنجان نوشت: چندی پیش مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری استان از آتش گرفتن 270 هکتار از مراتع استان در سال جاری خبر داد. این میزان مرتع طی 21 فقره آتشسوزی، طعمه حریق شده است.
با این حال نکته قابل توجه در این آتشسوزیها، مسئلهای تأسف بار است که هم مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری و هم مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بر آن تأکید دارند. گفته میشود 90 درصد شعلههای آتش، توسط انسانها به جان مراتع استان میافتد.
مسئلهای گه اگر همین گونه پیش برود تمام یک میلیون و 100 هکتار مرتع استان را با تهدیدی جدی مواجه خواهد کرد. مراتعی که مأمن زندگی صدها گونه جانوری و گیاهی است و به زندگی انسانها حیات بخشیده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان از آتش سوزی مراتع به عنوان درگیری و چالش بزرگ دستگاههای زیست محیطی نام می برد و در گفت وگو با همشهری میگوید: تقریبا هر روز یا دو روز یکبار با سازمان تماس میگیرند و گزارش شعله ور شدن آتش در مناطق مختلف مرتعی و جنگلی استان را میدهند. عموما این آتش سوزیها نیز در مناطقی رخ میدهد که دسترسی به آنها بسیار سخت و انرژیبر است. با این حال برخی از دستگاهها نیز کمک میکنند تا آتشسوزی کنترل و در نهایت خاموش شود.
«رضا موسوی» با بیان اینکه عامل 90 درصد آتش سوزیهای استان، ریشه در رفتار انسانی دارد، توضیح میدهد: این نوع آتش سوزیها توسط دو دسته رخ میدهد: مردم محلی و گردشگران. مردم محلی عموما اطلاعات کافی در این زمینه را دارند و خیلی کم پیش میآید که فعالیتشان موجب آتش گرفتن مراتع منطقه شود، چراکه وجود مراتع برای گذران معیشت آنها بسیار مهم است. آتش سوزیهای رخ داده توسط این قشر بیشتر به علت سهل انگاری رخ میدهد. در واقع بیشتر آتش سوزی ها توسط گردشگرانی اتفاق می افتد که برای تفریح خود، آتشی روشن میکنند اما به دلیل رعایت نکردن موارد ایمنی موجب شعلهور شدن و گسترش آن میشوند. همچنین برخی از مأموران برای پاکتراشی منطقه ممکن است، پوشش مرتعی قسمتی را بسوزانند، اما کنترل آتش از دستشان خارج شده یا باد موجب سرایت شعلهها به بخشهای دیگر شود.
موسوی ادامه میدهد: امسال نیز باتوجه به بارشهای مطلوبی که در فصول پاییز و بهار داشتیم، رشد علفزارها بالاست و این موضوع موجب میشود حجم بیشتری برای آتش سوزی در فصل گرم وجود داشته باشد. توصیه به گردشگران
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست در مورد چگونگی جلوگیری از سهل انگاری گردشگرانی که اصلیترین دلیل آتش انداختن به جان مراتع استان هستند، توصیه میکند: گردشگران تا جایی که میتوانند از روشن کردن آتش در طبیعت بپرهیزند و برای رفع نیازهای خود از وسایلی چون اجاق آتش، پیک نیک و ابزاری از این دست استفاده کنند. اگر هم آتشی ایجاد کردند، آن را کنترل کنند که به جای دیگری سرایت نکند. همچنین به محل روشن کردن آن نیز توجه داشته باشند که ایزوله باشد و نزدیک علف زار نباشد. پس از اتمام کار نیز آتش را کامل خاموش کنند به طوری که هیچ اثری از آن باقی نماند. چون ممکن است باد دوباره بقایای آن آتش را روشن کند و موجب آتشسوزی گستردهای در منطقه شود. زندگی دامپروران مختل میشود
مطمئنا با از بین رفتن مراتع بخشی از زندگی مردم به ویژه روستاییانی که از پوشش گیاهی برای دامهای خود استفاده میکنند، مختل خواهد شد. موسوی بر این موضوع تأکید دارد و معتقد است که اغلب مردم روستایی استان دامپروری میکنند و به وسیله آن معیشت خود را میگذرانند. از این رو غذای این دام از همین مراتع تأمین میشود. در صورتی که آتش به جان مراتع بیافتد، خطر بزرگی زندگی دامپروران روستایی را تهدید خواهد کرد.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست در خصوص دیگر صدمات آتش سوزی مراتع میگوید: حرارت شعلههای آتش، خاک آن منطقه را تحت تأثیر قرار میدهد. به شکلی که ممکن است در سالهای آینده دیگر پوشش سبزی در محل حریق زده نبینیم.از طرفی آتشسوزی مخاطرهای جدی برای حیات وحش محسوب میشود. چرا که همواره در این نوع سوانح لانههای پرندگان، حشرات و حیوانات به خصوص جانوران کندرو مثل لاک پشت و خزندگان را از بین میبرد. چرا عمد؟
سهوی یا عمدی بودن آتش سوزیهایی که رخ می دهد بسیار مهم است؛ چرا که میتوان رفتارهای مجرمانه در این زمینه را پیش بینی و با آنها مقابله کرد.
فرمانده یگان محافظت از منابع طبیعی استان با تأکید بر این که اغلب آتشسوزیهای مراتع استان از سهلانگاری گردشگران ناشی میشود، به همشهری میگوید: با این وجود مواردی هم داریم که برخی افراد به صورت عمدی این آتشسوزیها را به وجود آورده باشد. برای مثال موردی داشتیم که فردی مشعل به دست در حال آتش زدن مراتع بود که او را دستگیر کردیم. چند موردی نیز در سال جاری شناسایی کردهایم که عمدا این جرم را انجام داده باشد. این افراد پس از شناسایی دستگیر شده و به پلیس آگاهی برای برخورد قانونی تحویل داده میشوند.
سرهنگ «منصور خسروی» در خصوص دلیل آتش زدن عمدی مراتع توضیح می دهد: بیشترین دلیلی که برای این افراد میتوان متصور شد، نشات گرفته از اختلافات قومی است. بعضی از افراد نیز به دلیل اختلافاتی که با اداره منابع طبیعی دارند این عمل شنیع را انجام میدهند تا این اداره را با چالش رو به رو کنند. ناگفته نماند اختلاف فرد متخلف به دلیل جلوگیری اداره منابع طبیعی از تصرفات غیرقانونی وی است. آمار مراتع سوخته
به گفته مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست در 5 ماه نخست امسال در مجموع 238 هکتار و 100 مترمربع از مناطق تحت حفاظت محیط زیست در آتش سوخته است. این میزان طی 8 آتش سوزی طعمه حریق شده است. از مراتع مهمی که امسال در آتش سوختند میتوان به 12 هکتار در منطقه حفاظت شده سرخ آباد، 2 آتش سوزی در حاشیه منطقه حفاظت شده سرخ آباد به وسعت 5 و 10 هکتار، 3 آتش سوزی در مناطق شکار ممنوع فیله خاصه و خرمنه سر به اندازه 2 و 9 هکتار، 100 متر مربع از پناهگاه حیات وحش انگوران و آتش سوزی در منطقه آزاد طارم به وسعت 100 هکتار اشاره کرد. 46
دوشنبه 8 شهریور 1395 - 10:41:57
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]