تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836958327
روزنامهنگاری که صندلی ندارد!
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گفتوگو با «محمود مختاریان»؛
روزنامهنگاری که صندلی ندارد!
شناسهٔ خبر: 3753278 - یکشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۱
مجله مهر > گزارش ویژه
.jwplayer{ display: inline-block; } «محمود مختاریان» روزنامهنگار نامآشنایی که بیش از هر چیزی با عنوان حرفهاش باید او را معرفی کرد و شناخت. گفتوگوی ما با این استاد و روزنامهنگار همه چیزدان را در مجله مهر بخوانید. مجله مهر: تند تند حرف میزند و برگهها را در دستش جابهجا میکند. آقای روزنامهنگار مدام آمار میدهد و از نفوذ رسانه میگوید. بهجرئت میتوان گفت روزنامهنگاری را بیش از هر کاری در جهان دوست دارد و بااینکه الان حدودا ۶۵ سال دارد، هنوز دست از دنیای خبر برنداشته است. «محمود مختاریان» برای خبرنگاران و دانشآموختگان روزنامهنگاری غریبه نیست. کسی که سالها در کیهان کار کرده، به الاهرام مصر رفته، مدتی در انگلستان بوده و به همین خاطر همین به زبان عربی و انگلیسی مسلط است و سالهاست علاوه بر کار خبر، در دانشگاه هم تدریس میکند. آقای روزنامهنگار در همه حوزههای خبر کار کرده و معتقد است خبرنگاری، حرفهای است که «همهچیزدان» باشد. خبرنگار و استاد دوستداشتنی دانشگاه، در یکی از روزهای گرم تابستان، مهمان مجله مهر شد تا با همان حرارت و شور همیشگی از دنیای عجیبوغریب خبر و به قول خودش رسانه سالاری این روزها بگوید.
کتابخانه محله، پاتوق همیشگیام بود محمود مختاریان» ۶۵ ساله و متولد تهران است. از دوره نوجوانی و جوانی عاشق کتاب خواندن و دانستن بوده و پاتوق همیشگیاش، کتابخانه نزدیک خانهشان بوده است. «هنوز دیپلم نگرفته بودم که عاشق کتاب خواندن بودم. خانه ما هم در میدان حسنآباد بود؛ درست روبروی پارک شهر. پارک شهر هم یک کتابخانه بزرگ داشت. من زیروبم این کتابخانه را بلد بودم و نام تمام غرفهها و کتابها و جایشان را میدانستم. هرکسی هم میآمد من را صدا میکردند تا راهنمایی کنم؛ تا جایی که مردم فکر میکردند من کارمند این کتابخانه هستم بهجرئت میتوانم بگویم بعضی کتابهای بعضی از غرفهها را تماما خوانده بودم. بیشتر هم روی کتابهایی که خارجیها درباره ایرانیها مینویسند، حساس و علاقهمند بوم«. در روزنامه الاهرام هم کار کردم همین علاقه به مطالعه و کتاب باعث میشود که حوالی ۱۸ سالگی، پایش به ابر روزنامه آن روزهای کشور باز شود. «سال ۱۳۴۸ وارد روزنامه کیهان شدم. آن زمان دو تا روزنامه بزرگ در کشور وجود داشت: کیهان و اطلاعات. همان موقع پیش دکتر مصباح زاده که سردبیر روزنامه رفتم. گفت ما چند معیار برای کار در اینجا داریم که مهمترین ان اخلاق است. سه ماه هم اینجا کار میکنی بعد از سه ماه میگوییم که بمانی یا بروی. تقریبا ۸ سال بخشهای مختلف روزنامه کار کردم. از قسمت آگهی و تبلیغات گرفته تا بخش توزیع روزنامه. من سه ماه شب تا صبح کار میکردم. چون روزنامه باید به سراسر کشور پخش میشد.» علاوه بر این هم یک سالی هم به قاهره میرود و با «محمد حسنین هیکل» در روزنامه الاهرام همکار میشود و مدتی هم در مطبوعات انگلیس کار میکند و مدتی هم خبرنگار جنگ ئر در طول هشت سال دفاع مقدس بوده است. از هیچ تلاشی برای سردرآوردن از دنیای خبر دریغ نمیکند.
پنج شبانهروز در تحریریه خوابیدم از اولین و لذتبخشترین گزارشی که تهیه کرده، ۴۰ سال میگذرد؛ وقتی با یک خانواده مستضعف در منطقه خانیآباد درباره مشکل مسکن گفتوگو میکند. خاطرات خوبش از کیهان آنقدر زیاد است که هنوز هم بعد از گذشت سالها بهترین تجربه کاریاش را در دوران نوجوانی و جوانی در روزنامه کیهان میداند؛ گرچه دردسرهای زیادی را پشت سر گذاشته است:« کیهان یک دانشگاه بود. مدرسه عالی مطبوعات را هم روزنامهنگاران این روزنامه ابتدا تاسیس کردند. گذشته از آن، سردبیر کار بلدی هم داشت و کسی مثل «صدرالدین الهی» سردبیر کیهان بود. هزار بار کاغذ خبر یک روزنامهنگار پاره و به سطل آشغال انداخته میشد تا کار خبر را یاد بگیرد. من خودم بلاهای زیادی به سرم آمده است. یکبار یک ویژهنامه در روزنامه داشتیم و برای همین پنج شبانهروز بود که خانه نرفته بودم. بعد از پنج روز به یک حمام عمومی در لالهزار رفتم. همینکه سرم را روی سنگهای گرم کف حمام گذاشتم، خوابم برد. یکمرتبه از خواب پریدم و دیدم شب شده و حمام لبریز از آدم است و امکان بلند شدن نیست. دوباره خوابیدم که دیدم یک نفر با پا به من میزند و میگوید ساعت سه عصر است. من قرار بود نیم ساعت بروم حمام و برگردم اما ۲۴ ساعت طول کشیده بود. به روزنامه برگشتم اما دلیل من کافی نبود و با کلی بدوبیراه اخراج شدم!» ببخشید «رفرنس» یعنی چی؟! روزنامهنگاری در دوران قدیم فرقهای بزرگی با الان دارد. دورانی که خبری از گوگل و اینترنت و «کپی پیست» نیست. «یکبار تا نیمهشب در روزنامه بودم و کار صفحهبندی روزنامه تمام شده بود. سه نصفهشب متوجه شدم که دو صفحه کم دارم. میخواستم سرم را به دیوار بکوبم. یکبار دیگر هم درباره مطلبی در روزنامه به مشکل برخوردم. همان موقع به سردبیر زنگ زدم و سوال پرسیدم و در جواب به من گفت: به صفحه ۲۰ رفرنس بده. من معنی کلمه رفرنس را نمیدانستم! حالا من یکشب از کجا آدمی پیدا کنم که معنی رفرنس را بداند؟ به خانه یکی از همکاران زنگ زدم و گفتم ببخشید مزاحم شدم معنی کلم رفرنس را میخواهم که به من کلی فحش و بدوبیراه گفت و گوشی را قطع کرد. گوگل و اینترنتی هم برای جستوجو کردن وجود نداشت. بالاخره با بدبختی معنی واژه را فهمیدم و کار را انجام دادم.»
بالا و پایین روزنامهنگاری؛ از بهبود دختر سرطانی تا درگیر شدن با پلیس شیرینترین خاطره کاریاش متعلق به یک دختر سرطانی است. «یادم هست یکبار خبری درباره یک دختر جوان در روزنامه چاپ کردیم که بیماری سرطان دارد و باید برای مداوا به خارج از ایران برود. آن موقع هنوز محک هم در ایران نبود. کمکم با همین خبر و کمکهای مردم به خارج از کشوررفت و مداوا شد و با یک جعبه شیرینی به دیدن ما آمد و هنوز در زندگی به شیرینی آن شیرینی، شیرینی نخوردهام.» البته در کنار این شیرینی، بعضی خبرها هم برا او مشکلساز میشوند. «یکبار هم خبری علیه یک افسر پلیس چاپ کردیم که در فرودگاه فردی را کتک زده بود. فردای همان روز به فرودگاه رفتم. آن موقع هم کارت ملی نبود و کارت خبرنگاریام را نشان دادم. افسری که مسئول چک کردن بود، روزنامه را از جیبش درآورد و به من نشان داد و پرسید کسی که این خبر را علیه من کار کرده میشناسی؟ فهمیدم همان فرد است. پرسیدم با او چکار داری؟ که بعد از کلی فحش دادن، گفت: اگر ببینمش میکشمش! گفتم: خودم هستم. تا این را گفتم رنگش پرید. به او گفتم عین این ماجرا را بنویس. نوشت و بالاخره به من اجازه رفتن داد و بعدا هم نوشتههای خودش را در روزنامه کار کردیم.» وقتی دولتها تسلیم رسانهها میشوند! خودش بیمقدمه شروع میکند و به عادت معلمیاش از وضع دنیای شگفتانگیز خبر و رسانه میگوید. از اینکه اینترنت و شبکههای مجازی، دنیای ما را دگرگون کردهاند تا جایی که بهجرئت میتوان گفت ما در عصر «رسانه سالاری» زندگی میکنیم. «شبکههای اجتماعی ظرف پنج سال گذشته رسانههای جهان را بهاندازه ۵۰۰ سال متحول کردهاند و مثل یک طوفان هستند که شما اگر در و پنجره را هم ببندید باز وارد میشود. این رسانه مجازی اخلاق و رفاقت و چهارچوب ندارد و همین رسانه کارهای بزرگی کرده است. اردوغان را همین شبکههای مجازی نجات داد! برای مثال فیسبوک تمام رسانهها را متلاشی کرد. همینالان یک میلیارد و ۲۰۰ نفر در فیسبوک عضو هستند و سه میلیارد و ۲۰۰ هزار نفر در اینترنت آنلاین است. یا در همین لحظه گوگل سه هزار خبرگزاری را در لحظه آنلاین میکند. هفته گذشته در یک روز ۱۱۲میلیارد ایمیل در جهان جابهجا شد. ما الان رسانه سالاری داریم و تمام دولتها الان تسلیم این شرایط جدید هستند. مثلا اگر من در نشریهام درباره لباسهای المپیک مینوشتم، سریع علیه من ادعای جرم میشد؛ اما همین قضیه وقتی به تلگرام و اینستاگرام کشید، مسئولان تسلیم آن شدند. یا درباره ماجرای بخیه در اصفهان فکر میکنم درمجموع ۱۰میلیون کامنت داشت و خیلی سروصدا کرد. این در حالی است که درباره سریال آقای مدیری که درباره پزشکان بود، هفت هزار پزشک قصد تجمع علیه این مجموعه تلویزیونی را داشتند.»
من سیانان میخواهم آنقدر در کار روزنامهنگاری استخوان خرد کرده که حالا به قول خودش در ۲۴ ساعت میتواند روزنامهنگار حرفهای را از غیرحرفهای تشخیص دهد. « اگر فقط یک ساعت با یک سردبیر کار میکردم میفهمیدم که او این روزنامه را زمین میزند یا بالا میبرد. یکبار پیش سردبیر «یوم یوری» ژاپن رفتم و از او درخواست کردم به من وقت بدهد. با کلی اصرار توانستم یک دقیقه وقت بگیرم. ژاپنیها در بین آسیاییها خود را تافته جدا بافته میدانند و به همین راحتی وقت ملاقات نمیدهند. تنها سوالی که از او پرسیدم این بود: کار شما اینجا چیست؟ که در پاسخ من گفت: من دو هزار و ۷۰۰ نفر خبرنگار دارم در هفت طبقه و در ۵۰ نقطه جهان نمایندگی دارم. با شبکه زلزلهنگاری ژاپن هماهنگ هستم و دو دقیقه زودتر خطر زلزله را هشدار میدهم. کار من فقط طراحی دو صفحه روزنامه است؛ اما با همین در ژاپن امپراتوری میکنم؛ هر زن و مرد ژاپنی روزانه ۴۵ دقیقه روزنامه میخواند. یا سیانان ۳۰ میلیون مخاطب در ثانیه دارد و اهرم کلیدی آمریکاست که رئیسجمهور آمریکا هم گفت آنقدر که سیانان به من میآموزد، سیا به من نمیآموزد. حتی حسن نصرالله در مصاحبه با این شبکه، وقتی مصاحبهکننده به او گفت تو موشکهایی با برد هزار میخواهی در جواب گفت: من هیچکدام از اینها را نمیخواهم. من سیانان میخواهم! من میخواهم با جهان حرف بزنم.» هیچوقت صندلی نداشتم! تقریبا ۲۳ سالی هم میشود که وارد کار تدریس میشود و کسانی که دانشآموخته روزنامهنگاری باشند بعد از نام او سریع «فتوژورنالیسم را به یاد میآورند. «من در لندن بیشتر در نشریات کار صفحهآرایی روزنامه را انجام میدادم. در آنجا هم کسی را داشتیم که به ما ویرایش عکس یاد میداد. به همین خاطر من بهخوبی این کار را یاد گرفتم. درنتیجه هم در فتوژورنالیسم حرفهای شدم هم در صفحهآرایی. ما اول دیدنی هستیم بعد خواندنی. نشریات ما ازلحاظ گرافیک همینالان در خاورمیانه بینظیر هستند. من در کیهان و ایرنا و ۱۲ روزنامه دیگر کار کردم. در همه ردهها هم در همه روزنامهها کار کردم و خوشحالیم در این بود که هیچوقت در روزنامه صندلی نداشتم. سر کلاس هم هیچوقت ننشستم و هیچوقت صندلی نداشتم!»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]
صفحات پیشنهادی
سوال یک خبرنگار دلیل ساخت «۱۲ صندلی» شد
اسماعیل براری بیان کرد سوال یک خبرنگار دلیل ساخت ۱۲ صندلی شد شناسهٔ خبر 3741977 - دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴ ۳۶ هنر > سینمای ایران jwplayer display inline-block; کارگردان فیلم ۱۲ صندلی معتقد است دلیل ساخت این فیلم سوال یک خبرنگار خارجی درباره ماشین پیکان بود به گزاسایه سنگین سعید امامی بر آینده روزنامهنگاری ایران
سایه سنگین سعید امامی بر آینده روزنامهنگاری ایران چنانچه لایحه قانون نظام صنفی رسانهها با همان چارچوب اولیه تصویب شده و به اجرا درآید خبرنگاران و روزنامهنگاران به اصطلاح متخلف با توجه به نوع و میزان عمل ارتکابی با مجازاتهایی مثل محرومیت از اشتغال به حرفه روزنامهنگاری از سهجاسازی ۹ کیلو حشیش در صندلی پراید/کشف گوشی های قاچاق میلیاردی
کشف ۹ کیلو حشیش از صندلی پراید کشف گوشی های میلیاردی دستگیری سارق کیف قاپ در لاهیجان و از مهمترین اخبار امروز استان گیلان است به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت به نقل از مرکز اطلاع رسانی پلیس گیلان سرهنگ احدالله احدی اظهار داشت مأموران عملیات ویژه پلیس مبارزه با مواد مخدرمایلی کهن: کی روش حتی در فیس بوکش هم برای ایران وقت ندارد!/ به محض بازگشت دستمزد میلیاردی اش را می خواهد - پای
محمد مایلی کهن در گفت وگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس در مورد وضعیت تیم ملوان انزلی گفت ابتدا باز هم مثل همیشه در مورد بندر انزلی صحبت کنم بندری که از جمله بنادر قدیمی کشور است اما نسبت به سایر بنادر عقب مانده است و نیازمند توجه بیش تر است اگر به بندر انزلی توجه شود می تواطراحي «صندلي ارگونوميك» ويژه جراحان در كشور
طراحي صندلي ارگونوميك ويژه جراحان در كشور صندلي ارگونوميك با ويژگي حمايت از وزن بدن جراحان هنگام عمل جراحي در شيراز طراحي شد صندلي ارگونوميك با ويژگي حمايت از وزن بدن جراحان هنگام عمل جراحي توسط محققان دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شيراز طراحي شد اين صندلي باعث ميشودنظر احمد نجفی درباره ساخت سری جدید «صندلی داغ»
نظر احمد نجفی درباره ساخت سری جدید صندلی داغ مجری برنامه صندلی داغ گفت مردم یکبار صندلی داغ را دیدهاند و قطعا دوست ندارند برنامه تکراری ببینند به همین خاطر با یک برنامه متنوع میهمان خانه های آنها خواهم شد به گزارش نامه نیوز احمد نجفی بازیگر و کارگردان عرصه سینما و تلواکران عمومی «۱۲ صندلی» در سینماهای کشور آغاز شد
اکران عمومی ۱۲ صندلی در سینماهای کشور آغاز شد شناسهٔ خبر 3744212 - چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۵ ۲۰ هنر > سینمای ایران jwplayer display inline-block; نمایش عمومی فیلم سینمایی ۱۲ صندلی به تهیه کنندگی و کارگردانی اسماعیل براری از امروز چهارشنبه ۲۷ مرداد ماه در گروه آزادصندلی داغ را مردم یک بار دیدهاند
صندلی داغ را مردم یک بار دیدهاند مجری برنامه صندلی داغ گفت مردم یکبار صندلی داغ را دیدهاند و قطعا دوست ندارند برنامه تکراری ببینند به همین خاطر با یک برنامه متنوع میهمان خانه های آنها خواهم شد به گزارش فرهنگ نیوز احمد نجفی بازیگر و کارگردان عرصه سینما و تلویزیون و البته9 شهریور چه کسی بر صندلی بهشت تکیه می زند؟ - پایگاه خبری تحلیلی هدانا
انتخابات هیأت رئیسه شورای شهر تهران در پیش است و ریش سفیدان فعالیت خود را برای کسب آرای بیشتر آغاز کرده اند جوان دوره چهارم شورای شهر تهران از یک حیث حائز اهمیت بود و آن اینکه برای اولین بار از زمان آغاز شورای دوم مهدی چمران نتوانست به ریاست خود در این شورا ادامه دهد و جای خودچمران با صندلی ریاست شورا خداحافظی می کند؟ - اصلاحات نیوز
شورای شهر تهران روزهای پایانی سال سوم را پشت سر می گذارد و دو هفته دیگر تکلیف آخرین هیات رئیسه این دوره مشخص می شود هیات رئیسه ای که بنا بر گمانه زنی ها بی ارتباط با طیف برنده انتخابات دوره پنجم شورای شهر تهران نیست و به نظر می رسد این بار ورق به نفع اصلاح طلبان برگردد به نوشت-
گوناگون
پربازدیدترینها