واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: ورزش سه: هرساله صدها میلیون تومان بابت جرایم تیم های مختلف فوتبال ایران به حساب این کمیته و فدراسیون واریز می شود. جریمه های کمیته انضباطی تنها به لیگ برتر محدود نیست و مسابقاتی مانند لیگ آزادگان، دسته دو و سه، رقابت های استانی،لیگ های پایه، لیگ برتر فوتسال و مسابقات بانوان در تمامی رده ها را شامل می شود. معمولا هم میزان و اخبار مربوط به این احکام انضباطی لابلای حواشی تمام نشدنی فوتبال ایران گم می شود.
سیلاب پول به سوی فدراسیون
نگاهی گذرا به جرایم انضباطی لیگ برتر و لیگ آزادگان از مرداد 94 تا 95 رقم 812 میلیون تومان را نشان می دهد. مبلغی که تنها متعلق به جرایم لیگ برتر و لیگ آزادگان آن هم از در یکسال اخیر است و در صورتی که مبالغ جرایم سطوح دیگر را در نظر بگیریم مسلما نزدیک به یک میلیارد تومان خواهد شد.
در فوتبالی که بیشتر باشگاه های آنها پسوند فرهنگی – ورزشی را یدک می کشند، کمیته انضباطی به عنوان نهادی که وظیفه جرایم بی انضباطی باشگاه ها، هواداران و بازیکنان را برعهده گرفته، از زمان آغاز لیگ برتر تا کنون – با این مبالغ شگفت انگیز- چه ساختارهای انضباطی را برطرف کرده. جرایمی که مسلما به خاطر جرم های تکراری شکل گرفته و همواره در یک سمت گروهی به عنوان مجرم و سمت دیگری تصمیم گیرنده به جرایم مالی منتهی شده است. تمامی این جرایم بابت مسائلی مثل فحاشی های تماشاگران، شکستن صندلی ورزشگاهها، استفاده از لحن نامناسب بر علیه داوران!، درگیری کادرفنی کنار زمین، رفتار نامناسب کادر فنی کنار زمین و بسیاری از مسائل انضباطی دیگر صادر می شوند. اتفاقاتی که سالهاست در فوتبال ایران به یک اتفاق عادی تبدیل شده و به نظر می رسد مسئولان هم تمایلی برای از بین بردن یا کاهش این جرائم ندارند چرا که این جرائم تبدیل به بخش اصلی درآمدهای فدراسیون فوتبال ایران شده اند.
پرسپولیس صدرنشین دو جدول
شاگردان برانکو این روزها صدرنشین لیگ شانزدهم هستند . البته پرسپولیس تنها صدرنشین لیگ برتر نیست و این روزها به تنهایی و با اقتدار عنوان بی انضباط ترین تیم فوتبال ایران را هم یدک می کشد. سرخ های پایتخت از مرداد سال گذشته تاکنون به پرداخت 195 میلیون تومان جریمه به کمیته انضباطی محکوم شده اند. البته جرایم پرسپولیس تنها به بیانضباطیهای تماشاگران محدود نمی شود و به کرات بازیکنانی نظیر محسن بنگر و سوشا مکانی (در فصل قبل)، برانکو و حتی مترجم برانکو به پرداخت جرایمی از یک تا 20 میلیون تومان محکوم شده اند. پرسپولیس در حالی در جدول بی انضباط های فوتبال صدرنشین است که این روزها فیفا این تیم را به پرداخت6 میلیارد تومان به مانوئل ژوزه پرتغالی محکوم کرده تا علی اکبر طاهری با دردسرهای جدی مالی روبرو شود.
تراکتورسازی با160 میلیون تومان جریمه دومین تیم در این لیست برای کمیته انضباطی است. بیشتر جرائم تی تی ها بخاطر فحاشی تماشاگران به داوران و تیم های حریف صادر شده و به وفور احکام ده تا 20 میلیون تومانی را نصیب آنها کرده است.
آبی پوشان پایتخت در این جدول فعلا از همتای تهرانی خود پایین تر هستند که البته این بار این ماجرا به نفع آنهاست. استقلال تهران هم در یک سال گذشته به پرداخت 105 میلیون تومان به کمیته انضباطی محکوم شده است. جرائم آبی ها هم مثل همتای قرمزشان بیشتر به فحاشی و بی انضباطی تماشاگران محدود می شود با این تفاوت که اینجا مظلومی(سرمربی فصل پیش) و رحمتی نقش پررنگ تری دارند.از نکات جالب توجه لیست حضور ملوان بندر انزلی با 85 میلیون تومان در رتبه چهارم این جدول است. قوهای سفید انزلی فصل پیش بارها حاشیه ساز شدند و در نهایت توانستند این رکورد را از خود برجای بگذارند.
فولاد خوزستان با 46، استقلال خوزستان با 42، صبا با 38، ذوب آهن با 36 میلیون در رتبه های پنجم تا هشتم قرار دارند. از نکات جالب توجه جدول حضور تیم خونه به خونه بابل با 30 میلیون و پانصد هزار تومان در رده دهم جدول است. تیمی که در عرض یکسالی که از حضورش در لیگ آزادگان می گذرد توانسته در این جدول خود را بین لیگ برتری ها قرار دهد. در بین تیم های لیگ برتری نفت تهران با 5 میلیون و پانصد هزار تومان کم حاشیه ترین تیم لیگ برتر بوده و دو تیم شهدای جنوب ساری از لیگ دو و مس رفسنجان از لیگ آزادگان با 500 هزار تومان در آخرین رتبه از این جدول 32 تیمی قرار گرفته اند.
طیف وسیع تیم های مجرم که ازلیگ برتر تا دسته دوم را شامل می شود، نشان می دهد که کمیته انضباطی از کوچکترین تخلفی در مسابقات فوتبال نمی گذرد و تمامی مسائلی که بتوان به نوعی آن را محکوم به جرایم نقدی کرد را زیر نظر دارد.
از نکات جالب توجه این لیست پروپیمان جریمه های کمیته انضباطی مبالغ جرم ها بسته به سطح تیم هاست. مثلا تیم هایی نظیر پرسپولیس، تراکتور و استقلال بارها به دلیل فحاشی تماشاگران خود به ده تا 20 میلیون تومان جریمه محکوم شده اند اما میزان اعلام همین جرم برای تیم های دسته یک مثل شهرداری اردبیل یا خونه به خونه بابل بین سه تا 5 میلیون تومان متغیر بوده. یعنی می توان گفت در فوتبال ایران هر چه اعتبار و شهرت یک تیم بیشتر باشد میزان جریمه مالی اش هم بیشتر خواهد شد. به نظر می رسد کمیته انضباطی ترجیه می دهد با تیم های ضعیف تر و سطح پایین تر به نوعی مدارا داشته باشد و مبالغ سنگینی را به آنها تحمیل نکند تا در دریافت آن نیز با مشکل بزرگ مواجه نشود.
آنسوی آب ها
اما در کمیته های انضباطی AFC،FIFA و UEFA تفاوت معناداری را با فوتبال ایران نشان می دهد. کمیته انضباطی AFC بارها تیمها و حتی بازیکنان ایرانی را به خاطر بازی خشن و فحاشی تماشاگران مبالغ بیش از ده هزار دلار جریمه کرده است. اما کمیته انضباطی فوتبال آلمان را می توان سخت گیرترین کمیته انضباطی فوتبال دنیا نامید. چرا که سال گذشته تیم بورسیادورتموند تنها به دلیل رفتار غیر ورزشی تماشاگران و همراه داشتن پرچمهای غیرمتعارف به پرداخت 90 هزار یورو جریمه مالی محکوم کرد و اتفاقا دورتموندی ها بدون کوچکترین اعتراضی آن را پذیرفتند.
UEFAهم همیشه احکام متناسبی برای جرائم صادر می کند؛ مثلا تیم کرواسی بابت رفتارهای نژاد پرستانه هوادارانش به 80 هزار یورو جریمه محکوم شده ، در حالی که دنیله ده روسی بازیکن تیم رم را به دلیل بازی خشونت آمیز سه جلسه از همراهی تیمش محکوم کرد. یا آرسن ونگر که به دلیل اعتراض به داوری دو جلسه از همراهی تیمش محروم شد. این احکام در حالی صادر میشوند که درفوتبال ایران بازی خشن بازیکنان بیشتر با جریمه مالی روبرو شود تا محرومیت خود بازیکن. البته گاهی اوقات هم همین احکام محرومیت بازیکنان به سادگی هرچه تمام تر لغو می شوند تا جنبه انضباطی و پیشگیرانه احکام کاملا از بین برود و احکام انضباطی کاملا تبدیل به قوانینی کاملا پولساز اما بی خطر برای کمیته انضباطی، بازیکنان و حتی باشگاهها تبدیل شود.
۲۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]