واضح آرشیو وب فارسی:مهر: کم توجهی به مدارس ادامه دارد
کمبود فضای آموزشی و افزایش دانش آموزان در غرب استان تهران
شناسهٔ خبر: 3741633 - دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
استانها > تهران
.jwplayer{ display: inline-block; } غرب استان تهران-تراکم جمعیت دانشآموزی و کمبود بودجه و اعتبارات از چالشبرانگیزترین موضوعاتی است که مدارس شهرستانهای ملارد، قدس و شهریار در آستانه سال تحصیلی جدید با آن مواجه هستند. خبرگزاری مهر، گروه استان ها-ناصر رمضانی:آموزشوپرورش از نهادهای بسیار کلیدی به شمارمی رود که نسخه توسعه و شکوفایی کشور را میپیچد. صاحبنظران و کارشناسان معتقدند، یکی از مؤلفههای سنجش آینده هر جامعهای را باید در آموزشوپرورش و شرایط حاکم بر آن جستجو کرد و بهواقع رمز توسعه و شکوفایی کشورهای توسعهیافته، در نظام آموزشو پرورش آن نهان است. اگر درگذشته منابع طبیعی و زیرزمینی بهعنوان شاخص و معیاری برای سنجش ثروت جوامع به شمار میرفت، امروزه سرمایه انسانی است که در این معادله نقشآفرینی میکند و چگونگی پیمایش مسیر پویایی و بالندگی جوامع را تعیین میکند. نظام تعلیم و تربیت انسانساز است، فرهنگ را میپروراند، استعدادهای خاموش را شکوفا میسازد، اخلاق را بارور و مسیر صعود قلههای پیشرفت را ترسیم میکند و در یککلام، این نهاد، فرازها و فرودها و سرنوشت جوامع را رقم میزند. با چنین ضریب اهمیت و اثرگذاری، منطق و عقلانیت حکم میکند که بخش قابلتوجهی از هزینهها و اعتبارات کشور به این حوزه اختصاص یابد اما گویی سالهاست این عرصه با مهجورت غمانگیزی مواجه است.
غم نان فرهنگیان از یکسو و کاستیهای زیرساختی از سوی دیگر، آنچنان فشار را بر عرصه آموزشی و تربیتی محدود و تنگ ساخته که رمقی برای فعالان این حوزه باقی نگذاشته و اگر نبود عشق و دلدادگی به تعلیم و تربیت، شاید امروز شرایط بسیار بغرنجتری در این عرصه جاری و ساری بود. در این میان، شهرستانهای غرب استان تهران همچون شهریار، قدس و ملارد نیز با مشکلات عدیدهای در این عرصه دستوپنجه نرم میکنند. قطار کردن مشکلات و کمبودهای مدارس این خطه، آنچنان جدی، متعدد و متکثر است که پرداختن بهتمامی آنها در قالب یک گزارش میسر نیست. در میان انبوهی از مشکلات ریزودرشت این حوزه، کمبود فضای آموزشی و محدودیتهای اعتباراتی، دو دغدغه اصلی و عمده این شهرستانها محسوب میشود. مهاجرپذیری ملارد، شهریار و قدس نیز مزید بر علت شده تا برخی نارساییها با شدت هر چه بیشتری در این خطه از استان تهران نِمود پیدا کند. در این گزارش تلاش میشود کاستیها و چالشهای پیش روی این حوزه با دقت نظر هر چه بیشتر موردبحث و بررسی قرار گیرد تا شاید در این مجال بابیان برخی از کمبودها، روزنهای برای حصول گشایشهایی هرچند اندک فراهم شود. در گام نخست به موضوع اخذ کمکهای مردمی و نیاز جدی مدارس در سایه سنگین محدودیتهای سرانهای پرداخته میشود. از ممنوعیت اخذ اجباری وجوه از اولیای دانش آموزان تا بنیه ضعیف مالی مدارس یکی از مشکلات اولیای دانش آموزان در سالهای گذشته معطوف به مبالغی میشد که مدیران مدرسه در هنگام ثبتنام از دانش آموزان اخذ میکردند. با عنایت به تدابیر اتخاذشده، دریافت هرگونه مبلغی از اولیا دانش آموزان(بهاستثنای هزینه بیمه و کتاب) ممنوع است و در صورت طرح چنین درخواستی و اثبات آن، مدیران مربوطه در این خصوص مواخذه خواهند شد. محمد قادری تفرشی مدیر آموزشوپرورش ملارد در گفتوگو با خبرنگار مهر بابیان مطلب فوق اظهار داشت:اخذ مبالغ تحت عنوان کمک به مدرسه تنها بهصورت داوطلبانه خواهد بود و هرگونه اجباری برای دریافت چنین مبالغی بر اساس ضوابط تعریفشده، تخلف است. وی افزود:بر اساس تأکید اداره کل، اخذ وجوه از اولیا برای کمک به مدارس در طول ۹ ماه سال تحصیلی محقق خواهد شد که با آغاز این طرح نیز اجباری برای این امر وجود نخواهد داشت.
مدیر آموزشوپرورش ملارد عنوان کرد:با قاطعیت اعلام میکنیم عملکرد مدیران مدارس در این خصوص در مقایسه با سالهای گذشته عالی بوده و مورد خاصی مبنی بر گلایه اولیا برای اخذ مبالغ بهصورت اجباری در سال جاری وجود نداشته و در صورت مشاهده موردی دراینارتباط، برخوردهای مقتضی در دستور کار قرار میگیرد. قادری تفرشی عنوان کرد:۱۵ درصد از دانش آموزان شهرستان ملارد متعلق به منطقه فردیس در استان البرز هستند که به دلیل اجتناب مدارس ملارد از دریافت مبالغی تحت عنوان کمک به مدرسه، برخی محصلان ساکن فردیس روانه مدارس ملارد برای ثبتنام میشوند که دلیل اصلی این امر به اجتناب مدیران آموزشی نسبت به اخذ چنین مبالغی بازمیگردد. رعایت حداکثری منطقه بندی در ثبتنامها برای رفاه حال دانش آموزان مدیر آموزشوپرورش ملارد عنوان کرد:یکی از مسائل و دغدغههای مهم اولیا دانش آموزان به نزدیکی محل تحصیلی فرزند آنها با محل سکونت محصلان معطوف میشود. وی افزود:البته نباید ازنظر دور داشت که سیل مهاجرپذیری ملارد و افزایش جمعیت دانشآموزی منجر بهدشواری مدیریت این عرصه شده که با همه این اوصاف خوشبختانه تاکنون مشکل حادی دراینارتباط گزارش نشده و اگر هم در مواردی معدود شاهد چنین امری بودهایم، تلاش شده با پیگیری و رایزنی مدیریتی، شرایط برای دانشآموزانی که محدودیتهایی برای ثبتنام آنها وجود داشته، تسهیل شود تا با رفاه و آرامش خاطر هر چه بیشتری به تحصیل بپردازند. شهرک مریم و المهدی در مسیر بحران شهرستان شهریار یکی از بزرگترین مناطق آموزشی کشور محسوب میشود، این منطقه با قریب به ۱۳۰ هزار دانشآموز مدتهاست در حوزه آموزشوپرورش با مشکلات خاصی مواجه است، عمدهترین معضل این شهرستان به شهرک مریم، المهدی و وائین بازمیگردد. علی ذبیحی، مدیر آموزشوپرورش شهریار در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به محدودیتهای شدید در حوزه فضای آموزشی مناطق اشارهشده، گفت:باید قریب به ۱۱۵ مدرسه در طول سالهای گذشته احداث میشد تا نیازهای شهر شهریار که رشد بیش از 4درصدی دانشآموز را تجربه میکند، بهصورت نسبی تأمین شود اما در مقام عمل این امر خطیر محقق نشده است. وی افزود:در حال حاضر بیشترین اعتراضات مردمی، به شهرک مریم معطوف میشود که باید حداقل شش مدرسه در این محدوده احداث میشد. مدیر آموزشوپرورش شهریار عنوان کرد:بیشترین آسیب از محدودیت فضای آموزشی در این شهرک، متوجه دانش آموزان مقطع ابتدائی است. ذبیحی گفت:متأسفانه شهرک مریم و المهدی با فاجعه انسانی مواجه است و در صورت عدم پیشبینی تمهیدات و تدابیر لازم، تشدید هر چه بیشتر شرایط بحرانی فعلی در آیندهای نهچندان دور، غیرممکن نخواهد بود. وی افزود:رشد جمعیت دانشآموزی به میزانی است که تنها در شهرک وائین در مقایسه با سال گذشته با افزایش ۶۰۰ نفری دانش آموزان روبرو هستیم. مدیر آموزشوپرورش شهریار عنوان کرد:دانش آموزان ابتدایی در این شهرستان از ۱۲ هزار نفر به ۱۵ هزار نفر افزایشیافتهاند و قاعدتاً چنین رشدی از جمعیت، مستلزم تأمین امکانات لازم است. ذبیحی گفت:حداقل باید ۱۰ مدرسه به زنجیره مدارس آموزشوپرورش این خطه اضافه میشد، تا اندک امیدواری نسبت به حفظ شرایط موجود سال گذشته حاصل شود. وی افزود:متأسفانه آموزشوپرورش در این حوزه تنها مانده و هیچ ارگانی در این منطقه از شهرستانهای غرب استان تهران، آنچنانکه باید برای رفع مشکلات اشارهشده، اقدام نمیکند.
مشارکت مردمی برای کمک به مدارس شهریار داوطلبانه است مدیر آموزشوپرورش شهریار در خصوص اخذ مبالغی از دانش آموزان در هنگام ثبتنام عنوان کرد:بر اساس قانون، کمکها و مشارکت مردمی در این امور بهصورت داوطلبانه خواهد بود و اجباری دراینارتباط وجود ندارد. وی افزود:البته به مدیران مدارس تأکید کردهایم به نحوی مدیریت کنند که اولیای دانش آموزان با عنایت به مشکلات موجود، انگیزه کافی برای همیاری با آموزشوپرورش شهریار را لحاظ کرده اما این معنای تکلیف کردن به اولیا برای اخذ چنین مبالغی نیست و در صورت مشاهده این امر، مدیر مربوطه مرتکب تخلف شده است. بیش از ۵۰ هزار دانشآموز در شهرستان قدس تحصیل میکنند مدیر آموزشوپرورش قدس بهعنوان یکی از نزدیکترین شهرستانهای استان تهران به پایتخت نیز در این خصوص عنوان کرد: مهاجرپذیری این شهرستان عرصه را برای توزیع متوازن تراکم دانشآموزی دشوار ساخته است. محمدرضا بهمنش افزود:امیدواریم دستگاههای مسئول با حُسن توجه هر چه بیشتر، همیار و کمکحال آموزشوپرورش این شهرستان باشند، زیرا انتظار رفع و مدیریت کمبودهای موجود بهصورت مطلق از آموزشوپرورش منطقی به نظر نمیرسد. امید آن میرود دستگاههای فعال و مسئول باهمت و عزمی جدی و مضاعف در کنار آموزشوپرورش شهرستانهای غرب استان قرار گیرند تا این نهاد و مجموعه حساس با فراغ بال بیشتری به اصلیترین وظیفه خود که آموزش و فرهنگسازی است اقدام کند. در خاتمه نباید ازنظر دور داشت که هیچ مدیر آموزشی، علاقهمند به دشوار ساختن مسیر تحصیل برای دانش آموزان نیست و اگر در مناطقی همچون شهریار، مشکلات انبوه و متعدد عرصه را برای آموزشوپرورش این خطه پیچیده و دشوار ساخته، باید ریشه این مسائل را در نارساییها و کم توجهی های برخی از ادارت فعال در این منطقه جستجو کرد که گویی به این باور نرسیده اند که مسیر توسعه و شکوفایی هر جامعه ای از کلاس ها و مدارس آموزشی می گذرد، در غیر اینصورت هر گونه پیشرفتی، موقتی، زودگذر و ناپایدار خواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]