واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تنظيم مجدد ساعت تهران – مسكو با چرخش اردوغان
نماينده ويژه پوتين در امور سوريه ديشب به تهران آمد، سه روز بعد از سفر ظريف به تركيه و يك هفته پس از ملاقات اردوغان با پوتين در سنپترزبورگ؛ سفري كه به نظر ميرسد هدف آن رايزني ايران و روسيه در فضاي جديد سياست خارجي تركيه بعد از كودتاي نافرجام است.
نویسنده : علي قنادي
محمدجواد ظريف ديروز در تازهترين توئيت خود پس از بازگشت از تركيه نوشت: «به ايستادن در كنار خواهران و برادران شجاع در تركيه در حمايت از دموكراسي افتخار ميكنم» و افزود: «همكاريهاي بيشتر براي صلح در پيش است.» روزنامه الحيات هم روز شنبه نوشته بود كه ظريف در سفر خودش به آنكارا، پيشنهاد برگزاري نشستي سه جانبه ميان تركيه، روسيه و ايران را براي بررسي راهحلهاي بحران سوريه ارائه كرده است. در شرايطي كه گفته ميشود قرار است رجب طيب اردوغان، نخستوزير تركيه طي چند هفته آتي براي ملاقات با مقامهاي ايراني، به تهران بيايد، زمزمههاي چرخش در سياست خارجي تركيه بيش از هر موقع ديگري به گوش ميرسد. «بنعلي ايلدريم» نخستوزير تركيه ديروز از در پيش بودن روزها و خبرهاي خوب در مورد سوريه سخن گفت و در آنكارا تصريح كرد: انتظار تحولات مثبتي در حل بحران سوريه دارم. ايلدريم در كاخ چانكايا در گفتوگو با رؤسا و نمايندگان اصحاب رسانههاي مهم تركيه گفته است: «پيشتر در سوريه دو موضع بسيار متفاوتي وجود داشت. اكنون در مورد حل مسئله اراده و خواست مشتركي وجود دارد.
اين يك تغيير اساسي است.» نخستوزير تركيه تصريح كرد: «با مشاركت ايران، امريكا، تركيه و روسيه، شرايط براي حل بحران سوريه رفته رفته رو به بهبود خواهد رفت و بر اين باورم كه به حل مسئله خيلي كمك خواهد كرد. اگر در شش ماه، تحول مثبت و با ارزشي در حل بحران سوريه ديديد، تعجب نكنيد.» در ليستي كه ايلدريم از آن صحبت كرده، نامي از عربستان نيست. انديشكده استراتفور در گزارشي مينويسد: «شايعه شده قرار است به وساطت ايران، نشستهايي ميان دولت تركيه و دولت سوريه برگزار شود»؛ نشستهايي كه به گفته استراتفور، بسيار با اهميت است. استراتفور ميگويد: «اگرچه احتمال اين بسيار كم است كه تركيه از بشار اسد رئيسجمهور سوريه حمايت كند، اما آنكارا شايد تصميم بگيرد مستقيماً با اسد به گفتوگو بنشيند يا از يك دولت انتقالي كه اسد را نيز شامل ميشود حمايت كند.» به گفته استراتفور، تركيه قصد دارد از مسير آشتي با روسيه، «موانع موجود در شمال سوريه كه بر سر راه هدف قرار دادن داعش و شبهنظاميان كرد است را از ميان بردارد و همچنين اقتصاد خود را تقويت كند. تركيه همچنين با طرح پيشنهادي مبني بر انجام حملات مشترك با روسيه بر ضدداعش ميخواهد از خطر اقدامات تلافيجويانه روسيه بر ضد اين كشور در قبال اقداماتش در سوريه بكاهد.» درست تحت چنين شرايطي است كه ايران و روسيه قصد دارند مواضع خودشان را در شرايط جديد پساكودتا در تركيه بازتنظيم كنند. ميخاييل بوگدانف، معاون وزير خارجه روسيه و نماينده ويژه پوتين در امور خاورميانه ديشب به همين منظور وارد تهران شد. دستور كار سفر بوگدانف به تهران رسماً اعلام نشده ولي سفارت مسكو در تهران ميگويد بوگدانف به منظور گفتوگو با حسين جابري انصاري معاون عربي و آفريقاي وزارت خارجه ايران به تهران آمده است. استفان ديميستورا نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل در امور سوريه نيز دهم مرداد ماه با سفر به تهران با جابري انصاري در خصوص آخرين تحولات سوريه به رايزني پرداخت. در شرايطي كه جنگ در حلب، با شدت ادامه دارد، به نظر ميرسد پيروزيهاي ميداني ائتلاف 1+4 (ايران، روسيه، عراق و سوريه به علاوه حزبالله) دريچههاي جديدي در سوريه گشوده است.
همكاري اطلاعاتي اروپاييها با سوريه
كشورهاي اروپايي با وجود دشمني ظاهري با نظام سوريه بيشترين هماهنگي امنيتي و تبادل اطلاعات را با اين كشور دارند. يك ديپلمات بلندپايه سوري در گفتوگو با پايگاه الحدث نيوز اعلام كرد كه آلمان، فرانسه و ايتاليا بيشترين هماهنگي امنيتي مستقيم و تبادل اطلاعاتي را با دولت سوريه دارند. وي كه خواست نامش فاش نشود افزود: كشورهايي مانند سوئد، هلند و بلژيك پس از اين كشورها در رتبههاي بعدي قراردارند و اطلاعات مربوط به پناهندگان و فهرست تروريستها را از دمشق دريافت ميكنند. اين ديپلمات سوري اضافه كرد: سازوكار اين همكاري امنيتي و اطلاعاتي نيز به اين گونه است كه كشورهاي اروپايي ابتدا ليست افراد خواستار پناهندگي و اقامت را در اختيار دمشق قرار ميدهد و دمشق درباره سابقه اين افراد و ارتباط احتمالي آنها با گروههاي تروريستي اطلاعاتي به اروپاييها ميدهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]