تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 2 اسفند 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):بهترین چیزی که بنده بعد از شناخت خدا به وسیله آن به درگاه الهی تقرب پیدا می کند، ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قالیشویی اسلامشهر

قفسه فروشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1861224410




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شهریارِ مُلک احساس و خیال


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: شهریارِ مُلک احساس و خیال
«شهریار» از برجسته ترین شاعران معاصر است که قطعه هایی ماندگار، بی بدیل و سرشار از احساس و تخیل را در زمینه های گوناگون اجتماعی، تاریخی و مذهبی سروده است. وی را از سرآمدان غزل معاصر می دانند که توانست جانی دوباره به کالبد این قالب شعری بدمد.
آفتاب‌‌نیوز : «سیدمحمدحسین بهجت تبریزی» مشهور به شهریار سال 1285 در روستای «خوشگناب» تبریز چشم به جهان گشود. در خردسالی در مکتبخانه زادگاهش، قرآن، گلستان سعدی و دیوان حافظ را آموخت. 
شهریار از خردسالی استعداد شگرفی در شعر و ادب داشت و به سرودن شعرهایی به زبان آذری و فارسی پرداخت. وی همزمان با سرودن شعر، به آموختن زبان فرانسه، علوم دینی و خوشنویسی همت گماشت. شهریار که لحظه های زندگی خود را با سرودن شعرهایی ناب ثبت می کرد، توانست نظر بسیاری از ادیبان آن روزگار را جلب کند و بدین گونه سروده هایش در سیزده سالگی با تخلص «بهجت» در مجله ادب انتشار یافت. 
وی پس از پایان دوره راهنمایی در تبریز، برای ادامه تحصیل راهی تهران و وارد مدرسه ی دارالفنون شد. این شاعر برجسته از همان ابتدای ورود به تهران با «ابوالحسن صبا» هنرمند برجسته موسیقی دیدار کرد و نواختن سه تار و مشقِ ردیف های سازی موسیقی ایرانی را از او آموخت. پس از دریافت دیپلم، در رشته پزشکی تحصیلاتش را دنبال کرد اما در سال پایانی تحصیل، این رشته را ناتمام رها کرد. پس از آن به استخدام دولت درآمد و روزگار گذراند. 
از جمله آثار وی می توان به «دیوان اشعار» و منظومه آذری «حیدر بابایه سلام» اشاره کرد که به عنوان یک شاهکار ادبی مورد توجه ادب دوستان قرار گرفته است. از این اثر تاکنون چند ترجمه به زبان فارسی و ترجمه های زیاد به زبان های زنده دنیا انجام شده است. 
سرانجام شهریار در بیست و هفتم شهریور 1367 هجری خورشیدی درگذشت. پیکر وی را در «مقبره الشعرا» تبریز به خاک سپردند. سالروز در گذشت این شاعر مردمی را در تقویم رسمی کشور، روز شعر و ادب فارسی نام گذاری کردند.


***سبک و درونمایه شعری 
یکی از ویژگی های برجسته شعر شهریار بیان ساده، روان و جاذبه کلام است. او در کنار سادگی و لطافت شعر، با کاربرد واژه های عامیانه در شعرهایش، تصویرهای زیبایی را خلق کرد. به عبارت دیگر شهریار با روح حساس و قریحه سرشار شاعرانه ای که داشت، عواطف، تخیل و اندیشه های خود را به زبان مردم به شعر بازگو کرد. از این رو شعر او برای همگان قابل فهم و اثرگذار بود.
شهریار بیش از 28 هزار بیت شعر به زبان فارسی و سه هزار بیت به زبان آذری دارد. در سراسر اشعار وی احساسی شاعرانه موج می زند که بر بال تخیلی پوینده و آفریننده در پرواز است. 
شهریار در سرودن انواع گونه های شعر فارسی مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نوِ نیمایی تبحر داشت. وی بیشتر از دیگر گونه های شعری در غزل سرآمد است؛ از جمله غزل های معروف او می توان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد.
علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را/ که به ماسوا فکندی همه سایه ی هما را
دل اگر خداشناسی همه در رخ علی بین/ به علی شناختم به خدا قسم خدا را
به خدا که در دو عالم اثر از فنا نماند/ چو علی گرفته باشد سر چشمه ی بقا را
مگر ای سحاب رحمت تو بباری ارنه دوزخ/ به شرار قهر سوزد همه جان ماسوا را
برو ای گدای مسکین در خانه ی علی زن/ که نگین پادشاهی دهد از کرم گدا را
بجز از علی که گوید به پسر که قاتل من/ چو اسیر تست اکنون به اسیر کن مدارا
بجز از علی که آرد پسری ابوالعجائب/ که علم کند به عالم شهدای کربلا را
نه خدا توانمش خواند نه بشر توانمش گفت/ متحیرم چه نامم شه ملک لافتی را


***شهریار و مکتب رمانتیسم 
تاریخ هنر و ادب اروپا در سال های نخستین سدهِ نوزدهم، شاهد ظهور مکتب ادبی نوینی با عنوان رمانتیسم بود. این مکتب ادبی نوظهور به سرعت توانست ادبیات ملل دیگر جهان را هم تحت تاثیر قرار دهد. 
رمانتیسم اصطلاحی است که تعریف چندان دقیقی در مورد آن ارایه نشده است. از ویژگی های آن می توان به تخیل ، احساس گرایی و تصویر سازی اشاره کرد.
شهریار از جمله شاعرانی است که سعی کرد اندیشه های رمانتیکی را در ادبیات سرزمین خویش بارور سازد. آثار وی به حق آیینه تمام نمای لطیف ترین مضامین و مفاهیم رمانتیکی است.(1)
در واقع شهریار در شعرهایش به صحنه آرایی و فضاسـازی رمانتیـک تاکیـد ویژه ای داشت. او از این نوع صحنه آرایی به «نقاشی و تابلوسازی» تعبیر می کـرد و معتقـد بود که در ادبیات گذشته ما این گونه تصویر سازی سابقه نداشته است. منظور او از تصویر سازی نیز ارایه تصویری کم و بیش دقیق از منظره و موضوعی اسـت کـه شاعر درصدد توصیف و بیان آن است. بـه اعتقـاد او تفـاوت صحنه آرایی و تابلوسازی رمانتیک با شعر کلاسیک در آن است که توجه نقاشـی و تصـویرگری کلاسیک منحصر به نقطه مورد نظر است و به اطراف و جوانب آن کاری ندارد. حـال آن کـه در رمانتیسم همه جوانب در نظر گرفته می شود و نقطه مـورد توجه با برجستگی خاص بـه تصویر در می آید.(2)
یکی از ویژگی های رمانتیسم در راستای نقد تمدن و نکوهش نمودهای آن است که در زندگی پرتصنع شهری به جلوه درمی آید. در واقع رمانتیسم منادی بازگشت به طبیعت و زندگی ساده و بی آلایـش روسـتایی و شـبانی است. این رویکرد ویـژه بـه طبیعـت، آثـار رمانتیـک را از توصـیف هـای ستایشگرایانه طبیعت و مناظر پرنقش و نگار و بکر آن سرشـار کـرده اسـت. در شعر شهریار ایـن ویژگـی بـه صـورت آشکاری جلـوه گـر اسـت. از این رو در کنار توجهِ درونگرایانه و همدلانه از طبیعت و عناصـر آن در بسـیاری از سـروده هـایش، در صحنه آرایی ها و صور خیال نیز، عناصر طبیعت سهم چشـمگیری دارد.(3)


***نقد و بررسی 
شهریار یک شاعر فطری است؛ شاعری انساندوست که به کرامت انسان اعتقاد دارد. او در طول سال ها زندگی ارزشمندِ خویش توانست محتوا و زبان را با هم پیوندی عمیق دهد و خاستگاه عاطفی شعر را پیدا کند. 
به باور بیشتر منتقدان، تازگی مضمون، بهره بردن از صور خیال و سادگی شعرهایش او را از بسیاری شاعران معاصر متمایز کرده است. 
«شهریار نعمتی» مدرس و پژوهشگر بر این باور است که شهریار بزرگ ترین نماینده مکتب رمانتیسم در شعر ایران است و اثبات آن در تاثیری که بر شعرای پس از خود گذارده مشهود است.(4)
«شفیعی کدکنی» ادیب و شاعر برجسته معاصر معتقد است که شهریار به طور ذاتی رمانتیک بود، پس نیازی به خواندن بیانیه مکتب رمانتیسم نداشت. او همه عمر در «خیال» زیست و با «تخیل» شاعرانه خویش، ما را به فضاهایی برد که دیگر شاعران هم عصر او، با آن فضاها بیگانه بودند.(5)


*پی نوشت ها:
1- غیبی، عبدالاحد، پورمحمود، رباب، «بررسی تطبیقی مضامین رمانتیسم در اشعار ابراهیم ناجی و محمد حسین شهریار»، فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عربی)، سال دوم، دوره جدید، شماره چهارم، تابستان 1390، ص123
2- صدری نیا، باقر، «جلوه های رمانتیسم در شعر شهریار»، نشریه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز، پاییز 1382، ص140
3- همان
4-«شهریار» بزرگ ترین نماینده مکتب رمانتیسم در شعر ایران است»، تارنمای خبرگزاری مهر
5- شفیعی کدکنی، محمدرضا، «شهریار و مکتب رمانتیسم»، روزنامه اطلاعات، دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۳
*گروه پژوهش و تحلیل خبری




۲۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن