واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: خبرگزاری میزان: یکی از عوامل مهمی که الگوی مصرف مواد غذایی در هرجامعهای راشکل میدهد، عادت های درست یا نادرست استفاده از موادغذایی است و الگو نامناسب غذایی 76 درصد از مرگومیر جهانی را به خود اختصاص داده است.
با توجه به اینکه کمبود برخی از مواد غذایی به بدن آسیب وارد میکند این نکته را باید در نظر گرفت که مصرف بیش از حد بعضی از مواد غذایی نیز باعث بروز بیماریهای خطرناک برای افراد میشود و آنها را با مشکل جدی روبهروخواهد کرد.
گزارشها نشان میدهد که ایرانیان در مصرف موادغذایی خوشذائقه و دارای تنوع غذایی بالایی هستند و سنت خوش خوراکی جز میراث قدیمی ما ایرانیان است.
باتوجه به اینکه سطح سلامتی در هر جامعهای، وابستگی زیادی به تغذیه سالم و مناسب دارد برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که وضعیت تغذیه ایرانیان در حد مطلوبی نیست و الگوی مصرف مواد غذایی در کشور قابل تامل است.
آمارها به خوبی نشان میدهند که فرهنگ غذایی در کشور با مشکل روبهرو است و اگر در این خصوص بدون فرهنگسازی و برنامه ریزی پیش رویم با خطر جدی روبهرو خواهیم شد.
تحقیقات نشان میدهد که سرانه مصرف برخی مواد غذایی مانند: نان، شکر، نمک، روغن و نوشابه در ایران بیشتراز سرانه مصرف جهانی است.
با توجه به آمارهای جهانی سرانه مصرف سالیانه نمک در ایران حدود شش کیلوگرم است، این درحالی که درجهان تنها سه کیلوگرم درسال نمک مصرف میکنند و این نشان میدهد که در ایران دو برابر میانگین جهانی نمک استفاده میشود.
میزان استفاده از نمک طبق استاندار جهانی برای هر فرد در روز بین چهار تا پنج گرم است اما در ایران هرفرد به طور متوسط در روز حدود10 تا 16 گرم نمک مصرف میکند. سرانه مصرف سالیانه نان در کشور حدود 160 کیلوگرم است و در جهان سرانه مصرف سالیانه تنها 25 کیلوگرم است، این بهاین معناست که ایرانیان 6 برابر جهان نان مصرف میکنند.
تحقیقات حاکی از آن است که ایرانیان در استفاده از گندم جز پرمصرفترین مردم جهان هستند و باتوجه به اینکه 6 برابر میانگین جهانی نان مصرف میکنند، بالاترین سرانه مصرف نان در جهان را نصیب خود کردهاند.
علاوه براین ایرانیان در مصرف روغن نیز پیشتاز هستند و با توجه به سرانه مصرف سالیانه در جهان که تنها 12.5 کیلوگرم است، ایرانیان 17 کیلوگرم در سال روغن مصرف میکنند.
سرانه مصرف شکر نیز با توجه به سرانه مصرف جهانی که تنها 5 کیلوگرم است طبق آمارهای جهانی در ایران به رقم 30 کیلوگرم میرسد که بسیار نگران کننده است.
جالب است بدانید طبق گفته کارشناسان ایران در مصرف نوشابه گازدار نیز رتبه نخست را در جهان دارد، درحالی که سرانه مصرف سالیانه نوشابه در جهان تنها ده لیتر است ایرانیان 42 لیتر نوشابه در سال مصرف میکنند. در ایران سالیانه 2 میلیاردو 900 میلیون تومان هزینه صرف خرید نوشابههای گازدار میشود که از نظر کارشناسان تغذیه بسیار نگران کننده است.
همچنین این نکته نیز حائز اهمیت است که ایرانیان در مصرف برخی موادغذایی مفید مانند، میوه وسبزیجات، شیر، تخممرغ، سویا، ماهی بین دیگر کشورها پایینترین میانگین مصرف را نصیب خود کردهاند.
جالب است بدانید طبق آمارها ایرانیان در کنار مصرف نوشابه که رتبه نخست را به خود اختصاص دادهاند تنها یک سوم اروپاییها شیر مینوشند. با این تفاسیر سرانه مصرف سالیانه شیر در ایران 90 کیلوگرم است که در مقابل اروپاییها با مصرف 300 کیلوگرم شیر و لبنیات در سال، رقم بسیار پایینی است.
سرانه مصرف سالیانه سویا، تخممرغ و ماهی که به عنوان منبع پروتئین برای بدن مفید و ضروری است در بین ایرانیان بسیار پایین است. ایرانیان یک بیستم میانگین جهانی از سویا استفاده میکنند و یک سوم میانگین جهانی مصرف تخم مرغ و ماهی را به خود اختصاص دادهاند.
گفتنی است با توجه به اهمیت استفاده از میوه و سبزیجات که برای سلامتی بدن مفید و ضروری است، ایرانیان یک چهارم میانگین جهانی میوه و سبزیجات مصرف میکنند که با توجه به اینکه ایران رتبه اول تا دهم را درتولید 15 محصول اصلی باغی دارد این آمار نگران کننده است.
آمارها نشان می دهند که مصرف مواد کالری زا و مضر در کشورمان با افراط روبهرو است که عمدهترین دلیل ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون بالا، دیابت و مشکلاتی چون اضافهوزن است و در کنار آن مصرف مواد غذایی مفید مانند سبزیجات، ماهی، لبنیات که برای سلامتی لازم و ضروری است بسیار کم است.
طبق گفته کارشناسان فرهنگ سازی در زمینه ایجاد برنامه غذایی مفید و جامع و بالابردن دانش افراد در این زمینه به رشد و ارتقا سلامت جامعه کمک شایانی میکند و همچنین هزینه های درمان بیماریهای ناشی از الگوی غلط استفاده از مواد غذایی را به حداقل خواهد رساند.
۰۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]