محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845409240
حال و روز عمارتهای تاریخی تهران ۱۱۰سال پس از مشروطیت+تصاویر
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: حال و روز عمارتهای تاریخی تهران ۱۱۰سال پس از مشروطیت+تصاویر
خبر میرسد که میدان بهارستان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است؛ در صد و دهمین سالگرد مشروطه. در حالی که یادمان نرود قبل از ثبت کل میدان، مدرسه سپهسالار، ساختمان مجلس و مسعودیه و ... در فهرست میراث فرهنگی جای داشتند و قرار بود در پناه قانون حفظ شوند.
آفتابنیوز : بهارستان زنده است. هنوز میلیونها نفر پای صندوق رای می روند و به نمایندگانشان رای می دهند. رد پای مشروطه اما لحظه به لحظه در کالبد شهر دارد کمرنگ و کمرنگتر میشود. ناظم السلام کرمانی، از مشروطه طلبان به نام در کتاب «تاریخ بیداری ایرانیان» می نویسد؛ خواستگاه مشروطه تهران بوده اما معلوم نیست چرا مشروطه داران شکست خوردند و پایتخت دارد اینچنین از یادمان هایش تهی میشود؟
بنایی که ناصرالدین شاه از آن وحشت داشت
تهران در خود می لولد. موتورسوران بی محابا می رانند. داروفرش ها در کمین هر بیگانه ای نشسته اند. اینجا خیابان ناصرخسرو است. خیابانی که امیرکبیر پیش از آنکه به دستور سلطان صاحبقران، رگهایش در حمام فین کاشان زده شود، فرمان ساخت بنایی را در آن داد که بعدها دانش آموختگانش بذر مشروطه را کاشتند. نیم قرن مانده بود به آغاز جنبش. با آنکه ناصرالدین شاه، در سال های نخست، به خاطر ژست مدرنیته مشتاق تاسیس این بنا بود اما بعدها به شدت از آن ترسید. وحشت ناصرالدین شاه، او را وادار کرد که برای نخستین بار کتاب های دانشگاه را سانسورکنند اما نمی دانست که آزادی به راه خود می رود.
حالا، این بنا را کمتر کسی است که نشناسد؛ دارالفنون. بنایی که با سر در چوبی و معماری منحصر به فردش، محزون در گوشهای از خیابان ناصرخسرو نشسته، سرگردان در انتخاب مالک و بهره بردارش سازمان آموزش و پرورش یا میراث فرهنگی است. هیچ کدام مسئولیت ساماندهی کامل آن را نمی پذیرند.
دو سال پیش اقداماتی وسیع برای جان دادن این بنا انجام شد اما سر آخر دارالفنون آنی نشد که انتظار می رفت و هنوز هم از حیات موزه ای چنان که لیاقت این بناست بی نصیب است. چرا با دارالفنون چنین بی مهری می شود؟ مشروطه داران آیا پاسخی دارند؟
کلا به اتفاق بهارستان را می خواهند
مظفرالدین شاه بیمار زیر درختان چنار نیاوران در کاخ صاحبقرانیه حکمی را امضا کرد که جنبش مشروطیت را به اوج رساند. هیچ کس نمی دانست که بعدها قرار است چه بر سر سردرمداران مشروطه بیاید یا خیلی بعدتر، چه بر سر بنای مجلسی که با خون دل سر و پایش کردند. بنایی که قرار نبود حریمش شکسته شود. چه همان زمان، چه امروز.
در گذشته بمباران مجلس به فرمان لیاخوف روسی بود. امروز که دیگر همه می دانند تا همین چند سال پیش هیچ ساختمان بلندی حریم عمارت مجلس قدیم را نشکسته بود. حالا دور تا دور آن ساختمان هایی بالا آمده اند که از دور گویی به عمارت دیرینه تو سری می زنند. این بلندمرتبه سازی ها جزو طرح گسترش مجلس به شمار می رود. طرحی که با قانون منافات دارد. در واقع سه حریم شکسته شده، حریم حفاظتی که این حریم طبق قانونی برای جلوگیری از فروریختن و آسیب دیدن کل اثر تعیین میشود. فعالیتها، کاربریها و ساختوسازهای نامناسب روی نقشه مشخص میشود.
حریم بصری که برای ایجاد ارتباط دیداری دو طرفه بین محیط و اثر تاریخی تعیین میشود. به عبارت دیگر، دید اثر تاریخی به بیرون و چشمانداز بیرون به اثر تاریخی را حفظ میکند و ارتقا میدهد.
حریم کاربردی، این حریم بدین جهت تعریف میشود که پیوستگی اثر تاریخی و محدوده پیوسته به آن، دارای پیوستگی و همگنی با کارکردهای شهرها و مراکز تاریخی باشد. در تعیین این نوع حریم، بخش ویژهای به تعیین کارکردهای مطلوب و قابل توصیه اختصاص مییابد.
شاید متولیان این طرح نه قانون را می دانستند و نه تاریخ را، چون کسی که تاریخ و هویت یک بنا را بداند، دست به نابودی آن نمی زند. چرا که در تاریخ آمده، میرزا حسینخان سپهسالار قزوینی، عمارت های بزرگی در بهارستان بنا کرد. عمارت بهارستان یا کاخ بهارستان محل زندگی سپهسالار بود. همین بنایی که به عمارت مشروطه یا مجلس شورای ملی شناخته می شود. امروز، بخشی از این عمارت موزه مجلس شورای اسلامی شده و بخشی دیگر امور تشریفاتی و بخشی دیگر برای برگزاری همایشها.
سپهسالار برای طراحی و ساخت این عمارت و دیگر عمارتهای باغ بهارستان از مهندسان و معماران سرشناس آن زمان بهویژه میرزا مهدیخان ممتحنالدوله شقاقی استفاده کرده بود. پس از درگذشت سپهسالار، ناصرالدین شاه آن را بیهیچ گونه تشریفات قانونی و شرعی، تصرف و آن باغ و عمارت (ساختمان مشروطه ی کنونی) را ملکِ خالصه دولتی خود کرد، اگر چه در بخشی از عمارت تا سال ۱۳۰۹ ق. قمرالسلطنه همسر سپهسالار (دختر فتحعلی شاه و عمه ی ناصرالدین شاه) زندگی و در آنجا مراسم تعزیهخوانی زنانه برگزار میکرد.
از زمان پیروزی انقلاب مشروطه، کاخ بهارستان برای مجلس در نظر گرفته شد. طی حکم میرزا نصراللهخان مشیرالدوله ـ صدراعظم ـ به محقق السلطنه (محقق الدوله) ـ رئیس بیوتات دولتی ـ مورخ ۲۵ جمادیالثانی ۱۳۲۴(۲۳ مرداد ۱۲۸۵)، «مقرر میگردد که عمارت بزرگ باغ بهارستان (ساختمان مشروطه) در روز جمعه برای مجلس مهیا باشد.»
هر چند این حکم اجرا نشد و به علت دوری از مرکز شهر و عدم دسترسی عموم مردم به آن و بدون رضایت و اجازه ورثه سپهسالار نمیتوانستند مجلس را در عمارت بهارستان تشکیل دهند.
به همین دلیل، موقتاً در مدرسه نظامیه (اتاق نظام) برای برقراری جلسات مجلس انتخاب می شود. در طی دورهای که نظامنامه انتخاباتی در حال تدوین بود و انتخابات بر اساس آن انجام میگرفت، صحبتها و نامهنگاریها برای تعیین عمارت بهارستان به عنوان ساختمان آینده مجلس شورای ملی نیز ادامه داشت. تا اینکه ۲۲ مهر ۱۲۸۵ نامههایی از مجلس به مشیرالدوله ارسال شد که اعضای مجلس اظهار کرده بودند که عمارت مدرسه نظام برای برگزاری مجلس مناسب نیست و «کلاً بالاتفاق عمارت بهارستان را که به هیچ وجه امروزه محل حاجت دولت نیست، از برای مجلس شورای ملی میخواهند...»
حالا خبر می رسد که میدان بهارستان در فهرست اثار ملی ایران ثبت شده است. در صد و دهمین سالگرد مشروطه باید دید که با این اقدام جلوی طرح گسترش مجلس گرفته می شود؟ در حالی که یادمان نرود قبل از ثبت کل میدان، مدرسه سپهسالار ،ساختمان مجلس و مسعودیه ... در فهرست میراث فرهنگی جای داشتند و قرار بود در پناه قانون حفظ شوند.
مشروطه طلبان پناه به عمارت ظل السطان آوردند
درِ مسعویه در کوچه اکباتان بهارستان بسته است. سه تا از حراستی های سازمان میراث فرهنگی آن سوی در ایستاده اند، می گویند: «تا اطلاع ثانوی اینجا تعطیل است.» چرا؟ یکی از آن ها می گوید: «چون شرکت عظام که مدتی این بنا در اختیارش بوده، هیچ خرج مرمت و بازسازی اش نکرده و میراث فرهنگی دوباره اقدام به بازپس گیری عمارت کرده است.»
حکایت نفرین شدگی این عمارت، با آن ظرافت های بی نظیر معماری اش، تا همین امروز ادامه دارد. چه سرنوشتی! آن روز هم که توپ ها را آوردند جلوی مجلس و حمله آغاز شد و مشروطه طلبان به عمارت مسعودیه پناه آوردند، این حکایت شوم در این عمارت وجود داشت.
این همه بی مهری به یک بنای تاریخی عجیب است. بنایی که بعد از انقلاب خدمات بسیار به سازمان آموزش و پرورش و سازمان میراث فرهنگی کرد و دوام آورد. تحویل ناگهانی این بنا به یک شرکت خصوصی بدون تنظیم قوانین و به دست آوردن تجربه لازم در این زمینه جفای بزرگی بود.
همانطور جفا به خاطرات مشروطه. جفا به آن روزهایی که در تاریخ نوشتند: «در جریان جنبش مشروطه با توجه به نزدیکی این عمارت، به میدان بهارستان و اختلاف ظل السلطان با برادرش مظفر الدین شاه و فرزند او، یکی از پایگاههای مشروطه خواهان و مخالفان محمد علی شاه بود.» در کتاب های تاریخی آمده که خیلی از مشروطه طلبان بعد از پناه گرفتن در این خانه توانستند زنده بمانند و راه را ادامه دهند.
البته مسعودیه شاهد اتفاق مهم دیگری هم بوده است، در سال ۱۲۸۷ بمب دست سازی زیر کالسکه محمد علی شاه منفجر شد. تروری عجیب که صدایش هنوز در گوش عمارت پیچیده.
تلفن شوم پسر امین الدوله
مکانیکی سر تنها کوچه در دارِ تهران، حتی تصوری مبهم از خاطرات این کوچه ندارد. تنها نشان پارک امین الدوله، پلاک آبی است که در ورودی آن زده شده است. این پارک هر روز دارد از عناصر تاریخی خالی می شود. ساختمان های بلندمرتبه به جای خانه ها بالا می آید. یک نوشتار کوتاه هم زده نشده تا حکایت پارک را بگوید تا عابران اینقدر با بی تفاوتی از کنارش رد نشوند و نانوا سر کوچه اینقدر با بی تفاوتی، خمیرها را نان نکند.
اما چرا پارک امین الدوله مهم است؟ میرزا علی اصغر خان امین الدوله در زمان مظفرالدین هنگامی كه به صدارت رسید، برای مستحكم تر كردن پایه های صدارت خود میرزا محسن پسرش را وادار كرد كه با همسر خود (دختر میرزا محسن خان مشیرالدوله) متاركه كند تا با فخرالدوله دختر مظفرالدین شاه ازدواج كند كه اولین ثمره این ازدواج وزارت گمركات بود كه به او رسید.
میرزامحسن خان ترس از مناصب و موقعیت خانوادگی اش او را از همراهی با مشروطه بازداشته بود، ولی در عمل كاری هم علیه آن انجام نمی داد. تا روزی كه مجلس به توپ بسته شد. عده ای از مشروطه خواهان به پارك او پناه بردند او این مساله را تلفنی اطلاع داد همین امر موجب شد قزاق ها به پارك حمله ور شده و روحانیون، نمایندگان مجلس و روزنامه نگاران پنهان شده در پارك را با قل و زنجیر و بی احترامی به باغشاه ببرند.
امین الدوله اما بعدها تاون این خیانت را دید. او بین مشروطه خواهان وجهه ای نداشت. پس از پایان مشروطه هرگز كار دولتی به او داده نشد. به نوشته دكتر باقر عاقلی در كتاب (روزشمار تاریخ ایران) اگر درایت و لیاقت همسر وی (فخرالدوله) نبود، مشكلات بسیاری گریبانگیرش می شد. محسن خان امین الدوله كه حالامحسن امینی شده بود سرانجام در سال 1329 شمسی در تهران درگذشت و از فرزندان وی دكتر علی امینی، ابوالقاسم امینی و سرتیپ محمود امینی به مقامات مهم سیاسی و نظامی رسیدند. اما او هیچ گاه پس از واقعه پارك امین الدوله دیگر روی آرامش را به خود ندید.
ماجراهای این پارک اما تمامی نداشت و در ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸، آیتالله مطهری پس از پایان جلسهای در منزل دکتر یدالله سحابی، در تاریکی شب در پارک امینالدوله هدف گلوله یکی از افراد گروه فرقان قرار گرفت و کشته شد. خدا رو شکر که بنای یادبود کوچکی برای او در کوچه پارک امینالدوله برپا است. چرا که این شانس را مشروطه طلبان نداشتند.
۱۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]
صفحات پیشنهادی
پذیرش 44هزارو440 نفرروز مسافردر ستادهای اسکان تابستانی فرهنگیان استان چهارمحال وبختیاری
پذیرش 44هزارو440 نفرروز مسافردر ستادهای اسکان تابستانی فرهنگیان استان چهارمحال وبختیاری استانها > چهارمحال و بختیاری - مدیر کل آموزش وپرورش استان چهار محال وبختیاری از پذیرش 44هزارو440نفرروز مسافر در قالب 4 هزارو 444خانوار در ستادهای اسکان تابستانی فرهنگیان استان خبثبت اماکن تاریخی در تهران با تاخیر صورت می گیرد
رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران ثبت اماکن تاریخی در تهران با تاخیر صورت می گیرد شناسهٔ خبر 3721421 - شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۸ ۰۶ جامعه > شهری jwplayer display inline-block; رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه تهران دارای 9 هزار بنای تااردوغان: مانعی برای تمدید حالت فوق العاده پس از 3 ماه وجود ندارد/15 جولای روز شهدای دموکراسی ترکیه
اردوغان مانعی برای تمدید حالت فوق العاده پس از 3 ماه وجود ندارد 15 جولای روز شهدای دموکراسی ترکیه بین الملل > خاورمیانه - ایرنا نوشت رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در مصاحبه با خبرگزاری رویترز که به طور زنده از شبکه ان تی وی پخش شد گفت که هیچ مانعی برای تمدیدمعاون امور مالیاتی شرق استان تهران خبر داد نصب 667 فقره صندوق فروش در واحدهای صنفی دماوند و فیروزکوه
معاون امور مالیاتی شرق استان تهران خبر دادنصب 667 فقره صندوق فروش در واحدهای صنفی دماوند و فیروزکوه معاون اداره کل امور مالیاتی شرق استان تهران از نصب 667 فقره صندوق فروش در واحدهای صنفی دماوند و فیروزکوه خبر داد حسن عسکری امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شرق اسفضای شهر تهران برای روز دختر، زیبا و دخترانه شد +تصاویر
فضاسازي شهر تهران ويژه ميلاد حضرت معصومه س زیبا سازی شهر تهرانفضاسازي شهر تهران ويژه ميلاد حضرت معصومه س فضاسازي شهر تهران ويژه ميلاد حضرت معصومه س و روز دختر با هشتك #دخترم و #i love tehranفضا سازی شهر تهران ويژه روز دخترزیباسازی شهر تهران ويژه روز دخترزیباسازی شهر تهران ويتساوی نفت تهران یک روز بعد از باخت به سپاهان
تساوی نفت تهران یک روز بعد از باخت به سپاهان شناسهٔ خبر 3730324 - سهشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۷ ۲۹ ورزش > فوتبال ایران jwplayer display inline-block; تیم فوتبال نفت تهران در دیداری تدارکاتی برابر یک تیم دسته دومی به نتیجه تساوی رسید به گزارش خبرنگار مهر با نظر کادرفنی تیمفرمانده سپاه استان تهران: نسل امروز دلداده رهبر و آرمانهای انقلاب هستند
فرمانده سپاه استان تهران نسل امروز دلداده رهبر و آرمانهای انقلاب هستند فرمانده سپاه سیدالشهدا ع استان تهران گفت نسل امروز ما دلداده رهبر و آرمانهای انقلاب هستند و تفکر امام راحل برای نسل امروز یک تفکر است به گزارش خبرگزاری فارس از غرب استان تهران سردار علی نصیری بعد از ظهرکاشیهای تاریخی تهران در بساط دستفروشان جمعهبازار پایتخت
کاشیهای تاریخی تهران در بساط دستفروشان جمعهبازار پایتخت پای کاشیهای تاریخی دزدیدهشده در تهران به بساط عتیقهفروشهای جمعهبازار باز شده است به گزارش نامه نیوز مرد سیگار بهدست کنار بساطی نشسته که اجناسش تکههایی از جنس تاریخ است در گوشهای از این بساط هفترنگ از قاشق وحجم فاضلاب جمع آوری شده تهران روزانه 684 هزار مترمکعب است
حجم فاضلاب جمع آوری شده تهران روزانه 684 هزار مترمکعب است تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران حجم فاضلاب جمع آوری شده در تهران را روزانه 684 هزار مترمکعب و سالیانه 250 میلیون مترمکعب اعلام کرد که برای پوشش 11 میلیون نفر از جمعیت این شهر در افق 1410 طراحی شده است به گزارش وزهوای امروز تهران سالم است
هوای امروز تهران سالم است معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران گفت کیفیت هوای تهران با توجه به کاهش حجم آلاینده های ذرات معلق در دومین روز متوالی در شرایط سالم قرار گرفت محمد رستگاری روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود براساس اطلاعات رسیده از ایستگاه های سنجش آلودگی هوای شه-
گوناگون
پربازدیدترینها