تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):صله رحم، اعمال را پاكيزه، اموال را بسيار، بلا را برطرف و حساب (قيامت) را آسان مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840672438




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

محمدرضا اخضریان کاشانی آستان قدس رضوی و ماموریت های جدید


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: محمدرضا اخضریان کاشانیآستان قدس رضوی و ماموریت های جدید
خبرگزاری فارس: آستان قدس رضوی و ماموریت های جدید
کمتر از سه ماه از حکم انتصاب جناب حجت الاسلام رییسی به تولیت آستان قدس رضوی می گذرد و همین زمان اندک نیز شاهد تغییرات و اصلاحات چندی در این آستان با شکوه معنوی بوده ایم که موجی از امید را در دل عاشقان اهل بیت(ع) زنده نموده است.

کمتر از سه ماه از حکم انتصاب جناب حجت الاسلام رییسی به تولیت آستان قدس رضوی می گذرد و همین زمان اندک نیز شاهد تغییرات و اصلاحات چندی در این آستان با شکوه معنوی بوده ایم که موجی از امید را در دل عاشقان اهل بیت(ع) زنده نموده است.حکمی که عصاره آن را می توان در چند واژه خلاصه نمود: اهل بیت، خدمت رسانی، زائران ، مجاوران و تهیدستان. گرچه میتوان مفاهیم و واژگان دیگری را نیز یافت اما  به نظر می رسد روح اصلی پیام با درک واقعی از همین پنج واژه گره خوردگی بیشتری دارد. نویسنده این یادداشت که به آستان مقدس رضوی به مثابه ظرفیتی برای الگوسازی تمدن ایرانی-اسلامی می نگرد و ماموریت های جدید تولیت محترم را در همین راستا ارزیابی میکند، پیش از این در نوشتاری به مهمترین بایسته های پیش روی تولیت محترم آستان اشاره نموده و ضرورتهای راهبردی مورد انتظار از این مجموعه عظیم معنوی و مادی را به اختصار برشمرده بود. در این مجال برآنم تا با شرحی مبسوط تر برخی ضرورتهای عملی در سطوح اجرایی را محضر تولیت محترم و همکاران ارجمندشان تقدیم دارم.   - یکی از ضرورتهای بنیادین که در بسیاری موارد تبدیل به یک خطای راهبردی نیز می گردد تسریع در ساختار سازی های جدید و بازنگری در فرایندهای اجرایی است که سالها به عنوان فرایند جاری یک مجموعه عظیم در دستور اجرا بوده و ساختارهای سازمانی جدید این انسجام را دچار چالش های مدیریتی گسترده ای می کند که گرچه ممکن است پشتوانه علمی تجربی و عملی قوی داشته اما به سبب عدم اجرای مناسب با بازخوردهای روانی مخاطبان یا مجریان با چالش جدی روبرو شده است لذا پرهیز از تعجیل در تغییرات ساختاری مدیریت آستان یکی از ضرورت های مرحله جدید است.
- چالش دیگر نیروهای هر سازمان "احساس کاذب" دو دستگی نیروها و قطب بندی به تیم های قدیم و جدید است که سازمان را در همان ابتدا در فرایند اصلاحی خود با مانع روبرو می سازد. لذا مشارکت کامل کادر قدیم در بازطراحی ساختار و فرایند جاری مدیریتی و حتی مأموریتی می تواند این موانع را کاهش و سرعت عمل را ارتقا بخشد. این موانع زمانی که قدیمی ها به درست یا غلط احساس کنند که مدیران جدید جای آنها را در حال پر کردن هستند و تجارب چندین ساله ایشان نادیده گرفته شده بیشتر رخ می دهد.
- یکی از ضرورتهای بنیادین مدیریت آستان بازطراحی فرایندها و ساختارها مبتنی بر بازخوانی مأموریتهای سازمان است که به اجمال در حکم مقام معظم رهبری آمده و در کنار فرایندهای جاری سازمان حامل پیامهای جدیدی نیز به تولیت محترم می باشد. در این فرایند به شکل روشنی توسعه مأموریتها رخ داده که این توسعه نیازمند خوانش دقیق ابعاد و اجزای آنهاست.
- اگر بنیادی ترین مطالبات رهبری را مد نظر قرار دهیم بی شک تسهیل زیارت را می توان در صدر آنها قرار داد. اگر با نگاهی برنامه محور به این مطالبه بنگریم شاید تعیین چشم انداز "هرشیعه دستکم یکبار زیارت" بتواند مرحله نخست این فرایند باشد. هر شیعه در هر منطقه از جهان حق دارد تا به پابوسی امام خود نائل شده و این وظیفه ایست که اگر مدیریت شود ممکن و اگر بی توجهی شود خروج از دایره مأموریت خواهد بود .این امر وقتی به صورت نظام مند از هر نقطه از جهان طراحی گردد به طریق اولی برای داخل کشور نیز تسهیلات لازم محقق خواهد شد که تفصیل آن نیازمند مقال و مجال دیگری است اما همین اندازه کافیست بدانیم الگوی ساخت کاروانسرا های بین راهی در عصر صفوی و دهها اقدام دیگر در همین مسیر را می توان الگوی تاریخی زیبایی برای این چشم انداز دانست.
- رکن دیگر این محور، همگانی دیدن زیارت و فراهم ساختن تسهیلات لازم برای عموم جامعه بویژه اضعف ایشان است. گرچه تسهیلات رفت و آمد مثل خودروهای برقی و یا ویلچر برای سالمندان و ناتوانان تعبیه شده اما این امکانات صرفا در درون محوطه حرم را شامل می شود و برای زائران کم توان در خارج از حرم تسهیلات چندی فراهم نیست و برای رسیدن به رواق های داخل حرم مطهر از نزدیکترین مجموعه اقامتی به حرم صدها متر پیاده روی یا بهره مندی از خودروهای شخصی یا تاکسی های دربستی لازم است که برای بسیاری از افراد موضوع حکم جدید یعنی مستمندان ممکن نمی باشد. سالمند و یا کودکی که با سختی فراوان وارد حرم و رواق ها شده برای تجدید وضوی ساده و بهره مندی از امکانات بهداشتی باید رنج مسیر طولانی و بازبینی بدنی مجدد را به جان بخرد یا مشکل پیش آمده را تحمل نماید یا حرم را ترک نماید. یا مسافران فراوانی که همه روزه به قصد زیارت امام خود وارد حرم شده به سبب نبود امکانات لازم اقامتی یا فشرده نمودن زمان جهت بهره مندی بیشتر از معنویت حرم دچار خستگی شده و به لختی آرامش و چشم برهم نهادن نیازمندند تا دوباره به زیارت خود برسند هیچ راهی جز ترک رواق ها و نهایتا حرم نمی یابند چرا که با بسته شدن چشم ها واندکی خمودگی بدن با تذکر ممتد خادمان محترم روبرو می شوند که آنان را از چرت زدن در رواق ها منع می کنند و این در حالی است که با وجود چندین رواق بزرگ در حرم مکانی جهت آسایش غیر ساختارمند زائران تعبیه نشده است.
- مورد دیگر فراهم نمودن امکان بهره مندی از یک وعده غذای آستان  برای هر زائر در یکبار زیارت خود است که برای بیشتر آنان یک توفیق الهی و یک نظر غیبی محسوب می شود. همین گونه است سایر تبرک های رضوی که تأمین آنها می تواند به سادگی صورت پذیرد اما برای زائران معنایی متفاوت و حتی رضایتمندی معنوی ولو کاذب دارد. همه می دانیم که برای بسیاری از زائران با صفا و ساده دل آستان قدس بهره مندی از یک وعده غذای حرم یا گرفتن یک بسته نمک یا هر چیز دیگر به معنای پذیرش حاجات و دعاهای آنان و نظر امام هشتم به ایشان است که این باور جز به سبب کمبود امکانات پذیرایی از یک سو و عدم مدیریت مناسب در خواست ها از سوی دیگر و ایجاد رانت دسترسی به امکانات به وجود نمی آید که نتیجه ای جز توسعه باورهای معنوی بدون پشتوانه عقیدتی لازم در سایه معنویت راستین امامت ندارد.
- رکن دیگر حکم دوره جدید، ورود به مرحله جدیدی از ترویج دینی است که از گرایش معنوی فردی زائران به گرایش سیاسی اجتماعی زیارت سوق می یابد. در فرایند تاریخی تولیت آستان قدس گرچه شاهد نقش محوری آن در  فعالیتهای انقلابی و پایگاه قرار گرفتن برای انقلابیون در مسیر ایجاد و تحکیم و توسعه انقلاب اسلامی بوده ایم اما آنچه در داخل چارچوب های های دیواری حرم مطهر اجرا می گردیده برنامه ریزی برای فرایندی فردی بود که هر زائر را با معنویتی فارغ از مسئولیت های اجتماعی خود مرتبط می ساخت. دوره جدید می تواند در تداوم این فرایند معنوی نقطه عطفی در گرایش سیاسی- اجتماعی تولیت محترم به اسلام سیاسی- اجتماعی و ایجاد پایگاهی برای توسعه اسلام انقلابی در بستر معنوی آستان باشد.
- از جمله رویکردهای این نگاه جدید به مأموریت آستان، تبدیل حرم رضوی به قطب فرهنگی تشیع است که در گام تخست لازم است پس از داخل کشور، منطقه آسیای میانه و کشورهای همسایه شمالی و شرقی و سپس در غرب آسیا و به تدریج سایر نقاط جهان را هدف قرار دهد.حق هر شیعه و وظیفه آستان این است که امکان توسعه معنوی و گرایش به معارف اهل بیت را فراهم سازد و این امر در بستر زیارت و تسهیل آن بهترین فرصت را می یابد.
- همه ساله سازمانها و موسسات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در سراسر جهان میلیونها دلار هزینه بازاریابی در جلب مخاطبان برای خود نموده و با درصدی از آنان بهره های خویش را می برند. با صرف نظر از برکات معنوی امام شیعیان اگر با نگاه یک سازمان به آستان قدس بنگریم همه ساله میلیون ها نفر مخاطب جدید بدون هرگونه هزینه بازاریابی جذب این بازار سراسر سود معنوی می شوند که متاسفانه عمدتا پس از زیارت رها شده و این سرمایه عظیم انسانی که در هر مجموعه سازمانی دستکم میلیاردها قیمت دارد بدون پیوست رها می گردد.  لذا به نظر می رسد ساده ترین اقدام ممکن برای تحقق این ماموریت سازمانی شبکه سازی و ایجاد شبکه فرهنگی زائران حرم رضوی است که کوچکترین و کم ارزش ترین فایده آن دستیابی به دهها میلیون نشانی الکترونیکی و موبایل از افراد است که بزرگترین بانک اطلاعات معنوی کشور را می تواند سامان بخشد و سرمایه دهها سال برنامه ریزی آینده نظام فرهنگی باشد.
- یکی دیگر از برکات این شبکه سازی فرهنگی تعیین چشم انداز هدایت زائران جهت انتخاب یک مرجع دینی است که متاسفانه شاهدیم بخش قابل توجهی از زائران حرم رضوی قبل و بعد از ورود به آستان قدس  و چندین بار سفر همچنان مرجع دینی خود را انتخاب نکرده اند در حالی که از  مقدمات یک مشی دینی تبعیت از مرجع دینی است بویژه آنکه  رهبری امت را نیز مجتهدی جامع الشرایط در اختیار داشته باشد.
- اقدام لازم دیگر در این بستر شبکه سازی فرهنگی، بهره مندی از امکانات رسانه ای مناسب برای شیعیان در سراسر جهان و بویژه ایران است. برای آستان قدس بهره مندی از یک یا چند شبکه تلویزیونی چند زبانه ویژه توسعه معارف اهل بیت به زبان فاخر و مخاطب محور و نه سنتی ضرورتی انکار ناپذیر است.یکی از الزامات مرحله جدید ترویجی آستان، پذیرش و درک شرایط امروزی تبلیغ و سرمایه گذاری بر اقتضائات آن همچون رسانه های گوناگون است که ممکن است با نگرش سنتی حاکم بر آستان همخوانی نداشته باشد و یا رسانه طراز آستان را یک رسانه یکسویه و منبر محور تلقی کند که پخش فیلم و موسیقی و سرود و نمایش و ...را در  مأموریت آستان نداند که به نظر می رسد این نگرش با لوازم ضروری مأموریتهای جدید تولیت محترم همخوانی نداشته باشد و لازم است با باز تعریف این مأموریتها امکان بهره مندی شیعیان جهان از این خدمات را فراهم ساخت.تردیدی نیست که نقطه ضعف بزرگ نظام رسانه ای ما که کمبود آثار فاخر و جذاب دینی است با سرمایه گذاری آستان مقدس قابل جبران خواهد بود. بی شک افتخار هیچ یک از ما نخواهد بود که تاکنون در جمهوری اسلامی برای پدران و فرزندان امام هشتم تاکنون حتی یک فیلم سینمایی یا سریال فاخر و گاه غیر فاخر هم تولید نداشته ایم.
- از همین جنس است بهره مندی از شبکه های مجازی که میلیونها نفر را روزانه مخاطب خویش ساخته و ساعتها وقت جامعه را به خود اختصاص می دهد درحالی که سهم معارف اهل بیت در این بازار مکاره حتی به اندازه دقیقه ای هم نیست.
- یکی دیگر از ضرورتهای ترویجی جدید آستان را می توان در اصلاح نظم و دیسیپلین های سازمانی حاکم بر مناسبات داخل حرم به سمت نظم های صمیمانه تر و مبتنی بر مبنایی اجتهادی دانست. به عنوان نمونه همواره شاهد چالش تذکر خادمان متدین حرم به دخترکان پنج و شش ساله بابت حجاب یا چرت زدن های مسافران خسته در رواق ها بوده و هستیم که ضرورتا هم پشتوانه شرعی و قانونی و اخلاقی ندارد و تنها به دستورالعمل یا حتی رویه های رفتاری و باورهای فردی متولیان مبتنی است چرا که بر این باور بوده اند مثلا زشت است در حرم پا را دراز کنیم یا فرصت عبادت در حرم را به چرت زدن اختصاص دهیم یا لازم است کودکان از هم اکنون به حجاب عادت کنند و همه شاهد بوده ایم که در موارد متعدد موجب رنجش یک کودک تازه به حرم راه یافته و خاطره ای تلخ در سفری شیرین شده است در حالی که عاملی جز حسن نیت هم در کار نبوده است.چاره کار را شاید بتوان در بازطراحی فرایندها ،امکانات و خدمات به زائران دانست. ازجمله این موارد  می توان به نمونه های ذیل اشاره کرد:
- یکی از دغدغه های هر پدر و مادری در ورود به حرم چگونگی نگهداری از کودک خردسال خود است که از یک سو تاب و توان نشستن و دعا خواندن را ندارد و به دنبال بازی است و از سوی دیگر آمادگی لازم برای عبادات را نداشته و از سوی دیگر امکان تنها ماندن نیز ندارد. ضرورت نگاه جدید به شیوه ترویجی معارف اهل بیت توجه به این گروه عظیم زائران است که اتفاقا مهمترین سرمایه های آینده نظام اسلامی و سربازان جبهه فرهنگی اهل بیت(ع) هم هستند. ایجاد مهدهای زیارت ویژه کودکان و نگهداری از آنان در محیطی جذاب و فرهنگی ضمن اینکه دغدغه والدین را از زیارت خود مرتفع می سازد امکان آشنایی کودکان با سرمایه های معنوی حرم اهل بیت(ع) را نیز فراهم می سازد و ساعتی در جوار حرم رضوی تحت نظر اساتید آشنا به ترویج دین با ناب ترین چکیده معارف اهل بیت(ع) آشنا می شوند.
- در همین زمینه می توان به فراهم ساختن امکان تشرف ویژه کودکان به ضریح مطهر اشاره نمود، تشرفی که تا دهه ها در حافظه آن کودک مانده و محبت امام رضا (ع) را در ذهن خود خواهد داشت و به جای شرایط نامساعد تبرک به ضریح مطهر (که ممکن است شرعا هم وجهی نداشته باشد) در شرایطی مطبوع و دلپسند و با احترام و به یاد ماندنی گوشه ای از ضریح یا حتی طبقات پایین تر را ویژه آنان قرار داد.
- مورد دیگر بهره گیری از سرمایه معنوی زوج های جوان بر ارتقای معنویت است.بی شک اولین سفر هر زوج جوان تا پایان عمر در ذهن آنان می ماند. اگر این سفر بهره مندی لذت بخش از حرم رضوی باشد که این سرمایه دو چندان نیز خواهد شد. فراهم ساختن امکانات یک سفر معنوی برای زوج های جوان در اولین سفر خود به مشهد اقدامی است که هم در توان آستان است و هم ارزشمند و بسیار اثرگذار، بویژه آنکه بخش زیادی از زوجهای جوان نیاز به امکانات زیادی ندارند و همین که امکان یک تشرف خاص بیابند یا یک غذای حرم را در جوار همسر خود صرف کنند برای آنان کفایت می کند.
- ضرورت دیگر مأموریت های آستان به همگرایی و هم افزایی با سازمانها و موسسات است که در برخی ماموریتها با آستان اشتراک نظر دارند که از جمله آنها وظیفه ترویج معارف اهل بیت است که با سازمانهایی چون ائمه جمعه و جماعات سراسر کشور، سازمان تبلیغات اسلامی ، ستاد اقامه نماز ، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و... در ارتباط است یا در ارائه خدمت به مجاوران آستان با سازمانهای مختلف استانی و شهری اشتراک وظایف دارند. بی شک یافتن نقاط اشتراک و سازوکارهای هم افزایی علاوه بر تحقق مأموریتهای آستان نیروهای معنوی و مورد نیاز را نیز توسعه داده و برکات کار را از یکسو افزایش می دهد و از سوی دیگر در ایجاد یک نظام پیوسته فرهنگی در راستای تحقق تمدن اسلامی ایرانی گامی موثر است.
- در همین راستا علاوه بر ساخت و تجهیز اقامتگاههای بین راهی متعدد از سراسر کشور تا مشهد حمایت از دهها اقامتگاه موجود با هدف تسهیل زیارت برای زائران حرم رضوی نیز قابل تعریف است که با اندکی حمایت تعریف شده قابل تحقق بوده و عملا چرخه ای از خدمات مادی و معنوی موجود با هزینه ای اندک در خدمت اهداف آستان قرار می دهد. همچنین بهره مندی از توان ظرفیت موسسات بین المللی گردشگری علاقمند به انتقال زائران سراسر جهان به مشهد مقدس را می توان در همین راستا ارزیابی کرد که برکات فراوان معنوی و مادی را برای نظام از یک سو و مجاوران حرم دارد که از تکالیف تولیت نیز می باشد.
- رکن دیگر مسئولیت جدید، بهره مندی از مشارکت های داوطلبانه خیران و نیکوکاران عاشق اهل بیت در سراسر جهان است به گونه ای که شبکه مویرگی خادمان حرم در تمام شهرها و روستاها شکل بگیرد. بی شک بهره مندی از ظرفیت های موجود مذهبی در سراسر کشور مثل مساجد و پایگاههای فرهنگی و... می تواند هزینه های زمان و امکانات را به شدت کاهش دهد. در این طرح شبکه محور هزاران پایگاه فرهنگی و خدماتی با همکاری آستان قدس و مشروط به بهره مندی از خدمات داوطلبانه و کمکهای خیران در توسعه معارف اهل بیت از یک سو و تسهیل امکانات و زیارت برای زائران را در طول سال فراهم می سازد که علاوه بر مدیریت زمان و مکان و تجهیزات و هزینه، هم افزایی معنوی گسترده ای را ایجاد می کند و حتی موجب اشتغال عده زیادی از جوانان محب اهل بیت(ع) نیز می گردد. روشن است که این امر با بهره مندی از ظرفیت خیران و واقفان و عدم نیاز به بودجه های متمرکز آستان معنای اصلی خود را می یابد که طراحی واجرای آن با وجود ظرفیت های عظیم معنوی ملت ایران کاملا شدنی است. بدیهی است که بودجه های متمرکز آستان لازم است صرف ارکان اصلی مأموریت شود که در این محور تأمین امکانات و بودجه لازم برای تسهیل زیارت محبان اهل بیت(ع) در مناطق محروم و کم برخوردار گردد. در این راستا لازم است در طرحی جامع و هدفگذاری"زیارت برای همه شیعیان جهان" شرایط لازم برای انتقال و پذیرایی از عموم شیعیان دست کم یکبار در طول عمر را فراهم ساخت.
- در عرصه بهره مندی از توان و ظرفیت نیکوکاران جامعه از ضروری ترین اقدامات، بازتعریف ابعاد و انواع خدمات داوطلبانه و ایجاد ساختار مناسب برای بهره مندی از آن است. همه افراد جامعه علاقه مند و مشتاق خدمت به زائران هستند و این امر تنها زمانی ممکن است که شرایط این خدمتگزاری محقق شود. تعریف خدمت رسانی داوطلبانه و خیرمحور به زائران به اجزای خرد، این آرزو را به یک برنامه تبدیل می کند. یک فرد ممکن است مشتاق باشد با اتوبوس خود یک سفر را در سال به انتقال زائران به مشهد اختصاص دهد یا فردی بتواند تنها چند نفر را تامین غذا نماید یا برای عده محدودی امکان اقامت فراهم سازد یا شخصی بتواند و علاقه مند باشد ادعیه زیارت را به خوبی قرائت کند و یا هر اقدام کوچک دیگر که اگر در یک منظومه منسجم و شبکه ای پیوسته قرار گیرد تبدیل به میلیاردها تومان سرمایه مادی و دهها هزار سرمایه معنوی  بالفعل به اضافه هزاران خادم افتخاری می شود که علاوه بر گردش فعالیت مناسب آستان، حس خوب خادمی امام هشتم (ع) را نیز در سراسر کشور توزیع می کند. این فرایند که جز با سعه صدر و صبر فراوان و علاقه به کار ممکن نیست با شعار "هر ایرانی یک خادم الرضا(ع)" می تواند سرآغاز یک روند تازه در فرایندهای مدیریت علایق یک تمدن باشد.
- مورد دیگر در این زمینه که در جهت خدمت رسانی به مجاوران حرم نیز قابل تعریف است واگذاری امور خدماتی آستان به بخش خصوصی خارج از آستان و پرهیز از تمرکزگرایی مبتنی بر محوریت آستان قدس می باشد به گونه ای که بهره های مادی و معنوی خدمت در آستان مستقیم به مجاوران حرم رضوی برسد که البته این امر به معنای نادیده گرفتن فرایندهای دقیق نظارتی نخواهد بود.
- رکن دیگر ماموریت آستان ، توجه به نفایس تاریخی و فرهنگی آستان است که بدون اغراق به تنهایی نیز ظرفیت جذب هزاران گردشگر را از سراسر جهان دارد اما در سایه باشکوه حرم مطهر به اندازه ظرفیت واقعی خود مورد بهره برداری فرهنگی قرار نمی گیرند. بی تردید حفظ و نگهداری از این گنجینه ارزشمند که به همت متولیان گذشته و حال صورت گرفته و می گیرد در خور ستایش و تقدیر است اما نگاه تمدنی به این سرمایه عظیم، نیازمند تحول بنیادین در چگونگی بهره مندی از این ذخیره ارزشمند است. بازار اطراف حرم مملو از مصنوعاتی است که بسیاری از آنها علاوه بر اینکه هیچ ارزش مادی و معنوی درخوری ندارد تامین کننده سرمایه یک بازار خارجی و غیر ملی نیز هست در حالی که تصویر یا نمونک برخی از آثار موجود در گنجینه به سادگی ظرفیت پر کردن جای آنها را دارد و ضمن اینکه سوغاتی برای مسافران فراهم می سازد گوشه ای از تمدن عظیم ایرانی – اسلامی را به خانه آنان منتقل می کند و سرمایه مادی فراوان و زمینه اشتغال گسترده ای را نیز برای مجاوران و حتی همسایگان استان فراهم می سازد. کافیست مردم را با این گنجینه، آشنا و ایشان را به داشته های خود علاقه مند سازیم، آن وقت این گنجینه عظیم ،سرمایه ای عظیم برای یک تمدن فرهنگ بنیان خواهد شد.   - در این زمینه، فراهم ساختن امکان بازدید مجازی از موزه ها و نفایس آستان با پیوست تبلیغ برای بازدید از این گنجینه ارزشمند به صورت حقیقی نخستین گام در این عرصه است. اگر به اندازه درصدی از تبلیغی که همه روزه برای استخرها و سیخ های کباب مشهد هزینه و زمان صرف می شود برای بازدید از گنجینه های معنوی این سرزمین هزینه شود، بخش قابل توجهی از مسافران مشهد به دیدار از این سرمایه تاریخی خود مشتاق خواهند شد.
- همچنین در هربار تشرف بارها دیده ایم که افراد زیادی به دنبال مقبره بزرگ و صاحب فضیلتی می گردند و با پرس و جوی فراوان یا آن را یافته و فاتحه ای بر مزارش نثار می کنند و یا آن فاتحه را در راه خروج از حرم و از راه دور تقدیم وی می نمایند. این در حالی است که برخی از این بزرگان اگر خارج از حریم آستان بودند خود صاحب ظرفیت عظیم معنوی بوده و قابلیت جذب مشتاقان فراوانی داشته و سرمایه تاریخی عظیمی برای همگان بودند. ایجاد تورهای حرم گردی و آشنایی با رجال مدفون در حرم ساده ترین اقدام در این زمینه است. ممکن است این امر همراه با مخالفت های برخی که رویکرد صرفا سنتی به حرم دارند باشد که توجه به هرآنچه غیر امام رضا (ع) است را ناپسند شمرند اما به نظر می رسد ایجاد همراه با تدبیر این فرصت برای عموم زائران در "حاشیه" زیارت امام خود نه تنها خللی به باورهای معنوی نخواهد زد که پلکانی از معرفت را نیز به دروازه های تعالی معنوی و تقرب به اهل بیت (ع) بنا خواهد کرد.
- محور دیگر فعالیت آستان بویژه برای مجاوران بهره مندی از ظرفیت های سازمانی موجود در مشهد و استان خراسان است که از جمله آنها شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی است. اگر شهر مشهد یک واحد یکپارچه معنوی دیده نشود و توسعه امکانات و ظرفیت ها بر اساس یک پیوست معرفتی استوار نباشد نتیجه ای جز پیشی گرفتن امکانات مادی و گردشگری تفریحی بر زیارت معنوی اهل بیت (ع) نخواهد داشت. تازمانی که مشهد مقدس تکلیف خود را با الگوی مطلوب یک شهر گردشگرپذیر معنویت بنیان روشن نکند و تبلیغات رنگارنگ اماکن گردشگری و مجتمع های خرید و فروش و غذاخوریها جلوه ای کمرنگ تر از ترویج معنویت و معرفت پیدا نکند تلاش برای ایجاد یک ساختار الگویی برای تمدن اسلامی-ایرانی  اهل بیت محور تلاشی کم اثر خواهد بود. در این راستا همگرایی با شورای فرهنگ عمومی استان و نهادهای متولی برنامه ریزی کلان برای استان ضرورتی است که غفلت از آن به بازدهی اندک سرمایه به میزان مورد انتظار منجر خواهد شد.
- نکته دیگری که به نظر می رسد توجه به آن برای تولیت محترم و انقلابی آستان مقدس ضروری است اینکه مجموعه مدیریت آستان لازم است خود را در اتاقی شیشه ای تصور کند که همواره در معرض نقد و قضاوت دوست و دشمن بوده و خواهد بود و بویژه عملکرد اقتصادی و مالی آن با بزرگنمایی های فراوان روبرو خواهد شد که لازم است ضمن حفظ سلامت سازمان در سریع ترین زمان ممکن به شبهات مطرح پاسخ درخور داده و از انباشت آنها جلوگیری نمایند.
- نکته دیگر اینکه نیروهای متدین و انقلابی مشهد همواره از مهمترین سرمایه های معنوی انقلاب بوده اند و در سالیان اخیر با حضور عالم مجاهد و استاد ارجمند حضرت آیت الله علم الهدی به همگرایی و توفیقات ارزشمندی نیز دست یافته اند که تشکل آنان جبران کمبود امکانات آنان را نیز نموده است اما در این عرصه علاوه بر حضور این عالم مجاهد و فاضل، برخی گرایشها و عملکردهای اقتصادی،سیاسی و فرهنگی آستان در سالیان گذشته نیز بی تاثیر نبوده است. همگرایی های عقیدتی ،ارزشی، ساختاری و خانوادگی میان امام جمعه ارجمند و تولیت محترم و نیروهای انقلابی مشهد ازیکسو ظرفیتی عظیم برای تحقق اهداف و آرمان های رهبری انقلاب را فراهم می سازد و از سوی دیگر هرگونه اقدام مغایر با ارزشها یا هنجارهای این قشر انقلابی و متعهد، سرمایه معنوی آنان را نیز مخدوش و دستاوردهای آن را به تهدید مبدل خواهد ساخت. لذا توجه به این امر گرچه بی تردید مطمح نظر نماینده محترم ولی فقیه و نیز تولیت فاضل آستان مقدس می باشد اما ذکر آن خالی از فایده نخواهد بود.
- در پایان ضمن آرزوی طول عمر همراه با توفیق روزافزون برای تولیت محترم آستان در جهت تحقق منویات و مطالبات مقام معظم رهبری و آرزوی رحمت و مغفرت برای تولیت فقید آستان، مجاهد وارسته حضرت آیت الله واعظ طبسی بجاست سنت نیکوی نامگذاری به نام بزرگان در خصوص ایشان نیز جاری و یکی از گوشه ها یا اماکن حرم به یاد ایشان نامگذاری گردد تا خدمات ایشان همواره در پیش چشم زایران و مجاوران آستان باشد.  دکتر محمدرضا اخضریان کاشانی ، عضو هیات علمی دانشگاه تهران انتهای متن/

95/03/06 :: 00:40





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن