واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
سایه تهدید نهادهای خاص ایرانی و تندروهای امریکایی بر سر برجام
روز نو : "محمد نوروز زمان" استاد روابط بین الملل در دانشگاه علوم و فناوری کویت به تحلیل چشم انداز برجام پرداخته است او خوش بینی ای درباره آینده توافق هسته ای ندارد.
به گزارش خرداد، او در مقاله خود در نشریه "نشنال اینترست" بر این باور است که توافق هسته ای در آستانه فروپاشی قرار گرفته است و در بلند مدت چشم انداز روشنی را برای آن نمی بیند. او می نویسد:"یک سال از برجام گذشته و نخستین سالگرد این توافق در میانه یاس و امید است. برخلاف انتظاری که می رفت پس از توافق خاورمیانه ای آرام تر نداریم و روابط ایران و امریکا نیز گرم تر نشده است. آن چه در میان تحلیلگران مشترک است این است که هیچ کس امید زیادی ندارد. در میانه هراس از فروپاشی برجام نمایندگان امریکایی نیز سراسیمه اقداماتی را علیه آن انجام داده اند از جمله طرح تحریم های جدید علیه ایران در ماه اکتبر گذشته در واکنش به آزمایش های موشکی ایران، تصرف دارایی های ایران به دستور دیوان عالی امریکا در ماه آوریل، بازداشت ده ملوان امریکایی توسط سپاه و یا تهدید به مذاکره مجدد از سوی ترامپ نامزد جمهوریخواهان و هم چنین انتظارات ایران برای بهره مندی اقتصادی حاصل از لغو تحریم ها نیز برآورده نشده است".
این استاد دانشگاه دو دلیل اصلی را برای ضعیف بودن کارکرد برجام به زعم خودش بر می شمارد و در این باره می نویسد:"ماهیت توافق هسته ای موقت است و برای رسیدگی به نگرانی های کوتاه مدت در حالی که حل مشکلات عمیق و استراتژیک ایران و امریکا نیازمند گفت و گوهای بیش تر است دوم آن که شاهد بازگشت تندروها در ایران و امریکا به صورت تدریجی هستیم. آنان حملات خود را علیه توافق هسته ای تشدید کرده اند. این دو عامل تهدیدی جدی برای چشم انداز برجام هستند".
این تحلیلگر سیاسی در ادامه اشاره می کند که نه ایران و نه امریکا به انتظارات خود از برجام نرسیده اند و در این باره می نویسد:"امریکا فکر می کرد ایران از یک دشمن به یک رقیب قابل پیش بینی تبدیل خواهد شد اما این موضوع روی نداد و ایران کماکان از اسد حمایت می کند و اوباما امیدوار به تقویت موضع نیروهای میانه رو در سیاست داخلی ایران و تغییر جهت گیری سیاست خارحی ایران نسبت به غرب بود اما اکنون واشنگتن می بیند این انتظارات تحقق نیافته و دچار سرخوردگی شده است. در طرف ایرانی نیز انتظار لغو تحریم ها برآورده نشده است.
او در ادامه درباره مرحله بعدی برجام می نویسد:"مسلما اکنون تهدید نظامی اسرائیل یا امریکا علیه ایران دیگر مطرح نمی شود. جنگ به سوریه کشیده شده است و برخی از پرسنل نظامی ایران هدف حملات اسرائیل در سوریه قرار گرفته اند. در ایران محافظه کاران و نهادهای خاص نظامی پس از شکست اخیر در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان می گویند که نمی توان به امریکا اعتماد کرد آنان بر روی انتخابات سال 2017 میلادی سرمایه گذاری کرده اند. قدرت این نهادهای خاص در افزایش است سایه آنان بر سر برجام است و می خواهند عملکرد آن خنثی شود. واقعیت آن است که این نهادها هستند که در زمینه سیاست خارجی ایران فعالانه کار کرده و تصمیم گیری می کنند. در واشنگتن نیز ایپک و تندروهای مخالف برجام فعال تر از گذشته شده اند آنان در راستای منافع اسرائیل کار می کنند. آنان سعی می کنند در افکار عمومی امریکا ها این تصور را ایجاد و القا کنند که ایران یک تهدید است".
این تحلیلگر سیاسی در پایان می نویسد:"به نظر می رسد استراتژی امریکا نادیده گرفتن این موضوع است که ایران باید از توافق هسته ای بهره ای ببرد این موضوع می تواند ایران را به مقابله به مثل و یا نقض برجام سوق دهد. این موضوع به سادگی دست تندروها در ایران را قوی می کند که خواهان بی اثر کردن توافق با غرب هستند. آنان می خواهند بگویند ما درست می گفتیم که توافق با قدرت های غربی هیچ فایده ای نداشت. به نظر می رسد اصلاح طلبان در دوران ریاست جمهوری روحانی به تنهایی ایستادگی کردند و از نظر سیاسی تضعیف شده اند. احتمال آن که وضعیت از حالت دیپلماسی خارج شده و به تنش و خصومت کشانده شود به احتمال زیاد وجود خواهد داشت. این توافق در کوتاه مدت اقدامی ناقص برای رسیدگی به برخی از نگرانی های فوری بود اما در چارچوب بلند مدت برای حل و فصل اختلافات استراتژیک و سیاسی عمیق بین ایران ایالات متحده کافی نخواهد بود. اگر ایران و امریکا بار دیگر به فاز خصومت با یکدیگر بازگردند کسی نباید تعجب کند".
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]