محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826583149
کبوترخانههای دوره صفویه در فراموشی+تصاویر
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: کبوترخانههای دوره صفویه در فراموشی+تصاویر
یکی از فعالان میراث فرهنگی استان اصفهان در بازدید از کبوترخانههای روستای «ولاشان» اصفهان، از وضعیت بسیار بد آنها خبر داد.
آفتابنیوز : همایون خوشاقبال به همراه الهام فرنام پس از بیان عوامل انسانی و طبیعی این تخریب، راهکارهایی را برای حفاظت، مرمت، احیای کاربری و استفاده از پتانسیلهای توریستی این بناهای ارزشمند بیان کردهاند.
به گزارش آفتابنیوز، «انگلبرت کمپفر» آلمانی در زمان «شاه سلیمان صفوی» کبوترخانههای اصفهان را به این ترتیب شرح میدهد: "کبوترخانهها را به شکل برج قلعه و از خشت خام ساختهاند. سقف آن دارای سوراخهای متعدد برای کبوترها است و کنگرهای نیز برای آن ساختهاند. در داخل آنها هزارها لانه ردیف هم دیده میشود که کبوتران در آنها قرار میگیرند. "
کبوترخانهها در ایران بیشتر در استان اصفهان و شهرهای فلاورجان، مبارکه، شهرضا، نجفآباد، گلپایگان، خوانسار و... دیده میشوند. با مطالعه کبوترخانهها در کشورهای اروپایی، به ویژه انگلستان، متوجه میشویم که مهمترین کارکرد یک کبوترخانه از عهد باستان تاکنون بیشتر تولید گوشت مخصوصا در ماههای سرد بوده است. اما در ایران به دلایل فرهنگی و مذهبی، صید کبوتر رواج نداشته و در عوض از کود این پرنده استفاده میشده است. کبوترخانهها مثل مجتمعهای بزرگ مسکونی هستند که ساکنین آنها کبوترها بودهاند. تعداد کبوترانی که در این بناها زندگی میکردند، به امنیت، غذا و تعداد لانههای تعبیه شده در آنها بستگی داشت. ۱۰ هزار جفت شاید بیانگر نسبی فاکتورهای مناسب در یک کبوترخانه باشد. در ساخت این بناها ماده اصلی «خشت خام» بود، که روی آن را اندود کاهگل میکشیدند. ابتکار قابل توجه در ساخت این بناها، فراهم آوردن بیشترین تعداد لانههای کبوتر با کمترین مقدار مصالح ساختمانی است.
همایون خوشاقبال درمورد این کبوترخانهها که در زمان خود از شهرتی عالمگیر برخوردار بودهاند و ذکر آنها در سفرنامههای سیاحان اروپایی که در عهد صفوی به ایران سفر کردهاند، هم آمده است، گفت: تعداد زیادی از این کبوترخانهها پس از گذشت قرون متمادی از دستبرد زمانه در امان مانده و تا عصر حاضر پابرجا ماندهاند.
خوشاقبال با اشاره به سفر اخیرش در بازدید از این منطقه گفت: اردیبهشت ماه امسال برای بازدید از کبوترخانههای تاریخی «ولاشان» اصفهان، عازم این منطقه شدیم؛ زمانی که به محل رسیدیم با واقعیتی روبرو شدیم که با تصورات ما چه به عنوان یک گردشگر و چه به عنوان دانشجویان رشتهی باستانشناسی کاملا متفاوت بود.
او در ادامه اظهارکرد: متاسفانه در حال حاضر این کبوترخانهها در وضعیت بسیار بدی قرار دارند، به گونهای که اگر روند تخریب آنها متوقف نشود، تا سال آینده یا حتی کمتر از آن، دیگر اثری از این کبوترخانهها باقی نخواهد ماند.
این دانشجوی باستانشناسی با بیان اینکه «کبوترخانههای ولاشان امروزه مورد تهدید انواع آفات انسانی و طبیعی هستند و اقدامات فوری حفاظتی و مرمتی آن را میطلبد»، برخی از انواع این آسیبهای انسانی و طبیعی را یادآوری کرد.
چهکسی کبوترخانه را تخریب کرد!؟
او برخی از این تخریبها را شامل «عوامل انسانی» دانست و توضیح داد: رعایت نکردن حریم کبوترخانهها توسط زمینهای کشاورزی مجاور، رعایت نکردن حریم کبوترخانهها در جادهکشی وعملیاتهای عمران، قرارگیری برخی کبوترخانهها در ملک خصوصی و مسالهی تضارب حق شخص و عام، ساختوسازهای شخصی در مجاورت کبوترخانهها بدون توجه به حریم آنها، تخریب توسط قبرستان محلی بدون توجه به حریم این بناها، استفاده به عنوان زبالهدانی، تخریب مستقیم بنا (مانند آتش افروختن پای بنا) به علت رسیدگی نکردن و حفاظت نامناسب و نبود اطلاعرسانی و آموزش، کاشت درخت در مجاورت بنا و تخریب پِی، مرمت خودسرانه و غلط از جملهی این تخریبها هستند.
وی در توضیح انواع تخریب «عوامل طبیعی» نیز گفت: نشست پی بنا، تخریب توسط حشرات، شسته شدن بخشی از دیواربرخی از بناها دراثر بارش باران، تخریب بنا به علت سستی برخی عناصر تشکیلدهندهی بنا و فساد آنها در اثر گذشت زمان مانند چوب و تخریب در اثر جاذبه و مرور زمان نیز از این عوامل محسوب میشوند.
خوشاقبال در بخش دیگری از صحبتهایش به راهکارهای موجود برای حفاظت، مرمت، احیای کاربری و استفاده از پتانسیلهای توریستی این بناهای ارزشمند اشاره کرد و گفت: دامنه تخریب این بناهای تاریخی به گونهای است که هرچه زودتر باید اقدامات حفاظت پیشگیرانه درخصوص این ابنیه صورت گیرد و بالافاصله نیز اقدامات حفاظتی و مرمتی بعدی اجرایی شود. این کبوترخانهها، براساس تعاریف حقوقی و براساس قانون «"آیین نامه اموال فرهنگی، هنری و تاریخی نهادهای عمومی و دولتی مصوب سال ۱۳۸۱" جزء مواریث فرهنگی کشور بوده و با استناد به قانون، حفظ و نگهداری از آنها الزامیست که امر حفاظت از اینها نیز نیازمند تعیین عرصه و حریم و تعیین وضعیت مالکیت آنهاست که این امر براساس قانون لازمالاجرا است.»
او همچنین با اشاره به متن صریح منشور بینالمللی آتِن (که ایران نیز جزء کشورهای متعهد به انجام مصوبات آن است)، گفت: این طرح در مجلس شورای اسلامی به صورت یک قانون به تصویب رسیده و دولت موظف به حفظ این ابنیه است. در بند سه از هفت اصل اساسی این منشور آمده است؛ «مشکلات و مسائل مربوط به مراقبت از محوطههای تاریخی باید با قانونگذاری در سطح ملی و در همه کشورها حل شوند.»
چگونه کبوترخانهها را احیا کنیم!؟
این فعال میراث فرهنگی، با اشاره به مسئلهی احیای کاربردی این بناهای تاریخی و ارزشمند، افزود: در بخش آموزهها و اصول کلی همان منشور، اجازهی احیای کاربری این نوع بناها داده شده است که این امر در احیای کاربری آنها موثر است. هر چند این منشور توصیه میکند که تصرف و سکونت در بناها، که تضمین کنندهی تداوم حیات آنها هم است، همچنان ادامه یابد و برای اهدافی مورد استفاده قرار گیرند که خصوصیت تاریخی یا هنری بنا رعایت شود.
خوشاقبال همچنین گفت: احیای کاربری این ابینه کاملا موافق و در راستای اهداف و سیاستهای ایکوموس است و باتوجه به اینکه این بناها به صورت بافتی تاریخی در کنار یکدیگر قرار دارند، از ارزش زیادی (هم از نظر تاریخی و هم از نظر عملکردی) برخوردار بوده و کمیت قابل توجهی نیز دارند، به صورتی که حدود ۱۵ عدد از آنها به فاصله کمتر از ۱۰ متر از یکدیگر واقع هستند.
این دانشجوی باستانشناسی ادامه داد: میتوان با پیگیری این امر از طریق ایکوموس ایران، این مجموعه ارزشمند را به عنوان یکی از مواریث تاریخی و فرهنگی ایران در سطح بینالمللی به ثبت رساند که در این صورت این آثار در لیست حمایتهای مالی و معنوی ایکوموس جهانی، قرار خواهندگرفت و امیدواریم با پیگیری ویژهی مسئولان هرچه زودتر شاهد حفاظت و مرمت و احیای کاربری و استفاده از پتانسیلهای توریستی این ابنیهی اررزشمند در کشور باشیم.
چرا کبوترخانهها اهمیت دارند!؟
الهام فرنام، دیگر دانشجوی باستانشناسی، نیز با اشاره به اهمیت فراوان این کبوترخانهها، دلایل اهمیت آنها را به این صورت گفت: بنای کبوترخانهها به واسطهی قدمتشان که به عصر صفوی بر میگردند، حائز اهمیت هستند. علاوه بر این، این بناها از جنبههای گوناگون مهندسی نیز باارزش بوده و قابل مطالعه و بررسی هستند چون کارکرد معماری و سازهای در این ساختارها به گونهای است که علاوه بر نقش عملکردیِ جای دادنِ کبوترها، کارکرد سازهای نیز داشته و به پایداری سازه کمک میکرده است.
وی با تاکید بر اینکه این کبوترخانهها در صورت مرمت و احیای کاربری از نظر اقتصادی و کشاورزی نیز بسیار باارزش هستند، ادامه داد: با توجه به اینکه نوع استفاد ه از این بناها به عنوان یک صنعت، ارزان قیمت بوده و راه بسیار مناسبی برای تامین انرژی است، اتفاق دردناک آن است که امروزه زمینهای کشاورزیِ مجاور این کبوترخانهها از کودهای شیمیایی برای مصارف کشاورزی شان استفاده میکنند که این از خود بیگانگی فرهنگی و بیتوجهی به سنتهای پویای گذشته واقعا جای تاسف و تامل دارد.
او کبوترخانهها را سمبل دوستی انسان و حیوان و احترام به طبیعت دانست و افزود: این نوع از بناها نقش بسیار کلیدی در مقابله با آفات زندگی به سبک مصرفگرایی داشتهاند و با بهرهوری از طبیعت، زندگی سالم و به دور از آفات شیمیایی و در محیطی دلچسب در کنار سایر موجودات اکوسیستم را فراهم میکند.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر، این کبوترخانهها از نظر توریستی نیز بسیار اهمیت دارند و کمتر جایی در جهان دارای چنین حجم متراکم از کبوترخانهها در ابعاد مختلف، در یک منطقه است. اگر این بناها به خوبی مرمت و حفافظت شوند، روستای «ولاشان» به دلیل وجود کبوترخانههایش به یکی از قطبهای گردشگری استان اصفهان تبدیل میشود و مشاغل زیادی با محوریت صنعت گردشگری در آنجا تعریف میشوند و سهم مهمی در اقتصاد و معیشت مردم بومی منطقه ایفا میکند.
فرنام در مقایسهای اظهار کرد: نمونههای مشابه کبوترخانهها در ترکیه و کشورهای اروپایی به یکی از جاذبههای توریستی این مناطق تبدیل شدهاند.
چهکسی کبوترخانهها را ساخت!؟
این دانشجوی باستانشناسی همچنین با اشاره به پیشینهی تاریخی این بناهای تاریخی در اصفهان، گفت: کبوترخانههای تاریخی «ولاشان» ِ اصفهان یادگارهای عصر صفوی هستند که تعدادشان در این ناحیه بیش از ۲۰ عدد است، روستای «ولاشان» مجموعهای بزرگ از این کبوتر خانهها را در خود جای داده است.
او افزود: این روستا و نواحی اطرافش در عصر صفوی یکی از قطبهای کشاورزی اصفهان (به عنوان پایتخت دولت صفوی) بوده است و به همین منظور تعداد زیادی از این کبوترخانهها به شکلهای مختلف مانند حکومتی، وقفی و اغلب نیز خصوصی ساخته شدهاند. همچنین کود حاصل از این کبوترخانهها سالانه از داخل فضای کبوترخانه تخلیه میشده و به مصارف کشاورزی به خصوص سیفیکاری میرسیده است.
فرنام همچنین اظهار کرد: تا حدود ۴۰ تا۷۰ سال پیش، از این برجها نیز برای جمعآوری کود استفاده میشده که پس از مخلوط شدن با خاکستر و خاک به مصرف زمینهای خیار و خربزه میرسیده است. امروزه نیز تعداد کمی از آنها به شکل بسیار محدود مورد استفاده قرار میگیرند که کود حاصل از آنها در شالیزارهای محل به مصرف میرسد.
منبع: ایسنا
۳۰ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]
صفحات پیشنهادی
برنامههای کمیسیون آموزش در دوره جدید/ توجه ویژه به بخش فرهنگ
رئیس کمیسیون به مهر خبر داد برنامههای کمیسیون آموزش در دوره جدید توجه ویژه به بخش فرهنگ شناسهٔ خبر 3700054 - شنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۵ - ۰۹ ۴۲ حوزه و دانشگاه > آموزش عالی jwplayer display inline-block; رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به برنامه های این کمیسیون در دورزاهدان میزبان سومین دوره رقابت های انتخابی جام صلح و دوستی کشور است
زاهدان میزبان سومین دوره رقابت های انتخابی جام صلح و دوستی کشور است زاهدان- ایرنا- رئیس هیات ووشو سیستان و بلوچستان گفت سومین دوره رقابت های قهرمانی ووشو کشور انتخابی جام بین المللی صلح و دوستی ویژه آقایان شهریور سالجاری در زاهدان برگزار می شود عباس شیبک روز دوشنبه در گفت و گوجنین دختر در دوره بارداری از وضعیت بهتری برخوردار است
جنین دختر در دوره بارداری از وضعیت بهتری برخوردار است تحقیقات نشان میدهد جنسیت جنین نقش مهمی در سلامت مادر و خود جنین هنگام بارداری دارد به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان دانشمندان همواره تلاش کردهاند تفاوتهایی بی«دورهمی» میزبان سحر جعفری جوزانی می شود
سحر جعفری جوزانی امشب به برنامه دورهمی می آید به گزارش جام جم آنلاین مجموعه تلویزیونی «دورهمی» به کارگردانی مهران مدیری امشب پنجشنبه ١٧ تیرماه ساعت ۲۱ با حضور سحر جعفری جوزانی بازیگر سینما و تلویزیون روی آنتن شبکه نسیم خواهد رفت امشب همچنین ادامه نمایش بازیگرابیان داستان معلولیت رضا صادقی در برنامه دورهمی
بیان داستان معلولیت رضا صادقی در برنامه دورهمیتاریخ انتشار پنجشنبه ۱۷ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۷ ۱۰ اینجا20 هزار دانش آموز دوره کمک های اولیه و امدادی را آموزش می بینند
20 هزار دانش آموز دوره کمک های اولیه و امدادی را آموزش می بینند تهران - ایرنا - قائم مقام دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در امور مجلس و مشارکتها از انعقاد تفاهمنامه با سازمان جوانان هلال احمر برای آموزش کمک ها اولیه و امدادی به 20 هزار دانش آموز عضو فعال این اتحادی24 خرداد 1392- یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران
24 خرداد 1392- یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران عکس آرشيو ايرنا کد خبر 3103733 تاریخ خبر 8 22 24 03 1395 8 22 24 03 139530هزارنوآموز خوزستانی به دلیل مشکل مالی توان ورود به دوره پیش دبستانی را ندارند
30هزارنوآموز خوزستانی به دلیل مشکل مالی توان ورود به دوره پیش دبستانی را ندارند اهواز – ایرنا – معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان گفت در بررسی انجام شده 30 هزار نوآموز در خوزستان به دلیل مشکلات مالی توان شرکت در دوره های پیش دبستانی را ندارند به گزارش ایرنا اردمدیرکل آموزش و پرورش خوزستان: دوره پیش دبستانی در این استان اجباری است
مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان دوره پیش دبستانی در این استان اجباری است اهواز – ایرنا – مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان گفت با توجه به شرایط خاص خوزستان به ویژه وجود دانش آموزان دو زبانه دوره پیش دبستانی در این استان اجباری است به گزارش ایرنا محمد تقی زاده یکشنبه در شورای آموزش و پ«دورهمی» میزبان سحر جعفری جوزانی میشود
دورهمی میزبان سحر جعفری جوزانی میشود سحر جعفری جوزانی امشب پنجشنبه ۱۷ تیرماه به برنامه دورهمی میآید به گزارش ایلنا مجموعه تلویزیونی «دورهمی» به کارگردانی مهران مدیری امشب پنجشنبه ١٧ تیرماه ساعت ۲۱ با حضور سحر جعفری جوزانی بازیگر سینما و تلویزیون روی آنت-
گوناگون
پربازدیدترینها