تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عريف بيش از استحقاق، چاپلوسى و كمتر از استحقاق، از ناتوانى در سخن و يا حسد است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826948955




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پس از ورود واگن‌های مستعمل مجوز واردات ده‌ها تن «ریل مستعمل» هم به کشور صادر شد+سند


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پس از ورود واگن‌های مستعملمجوز واردات ده‌ها تن «ریل مستعمل» هم به کشور صادر شد+سند
خبرگزاری فارس: مجوز واردات ده‌ها تن «ریل مستعمل» هم به کشور صادر شد+سند
پس از ورود واگن‌های مستعمل، مجوز واردات ده‌ها تن «ریل مستعمل» هم به کشور صادر شد.

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس، اگرچه در ایران حدود 50 سال است فولاد به روش نوین تولید می شود اما طی این سال ‌ها، زنجیره تولید محصولات فولادی در کشورمان کامل نشده و به عنوان مثال، کشورمان همواره وارد کننده ریل به‌عنوان یک کالای استراتژیک بوده‌ است.

اما با تلاش های صورت گرفته طی سالهای اخیر، بالاخره قرار است این طلسم شکسته شده و ذوب آهن اصفهان با دستور مسئولان مربوطه، از سال گذشته اقدامات جدی را برای تولید ریل آغاز کرده است که این پروژه به مراحل نهایی پیشرفت و عملیاتی شدن رسیده است.

علاوه بر توسعه قطارهای برون شهری، ‌تلاش برای بهره ‌برداری از این خط تولید ریل ‌گامی در جهت توسعه خطوط ریلی و صنعت مترو در کشور است و بر اساس آمارهای اعلامی توسط مسئولان اجرایی، با تولید ریل ملی ایران به‌عنوان هفدهمین کشور تولیدکننده ریل جهان مطرح می‌ شود.

اما در عین این تلاش ها، تداوم واردات ریل به کشور موضوعی است که باید ضرورت آنرا از مسئولان مربوطه سوال کرد چراکه بر اساس بررسی های صبحانه، علاوه بر مجوز واردات واگن مستعمل در سال گذشته، مجوز واردات صدها تن ریل نیز در سالجاری توسط کمیته ماده 1 صادر شده است.

با تدابیر قانونی که نمایندگان ملت در سالهای قبل اتخاذ کرده اند، اگر اشخاص حقیقی یا حقوقی قصد وارد کردن اقلام و محصولاتی خاص را داشته باشند که امکان ساخت در داخل کشور را ندارد، این درخواست به کمیته ای ارجاع خواهد شد که به نام «کمیته ماده 1» مشهور شده است.

در این کمیته که نمایندگان بانک مرکزی، اتاق تعاون، گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق کالا، اتاق بازرگانی ایران، سازمان مدیریت، وزارت جهادکشاورزی و معاون وزیر صنعت (به عنوان رییس کمیته) حضور دارند، مواردی چون واردات ماشین آلات مستعمل جهت راه اندازی خط تولید، ماشین آلات خاص که قابلیت ساخت داخلی ندارند و سایر اقلام مورد نیاز برای کشور پس از استعلام از عدم امکان ساخت داخل، مجوز ورود به کشور را اخذ می کنند.







بررسی های صبحانه از آخرین صورتجلسه های کمیته ماده 1 که مربوط به اردیبهشت ماه سالجاری است، نشان می دهد این نمایندگان بخش دولتی و خصوصی، با واردات 93 تن ریل راه آهن مستعمل برای شرکت بال گستر، 27 بسته ریل به وزن 136 تن برای آقای قهرمان پویا نژاد در تاریخ 5 اردیبهشت امسال و 300 تن ریل راه آهن مجددا برای شرکت بال گستر در تاریخ 26 اردیبهشت ماه موافقت کرده است.

اگرچه اشخاص مذکور با رعایت ترتیبات مقرر در قانون، اقدام به اخذ مجوز واردات ریل کرده اند اما این سوال از مسئولان مربوطه مطرح می شود که آیا نیاز کشور به واردات ریل راه آهن مستعمل (در صورتی که برای استفاده در خطوط راه آهن وارد کشور می شود) آنقدر حیاتی است که نمی توان چند ماه صبر کرد تا پروژه تولید ریل در داخل کشور عملیاتی شود؟

اگر این موضوع آنقدر ضرورت دارد که با واردات ریل های مستعمل موافقت شود، چرا از سال 1393 که اولین بار، چنین مجوزی به شرکت مذکور داده شده، این واردات صورت نگرفته تا نیازمند تمدید دوباره پس از گذشت حدود 2 سال شود؟ * منبع: سایت صبحانه   مطلب فوق مربوط به سایر رسانه‌ها می‌باشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/

95/02/28 :: 17:32





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن