واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ضرورت حضور روانشناس در کاروان المپيک تعريف نشده
المپيکهاي گذشته را كه مرور ميکنيم، ميبينيم يک ورزشکار حتي با وجود آمادگي جسماني تکنيکي، به علت شرايط نامناسب رواني در ارائه عملکرد خود ناکام مانده است...
نویسنده : دکتر عليرضا بهرامي/ روانشناس ورزشي
المپيکهاي گذشته را كه مرور ميکنيم، ميبينيم يک ورزشکار حتي با وجود آمادگي جسماني تکنيکي، به علت شرايط نامناسب رواني در ارائه عملکرد خود ناکام مانده است. اين ناکامي از آنجا نشئت ميگيرد که يک مربي امکان دارد از نظر مهارتهاي تکنيکي از تخصص لازم برخوردار باشد، اما از نظر مهارتهاي رواني و تصويرسازي ذهني نميتواند عملکرد موفقي داشته باشد زيرا اين کار در تخصص او نيست. بنابراين مربي براي اينکه بتواند ورزشکار را از نظر ذهني براي شرکت در صحنه المپيک آماده کند، بايد در ابتدا با استفاده از شيوهها و تکنيکهاي روانشناختي بر استرسها و اضطرابهاي خود غلبه کند و سپس ورزشکار را در يک شرايط آرام و بدون تنش براي شرکت در مسابقات کوچ کند اما وقتي که هنوز نه فدراسيونهاي ورزشي و نه مربيان اعتقادي به مربيان روانشناسي ندارند، چگونه ميتوان ضرورت آن را در بين تيمهاي المپيکي احساس کرد. از طرف ديگر آموزش مهارتهاي رواني همانند مهارتهاي تکنيکي و تاکتيکي زمانبر است و روانشناس تنها با يک ماه حضور در کنار ورزشکار نميتواند خدمات خود را به خوبي در اختيار ورزشکار قرار دهد و او را براي رويداد مهمي همچون المپيک آماده کند.
حضور روانشناس کنار تيم به منزله کسب جايگاه مربي نيست؛ بلکه هدف خدمت به ورزشکار و ارتقاي عملکرد او در صحنه مسابقات است اما هنوز اين اعتماد در بين مربيان ايجاد نشده و اعتقاد راسخي نسبت به حضور روانشناس ندارند. در المپيکهاي گذشته ما شاهد بوديم که در موفقيت ورزشکار تنها 10 درصد مهارتهاي جسماني و تاکتيکي تأثيرگذار بود و 90 درصد مربوط به مهارتهاي ذهني بود. با اين وجود هنوز از اين مهارت به خوبي در بين ورزشکاران المپيکي استفاده بهينهاي نميشود. کار يک روانشناس، يک کار تيمي است و بايد بتواند تعامل خوبي را با ورزشکار، مربي و سرپرست تيم برقرار کند تا بتواند نقش مؤثري را در موفقيت ورزشکار در مسابقات حساس و مهمي همچون المپيک ايفا کند. اين کار تيمي برخي اوقات به خاطر اعتقاد و اعتماد کادر فني به خوبي جواب ميدهد و در برخي از مواقع با تغيير کادرفني کاملاً کمرنگ ميشود. اين که ما بخواهيم با دادن سکه، زمين و... انگيزه ورزشکار را براي حضور در صحنه المپيک افزايش دهيم در حقيقت يک بخش جزئي از فرآيند کار روانشناسي است و ديگر عوامل روانشناسي در ورزشکار تقويت نميشود. ورزشکار بايد بداند که هنگام مواجهه با لحظات حساس و مهم چگونه از شبيهسازي ذهني و مهارتهاي رواني به خوبي استفاده کند تا در برابر حريفش با شکست روبهرو نشود. اين چيزي است که ما هيچ وقت به ورزشکار آموزشهاي لازم را در اين خصوص نميدهيم و تنها تصور ميکنيم انگيزههاي مالي نقش مهمي در موفقيت ورزشکار در صحنههاي مهمي همچون المپيک دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]