واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پرورش كودكان در مكتب چيپس و پفك!
پخش تيزرها و آگهيهاي تبليغاتي از رسانه ملي حكايت عجيبي است؛ پخش آگهيهاي تبليغاتي كه بيشتر بوي پول ميدهد تا...
نویسنده : مجيد فراهاني
پخش تيزرها و آگهيهاي تبليغاتي از رسانه ملي حكايت عجيبي است؛ پخش آگهيهاي تبليغاتي كه بيشتر بوي پول ميدهد تا دغدغه سلامت جامعه. زمان پخش آگهي ميانبرنامهاي رسيده است، فرد بيحالي به تصوير كشيده ميشود كه پس از مصرف چيپس چنان شاداب و سرزنده ميشود كه گويي موتور جت به اين بنده خدا نصب شده است.
تمام زمين و آسمان را طي ميكند و شاد و خندان به محل زندگي خود برميگردد، يعني واقعاً همه اينها از بركات و صدقهسري يك تكه سيبزميني پر از نمك و روغن مضر براي جسم و روان آدمي است؟ اينكه سازنده و شركت سفارشدهنده چرا اين داستان دروغين را به تصوير كشيده خوب مشخص است؛ فروش بيشتر، پول بيشتر اما اينكه رسانه ملي چرا چنين و چنان ميكند جاي سؤال دارد. دوران كودكي از مهمترين دوران زندگي هر فرد براي داشتن يك زندگي سالم در آينده محسوب ميشود. مصرف تنقلات مضر اگر چه حتي از رسانه ملي تبليغ شوند كه نبايد تبليغ شوند سلامت كودكان را نه تنها به خطر مياندازد بلكه آينده آنها هم تحت تأثير مصرف اين خوراكيهاي سراسر مضر و خطرناك قرار ميگيرد.
والدين گرامي! غفلت بس است
شايد تاكنون نميدانستيد كه مصرف تنقلات مخصوصاً چيپس و پفك تا چه ميزان ميتواند سلامت كودك دلبند شما را با مشكل روبهرو كند. در مراحل تهيه پفك، پودر ذرت پرس ميشود و در حرارت بسيار بالا قرار ميگيرد تا به صورت حجيم درآيد. در چنين شرايطي روغن موجود در پفك ميسوزد و توليد پراكسيد ميكند كه در حرارت و نور، مقدار آن بيشتر است و خوردن آن سلامت كودك را تهديد ميكند. همچنين ميزان بالاي نمك پفك و شوري آن موجب عادت ذائقه كودكان به شوري شده و در نتيجه خطر ابتلا به بيماري فشارخون را افزايش ميدهد كه در بزرگسالي زمينهساز بيماريهاي قلبي - عروقي و سكتههاي مغزي ميشود، البته داستان چيپسها هم به همين اندازه غمانگيز است.
اينجا وظيفه والدين است كه براي حفظ سلامت كودكان خود تدبير كنند و تحت تأثير تبليغات دروغين و پرزرق و برق اينگونه تنقلات قرار نگيرند. بايد بدانيم و آگاه باشيم كه استفاده بيش از حد از مواد فرآوري شده در اين گونه خوراكيها اثرات مخربي را در رشد سالم كودك در درازمدت بر جاي ميگذارد و مهمترين مطلبي كه ميتواند در اين زمينه كمككننده باشد، آگاهي والدين است، چراكه آنها ميتوانند با نخريدن اين كالاهاي تجاري پرزرق و برق آن را به يك عادت غذايي هميشگي براي كودك خود تبديل نكنند. ما به عنوان پدر و مادر وظيفه صد درصدي داريم كه علاوه بر تأمين نيازهاي مادي و روحي فرزندانمان به وضعيت سلامت آنها كه ناشي از تغذيه مناسب است، حساس باشيم.
فراموش نكنيم مسئول مستقيم سلامت كودكان ما والدين هستيم، پس لازم و ضروري است براي تربيت نسلي سالم و قوي شكم آنها را با نمك و روغن ناشي از چيپس و پفك پر نكنيم. خريد اين محصولات بنا بر خواسته كودك در حقيقت نوعي شانه خالي كردن از بار سنگين مسئوليت رشد سالم فرزندان تلقي ميشود، پس با آموزشهاي لازم براي داشتن يك برنامه غذايي سالم در رشد و پرورش كودك خود نقش اساسي را بر عهده بگيريم و سعي كنيم از رشد روزافزون بيماريهاي قلبي و عروقي و انواع سرطانها در جامعه جلوگيري كنيم.
پاي پول كه به ميان ميآيد...
بر اساس اتفاق كه نه، روي نوعي كنجكاوي شبكههاي تلويزيوني همين كشورهاي حوزه خليج فارس را رصد ميكردم كه با نكته عجيبي روبهرو شدم و آن هم پخش آگهيهاي مصرف شير و فرآوردههاي لبني از اين شبكهها بود. باز تكرار ميكنم اين آگهيها مربوط به كشورهاي پيشرفته نبودند بلكه اين تبليغات از رسانههاي همين كشورهاي عربي كه بعضاً در بسياري از موارد از ما عقبتر هستند پخش ميشد. راستي رسانه ملي چقدر از حجم برنامهها و آگهيهاي خود را به تبليغ تغذيه سالم اختصاص ميدهد؟
بد نيست بدانيم كه بر مبناي ماده37 قانون برنامه پنجم توسعه، تبليغ خدمات و كالاهاي تهديدكننده سلامت كه مصاديق آن توسط كارگروه موضوع بند الف اين ماده تعيين و اعلام ميشود از سوي تمامي رسانهها ممنوع است.
در بند الف ماده37 نيز به تفكيك به كالاهاي تهديدكننده سلامت كه تبليغات آن ممنوع است اشاره شده است: 1- مواد غذايي چرب (انواع روغنهاي جامد، سسهاي چرب، روغنهاي با اسيد چرب ترانس بالاي 5درصد و محصولاتي كه با روغنهاي با اسيد چرب ترانس بالاي 5درصد تهيه شده است.) 2- موادغذايي شور (اسنكهاي شور، غلات حجيمشده، چيپس، كنسروهاي شور، خيارشور و ساير شوريجات) 3 - موادغذايي شيرين (قندوشكر، پاستيل و يخمك) 4- نوشيدنيها (نوشابههاي گازدار، نوشيدنيهاي صنعتي، نوشابههاي انرژيزا و نوشابههاي رژيمي) 5- غذاهاي صنعتي فرآوريشده تهديدكننده سلامت (سوسيس، كالباس، همبرگر و ناگت)، 6- شير خشك.
اما با وجود ابلاغ ماده37 به صداوسيما منع تبليغات كالاهاي مضر براي سلامت مثل انواع چيپس و پفك در رسانه ملي همچنان مورد مناقشه است، اما جالب است كه بيشتر تلويزيونهاي دنيا، اين ممنوعيت را بهعنوان امري پذيرفتهشده كه سلامت جامعه را تضمين ميكند، قبول كردهاند. پول و كسري بودجه نبايد انگيزه و عاملي باشد كه رسانه ملي سلامت جامعه را به خاطر آن به خطر بيندازد. وظيفه رسانه ملي است كه با كمك دو وزارتخانه بهداشت و آموزش و پرورش به تغذيه كودكان به نوعي سرمايهگذاري در جهت سالمسازي آنها در آينده توجه داشته باشد كه تغذيه صحيح و جلوگيري از تأثيرات تبليغات سوء در جهت ذائقه كودكان در بلندمدت، تأثير بسزايي در جامعه دارد. اما بعيد است رسانه ملي از پخش اين آگهيهاي مضر با سلامت جامعه كوتاه بيايد زيرا در اين زمينه پول هدف غايي اين رسانه است.
از سوي ديگر همين وضعيت را در قالب تبليغات محيطي و روي بيلبوردهاي شهري ميبينيم. در سوپرماركتها هم كه اوضاع بدتر است و چيپس و پفك هنگام ورود به مغازه به كودكان خوشامد ميگويد و با بستههاي رنگارنگ و البته آفتاب خورده و دم كرده، نسل كودك و نوجوان را به خوردن سرطان و انواع بيماريها دعوت ميكند.
بنابراين لازم است خانوادهها خود آستين بالا زده و با درايت و تدبير مسئولانه براي حفظ آينده و سلامت كودكان خود از مصرف تنقلاتي مانند چيپس و پفك خودداري كنند و آنها را در هيچ شرايطي در سبد غذايي خانواده قرار ندهند زيرا در برابر سلامت كودكان خود مسئول هستند و پاسخگو.
از جانب ديگر بد نيست وزارت بهداشت و آموزش و پرورش تكاني بخورند و در جهت افزايش آگاهي جامعه نسبت به موضوع تغذيه سالم برنامههاي لازم در سطح ملي تدوين كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]