واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از وضعیت خرید گندم در اردبیل؛
خرید تضمینی دلال به جای دولت/گندم اردبیل در سفره شهروندان نیست
شناسهٔ خبر: 3696654 - سهشنبه ۸ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
استانها > اردبیل
.jwplayer{ display: inline-block; } اردبیل – با وجود اینکه طرح خرید تضمینی گندم به عنوان حمایت از گندمکار در دست اجرا است، گندم کاران از فعالیت گسترده دلالان در غفلت دستگاههای ناظر دولتی گلهمند هستند. خبرگزاری مهر- گروه استانها: خرید تضمینی گندم در اردبیل به مانند سالهای گذشته از نزدیک به ۲۰ روز قبل آغاز شده است و به گفته مسئولان جهاد کشاورزی استان ۷۲ مرکز خرید در سطح استان دایر است. با توجه به زمان برداشت محصول در ابتدا خرید تضمینی از شمال استان آغاز شده و سپس به بخشهای مرکزی میرسد. در سال جاری نرخ مصوب خرید تضمینی هزار و ۲۰۷ تومان برای هر کیلو اعلام شده است. رقمی که به خودی خود نه تنها کشاورز را راضی میکند بلکه میتواند پشتوانه مالی مطلوبی برای وی به دنبال داشته باشد. با این وجود وضعیت نامطلوب خرید گندم در اردبیل موجب شده است دلالان در روند خریدوفروش دستدرازی کرده و بیشترین ضربه را به تولیدکننده اصلی و کشاورزی که با تحمل زحمت محصول را به عمل آورده وارد سازند. خرید نقد پیشکش تأخیر دولت هر چند خرید تضمینی با قیمت مناسب و قابل قبول مصوب شده است، ولی کشاورزان از تأخیر در پرداخت خرید تضمینی گلهمند هستند. بهنام بایرامی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: گفته شده پنج تا هفت روز بعد از خرید پول کشاورز در حساب وی واریز میشود؛ اما عملاً این مهم اجرا نشده و ما شاهدیم که حداقل یک ماه تا سه ماه مطالبات کشاورزان با تأخیر پرداخت میشود. کشاورز اردبیلی تأکید کرد: این تأخیر موجب شده عدهای از دلالان از فرصت پیش آمده سوءاستفاده کنند و گندم را به قیمت نازل هزار تومان در کیلو و به صورت نقد خریداری میکنند.
وی افزود: به دلیل اینکه کشاورز نیازمند پول نقد است و برای اینکه گرفتار تأخیر یکماهه پرداخت پول خود نشود، با قیمت ارزانتر و حتی با زیان گندم خود را به فروش میرساند. به گفته بایرامی در ادامه دلالان همین گندم را به قیمت تضمینی به خود دولت میفروشند و متأسفانه با وجود اعتراض مکرر نظارت بر این گونه فعالیت ها کافی نیست. بلاتکلیفی گندمکار به دلیل تأخیر نرخ تضمینی به اذعان کشاورزان گندم تولیدی اردبیل از کیفیت مطلوبی برخوردار است و تنها ایراد آن رطوبت بالا است که موجب میشود در هنگام خرید تا ۳۰۰ تومان به دلیل رطوبت و هزینه کرایه ارزانتر خریداری شود. وضعیت نامطلوب در خرید تضمینی موجب شده است هم اینک کشاورزان حومه اردبیل در خصوص خرید تضمینی نگرانی داشته باشند. چراکه همتایان آن ها در شمال استان چه در سال گذشته و چه در سال جاری با تأخیر قابلتوجه مطالبات خود را دریافت کردهاند. بایرامی بیشترین زیان را متوجه خردهکاران دانست و تأکید کرد: در حال حاضر در خود اردبیل به دلیل اینکه بیشتر سیبزمینی کشت میشود، نیمی از اراضی گندم خردهکاری است و زیر ۱۰ تن کشت میشود. کشاورز اردبیلی تأکید کرد: وقتی نمیتوان زیر ۱۰ تن را به تعاونی فروخت مجبور میشویم با قیمت نازل به دلالان بفروشیم و این در حالی است که اگر نرخ تضمینی به موقع پرداخت شود، هیچ کشاورزی راغب به این کار نیست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل هم در خصوص مطالبات گندم کاران در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: هر چند مطالبات تاخیر دارد اما در حال پرداخت تدریجی مطالبات هستیم. به گفته عدیل سروی خرید ۵۰۰ هزار تن گندم در سال جاری پیشبینی شده و تاکنون ۳۰۰ هزار تن گندم خریداری شده است. در عین حال با وجود اینکه کشاورزان میتوانند گندم خود را مستقیماً به کارخانههای آردسازی بفروشند، عملکرد کارخانهها نیز مطلوب نبوده و رنگ و بوی سود زایی از دسترنج کشاورز شنیده میشود. یکی از کشاورزان اردبیلی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: کارخانه آردسازی هنگام خرید درصد افت به دلیل رطوبت محاسبه میکند و همین موضوع زیان قابلتوجهی را متوجه کشاورز به ویژه خردهکار ساخته است. وی معتقد است اگر جهاد کشاورزی استان با برنامه قوی و منسجمی در امر خرید و انبار کردن گندم ورود میکرد بهانه فعالیت از دلالان و سوءاستفاده از دسترنج کشاورز سلب میشد. مخلوط کردن گندم وارداتی با گندم تولید داخل دردسر دیگری که موجب شده حقوق کشاورزان ضایع شود، واردات گندم آن هم در فصل برداشت این محصول است. پیشبینی شده است در سال زراعی جاری ۶۹۵ هزار تن گندم در استان تولید شود که نه تنها پاسخگوی نیاز داخل است، بلکه میتوان بخشی از آن را صادر کرد. با این وجود گندم وارداتی به قیمت نازل تا ۸۰۰ تومان خریداری شده و توسط دلالان به گندم تولید داخلی اضافه شده و مجدداً به فروش میرسد. در این خصوص مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اردبیل از توقیف شش مورد ورود گندم قاچاق به استان در سهماهه نخست سال جاری خبر داد. حسین نجف زاده تصریح کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته گندم وارداتی با گندم داخلی مخلوط شده و در برخی مواقع آمارهایی از جمله افزایش تولید و خودکفایی طرح میشود. وی افزود: در ماههای اخیر شش مورد قاچاق گندم در گرمی توقیف شد و در اردبیل به مراتب وضعیت بدتر است چرا که عنوان میشود گندم با مصرف دامی وارد شده است در حالی که در واقعیت این چنین نیست.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان با تأکید به اینکه کشاورزی که زکات میدهد و نماز طلب باران میخواند دست به چنین کاری نخواهد زد، اضافه کرد: متأسفانه در خصوص واردات گندم و قاچاق گندم غفلت کردیم و برخی افراد از این غفلت سوءاستفاده میکنند. نجف زاده در خصوص استفاده از گندم وارداتی در کارخانههای آردسازی افزود: کارخانهها مجاز به استفاده از گندم وارداتی هستند و در امر قاچاق این محصول دخالتی ندارند، بلکه افرادی که رانت اطلاعات دارند دست به چنین اقدامی میزنند. همچنین کشاورز اردبیلی معتقد است واردات گندم بدترین ضربه را به تولید این محصول در استان وارد ساخته است. بایرامی تأکید کرد: وقتی دولت اجازه واردات را سلب نمیکند یک تعداد دلال بازار را به دست گرفتهاند و در نهایت نیز کشاورز متهم به کوتاهی میشود؛ در حالی که کشاورز حتی از فروش گندم تولیدی خود عاجز است. خروج گندم تولید داخل از استان اما فرجام خرید تضمینی آیا به زیان گندمکار و اقتصاد کشاورزی است؟ به نظر میرسد در صورتی که روند اجرای طرح درست سپری شود خرید تضمینی پشتوانه مالی برای کشاورز است. با این وجود در واقعیت نه تنها روند خرید با مشکل همراه است بلکه با وجود تأکیدات مسئولان جهاد کشاورزی استان، بخش عمدهای از گندم تولید داخل استان که در سطح کشور به لحاظ مرغوبیت بینظیر است، از استان خارج شده و در بیشتر مواقع گندمهای وارداتی در سیلوها ذخیره میشود. نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی متذکر شد: در حال حاضر گندم از گندمکار خریداری شده اما هزینه آن پرداخت نمیشود. رضا کریمی افزود: این در حالی است که دلالان گندم را به نرخ ۸۰۰ تومان تهیه میکنند و گندم اردبیل که از کیفیت قابلتوجهی برخوردار است از استان خارج میشود و در استان مصرف نمیشود.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی متذکر شد: خروج گندم کیفی و در مقابل استفاده از گندم با کیفیت پایین تر موجب شده است کیفیت نان در اردبیل مطلوب نباشد. شاید به سادگی وقتی نان پخت شده توسط روستاییان را با نان پخت شده در شهر مقایسه میکنیم بتوان به تفاوت کیفیت دو نان پی برد. نه تنها در عطروطعم بلکه در ماندگاری نیز کیفیت نان اردبیل با وجود تأکیدات مسئولان سالها است نامطلوب بوده و اصلاح نمیشود. در واقع تمامی تلاش بخش دولتی برای اینکه نان کیفی در سفره شهروندان قرار گیرد، به دلیل غفلت در نظارتها بی نتیجه مانده و این دلالان هستند که در بازار خریدوفروش گندم نرخهای تضمینی را تعیین میکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]