واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: قائم مقام وزارت امور خارجه: امنيت بين المللي بدون امنيت خاورميانه غير ممكن است//آمريكا در توافقنامه امنيتي به دنبال سلطه عراق است
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: قائم مقام وزارت امورخارجه با اعلام اينكه بدون امنيت در خاورميانه تحقق امنيت بين المللي غير ممكن است، تصريح كرد: ايجاد امنيت پايدار در خاورميانه مستلزم پيشرفت امنيت در عراق است.
به گزارش روز سه شنبه خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"،عليرضا شيخ عطار در دومين روز از هيجدهمين همايش بين المللي خليج فارس خاطرنشان كرد: دولت نوري مالكي همواره از سوي بعثي ها و اشغالگران در مورد روابط خود با همسايگان تحت فشار بوده است.
وي تصريح كرد: عليرغم اين فشارها تلاش كرده اند رويكرد خود را در چارچوب منافع عراق تنظيم كنند و اظهارات متفاوت درباره نقش ايران در عراق حاكي از وجود طيف هاي مختلف در حاكميت عراق است.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران با هدف تامين منافع، راهبردي عراق اقدامات گسترده اي را در جهت بازسازي و امنيت سازي در عراق انجام داده است، گفت: موانعي همچون حضور بعثي ها در بدنه مديريت مياني آن كشور و حضور اشغالگران كه موافق اين رويكرد جمهوري اسلامي ايران نيستند و مخالفت برخي از كشورهاي عربي كه رابطه خود را با عراق و رقابت با جمهوري اسلامي تعريف كرده اند وجود دارد.
قائم مقام وزارت خارجه همچنين اظهار داشت: با گذشت پنج سال از اشغال عراق هنوز ساختار سياسي و اقتصادي اين كشور تثبيت نشده است و هنوز نمي توان از نهادينه شدن تثبيت شرايط در اين كشور مطمئن بود.
وي با بيان اينكه عراق از نظر جامعه شناسي و بافت اجتماعي از قابليت هاي بالايي براي انتقال تنش ها و بي ثباتي ها به سراسر منطقه برخوردار است، ابراز عقيده كرد: تحولات عراق با بازيگران طيف وسيعي در منطقه پيوند خورده است و موفقيت و يا عدم موفقيت امنيت در عراق با منافع آمريكا در اين كشور مرتبط است.
شيخ عطار تصريح كرد: تحولات عراق بر اساس پيامدهاي منطقه اي و جهاني شرايطي را ايجاد مي كند كه ضرورت امنيت با فوريت و حساسيت هاي بسياري همراه است و هرگونه تاخير در برقراري آن عواقب خطرناكي را به همراه خواهد داشت.
وي با اعلام اينكه فرقه گرايي و قوم گرايي اصلي ترين مانع امنيت سازي در عراق جديد است، گفت: ساختار اجتماعي عراق باعث به وجود آمدن اين مشكل شده است و فقدان توافق و مصالحه سياسي بين گروه هاي اجتماعي بسيار تاثيرگذار بوده است.
قائم مقام وزارت امور خارجه افزود: اهداف متفاوت و حتي متناقض شيعه و سني موانع اصلي است و علاوه بر آن مخالفت و خشونت بعثي ها و القاعده عليه دولت عراق اشغالگران و شهروندان عراقي
اصلي ترين نقش را در شروع و تداوم خشونت ها داشته است.
شيخ عطار با بيان اينكه ظهور شوراهاي بيداري و مبارزه آنها با القاعده و تغيير رويكرد سني ها اگر چه موثر بوده است، اما اين شوراها خود مي تواند به ناامني منجر شود، گفت: امنيت سازي در عراق نيازمند مشاركت و همكاري جدي گروه هاي سياسي عراق است و ناديده گرفتن هر كدام از اين گروه ها نمي تواند باعث امنيت پايداري دراين كشور شود هر چند در سال هاي گذشته برخورد با گروه هاي افراطي القاعده و بعث در دستور كار است اما تحولات اخير و درگيري دولت با نيروهاي جيش المهدي نشان داد كه شرايط ممكن است تغيير كند، بي توجهي به اين گروه ها مي تواند در بلندمدت روند امنيت سازي را با چالش مواجه كند.
شيخ عطار افزود: جمهوري اسلامي ايران با توجه به رابطه دوستانه با دولت عراق و سران گروه ها سعي كرد اين ايده را القا كند كه با هم همكاري داشته باشند.
وي با بيان اينكه وخامت شرايط امنيتي در عراق مي توانست بار ديگر تهديدات امنيتي براي ايران به همراه داشته باشد،گفت: جمهوري اسلامي ايران با وجود روابط مخاطره آميز با آمريكا دعوت آمريكا براي مذاكره را پذيرفت.
وي خاطرنشان كرد: آمريكا در سال 2003 رويكرد يك جانبه اي را دنبال كرد و استراتژي اوليه آن در عراق ايجاد دولتي سرمشق و الگو براي گسترش آن در خاورميانه بود، اما گسترش ناامني نشان داد آمريكا به تنهايي قادر نيست ثبات را برقرار كند.
شيخ عطار با اعلام اينكه شرايط آمريكا براي حضور در قالب موافقت نامه بلندمدت عراق كه آمريكا به دنبال حضور نامحدود خود و صهيونيست ها در عراق است، گفت: ايران با توجه به هدف تغيير جايگاه عراق به عنوان تهديد امنيتي، رويكردي را دنبال كرده كه به تدريج عراق را به عنوان يك كشور دولتي تبديل كند.
وي در پايان به سفر رييس جمهور و نخست وزير عراق به تهران و سفر رييس جمهور ايران به عراق در همين راستا اشاره كرد و گفت: در توافقنامه امنيتي آمريكا به دنبال حضور بلندمدت و با سلطه در عراق بوده است.
شيخ عطار ايجاد50 پايگاه نظامي با اختيارات كامل و معافيت از نظارت هاي دولت عراق، دادن مصونيت هاي قضايي به سربازان عراق و تصميم گيري براي انجام عمليات حتي عمليات هايي كه به كشورهاي همسايه گسترش پيدا كند را از جمله مفاد اين توافقنامه ياد كرد.
وي تصريح كرد: پس از انتشار اين پيش نويس اعتراضات بسياري در عراق بوجود آمد و دولت عراق نسبت به اين توافقنامه نظر خوشبينانه اي نداشت و به بن بست رسيدن مذاكرات آن را اعلام كرد.
به گزارش "ايسكانيوز"،هجدهمين همايش بين المللي خليج فارس با محوريت" زمينه هاي همكاري، ثبات و امنيت منطقه اي" صبح ديروز با سخنان متكي وزير امور خارجه آغاز به كار كرد.
در اين همايش دو روزه كه در محل دفتر مطالعات سياسي و بين المللي وزارت امور خارجه برگزار مي شود، 53 نفر از انديشمندان، حقوقدانان و مقام هاي سياسي و بين المللي از كشورهاي اردن، ازبكستان، آفريقاي جنوبي، آلمان، اوكراين، ايالات متحده، ايتاليا، بحرين، پاكستان، تركيه، چين، روسيه، ژاپن، صربستان، عراق، عمان، فرانسه، قزاقستان، كويت، لبنان، لهستان، مالزي، مصر، هند و يونان حضور دارند.
مقابله با تمهيدات و چالش هاي منطقه اي، همكاري هاي اقتصادي و تجاري در منطقه، نگاه به دورن، زمينه هاي نوين همگرايي منطقه اي، ثبات در عراق، ثبات منطقه و نقش رسانه ها در همكاري هاي منطقه اي اختصاص دارد،از جمله محورهاي اصلي اين همايش است./ /120/01/131
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]