واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در گفت و گو با فارس اعلام شد فقط 7 استان واحد فعال فرآهمآوري پيوند از مرگ مغزي دارند
خبرگزاري فارس: رئيس واحد فرآهمآوري اعضاي پيوندي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: فقط 7 دانشگاه علوم پزشكي در مراكز استان واحد فعال فرآهمآوري پيوند از فرد مرگ مغزي دارند و در اكثر بيمارستانها، حتي امكان تشخيص مرگ مغزي وجود ندارد.
كتايون نجفي زاده در آستانه برگزاري جشن نفس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي فارس، افزود: اهداي عضو از مرگ مغزي به طور جدي از سال 79 در كشور ما شروع شد، آمار دقيقي از ميزان افرادي كه در كشور دچار مرگ مغزي ميشوند وجود ندارد، اما برآورد ميشود سالانه 3 هزار تا 4500 نفر در كشور دچار مرگ مغزي ميشوند كه از اين تعداد سال گذشته حدود 140مورد پيوند عضو در كشور انجام شد.
وي ادامه داد: مشكل مهمي كه در زمان حاضر موجب پايين بودن ميزان پيوند عضو از مرگ مغزي شده، اين است كه تعداد زيادي از بيمارستانهاي كشور توان كارشناسي تشخيص مرگ مغزي را ندارند و متاسفانه بخش قابل توجهي از موارد مرگ مغزي به همين مراكز درماني ارجاع ميشوند.
وي گفت: علاوه بر آن تعداد زيادي از موارد مرگ مغزي در محلهاي تصادف رخ ميدهد كه به علت دير رسيدن اورژانس امكان نگهداري فرد دچار مرگ مغزي شده و استفاده از اعضاي پيوندي وي وجود ندارد زيرا پس از مرگ مغزي حداقل 5 دقيقه همچنان ضربان قلب وجود دارد و فرد نفس ميكشد و اگر تجهيزات لازم باشد ميتوان از اعضاي فرد حادثه ديده استفاده كرد، به همين علت تعداد زيادي از موارد مرگ مغزي از دست مي روند كه آماري هم از اين موارد وجود ندارد.
نجفي زاده افزود: خوشبختانه قانون لازم براي استفاده از اعضاي افرادي كه دچار مرگ مغزي ميشوند در كشور وجود دارد، مشكل در اجرا نشدن قانون است، بر اساس قانون تمام دانشگاههاي علوم پزشكي بايد در شهرهاي بزرگ مركز فرآهم آوري اعضاي پيوندي داشته باشند اما تاكنون فقط اين مركز در 14 دانشگاه تشكيل شده است و فقط 7 مركز آن عملاً فعال هستند.
وي گفت: در زمان حاضر دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي فعالترين مركز فرآهم آوري اعضاي پيوندي كشور را دارد، از بين موارد مرگ مغزي كه در محدوده اين دانشگاه با جمعيت 5 ميليون نفر شناسايي ميشود، معمولاً 50 درصد به علت سن بالاي فرد يا داشتن بيماري سرطان يا ساير بيماريها امكان استفاده از اعضا براي پيوند وجود ندارد، از بين50 درصد باقيمانده نيز حدود 40درصد با رضايت اولياي دم به پيوند عضو منتهي ميشود.
وي افزود: در سالهاي اخير با فرهنگ سازي كه در سطح جامعه انجام شده است، ميزان رضايت دهي اولياي دم براي استفاده از اعضاي پيوندي افراد مرگ مغزي بسيار زياد شده است، شايد حدود 50 درصد خانواده اين افراد رضايت ميدهند، اما مشكلي كه وجود دارد سياستگذاري و نحوه اجراي قانون اهداي عضو از جسد در كشور و آماده نبودن بيمارستانها براي اين منظور است كه بايد اين روند تصحيح شود.
نجفي زاده گفت: دولت بايد مسئله اهداي عضو از مرگ مغزي را در كشور جديتر بگيرد، اگر دولت اين نياز را جدي بگيرد خود به خود بيمارستانها و دانشگاههاي علوم پزشكي در اين زمينه فعال ميشوند.
به گفته وي ميانگين اهداي عضو از افراد دچار مرگ مغزي در دنيا 20 در هر ميليون نفر است اين ميزان در ايران 70 ميليوني با 140 مورد پيوند در سال به تازگي با افزايش نسبي به 2 در ميليون رسيده است كه هنوز در حد يك دهم ميانگين جهاني است و اين در حالي كه در اسپانيا ميزان اهداي عضو از مرگ مغزي به حدود 35 در ميليون نفر ميرسد.
وي گفت: بر اساس آمارهايي كه موسسه UNOS كه مخفف UNITED NETWORK FOR ORGAN SHARING است اعلام كرده اسپانيا با اهداي عضو از مرگ مغزي با شاخص 35 در ميليون نفر در اين زمينه در دنيا پيشتاز است، اين ميزان در اتريش 14/25، در پرتقال 7/21، در آمريكا 5/21 در ميليون، در ايتاليا 1/18، كانادا 15/13، در يونان 91/5، در بلغارستان 03/1 است و در ايران نيز حدود 2 در ميليون است كه نشان دهنده جايگاه پايين ايران در اين زمينه است.
عضو تيم پيوند بيمارستان مسيح دانشوري تهران افزود: در زمان حاضر 150 نفر در ليست پيوند ريه در بيمارستان مسيح دانشوري منتظر اهداي ريه از افراد دچار مرگ مغزي هستند، در تمام دنيا از ليست پيوند ريه هر سال 25 درصد پيوند ميشوند و 10 درصد ميميرند اما در كشور ما 25 درصد ميميرند و 4 درصد پيوند ميشوند و اين واقعاً جاي تأسف دارد.
اين فوق تخصص ريه ادامه داد: با وجود اينكه سالانه يك چهارم از فهرست انتظار پيوند ريه در كشورمان كم ميشود، هيچگاه اين فهرست كوتاه نميشود و هر سال تعداد افراد ثبتنام شده در اين فهرست نسبت به سال قبل از آن بيشتر ميشود، تاكنون در مجموع 20 پيوند ريه در كشورمان انجام شده است كه 15 پيوند آخر در بيمارستان مسيح دانشوري تهران به عنوان مركز اصلي پيوند ريه كشور انجام شده است.
* آمار پيوند در ايران
وي گفت: ليست انتظار بقيه ارگانها نيز در كشور ما قابل توجه است به عنوان مثال 150 نفر اكنون در ليست انتظار دريافت قلب هستند، ليست انتظار كبد اوايل سال 500 نفر بود و با وجودي كه 128 پيوند كبد طي امسال در شيراز انجام شد اين فهرست اكنون به 700 نفر رسيده است.
نجفي زاده افزود: درباره بقيه پيوندها از ليست انتظارشان اطلاعي ندارم اما از نظر تعداد پيوندهاي انجام شده مثلاً شيراز در پيوند پانكراس خيلي موفق بوده و امسال 24 مورد پيوند پانكراس در اين شهر انجام شد، درباره پيوند كليه با توجه به پيوند از زنده وضع فرق ميكند، در سال گذشته 1864 پيوند كليه از فرد زنده انجام شده و فقط 243 مورد پيوند كليه از مرگ مغزي در ايران انجام شده است.
رئيس واحد فرآهم آوري اعضاي پيوندي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اضافه كرد: در مورد پيوند كبد فقط 2 مركز در كشور فعالند، درباره پيوند قلب نيز شايد 2 مركز فعال در كشور داريم اما پيوند كليه در بيش از 80 مركز و بيمارستان دولتي انجام ميشود كه هر كدام ليست انتظار خودشان را دارند.
وي گفت: درباره پيوند قرنيه نيز سال گذشته 4 هزار و 621 مورد در كشور انجام شد كه فعالترين مركز آن بانك چشم جمهوري اسلامي است، درباره پيوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشكي تهران سابقه بيشتري دارد و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تازه وارد اين عرصه شده است كه امسال 10 مورد پيوند مغز استخوان در اين دانشگاه داشتيم.
وي ادامه داد: در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي امسال 36 مورد مرگ مغزي داشتيم كه اولياي آنها به اهداي ارگانهايشان رضايت دادند اين آمار در سال قبل 19 مورد بود در حالي كه تعداد بسيار زيادي افراد مرگ مغزي شده به اين بيمارستان ارجاع ميشوند كه به علت رضايت ندادن اولياي دم اهداي عضو نميشوند.
نجفي زاده گفت: آمار پيوند در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي نشان ميدهد كه در سال 85، 32 مورد پيوند كليه، 15 مورد پيوند كبد، 7 مورد پيوند قلب، 10 مورد پيوند دريچه قلب داشتيم كه اين ميزان در سال 86 به 52 مورد پيوند كليه، 25 مورد پيوند كبد، 22 مورد پيوند كامل قلب و 3 مورد پيوند دريچه قلب از مرگ مغزي رسيده است علت كاهش پيوند دريچه قلب نيز بالارفتن آمار پيوند كامل قلب است زيرا مواردي كه قلب براي پيوند مناسب نيست پيوند دريچه انجام ميشود.
وي ادامه داد: به طور كلي فعاليت در عرصه پيوند اعضا در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي از دي 83 شروع شده است و تاكنون 52 مورد پيوند كبد، 124 مورد پيوند كليه، 36 مورد پيوند قلب، 27 مورد پيوند دريچه قلب و 22 مورد پيوند قرنيه در مركز درماني اين دانشگاه انجام شده است.
* باور مردم درباره مرگ مغزي و اطلاعرساني اشتباه رسانهها
وي افزود: مهمترين علت اينكه آمار اهداي عضو از مرگ مغزي در ايران پائين است اين است كه هنوز عدهاي از مردم تصور ميكنند ممكن است بيمارشان در آخرين لحظارت برگردد و زنده شود و ممكن است معجزهاي اتفاق بيفتد در حالي كه در تمام طول تاريخ نه در ايران بلكه در تمام دنيا حتي يك مورد نيز نبوده است كه فردي پس از مرگ مغزي دوباره زنده شود.
وي گفت: تمام تلاش تيم تأييد مرگ مغزي كه متشكل از يك جراح مغز و اعصاب، يك متخصص مغز و اعصاب، يك نفر متخصص داخلي و يك نفر متخصص بيهوشي پس از تشكيل كميسيون با نماينده پزشكي قانوني از طرف قوه قضائيه اين نيست كه مرگ مغزي را تأييد كنند، بلكه تلاش آنها رد مرگ مغزي است بنابراين حتي اگر 5/0 در ميليون هم احتمال اين باشد كه فرد دچار مرگ مغزي نشده باشد چنين اجازهاي داده نميشود.
نجفي زاده افزود: متأسفانه برخي از مردم تصور ميكنند، مرگ مغزي همان كما است كه ممكن است فرد برگردد و متاسفانه برخي فيلمها و رسانهها نيز با اشتباهات فاحشي كه دارند اين باور غلط را القا كردهاند، در حالي كه مرگ مغزي به معناي از بين رفتن ساختار سلولهاي مغز است، سلولهايي كه به هيچوجه ترميمپذير نيست و قدرت بازسازي ندارد.
وي گفت: مرگ سلولهاي مغزي و تخريب آن بر اثر ضربه يا هر نوع فشار ناگهاني به مغز رخ ميدهد، حتي نرسيدن اكسيژن به مدت بيش از 6 دقيقه به مغز نيز موجب از بين رفتن ساختار كلي مغز ميشود و از بين رفتن ساختمان مغز به هيچوجه قابل بازگشت نيست و 100 درصد غير قابل بازگشت است.
وي ادامه داد: متأسفانه برخي فيلمها و سريالهاي تلويزيوني نشان ميدهند كه يك فرد بعد از مرگ مغزي زنده شده است و اين باور غلط را در بين مردم تقويت ميكنند.
وي گفت: رسانهها براي فرهنگ سازي در مورد پيوند از مرگ مغزي به جاي حساس كردن مردم در مورد روح بيمار دچار مرگ مغزي يا القاي اين نكته غلط كه ممكن است فرد مرگ مغزي، زنده شود بهتر است، وضعيت صدها بيماري را كه در انتظار پيوند قلب، كبد، كليه و ارگانهاي حياتي ديگر ثانيه شماري ميكنند و هر لحظه انتظار مرگ را ميكشند را به نمايش بگذارند و خانوادههاي آنها را نشان دهند كه چطور براي نجات عزيزشان التماس ميكنند.
وي افزود: ما مردم فداكاري داريم و با وجودي كه بسياري از آنها از قبل اطلاعات درستي در مورد مرگ مغزي ندارند و اثر اهداي ارگانهاي آن را در نجات جان انسانهاي ديگر به خوبي نميدانند با چند دقيقه صحبت مسئولان بيمارستان عدهاي از آنها قانع ميشوند و رضايت ميدهند در حالي كه دادن اين اطلاعات در شرايطي كه خانواده در سوگ عزيزشان هستند بسيار كار مشكلي است.
وي گفت: نگهداشتن يك بيمار مرگ مغزي بسيار كار پيچيده و مشكلي است و عموماً ادامه آن بيش از 24 ساعت ممكن نيست و بايد در اين مدت كوتاه در مورد اهداي ارگانهاي فرد مرگ مغزي تصميمگيري شود.
انتهاي پيام/ز
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 345]