واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: طرح تحول سلامت با فيشهاي نجومي پزشكان به زمين خورد
در آستانه انتخابات اگر طرح تحول به شکست بینجامد برگ برنده دولت سوخته است / روز گذشته خبري مبني بر هشدار وزير بهداشت در قالب نامهاي به روحاني درباره شكست طرح تحول سلامت به دليل تنگناهاي شديد منتشر شد...
نویسنده : زهرا چيذري
روز گذشته خبري مبني بر هشدار وزير بهداشت در قالب نامهاي به روحاني درباره شكست طرح تحول سلامت به دليل تنگناهاي شديد منتشر شد؛ خبري كه چند ساعت بعد از سوي وزارت بهداشت تكذيب شد. در اين گزارش تأكيد شد طرح تحول سلامت با قوت ادامه مييابد اما گلايه هميشگي وزارت بهداشت همچنان پابرجاست كه عدم تأمين منابع مالي پايدار و تأخير در پرداخت مطالبات بيمارستانها موجب تضعيف فرآيند خدمترساني خواهد شد. اين خبر و تكذيبيه آن در حالي رسانهاي ميشود كه مدتهاست زمزمههاي احتمال شكست طرح تحول سلامت به گوش ميرسد. اين در حالي است كه بنا به تعبير دكتر حسن روحاني، رئيسجمهور طرح تحول يكي از افتخارات دولت است و حالا اگر ادامه اين طرح با چالش مواجه شود برگ برنده دولت يازدهم در سال پاياني اين دولت با چالش مواجه ميشود. از سوي ديگر نيز با انتشار فيش دريافتهاي نجومي برخي پزشكان ميتوان دريافت چرا طرح تحول زمينگير شده است.
چند روزي است بازار تكذيبيهها داغ است. چند روز پيش عباس قدير، رئيس بيمارستان امام رضا(ع) آمل در گفتوگو با فارس ضمن تأييد خبر استعفاي خود از رياست اين بيمارستان گفت: با توجه به بحران مالي نظام سلامت ارائه خدمات به صورت منظم و كامل به بيماران ميسر نيست و عملاً باعث نارضايتي بيماران شده و ما شرمنده آنها ميشويم. همچنين در حال حاضر پرسنل درماني اعم از پزشك و پرستار نزديك به 9 ماه است كه مطالبات خود را دريافت نكردهاند. وي گفته بود استعفا ميدهم تا شرمنده مردم و كاركنان نباشم. چند روز بعد اما تكذيبيه اين خبر منتشر شد و رئيس بيمارستان امام رضا(ع) آمل علت استعفاي خود را مسئلهاي شخصي عنوان كرد و افزود: مسائل مطرح شده در رسانهها صحت ندارد و بنده فقط به دلايل شخصي از سمت خود استعفا دادم. حالا هم نوبت به تكذيب هشدار وزير بهداشت به روحاني درباره تنگناهاي مالي طرح تحول سلامت رسيده. اين در حالي است كه يك منبع آگاه از گلايه وزير بهداشت در يكي از جلسات اخير كابينه نيز از بيتوجهي دولت به تأمين بودجه طرح تحول سلامت خبر داده است. به گفته وي هاشمي هشدار داده كه در صورت عدم تأمين بودجه لازم، اين طرح در آخرين سال فعاليت دولت روحاني شكست خواهد خورد.
شكست برگ برنده دولت در آستانه انتخابات
رئيسجمهور هم پيش از اين بارها به ضرورت ادامه طرح تحول تأكيد داشته است. وي اواخر سال گذشته تأكيد كرد: تمام تلاش ما اين است كه بهرغم كاهش درآمدهاي دولت، اجراي اين طرح مهم در كشور با قدرت ادامه يابد. با وجود اين زمزمههايي از شكست طرح تحول مدتهاست شنيده ميشود. ناظران سياسي معتقدند شكست طرح تحول سلامت در آستانه انتخابات رياست جمهوري آينده، فعاليتهاي تبليغاتي روحاني در انتخابات را دشوار خواهد كرد. اين نكتهاي است كه شايد بتواند به سادگي تكذيبيههاي اخير را توجيه كند. اما بد نيست با بازنگري سياستهاي اجرا شده طي سه سالي كه از عمر اين طرح ميگذرد، ببينيم چرا بزرگترين طرح اجتماعي دولت يازدهم در سراشيبي تأمين منابع و در مرز شكست قرار دارد.
بار مالي ناشي از افزايش نجومي درآمد پزشكان
از همان ابتداي اجراي طرح تحول سلامت منتقدان اين طرح پيش بيني ميكردند با اين نحوه مديريت منابع طرح تحول زمين بخورد. تنگناي بودجهاي وزارت بهداشت با اجراي طرح تحول از همان ابتدا و بهخصوص بعد از اجراي گام سوم طرح تحول قابل پيشبيني بود. افزايش 120 تا 300 درصدي تعرفههاي درماني در قالب اصلاح كتاب ارزشگذاري نسبي تعرفهها بار مالي سنگيني را به نظام سلامت تحميل كرد و صداي بسياري از منتقدان از جمله بسيج دانشجويي 15 دانشگاه علوم پزشكي را درآورد. در بيانيه اين دانشگاهها آمده بود: تأمين منابع مالي طرح تحول در سالهاي آتي منجر به افزايش فشار مالي بر مردم و كاهش دسترسي به خدمات ميشود. اواخر سال گذشته هم شش نماينده اقتصاددان مجلس در نامهاي به روحاني از وي خواستند تعرفههاي پزشكان متخصص را به قبل بازگرداند. در اين نامه از دستمزد چند ده ميليوني پزشكان و شكاف درآمدي بالا ميان پزشكان متخصص با ديگر اقشار و حتي پزشكان عمومي صحبت شده بود؛ موضوعي كه بعدها با نامه دبيركل خانه پرستار به وزير اقتصاد درباره حقوق چند ده ميليوني و حتي چند صد ميليوني چند هزار نفر در وزارت بهداشت جديتر شد، حتي در روزهاي پاياني مجلس نهم تعدادي از نمايندگان تلاش كردند طرح تفحص از هزينهكرد طرح تحول سلامت را كليد بزنند كه با انتخابات مجلس دهم اين طرح هم در ميان طرحهاي ديگر گم شد. حالا هم نادر قاضيپور، نماينده منتخب مجلس دهم از درآمدهاي ميلياردي پزشكان صحبت كرده و خواسته تا ديوان محاسبات به ماجرا ورود يابد. اين در حالي است كه به گفته قائممقام وزير بهداشت حداكثر دريافتي پزشكان متخصص حدود 14 ميليون تومان است و درآمدهاي چند صد و چند ده ميليوني را تكذيب كرد. ايرج حريرچي از مدعيان درآمدهاي چند ده و چند صد ميليوني پزشكان خواست تا اگر مدركي دارند رو كنند.
كارانه 228 ميليوني استاد يك شهرستان كوچك
حالا اما مداركي از حقوقهاي نجومي پزشكان رو شده و در خبرگزاريها منتشر شده است. فيش پرداخت كارانه 228 ميليون توماني به عضو يكي از دانشگاههای علوم پزشكي در حالي منتشر شده كه اين مدير در ماههاي گذشته نيز حقوق چند ده ميليوني و كارانه خود را دريافت كرده است و اين كارانه طي يك فيش علاوه بر حقوق و مزايای جاري واريز شده است. البته اين فيش مربوط به يكي از شهرستانهاي كوچك است. بديهي است در شهرهاي بزرگ و پايتخت رقمهاي پرداختي به پزشكان بسيار بيشتر از اين است. در اين بين فیشهايي نيز موجود است كه رقمهايي تا 700 ميليون تومان پرداختي در آنها مشاهده ميشود. اين اسناد در حالي منتشر شده است كه سخنگوي وزارت بهداشت در واكنش به پرداختهاي نجومي به پزشكان گفته بود: حتي يك نفر در وزارت بهداشت دريافتي چند صدميليوني نداريم و شوخي 13 مخصوص 13فروردين است!
آسيبهاي شكست طرح تحول
بودجه طرح تحول سلامت از 10 درصد صرفهجويي از هدفمندي يارانهها و يك درصد ماليات بر ارزش افزوده تأمين شد و قرار بود عدالت در سلامت را محقق كند. به بيان ديگر هر يك از ما با خريد يك نان يا يك سطل ماست قطره قطره بودجه اين طرح را تأمين ميكنيم اما با اسناد منتشر شده در رابطه با درآمد نجومي پزشكان انگار همانطور كه مسعود پزشكيان، نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي گفته بود، اين پول دارد به جيب عده معدودي از پزشكان ميرود. حالا اگر طرح تحول متوقف شود مردم ميمانند و هزينههايي كه با واقعي شدن تعرفهها عملاً چند برابر شده و با ادامه اين طرح معلوم نيست قرار است بودجه آن از كجا تأمين شود تا دستمزدهاي نجومي پزشكان پرداخت شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]