واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: ایران پس از لغو تحریم ها ترفند موفقی را به کار برده است. این کشور با سرعت برقآسایی درحال افزایش سهم خود در بازار میباشد .
به گزارش تراز ، عربستان سعودی در زمان مذاکرات هسته ای و با همکاری آمریکا، به کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی دامن زد تا بازگشت ایران به بازار نفت را تضعیف کند.
ریاض، اکنون و پس از انجام توافق هسته ای به دنبال تعیین سقف تولید برای اوپک و جلوگیری از افزایش صادرات نفتی تهران است.
این رویکرد، موجب ایجاد تقابل نفتی بین دو کشور شده؛ تقابلی که روزنامه آمریکایی یواس ای تودی (usatoday) در مطلبی زیر عنوان "آیا ایران دست برتر را در جنگ نفتی اوپک دارا میباشد؟" به بررسی آن پرداخته است.
یواس ای تودی، "شکست عربستان در تعیین سقف تولید برای اوپک"، "سرعت برقآسای افزایش صادرات نفت ایران"، "اقتصاد متنوع ایران که کمتر از عربستان به نفت وابسته است" و "مردم تحصیلگرده و سختکوش" را از عوامل و نشانههای برتری ایران در جنگ نفتی با عربستان برشمرده است.
برگردان این نوشتار به زبان فارسی از منظرتان می گذرد:
دو رقیب قدیمی یعنی عربستان سعودی و ایران، به مبارزه برای اثبات برتری خود در اوپک ادامه می دهند. هر یک از دو طرف در هر زمان و مکانی که بتواند، فرصت ضربه زدن به دیگری را از دست نمی دهد و به نظر می رسد "نفت" به زمین بازی مورد علاقه آنها تبدیل شده است.
عربستان طی نشست ماه آوریل در دوحه از هر روزنه و شانسی برای تعیین سقف تولید برای اوپک استفاده کرد اما ایران تلاش های سعودی را خنثی کرده و اجازه این کار را نداد.
ایران به میزان تولید نفت پیش از تحریم ها نزدیک شده است. این کشور پیشتر موافقت کرده بود درباره نقش آفرینی در روند تعیین سقف برای تولید اوپک بحث و رایزنی کند البته پس از آنکه به میزان تولید مطلوب نفتی خود برسد. با این حال ایران از پیوستن به مذاکرات تعیین سقف برای اوپک خودداری کرد و موجب شد ایده مطرح شده توسط عربستان، شکست بخورد.
ایران به سرعت برقآسایی پس از لغو تحریم ها، سهم خود در بازار نفت را افزایش داده و موجب شگفت زدگی بسیاری از سرمایه گذاران شده است.
خبرگزاری رویترز (Reuters) گزارش داده که ایران برای دستیابی دوباره به بازار نفتی ، به ترفند ارائه تخفیف های فراوان به مشتریان آسیایی خود متوسل شده و از این طریق، سطح قیمت های فروش نفت توسط عربستان و عراق را به حدی تضعیف کرده که از سال های 2007-2008 تاکنون سابقه نداشته است.
تهران توانست در آوریل 2016، روزانه 2.3 میلیون بشکه نفت صادر کند؛ میزانی که از سال 2012 تاکنون بی سابقه بوده است. این رقم، 15 درصد بیش از چیزی است که آژانس بین المللی انرژی (IEA) پیشبینی کرده بود.
ایران تاکنون در استراتژی خود موفق بوده اما ممکن است افزایش بیشتر سهم بازار برای این کشور مشکل باشد. در همین حال، عربستان سعودی تلاش می کند، سهم بازار خود را پس از افزایش تولید ایران و عراق حفظ نماید. هرچند عربستان به دنبال گذار از اقتصاد وابسته به نفت خود است اما این تغییر به عملکرد شرکت آرامکوی این کشور بستگی دارد.
"امین ناصر" مدیر عامل آرامکو گفته این شرکت درحال به دست آوردن سهم بازار و بهبود بهره وری خود است.
"ایان برمر" رئیس سازمان تحلیلی گروه اوراسیا نیز به رویترز گفته مقامات عربستان پس از رایزنی با مدیران اجرایی و یکی از اعضای خاندان سلطنتی حاکم بر این کشور، افزایش تولید را در دستور کار قرار داده اند.
مبارزه برای به دست آوردن برتری نفتی توسط دو کشور همچنان ادامه دارد و هیچ نشانه ای از فروکش کردن آن دیده نمی شود. هنوز هیچ برنده قطعی در این رقابت وجود ندارد.
هرچند عربستان سعودی ذخایر نفتی زیادی دارد اما به سرعت در حال مصرف آنهاست. اما در طرف مقابل، کارشناسان اعتقاد دارند که اقتصاد ایران مجهزتر است و بهتر می تواند دربرابر قیمت های بالای نفت مقاومت کند چراکه ایران اقتصاد متنوع تری دارد و همچنین مردم این کشور تحصیلکرده و پرتلاش هستند.
"عماد مشتاق" استراتژیست یک موسسه پژوهشی که در لندن مستقر است نیز گفته، ایران برای مقابله با تحولات بلندمدت مجهزتر و تواناتر است چراکه اقتصاد این کشور کمتر از عربستان سعودی به نفت وابسته می باشد.
مجله آمریکایی فورچون (Fortune) گزارش داده که ایران سال گذشته بیشتر از طریق مالیات های عمومی رشد کره تا فروش نفت.
یواس ای تودی در پایان ضمن بیان اینکه "بسیار بعید است جنگ دو کشور برای به دست آوردن برتری در خاورمیانه به این زودی ها خاتمه یابد" نوشت: درشرایطی که نیجریه، لیبی و کانادا عرضه نفت را به میزان قبلی ادامه می دهند، مبارزه بین ایران و عربستان سعودی بیشتر نمایان خواهد شد. اگر افزایش تولید نفت ادامه یابد، بازارهای جهان پر از نفت خواهد شد و قیمت ها به 30 دلار در هر بشکه کاهش می یابد.
منبع: جام نیوز
زمانبندی انتشار: 23 خرداد 1395 - 12:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]