واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: افزايش تنش در روابط پاكستان و افغانستان
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): اسلام آباد - اظهارات روز يكشنبه حامد كرزي رييس جمهوري افغانستان درخصوص برخورد شديد كابل با شبه نظاميان پاكستاني (طالبان محلي ) در داخل خاك پاكستان با واكنش شديد اسلام آباد مواجه شد.
كرزي روز يكشنبه در بازگشت از كنفرانس بازسازي افغانستان در كابل تهديد كرد در صورتي كه پاكستان مانع از تحرك طالبان محلي در مرز آن كشور نشود، كابل بطور مستقل حتي در خاك پاكستان با آنها برخورد خواهد كرد.
وي افزود: "يك خارجي به خود حق مي دهد عليه افغانستان اعلام جهاد كند، پس ما هم حق داريم اين افراد را در خانه هايشان هدف قرار دهيم .. افغانستان امروز، افغانستان ديروز بي صدا نيست ، امروز (افغانستان ) هم صدا دارد هم وسايل دارد و هم جرات اقدام دارد".
كرزي اظهار داشت :"به هرحال ما در اين جا كشته مي شويم ، پس بهتر است كه يك گام جلوتر رفته و خود را در آنجا (پاكستان ) خود را بكشيم ، تا حداقل مانع از حمله به افغانستان بشويم ".
رييس جمهوري افغانستان با بيان اينكه كشورش قرباني تروريست هايي است كه از مرز پاكستان به آن كشور وارد مي شوند تصريح كرد افغانستان دردفاع از خود بااين تروريست ها به مقابله جدي مي بپردازد.
اظهارات كرزي بلافاصله با واكنش يوسف رضا گيلاني نخست وزير پاكستان مواجه و تصريح كرد كه اسلام آباد اجازه نمي دهد كشورهاي ديگر در امور داخليش مداخله كنند.
اين واكنش ها تا به امروز نيز ادامه داشت بطوريكه وزارت خارجه پاكستان "انور انورزيي"سفير افغانستان را احضار و مراتب اعتراض خود را به اظهارات اخير رييس جمهوري اين كشور ابلاغ كرد.
افزايش تنش بين دو كشور همسايه ، از حدود يك ماه قبل تا حدودي قابل پيش بيني بود.
بعد از انعقاد قرارداد صلح دولت ايالتي سرحد ( ايالت مرزي با افغانستان ) پاكستان با طالبان محلي در برخي از مناطق قبايلي از جمله وزيرستان جنوبي و شمالي و همچنين سوات و مالاكند،مقام هاي افغاني از افزايش حملات طالبان از داخل خاك پاكستان به مناطق مرزي افغانستان اظهار نگراني كردند.
مقام هاي افغان و بعد از آنها مقام هاي نظامي و غيرنظامي ناتو و بعدها مقام هاي آمريكايي از جمله مايكل مولن رييس ستاد مشترك ارتش اين كشور طي يك ماه گذشته بارها تاكيد كردند كه عامل افزايش حملات به نيروهاي افغاني و ائتلاف از نقاط مرزي به ويژه خط مرزي "ديورند"( محل اختلاف پاكستان و افغانستان) شبه نظامياني هستند كه در داخل خاك پاكستان ساماندهي مي شوند و از آنجا عليه تاسيسات و نيروهاي مستقر در افغانستان عمليات نظامي انجام مي دهند.
سخنگوي بخش غيرنظامي سازمان آتلانتيك شمالي (ناتو) سوم خرداد جاري درباره تاثير توافقنامه صلح دولت پاكستان با طالبان محلي اين كشور بر اوضاع امنيتي افغانستان اظهار نگراني كرده بود.
"مارك ليتي" در كابل تصريح كرد: اوضاع امنيتي در استان هاي شرقي افغانستان كه در نزديكي مرز مشترك با پاكستان قرار دارند وخيم تر شده است.
وي افزود: توافقنامه صلح پاكستان با گروه طالبان نبايد به تهديد نيروهاي بين المللي در افغانستان و انتقال خشونت ها به اين كشور منجر شود.
سخنگوي بخش غيرنظامي ناتو تاكيد كرد: پاكستان براي عقد چنين توافقاتي بايد ما را نيز در نظر بگيرد.
"ژان ماري گينو" رييس اداره پاسداري از صلح سازمان متحد نيز اعلام كرده بود به دقت مراقب پيامدهاي توافقنامه صلح دولت پاكستان و طالبان محلي مي باشد.
وي تاكيد كرده بود كه تحركات در مرز پاكستان و افغانستان خطرناك است و و ما به دقت مراقب اوضاع در مناطق مرزي هستيم تا اطمينان يابيم كه اوضاع در آن سوي مرز وخيم نخواهد شد. نتايج
اظهارات فوق فشار مضاعف رواني بر دولت پاكستان وارد كرد بطوريكه واكنش گيلاني را بر انگيخت.
وي براي كاهش اين فشار پيشنهاد داد تا مرز به پاكستان و افغانستان حصاركشي شود( در امتداد خط معروف ديورند ) اما اين پيشنهاد بلافاصله از سوي مقام هاي افغاني رد شد.
از سويي ديگر اخبار منتشره درباره اعلام جهاد طالبان محلي پاكستاني عليه نيروهاي آمريكايي در افغانستان ( گروه بيت الله محسود) باعث فشار جديد عليه دولت پاكستان شد بطوريكه مقام هاي افغاني به صراحت مقام هاي اسلام آباد را به كم كاري و قصور دربرخورد با شبه نظاميان متهم كردند.
ادبيات گفتاري مقام هاي افغاني بتدريح تغيير يافت و واژه هاي چون قصور و غفلت در برخورد با طالبان محلي جاي خود به "حمايت " از اين گروه داد.
واكنش تند افغان ها در خصوص كنترل نكردن مرز از سوي پاكستان و تاثير اين كشور در بي ثباتي همسايه باعث شد ژنرال طارق مجيد رييس ستاد ارتش پاكستان تاكيد كند كه افغانستان بي ثبات ، عامل اصلي ناآرامي در كشورش مي باشد.
همزمان با افزايش تنش هاي لفظي مقام هاي دو كشور، هواپيماهاي جاسوسي نيروهاي ائتلاف مستقر در افغانستان بطور مرتب به پروازهاي خود در مناطق قبايلي پاكستان از جمله در وزيرستان شمالي و جنوبي ادامه مي دادند.
اما حمله هوايي هفته گذشته نيروهاي ائتلاف به مهمند و كشته شدن 11تن از سربازان پاكستاني ،به گشايش بحث هاي جديد امنيت مرزي بين پاكستان از يكسو و افغانستان و نيروهاي ائتلاف به رهبري آمريكا از سويي ديگر منجر شد.
حمله به مهمند و موضعگيري شديد آمريكايي ها مبني بر مشروعيت و قانوني بودن اين حمله و همچنين مطلع بودن ارتش پاكستان از اين نوع حملات ، دولت جديد اين كشور را در وضعيت پيچيده اي قرارداد.
**ارزيابي
1. بطور قطع اختلاف مرزي ( خط ديورند) يكي از عواملي است كه افغانها را به موضعگيري در برابر پاكستاني ها وادار كرده است .
افغانستان هيچگاه اين خط را به رسميت نشناخته اما بارها حل اين مساله را از طريق سازمان ملل متحد و راي اقوام دو طرف سرحد خواستار شده است ،.
پاكستان حاضر به ارجاع اين مساله به سازمانهاي بين الملي نيست و معتقد است افغانستان بايد اين خط را به رسميت بشناسد.
حمايت نيروهاي ائتلاف از ادعاي افغان ها در خصوص اين خط مرزي مي تواند به تضعيف موضع دولت پاكستان منجر شود.
2.كرزي بعد از بازگشت از پاريس نكاتي را درباره طالبان پاكستان مطرح كرد كه بطور قطع بدون هماهنگي آمريكايي ها و ناتو ، قابل طرح نبود.
در واقع بايد گفت اظهارات كرزي در خصوص طالبان و ضرورت سركوب طالبان پاكستان حتي در خاك اين كشور، در توان فعلي رييس جمهوري افغانستان نبوده اما با حمايت و چراغ سبز آمريكايي ها و ناتو،به اين كار مبادرت كرد.
به عبارتي آمريكايي ها نيات و اهداف آتي خود را از زبان كرزي اعلام كردند.
اظهارات كرزي پيش زمينه تحولاتي در مرزهاي افغانستان و پاكستان است كه عامل و بازيگر اصلي آن آمريكايي ها هستند.
در واقع اظهارات كرزاي ،فاز دوم راهبرد و تغيير سياست تدريجي آمريكايي ها در مناطق قبايلي پاكستان بعد از حمله هوايي به مهمند محسوب مي شود.
تحولات يك ماه گذشته و تاكيد پنتاگون به پاكستان درباره جلوگيري از حملات طالبان محلي به نيروهاي ائتلاف در افغانستان را مي توان بخشي از سناريوهايي دانست كه بتدريج از سوي آنها در حال اجرا است .
آساق ** 235
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 630]