واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اعطاي شهروندي افتخاري به پروفسور چيتيك
هويت- گروه ادب و هنر- ياسر هدايتي:
ويليام چيتيك، اسلامشناس، عرفانپژوه و شرقشناس پرآوازه آمريكايي به همراه همسر دانشمندش دكتر ساچيكو موراتا و تني چند از اصحاب خرد و انديشه مهمان ضيافت شامي بودند كه شهردار تهران، دكتر قاليباف در مجموعه تفريحي شيان برپا كرده بود.
در اين ضيافت شام غير از حضور صميمي دكتر چيتيك و همسرش، دكتر غلامعلي حدادعادل، دكتر مهدي محقق، دكتر غلامرضا اعواني، دكتر عماد افروغ، سيدكاظم بجنوري، علياكبر صادقيرشاد، احمد مسجدجامعي، دكتر هادي وكيلي و تني چند از اساتيد دانشگاهها و همچنين مسئولان حوزه شهرداري تهران نيز حاضر بودند.
ابتداي اين مراسم كه به مناسبت شصتوپنجمين سال تولد و بزرگداشت 40 سال خدمات و كوششهاي پرفسور ويليام چيتيك برگزار شد دكتر قاليباف ضمن خيرمقدم به پرفسور چيتيك و پرفسور موراتا آنها را سفير فرهنگي تمدن ايراني – اسلامي ما در دنيا معرفي كرد. دكتر قاليباف تصريح كرد كه به عنوان شهردار جداي از وظايف عمراني – شهري توجه به فضاي معنوي و فرهنگي شهر را نيز وظايف شهرداري ميداند و علت وجودي اين ضيافت شام را نيز همين عطف توجه دانست. ايشان با اشاره به حضور 12 ساله پرفسور چيتيك از سالها پيش در ايران از پرسش چيتيك از خود كه اهل كجا هستند، گفت و اينكه گويي چيتيك نيز سالها پيش در همراهي علامه فقيد سيدجلالالدين آشتياني مدتي در طرقبه به سر بردهاند.
شهردار تهران با توجه به روحيه علمي مدعوين جلسه و پرهيز از اطاله كلام، ضمن افتخارآميز بودن نمايندگي افرادي چون چيتيك براي فرهنگ اسلامي – ايراني صحبتهاي خود را در زماني كوتاه به پايان برد. مهمان بعدي جلسه كه پيرامون زندگي و آثار چيتيك صحبت كرد، دكتر غلامرضا اعواني رئيس انجمن حكمت و فلسفه ايران بود كه از سابقه دوستي علمي قديمي خود با چيتيك گفت. دكتر اعواني از تحصيل چيتيك در ايران و موفقيت در اخذ درجه دكتري از دانشگاه تهران و همچنين ديگر سوابق علمي پرفسور مانند رساله دكتري ايشان با عنوان نقدالنصوص في شرح الفصوص جامي صحبت كرد و اينكه به تعبير بهاءالدين خرمشاهي اين اثر جزو بيغلطترين و دقيقترين متون تصحيح شده در حوزه عرفان اسلامي است. شاگردي در محضر علامه آشتياني و ايزوتسو در انجمن حكمت از ديگر گفتههاي غلامرضا اعواني درباره زندگي علمي ويليام چيتيك بود.
بعد از دكتر اعواني، دكتر غلامعليحدادعادل، رياست مجلس هفتم شوراي اسلامي و عضو گروه فلسفه دانشگاه تهران درباره چيتيك اين همشاگردي و همكار قديمي خود صحبت كرد. حدادعادل به آشنايي 36ساله خود با چيتيك و آشنايي 40ساله خود با خانم موراتا اشاره كرد و اينكه حدود 7سال در دانشگاه صنعتي شريف، علوم انساني و اسلامي را به دانشجويان فني تدريس ميكردهاند. دانشدوستي، پشتكار و ايمان و اعتقاد به معرفت اسلامي از بن دندان آن هم در سالهايي كه تظاهر به ديانت جرم محسوب ميشده و مد و رسم نبوده است از ويژگيهاي ويليام چيتيك از نگاه همكار قديمياش دكتر حدادعادل بود كه بيان شد. حدادعادل چيتيك را كمتر از هيچ شرق شناس و اسلام شناسي ندانست و با شمردن برخي از ويژگيهاي علمي شخصيت و آثار ايشان، پرفسور چيتيك را يك سروگردن بالاتر از همه آنها دانست. زندگي با اسلام و معنويت و محدود نبودن اين معرفت به معلومات صرف، تجربه حضور 12ساله در ايران و استفاده از محضر استاداني چون علامهطباطبايي، علامه فروزانفر، علامه آشتياني و تسلط عالي بر زبان و ادبيات فارسي و عرب از جمله علتهاي برجسته بودن اين دانشمند فرهيخته در بيان حدادعادل بود.
علياكبر صادقي رشاد رياست پژوهشكده فرهنگ و انديشه آخرين مهمان مدعو بود كه درباره پرفسور چيتيك صحبت كرد.
پايان اين مراسم سخنراني علمي، جذاب و با شور و حرارت، خود پرفسور ويليام چيتيك بود كه درباره فرهنگ و عرفان اسلامي - ايراني و تشنگي مردم غرب به ويژه جوانان نسبت به اين معارف، كاربردي بودن آن و نياز به فهم آن در ديگر فرهنگها ( كه به عنوان مثال از اسلام سنتي چين و معارف عرفان اسلامي كه در فرهنگ سنتي چين راه يافته) صحبت كرد. مشروح اين ضيافت فلسفي و صميمي به همراه گفت و گوي اختصاصي با پرفسور چيتيك را در صفحه انديشه چاپ صبح روز پنجشنبه ميتوان پيگيري كرد.
در حاشيه اين ضيافت شام به صرف حكمت و معرفت پرفسور موراتا همسر دكتر چيتيك كه ايشان نيز فارغ التحصيل فقه و حقوق اسلامي از دانشگاه تهران هستند دعوت به سخنراني شدند كه تنها به صحبتهاي كوتاهي اكتفا كردند كه آن نيز به تشكر وقدرداني و ابراز خوشحالي از حضور در اين ضيافت گذشت. پايان اين مراسم قبل از شام به اهداي هدايايي نفيس از جانب شهردار تهران، دكتر قاليباف به پرفسور چيتيك و پرفسور موراتا و همچنين اهداي عنوان شهروند افتخاري به پاس 40سال تلاش و خدمت در مولوي پژوهي و شناساندن عرفان و فلسفه و معرفت اسلامي –ايراني به جهانيان گذشت.
تاريخ درج: 27 خرداد 1387 ساعت 15:10 تاريخ تاييد: 27 خرداد 1387 ساعت 16:47 تاريخ به روز رساني: 27 خرداد 1387 ساعت 16:46
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]