واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: : یکی از دغدغههای بیماران با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، روزهداری و چگونگی مصرف داروها است.
به گزارش تراز ،مجید سعیدی اظهار کرد: یکی از دغدغههای بیماران با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، روزهداری و چگونگی مصرف داروها است که توصیههای ساده اما کارآمد در زمینه مصرف داروها، میتواند به افزایش سطح سلامت روزهداران و ایجاد شرایطی مناسب جهت انجام فریضه دینی کمک کند.
وی افزود: شیردهی و برخی از بیماریها مانند دیابت، فشارخون، بیماریهای قلبی عروقی، چربی خون، مشکلات گوارشی، اختلالات کلیوی، بیماریهای اعصاب و روان و آسم همگی از شرایط جسمی هستند که فرد باید پیش از اقدام به روزهداری، با پزشک معالج خود در خصوص اقدام به روزهداری و همچنین نحوه مصرف داروها، مشورت کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: اگر فرد مبتلا به بیماری خاصی است كه مجبور به مصرف دارو در این ماه است، پیش از هر چیز با پزشك معالج خود مشورت کند. مصرف بسیاری از داروها را میتوان پس از مشورت با پزشک به زمان سحری یا افطار منتقل کرد و اگر فردی با وجود ابتلا به بیماری، پس از مشورت با پزشک معالج خود، مجاز به روزه گرفتن باشد باید بداند قطع ناگهانی برخی از داروها به واسطه روزهداری بسیار خطرناک است و باید با پزشک و داروساز خود مشورت کرد.
وی اظهار کرد: بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریوی (COPD) و صرع، در معرض خطر تغییر دوز دارو در ایام روزهداری هستند و پزشکان علاوه بر اینکه باید به بیماران صرعی که با قطع دارو دچار بازگشت حملات تشنجی میشوند مشاوره دقیق بدهند، باید به بیماران مبتلا به آسم که با قطع داروهای استنشاقی و افشانههای تنفسی، دچار حملات آسمی میشوند توصیههای لازم را ارایه کند.
وی افزود: مطالعات به عمل آمده روی داروهای ضد فشارخون و ضد انعقاد خون نشان میدهد که روزهداری تاثیر خاصی بر اثربخشی این داروها ندارد، البته گاهی اوقات لازم است در مورد داروهای مدر(ادرار آور)، برای جلوگیری ازدست رفتن آب بدن، پزشک اقدام به کاهش دوز این داروها در بیماران روزهدار کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران افزود: برای درمان عفونت، پزشک معالج میتواند اقدام به تجویز آنتی بیوتیکهایی کند که به جای چند بار مصرف در طی روز، یک یا دو بار در روز مصرف شود. برخی از داروها نیز به شکل آهسته رهش در بازار دارویی موجود است، در مورد این داروها به جای مصرف سه تا چهار بار در روز، پزشک میتواند داروی آهسته رهش که یک بار در روز تجویز میشود توصیه کند. تغییر نحوه مصرف برخی از داروها از شکل خوراکی به شکل پوستی در این ایام نیز بنا به تجویز پزشک ممکن است.
وی خاطرنشان کرد: هرچند روزهداری برای برخی از مبتلایان به دیابت بنابر تشخیص پزشک معالج میتواند مفید باشد، اما تغییر خودسرانه دوز دارو و رژیم غذایی در برخی دیگر میتواند بسیار خطرناک باشد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در تمامی بیماران دیابتی، تنظیم و کنترل مرتب قند خون، بسیار مهم است، افزود: بیماران دیابتی باید پیش از شروع ماه مبارک در بررسی پزشکی قرار گرفته و از نظر سطح قند خون، فشار خون، چربی خون و انعقاد خون پایش کنند و براین اساس رژیم غذایی و دارویی مختص هر بیمار قبل از شروع ماه مبارک تعیین شود.
سعیدی افزود: داروهای تزریقی عضلانی و زیرجلدی به شرط آنکه حاوی ویتامینها و یا مواد مغذی نباشند مشکلی در روزهداری ایجاد نمی کند اما درباره داروهای تزریق وریدی نیز مراجع تقلید نظرات متفاوتی دارند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار کرد: افرادی که باید داروهای خود را به طور روزانه مصرف کنند، برای ادامه درمان خود در زمان روزهداری با مشکل خاصی رو به رو نیستند، این بیماران میتوانند زمان مصرف داروی خود را در فاصله بین افطار تا سحر قرار دهند. از آنجا که مصرف کافی آب و مایعات نقش بسیار مهمی در دفع داروها و متابولیتهای ناشی از آنها دارد، لازم است دقت شود که در فاصله بین افطار تا سحر به میزان کافی آب و مایعات به بدن روزهداران و به خصوص بیمارانی که دارو مصرف میکنند، برسد. مصرف کافی مایعات ضمن تامین نیاز بدن روزهداران به آن شرایط لازم را برای دفع مناسب داروها و متابولیتهای آنها از بدن فراهم میشود. ﺑﯿﻤﺎراﻧﯽ ﮐﻪ ﻋﻼﻗﻪﻣﻨﺪ ﺑﻪ اﻃﻼع از ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی ﺷﺮﻋﯽ اﯾﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﺑﺎﯾﺪ از ﻃﺮﯾﻖ ﺗﻤﺎس ﺑﺎ دﻓﺎﺗﺮ ﻣﺮاﺟﻊ ﺗﻘﻠﯿﺪ ﺧﻮد ﮐﺴﺐ اﻃﻼع ﮐﻨﻨﺪ.
منبع: ایسنا
زمانبندی انتشار: 18 خرداد 1395 - 16:11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]