واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: با وجود آنکه متخصصان خواب معتقدند که اگر فرد بتواند شناخت نسبی از بدن خودش پیدا کند و چند اصل ساده را هم در زندگی رعایت کند، بهراحتی میتواند در هر زمانی الگوی خوابش را تنظیم کرده و از انرژی و نشاط روزانه بیشتری بهرهمند شود.
به گزارش تراز ، خیلیها نمیتوانند بهراحتی خودشان را با شرایط جدید وفق دهند و به اصطلاح بدخواب میشوند. برای این دسته از افراد، بیدارشدن در سحر هم زجرآور است و ترجیح میدهند که بدون سحری روزه بگیرند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، حتما این مطلب را بخوانید.
میزان نیاز افراد به خواب یکسان نیست
دکتر رضا کاظمی، روانپزشک ضمن تایید این مسئله،میگوید که میزان نیاز به خواب در افراد مختلف متفاوت است و نمیتوان برای همه یک نسخه واحد پیچید، یعنی هرکسی باید خودش با تغییر در شرایط و مدت زمان خواب و بیداری اش، نیاز شبانهاش را تامین کند .بهطور مثال بدن یک نوجوان در طول شبانهروز به بین ٩ تا ١٠ساعت، یک جوان بین ٨ تا ٩ساعت و یک فرد بزرگسال بین٧ تا ٨ساعت خواب نیاز دارد و ازآنجاییکه کیفیت خواب به اندازه کمیت آن اهمیت دارد و کیفیت خواب آدمها هم، با هم تفاوت دارد، پس میزان نیازشان به خواب با هم فرق خواهد کرد. بهطور مثال کسانی که خوابشان مکرر قطع میشود یا وقفه کوتاهمدت دارند، کیفیت خوابشان پایین است و به خواب بیشتری نیاز پیدا میکنند.
ازاینرو عدهای که خواب با کیفیتتری دارند و با کمتر از ٦ساعت خواب شبانه در طول روز هم کاملا شارژ میشوند یا به عبارتی سحرخیز هستند، خیلی در طول ماه مبارک رمضان با مشکل برخورد نکرده و با کمی تغییر بهراحتی میتوانند نیاز بدنشان به خواب را تأمین کنند؛ اما کسانی که به زمان خواب بیشتری برای داشتن یک عملکرد خوب در طول روز نیاز دارند یا کیفیت خواب خوبی ندارند یا ترجیح میدهند تا قبل از سحر بیدار باشند باید برای خواب بعد از سحری تدبیر ویژهای بیندیشند.
تدابیر لازم برای خواب بعد از سحری
برای این افراد خواب بعد از سحری بهترین گزینه است؛ اما نباید بلافاصله بعد از خوردن سحری باشد. غذا هم نباید خیلی سنگین و دیرهضم استفاده شود که فرد را دچار مشکلات گوارشی کند؛ چراکه به لحاظ بیولوژیکی بهترین زمان برای خوابیدن هنگامی است که هضم معدی انجام گرفته و غذا از فم معده عبور کرده باشد و خواب قبل از این زمان، موجب تمدد و نفخ و رویاهای ترسناک میشود.
برای اینکه خواب راحتتری داشته باشید، بهتر است از خوردن قهوه، کاکائو، ادویهجات بهویژه فلفل، غذاهای سرخکردنی و انواع نوشابههای گازدار در وعده سحری پرهیز کنید. درعوض خوردن لبنیات، کاهو و درمجموع موادغذایی که طبع سردی دارند، برای داشتن خوابی راحت و آسوده توصیه میشود. بهجز غذا، محیط خواب نیز تاثیر زیادی در داشتن یک خواب راحت و مفید دارد. استفاده از چراغ خواب موجب تحریک بدن میشود و بهتر است استفاده نشود. در زمان خوردن سحری هم به استفاده از نور زیاد نیازی نیست. نور کم، بدن شما را آرامآرام برای یک خواب راحت آماده میکند.
خواندن قرآن و گوشدادن به رادیو بعد از خوردن وعده سحری هم میتواند شما را در داشتن یک خواب راحت کمک کند؛ اما باید به این نکته هم توجه کرد که استفاده از وسایل الکترونیکی و سامانههای وایرلس در هنگام خواب، امواج ایجاد میکند و با خواب راحت مغایر است و ازآنجاییکه نزدیکی به دستگاههای الکترونیک و باندهای قوی و بلند، میدان مغناطیسی ایجاد کرده، قرارگرفتن فرد در برابر آن باعث سلب آرامش ذهنی میشود.
بهترین زمان برای خواب نیمروزی
بهترین زمان برای خواب نیمروزی در افرادی که خواب شبانه کافی ندارند یا عادت به خواب وسط روز دارند، ساعت یک تا دو ظهر است که میتوان چرت کوتاهی در آن زد تا خللی هم در خواب شبانه وارد نشود. آن دسته از افرادی که به نوعی از بیخوابی شبانه رنج میبرند و بهطور معمول هم بهسختی به خواب میروند، بهتر است ظهرها نخوابند. باوجود آنکه خواب نیمروزی کوتاه، آدمی را شارژ میکند، اما باید به یاد داشت که بهترین زمان برای تجدید قوای جسمی و روحی بدن، همان زمانی است که همه طبیعت در خواب عمیق هستند؛ یعنی ساعت ٩ شب تا ٣ صبح (در این فصل از سال).
پس طوری برنامهریزی کنید که این زمان را در خواب باشید و حتی اگر قرار است صبح زودتر بیدار شوید، ساعت سه صبح به بعد باشد نه قبل از آن. به گفته متخصصان طبسنتی، خوابیدن در روز برای افراد سردمزاج اصلا خوب نیست؛ بهویژه خواب پس از نماز صبح، پس از اذان مغرب و پس از ناهار. از اینرو در زمانیکه فرد دچار خستگی مضاعف در طول روز میشود، بهتر است ٤٥دقیقه تا یک ساعت قبل از اذان ظهر بخوابد. این همان خواب قیلوله است که به آن سفارش هم شده است.
با خوابیدن هم فضیلت کسب کنید
در کتابهای دینی مانند حلیهالمتقین برای خواب آدابی عنوان شده که به جا آوردن آن بهویژه در این ماه پربرکت و معنوی باعث میشود که فضیلت بیشتری نصیبتان شود.
امامصادق(ع) میفرمایند: هر که بعد از خوابیدن در رختخواب سه مرتبه بگوید: «اَلْحَمْدُا... الَّذى عَلا فَقَهَرَ اَلْحَمْدُا... الَّذى بَطَنَ فَخَبَرَ وَالْحَمْدُا... الَّذى مَلَکَ فَقَدَرَ وَالْحَمْدُا... الَّذى یُحْیِى الْمَوْتى وَ یُمیتُ اْلاَحْیاء وَ هُوَ عَلى کُلِّ شىِءِ قَدیر» از گناهان پاک شود، مانند روزى است که از مادر متولد شده بود.
همچنین از آن حضرت حدیث دیگری داریم که میفرمایند: «هر که سوره «یس» را پیش از خواب بخواند، حق تعالى هزار ملک بر او موکل گرداند که او را از شر شیاطین و هر بلایى حفظ کنند.»از اماممحمدباقر(ع) هم نقل است که هر که سوره «اِذا وَقَعَتِ الْواقِعَهْ» را هر شب پیش از خواب بخواند، در قیامت روى او مانند ماه شب چهارده باشد و هر کس سورههایى را که با «سَبَّحَ لِلّهِ وَ یُسَّبِحُ لِلّهِ» شروع شود، پیش از خواب بخواند، نمیرد تا به خدمت حضرت صاحبالامر(عج) برسد و اگر هم بمیرد، او را در همسایگى رسولمکرم اسلام(ص) جای دهند.
منبع: شهرآرا انلاین
زمانبندی انتشار: 18 خرداد 1395 - 11:13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]