واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بلوط ها نفسی به راحتی میکشند
کاهش وقوع حریق در جنگلهای چهارمحال وبختیاری/ تغییر زمان بارشها
شناسهٔ خبر: 3677432 - دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۰
استانها > چهارمحال و بختیاری
شهرکرد- وقوع آتش سوزی در جنگل های بلوط چهارمحال و بختیاری از کاهش هفت درصدی برخوردار بوده است و تخریب جنگل ها در پی حریق در این استان کاهش پیدا کرده است. خبرگزاری مهر- گروه استانها: استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای حوزه زاگرس به شمار میرود که دارای جنگلهای گسترده بلوط است. این استان یکمیلیون و ۶۵۳ هزار هکتار وسعت دارد که از این میزان یکمیلیون و ۴۰۰ هکتار عرصه منابع طبیعی است که از کل وسعت این استان یکمیلیون و ۹۳ هزار هکتار عرصه مرتعی و ۳۰۷ هزار هکتار عرصه جنگلی است. جنگلهای استان چهارمحال و بختیاری در گروه جنگلهای جنوب غرب و غرب کشور قرار میگیرند. بخش زیادی از جنگلهای این استان در پنج منطقه بازفت، اردل، ناغان، لردگان، دوراهان، و فلارد قرار گرفته اند. جنگل های این استان در حدود ۳۰۷ هزار هکتار به صورت نواری از کوه های بازفت در شهرستان کوهرنگ آغاز و به سمت کوه های فلارد در شهرستان لردگان کشیده می شوند. پوشش بیشتر جنگل های این استان بلوط است. عوامل بسیاری در خصوص تخریب و از بین رفتن جنگل های استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از خشکسالی، ورود آفت ها مانند آفت های چوب خوار، بریده شدن درختان برای تولید ذغال توسط سودجویان، استفاده جنگل نشینان از چوب درختان بلوط برای تولید حرارت، حریق و... است.
چند سالی است که استان چهارمحال و بختیاری با خشکسالی و کاهش بارشها روبرو شده است و این مهم مشکلات بسیاری در حوزه جنگل ها و مراتع حوزه منابع طبیعی ایجاد کرده است. خشک شدن گیاهان زیر درختان در اواخر بهار و فصل تابستان خطر آتشسوزی را در سطح جنگلها افزایش میدهد و این مهم نقش مهمی در گسترده شدن آتشسوزی در سطح جنگلهای این منطقه دارد. بیشتر آتشسوزی ها در سطح جنگلهای چهارمحال و بختیاری بهواسطه بیدقتی کشاورزان و یا گردشگران اتفاق میافتد. هم اکنون با تمهیدات انجام شده میزان وقوع آتش سوزی در جنگل های استان کاهش پیدا کرده است. زمان وقوع بارشها چهارمحال و بختیاری عموماً از زمستان به بهار و تابستان تغییر پیداکرده است و افزایش بارشهای بهاره باعث رشد گونههای یکساله در زیر درختان و رویشگاه مرتعی شده است یکی از کارشناسان حوزه منابع طبیعی در استان چهارمحال و بختیاری در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به وقوع حریق در جنگلهای زاگرس طی سالهای گذشته، عنوان کرد: حریق در جنگلها خسارتهای جبرانناپذیری در حوزه منابع طبیعی وارد میکند. هومان خاکپور ادامه داد: عوامل مهمی موجب ایجاد حریق در جنگلها میشود که این عوامل میتوانند سهوی، عمدی، طبیعی و... باشند. وی افزود: خشکسالی و کاهش بارشها و تغییراتی که در زمان بارش و نوع بارشها اتفاق افتاده است نقش مهمی در افزایش حریقها طی سالهای گذشته در جنگلهای این استان داشته است. وی ادامه داد: زمان وقوع بارشها عموماً از زمستان به بهار و تابستان تغییر پیداکرده است و افزایش بارشهای بهاره باعث رشد گونههای یکساله در زیر درختان و رویشگاه مرتعی شده است. نایبرئیس انجمن زیستمحیطی تسنیم بیان کرد: با آغاز فصل تابستان، گونههای یکساله رشد کرده در زیر درختان و رویشگاه مرتعی بهصورت یکسره و همزمان خشکشده و یک پوشش علفی خشک و قابل اشتعال در سطح جنگلها و مراتع ایجاد میکند. وی تاکید کرد: با چنین شرایطی ریسک خطر آتشسوزی بالا رفته که عموماً براثر بیاحتیاطی مردم خصوصاً گردشگران و بهرهبرداران شاهد حریقهای متعدد در جنگلها و مراتع هستیم.
وی تأکید کرد: در راستای کاهش حریق در جنگلها باید عوامل ایجاد کننده حریق در جنگل های استان شناسایی شود و در راستای مقابله با آنها وارد شد. وی بابیان اینکه برای مقابله با آتشسوزی باید یک برنامه مدون داشته باشیم که سه مرحله اصلی در آتشسوزی جنگلها را در برگیرد، ادامه داد: این سه مرحله شامل پیش از حریق، حین حریق و پس از حریق هستند که در مرحله پیش از حریق باید اقدامات پیشگیرانه داشته باشیم که با آن احتمال حریق را پایین بیاوریم. آگاهی دادن به افراد محلی، نصب آتشبر از جمله اقدامات پیشگیرانهای هستند که با انجام آنها به میزان زیادی از روی دادن حریق و خسارات آن میتوان کاست. وی تأکید کرد: در زمان وقوع حریق نیز باید آمادگی کامل برای اطفا حریق در کوتاهترین زمان وجود داشته باشد. خاکپور ادامه داد: در مرحله بعد از حریق هم برنامهای مشخص برای احیا و بازسازی مناطقی که در آنها آتشسوزی رویداده است تهیه و عملیاتی شود. میزان وقوع آتشسوزی در جنگلهای چهارمحال و بختیاری در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ کاهش پیداکرده است مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر از کاهش آتشسوزی جنگلهای چهارمحال و بختیاری خبر داد. علی محمدی مقدم با اشاره به اینکه میزان آتشسوزی در جنگلهای چهارمحال و بختیاری کاهش پیداکرده است، عنوان کرد: میزان وقوع آتشسوزی در جنگلهای چهارمحال و بختیاری در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ کاهش پیداکرده است. وی افزود: میزان کاهش آتشسوزی در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ هفت درصد است. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: هماکنون بخشی از جنگلهای بلوط زاگرس در چهارمحال و بختیاری واقع است.
علی محمدی مقدم با اشاره به اینکه خشکسالی نقش مهمی در افزایش آتشسوزیهای جنگلها در استان داشته است، تأکید کرد: خشک شدن گیاهان جنگل در تابستان زمینه آتشسوزی را در این استان افزایش میدهد. وی بابیان اینکه حریق یکی از عوامل تخریب عرصههای ملی استان است، گفت: حریق بهصورت عمدی و سهوی رخ میدهد. مدیرکل منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به علل حریق سهوی، بیان کرد: گردشگران، چوپانان و کشاورزان پس از استفاده از آتش اقدام به خاموش کردن آن نمیکنند و درنتیجه وزش باد سبب سرایت آتش به پوشش گیاهی و آتشسوزی میشود. محمدی مقدم با اشاره به دیگر عوامل آتشسوزی، تصریح کرد: برخی کشاورزان اقدام به آتشزن زمینهای کشاورزی بعد از برداشت محصول میکنند که این امر ضمن تخریب بافت خاک نقش مهمی در آتش سوزی جنگل ها و مراتع دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]