تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خودت را به داشتن نيّت خوب و مقصد زيبا عادت ده، تا در خواسته ‏هايت موفق شوى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831529157




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جلوه زیبای کوچ در دامنه های البرز/ زندگی جاری است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: زیبایی‌های ییلاق مازندران؛
جلوه زیبای کوچ در دامنه های البرز/ زندگی جاری است

کوچ عشایر بویراحمد


شناسهٔ خبر: 3673980 - چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۲
استانها > مازندران

ساری - هم‌زمان با فصل گرما گله‌های دام و گوسفند در مناطق مازندران به سمت ییلاق و میان‌بند به راه افتاده تا جلوه زیبایی از آیین کوچ را در دامنه های البرز به نمایش گذارد. خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، علیرضا نوری کجوریان: هوا که گرم می‌شود، باروبنه را جمع می‌کنند و به سمت مناطق با آب‌وهوای خنک‌تر به راه می‌افتند و این رسم دوباره با سرد شدن هوا تکرار می‌شود. اگرچه کوچ به مفهوم رایج بین عشایر در مازندران وجود ندارد اما ییلاق و قشلاق درون استانی دامداران در فصل بهار و پاییز، شور و حال خاصی دارد وزندگی را در زیست‌بوم طبیعت البر و دامنه های قله سربه فلک کشیده دماوند تکرار و جاری می‌کند. کوچ محور زندگی دامداران است و تأمین علوفه بهانه‌ای برای کوچ است تا شمار زیادی از خانوارها بار سفر بندند و در بهار به ییلاق و در پاییز به قشلاق سفر کنند. عمو امیر دامدار کجوری است که هرسال در بهار، دام‌هایش را از مرتع قشلاقانه به ییلاق می‌برد و مسیر صد کیلومتری را شب‌ها و روزها بادام‌هایش طی می‌کند. وی که برای مدتی مجبور است در روستای چناربن اُتراق داشته باشد می‌گوید: هرسال با گرم شدن هوا دام‌ها را به مناطق خوش آب‌وهوا و خنک‌تر می‌بریم تا هم بتوانیم علوفه موردنیاز را تأمین کنیم و هم گرمای تابستان به دام‌ها آسیب نزند. کوچ و کوچ‌نشینی بازندگی‌اش عجین شده است و بیشتر روزهای سال به‌دوراز خانواده سپری می‌کند، از آیین‌های مربوط به کوچ می‌گوید، از ورینا و تن شورما تا شیردوشی کوچ و کوچ‌نشینی بازندگی‌اش عجین شده است و بیشتر روزهای سال به‌دوراز خانواده سپری می‌کند، از آیین‌های مربوط به کوچ می‌گوید، از ورینا و تن شورما تا شیردوشی. می‌گوید: تن شورما یا ورینا (پشم‌چینی گوسفندان) طی سال دو بار در فصل پاییز و بهار بین دامداران منطقه رواج دارد و در این آیین ابتدا، دامداران، دام‌هایشان را با عبور از آب رودخانه و یا آب‌های جاری شستشو می‌دهند تا تمیز شود و سپس نسبت به پشم‌چینی آن اقدام می‌کنند.
کوچ عشایر بویراحمد
ادامه می‌دهد: در مراسم ورینا که همراه با برنامه‌های خاصی است، چند دامدار باهم همکاری می‌کنند و دام‌هایشان را پشم‌چینی می‌کنند، قربانی کردن گوسفند ازجمله برنامه‌هایی است که به برکت آیین ورینا انجام می‌شود و در کنار آن برنامه‌هایی مانند، تلم زنی (گرفتن کره از شیر)، لته (جدا کردن گوسفندان چوپانان از هم) اجرا می‌شود، همچنین مراسم ورینا معمولاً بسته به تعداد دام‌ها چند روز طول می‌کشد و چوپانان با کمک هم، نسبت به چیدن پشم گوسفندان اقدام می‌کنند. آیین کوچ بین دامداران اشکور علیای رامسر نیز با برنامه‌های خاصی همراه است و شیردوشان بین مردمان اشکورعلیای رامسر بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد و هرساله خردادماه دریکی از روستاهای منطقه برگزار می‌شود. در این آیین سرگالش، گوسفندان را به مراتع اطراف برده و مدت چهار ماه گوسفندان را در آنجا نگهداری می‌کند و سرانجام آن‌ها را به صاحبان آنان تحویل می‌دهد. با این کار، گوسفندان از مرتع محلی خارج‌شده و داخل مرتع تابستانی می‌شوند تا دامداران راحت‌تر علوفه زمستانی خود را جمع‌آوری کنند. اهالی روستاهای اشکورعلیا در این روز، تمام گوسفندان خود را در یک مکان جمع می‌کنند و آن‌ها را می‌دوشند و از بین خود یک نفر را به‌عنوان ˈ سرگالش  انتخاب می‌کنند و آنگاه گوسفندان را تحویل سرگالش می‌دهند. دهستان اشکوررامسر دارای ۱۱ روستا  با حدود دو هزار نفر جمعیت بوده که مردمان آن به سخت‌کوشی، نجابت، تلاش و خدمت شهرت دارند و اغلب این روستاییان از راه کشاورزی و دامداری روزگار می‌گذرانند. کوچ های درون استانی انجام می شود معاون امور دام جهاد کشاورزی مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه کوچ به مفهوم رایج بین ایل و عشایر در استان نداریم می‌گوید: شکلی از کوچ درون استانی در استان وجود دارد که از قشلاق به میان‌بند یا ییلاق انجام می‌شود. علیرضا عطایی نژاد افزود: مسیر و مقصد کوچ بستگی به شرایط مرتع دارد و اینکه منابع طبیعی اجازه ورود دام به مرتع را بدهد و تازمانیکه مجوز اخذ نشود، دامداران نمی‌توانند ورود پیدا کنند زیرا ممکن است به گل‌دهی گونه‌های گیاهی در مراتع آسیب وارد شود، همچنین مدت حضور در مراتع ییلاقی و بالادست نیز به تراکم گونه‌های گیاهی برمی‌گردد و محدود است.

وی با عنوان اینکه کوچ دام‌های سنگین معمولاً به مراتع میان‌بند انجام می‌شود ادامه داد: کوچ دامداران در شهرهای بزرگ نیز به سمت مناطقی ییلاقی صورت می‌گیرد. عطایی نژاد با اظهار اینکه برخی از شهرها مانند جویبار، قائم‌شهر، عباس‌آباد و بابلسر مناطق ییلاقی ندارند افزود: کوچ دامداران در این مناطق به سمت دشت و قشلاق انجام می‌شود ولی بیشتر مسیرهای کوچ در استان به سمت ییلاقات است. معاون امور دام جهاد کشاورزی مازندران بابیان اینکه طبق آمار اداره امور عشایر استان بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ خانوار کوچ‌نشین در استان وجود دارد گفت: بیشترین مناطقی که در آن کوچ صورت می‌گیرد مربوط به سوادکوه و آمل است. وی به برخی آیین‌های کوچ اشاره می‌کند و می‌گوید: شم چینی یا شیردوشی ازجمله سنت‌های رایج بین دامداران است که به آن شیرپنجه، شیرپنجی، شیردوشان نیز گفته می‌شود. کوچ‌نشینی قدمتی به درازای تاریخ دارد و این حرکت در دامنه‌های البرز هنوز جریان دارد اما وجه به تولید و فرآوری محصولات دامی برای حمایت از بهره‌برداران این بخش ضروری است که توجه ویژه متولیان امر را برای رفع مشکلات می‌طلبد.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن