واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دیسک کمر راه نجات سرافراز!
روز نو : دعوتنامه ای درون پاکت سر بسته به دستش میرسد. با کنجکاوی پاکت را بازمیگشاید و با دیدن خط اول نامه اخمها را در هم میکشد. دعوتنامه ای را که برای تودیع او تازه رسیده به گوشهای میاندازد و با خودش میگوید که ای کاش میشد بیسروصدا همه چیز تمام شود. صبح فردا که بر میخیزد به امید برهم خوردن مراسم بعد از ظهر، چندینبار تلفن همراه و شبکههای مجازی اش را نگاه میکند اما انگار که چارهای نیست و باید برود. تا حد ممکن خود را دیر به مراسم میرساند تا شاید اندکی از بار سنگین نگاهها بر خود بکاهد. وارد سالن که شد صف اول به احترام او برمیخیزند. او نیز بالاجبار لبخندی تصنعی بر لب میآورد و به ناچار تا انتهای مراسم این لبخند تلخ را برای خود حفظ میکند. تنها هجده ماه از روز معارفه اش گذشته، مراسمی که در آن لاریجانی خطاب به او گفته بود که اگر او اخمهایش را باز کند و گاهی بخندد، بد نیست. آنی در خود فرو میرود و بیستم آبان ماه سال 1393 را از خاطر میگذراند. مراسمی را که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد و در آن مراسم حکمش را به دستش دادند.
- اهمیت صدا و سیما
قدرت بلامنازع رسانه ملی در بین رسانههای خبری و مطبوعات همواره باعث شده که مردم برای مطلع شدن از اخبار روزانه کشور بیشترین مراجعه را به برنامههای صداوسیما داشته باشند. جعبه جادویی در ساعتهای مختلف روز به همراه تصویر و بدون نیاز به مطالعه سیل اطلاعات را در اختیار مخاطبانش قرار میدهد. همانطور که از نام این رسانه برمیآید رسانهای است متعلق به عموم مردم اعماز سیاسیون و احزاب مختلف تا اقوام و ادیان رنگارنگ درون کشور که نام ایرانی را به عنوان تابعیت در اسناد شناسایی خود قید شده میبینند. ارضای نیازهای اطلاعاتی یا سرگرمی جامعه درچارچوب قانون اساسی و شرع اسلام حقی واضح است که پاسخ به آن برعهده صداوسیما نهاده شده است.
- سرافراز و صدا و سیما
علی رغم دوره کوتاه ریاست سرافراز بر سازمان عریض و طویل صدا وسیما، به جرات میتوان این دوره را آبستن بیشترین حواشی در تاریخ صدا و سیما دانست. در ادامه این گزارش مجددا تاکید میشود صرفا قصد داریم به بازگویی مستند انتقادات پیرامون عملکرد صدا و سیما در دوره مدیریت سرافراز و یافتن علت احتمالی کنارهگیریاش بپردازیم، بنابراین هرگز قصد چشم پوشی از اقدامات مثبت ایشان را نداریم.
- دولت و سرافراز
ریاست سرافراز که در ابتدا به شکل تقریبی با دولت روحانی همپا بود از همان ابتدا بروز تنشهایی مابین دولت و صدا و سیما را شاهد بود. این اختلاف از زمانی آغاز شده بود که ستاد روحانی به کاهش زمان فیلم مستند تبلیغاتی روحانی پیش از انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری انتقاد کرده بود. هر چند این دلخوری در زمان ریاست ضرغامی روی داد، اما این رویه در دوران ریاست سرافراز نیز ادامه یافت. اولین اختلاف رئیس جمهور با صداوسیمای سرافراز باز میگردد به گزارش عملکرد دولت در برنامه گفتگوی زنده که تنها به دلیل اختلاف بر سر مجری به حاشیه کشیده شد. در ادامه و طی ماههای بعد نزدیکان رئیسجمهور نیز هر کدام جداگانه بر سر موضوعات مختلف بهشدت از عملکرد صدا و سیما
انتقاداتی را مطرح کردند. حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور و نماینده روحانی در شورای نظارت بر صداوسیما و اعتراض به عدم رعایت قوانین لازم الاجرا توسط آن نهاد؛ علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور و اعتراض به صداوسیما در خصوص اینکه رسانه ملی در جایگاه رسانه
اپوزیسیون نسبت به دولت عمل میکند؛ دکتر سید عباس عراقچی درخصوص مصاحبه مخدوشی که از او در سایت خبری صدا و سیما درج شد و در جایی دیگر که رئیس سازمان محیط زیست که گفت: «موضع صدا و سیما که رسانه ملی نامیده میشود در خصوص تجمع محیط بانان، آن سازمان را در حد یک جریان خاص منتسب به جبهه پایداری تنزل میدهد» همه و همه از موارد اعتراضات دولتیها از روندی بود که صدا و سیما در قبال دولت در پیش گرفته بود. حواشی برنامه 90 به دلیل جلوگیری از پخش مصاحبه ظریف دیگر گل سر سبد عنادورزیها بود. درست در شبی که حداد عادل در برنامه زنده شبکه دیگر در حال شعر خواندن بود از پخش مصاحبه ضبط شده ظریف در برنامه 90 جلوگیری به عمل آمد!
- سرافراز و برجام
موضع گیری صدا و سیمای سرافراز را میتوان یکی از سختگیرانه ترین مواضع رسانه ای در مقابل برجام دانست. گزارشی با عنوان «توافق خوب ایرانی و توافق خوب آمریکایی» در همه بخشهای خبری شبکه خبر پخش شد، مستندهای «رژیم بازرسیها»، «لبخند گرگ»، «هنوز نمیتوانیم»، «فکت شیت ملت» و «بازرسیهای بیسابقه» نیز نمونههای دیگری از همین رویکرد بود. حذف نماینده دولت در برنامه گفتگوی خبری و سخنان یک سویه نماینده مخالف برجام، صحبتهای آقای ابوترابی فرد از تریبون مجلس در خصوص جانبداری از دلواپسان، اعتراض عضو شورای نظارت بر عملکرد صدا و سیما با انتقاد از رفتار تبعیض آمیز این رسانه ملی در خصوص برجام، شواهدی بر جانبداری رسانه ملی از مخالفان برجام بود. در این زمینه کار بدان جا کشید که آیت ا.. مکارم شیرازی در دیدار خود با رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما اذعان کرد: «من خودم برخی برنامهها را در مورد مسئله برجام گوش میدادم؛ دیدم کمی از خط اعتدال خارج و یک طرفه شد» که جای هیچ شبههای را در قبال سیاستهای جانبدارانه صدا و سیما باقی نمیگذارد.
- سرافراز و بیت امام
در این میان بد نیست اشاره ای هم به گلایههای بیت بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی (س) داشته باشیم. بی توجهی به همایش بزرگداشت همسر امام؛ بایکوت مراسم شبهای قدر حرم حضرت امام (ره) و نیز اعتراض بیت در خصوص چشم پوشی از پخش مجالس عزاداری حرم مطهر بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران در روزهای عزاداری روزهای محرم که در آن بزرگان نظام حضور داشتند و نیز همایش بین المللی قرآن و امام در سالن همایشهای برج میلاد که صدایی از آن در صدا و سیما شنیده نشد، در زمره انتقادات دوستداران بیت امام خمینی (س) میگنجید.
- سرافراز و مشکلات داخلی
با وجود انتقادات خارج از سیستم صدا و سیما سرافراز از درون نیز دچار مشکلات عدیده ای بود. از خروج ناگهانی بازرس ویژهاش از کشور تا رفتن بازیگران و کارگردانان به شبکههای ماهوارهای... ادامه کار را برای سرافراز سخت کرد. زمینگیر شدن صدا و سیما در مقابل کمبود بودجه و این اواخر دست گلهایی که برخی از مجریان صدا و سیما به آب دادند دیگر جایی برای پاسخگویی به هجمهها نمیگذاشت. در نهایت تنها راه خروج از بحرانهای متعدد سرافراز دیسک کمری بود که بهانه ای برای استعفایش شد.
- نگاهها به آینده
برخی از تحلیلگران سیاسی معتقدند که تغییرات خاصی در رویه صدا و سیما رخ نخواهد داد. صادق زیبا کلام در گفتگو با آفتاب یزد میگوید: «معتقدم که سیر نزولی از دست دادن مخاطب صدا و سیما همچنان ادامه مییابد و با رفتن ضرغامی، محمد هاشمی ها، سرافرازها، هیچ تغییری نمیکند». از سوی دیگر یکی از مردان با سابقه رسانه میگوید به دلیل اتصال سیستم صدا و سیما به نهادهای بیرونی عملا امکان تغییر در روند ممکن نیست. عبدا.. ناصری میگوید: «با توجه به تشدید فضای دوقطبی که البته صدا و سیما نیز در کنار یکی از قطبها قرار گرفته، خیلی بعید است که نهادهای بیرون از سازمان اجازه دهند صدا و سیما یک رسانه مخاطب پذیر و آزاد و مستقل باشد و افکار عمومی را به خود جلب کند».
از آنجایی که پیش بینی آینده تنها در سطح گمانهزنی خواهد بود بایستی امیدوار ماند و با چشم دوختن به جعبه جادویی منتظر تغییرات خوشایند ماند.
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۰:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]