واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: وسوسه زيبايي بيني سالمندان ايراني را هم زير تيغ ميبرد - دكتر ابراهيم رزمپا
جراحي پلاستيك بيني يا رينوپلاستي از سابقهاي بسيار طولاني در دنيا برخوردار است. طي سالهاي اخير رينوپلاستي در ايران با استقبال فراواني روبهرو شده به طوري كه در حال حاضر به گفته بسياري از كارشناسان انجام اين عمل جراحي از حد متعارف خارج شده است. ابتدا رينوپلاستي تنها براي موارد ترميمي بيني انجام ميگرفت ولي به دنبال تغيير روشهاي زندگي و لوكسگرايي، اين جراحي بيشتر به منظور تغيير در شكل ظاهري بيني و زيبايي مورد توجه قرار گرفته است.
جراحي بيني امروزه شايعترين عمل جراحي پلاستيك و زيبايي در دنيا و در ايران به شمار ميرود، به طوري كه بر اساس آمار طي چند سال اخير درصد متقاضي جراحي پلاستيك بيني در افراد با سنين بالا نيز افزايش يافته است. باورها بر اين است كه اين جراحي در سن بالا به دليل ويژگي آناتوميك بدن با مشكلاتي روبهرو است. گرچه به علت ويژگيهاي تشريحي و رواني افراد مسن كمتر براي رينوپلاستي مناسب هستند، ولي با انتخاب مناسب بيمار نتايج بسيار رضايتبخشي به دست ميآيد. به همين دليل باور مرسوم به امتناع از جراحي زيبايي بيني در سنين بالا نياز به تجديد نظر دارد.
در سالهاي اخير جراحي زيبايي بيني در سنين بالا متقاضيان زيادي با انگيزههاي مختلف داشته است.
تحقيقات نشان ميدهد كه رينوپلاستي و تغيير شكل بيني اثرات هيجاني شديدي را به ويژه هنگامي كه خواسته بيمار برآورده نميشود، به دنبال خواهد داشت. فراهم نشدن رضايت و خواسته بيمار از جراحي زيبايي در افراد مسن از تبعات رواني بالايي برخوردار است.
افرادي كه از نقايص مشخصي مانند ضربديدگي، شكستگي يا صدمات ناشي از تصادف رنج ميبرند، اغلب از جراحي بيني راضي بوده و معمولا جراحي در اين افراد نتايج خوبي را به دنبال دارد. به طور كلي با توجه به مسائل رواني خاص سنين بالا به كار گرفتن تكنيكهاي جراحي محافظهكارانه و تغييرات جزئي نتايج مطلوبي خواهد داشت. در غير اين صورت، اثرات مخرب رواني و شخصيتي ناشي از رينوپلاستي و تغييرات وسيع در اين بيماران قابل كنترل نخواهد بود. در عين حال بيماران با اختلالات واضح بيني براي عمل مناسبتر هستند. غير از موارد ترميمي بيني ناشي از تصادفات و ضربديدگيها ساير موارد بايد به دقت بررسي شده و در موارد مبهم مشاوره روانپزشكي درخواست شود. افرادي كه در سنين بالا اقدام به جراحي زيبايي بيني ميكنند، در صورتي كه نقايص آشكار و واضحي نداشته باشند، بايد از نظر مسائل روحي رواني مورد بررسي قرار گيرند. چرا كه ممكن است در پشت پرده تقاضاي افرادي كه در سن بالا به دنبال زيبايي هستند، مشكلات روحي رواني نهفته باشد. در بسياري از اين افراد به ويژه در مردان مسن، مشاوره رواني الزامي است. پوست نازك، كم شدن چربي زير پوست و محو شدن عضلات تيپ بيني از ويژگيهاي آناتوميك بيني در افراد مسن است. ضعف مكانيسمهاي نگهدارنده بيني به ويژه در قسمت يكسوم تحتاني منجر به افتادگي تيپ بيني و بلندتر به نظر رسيدن بيني ميشود. افتادگي تيپ بيني، تنگي زاويه و مشكلات تنفسي ناشي از آن را به دنبال دارد.
با اين حال به نظر ميآيد فاكتور سن يكي از مسائل مهم در جراحي زيبايي بيني است. دكتر رزمپا با بيان اينكه عمل جراحي بيني محدوديت سني ندارد گفت جراحي پلاستيك بيني در دختران در سنين بعد از عادت ماهيانه و پسران در سنين بعد از بلوغ مجاز است و در صورتي كه در سنين پايين بيني مشكل عملكردي داشته باشد، ميتوان با انجام عمل جراحي محدودي مشكل را برطرف و در آن ميان حالت بيني را نيز اصلاح كرد.
نقش جراح و تجربه وي در انتخاب مناسب بيمار، به كارگرفتن تكنيكهاي مناسب جراحي و در نظر گرفتن عوارض احتمالي ناشي از جراحي انكارناپذير است. در سالهاي اخير، با افزايش كنگرههاي داخلي و خارجي و انتقال تجربيات و اطلاعات پزشكان به يكديگر، پيشرفتهاي خوبي در زمينه جراحي پلاستيك بيني انجام شده است. در برخي موارد مشاهده ميشود كه به دليل نداشتن تجربه كاري كافي و عدم انتخاب مناسب افراد نارضايتي از جراحي وجود دارد. اين نارضايتي در سنين بالا بيشتر و از عوارض هيجاني و رواني بالاتري برخوردار است. نكته مهم در جراحي بيني، حفظ عملكرد بيني پس از جراحي است. بيني بايد به عنوان عضوي كه گذرگاه هواي تنفسي است، در نظر گرفته شود. خسخس بيني يكي از عوارض احتمالي جراحي بيني است. تحقيقات نشان ميدهد كه ميزان اكسيژن خون افرادي كه تنفس دهاني دارند، نسبت به كساني كه از راه بيني تنفس ميكنند، كمتر است. خسخس بيني تا چند هفته بعد از عمل به علت تورم و گرفتگي بيني طبيعي است. اما در صورتي كه بيشتر از اين مدت باشد، بايد مورد بررسي قرار گرفته و اقدامات لازم انجام شود. ممكن است علت خسخس چسبندگي بيني يا تنگي بيني به دليل اشكالات حين عمل باشد.
معمولا مشاهده ميشود افراد در ارزيابي نهايي نتيجه عمل عجله كرده و به دليل نارضايتي اقدام به انجام عملهاي مجدد ميكنند. در اينجا اين سوال مطرح ميشود كه آيا انجام اعمال جراحي متعدد روي بيني عوارضي را به دنبال ندارد؟ معمولا نتيجه اغلب جراحيهاي بيني 6 هفته تا 3 ماه اول مشخص ميشود اما حداقل زمان لازم براي ارزيابي نهايي يك سال بعد از عمل است. اين در حالي است كه ارزيابي نتيجه نهايي در پوستهاي ضخيم و چرب ممكن است دو تا سه سال بعد از عمل زمان نياز داشته باشد. به طور كلي نبايد در ارزيابي نتيجه نهايي جراحي بيني عجله كرد. ويژگيهاي آناتومي بيني در عملمجدد مانند عمل اوليه است اما برگشت به حالت طبيعي در اين عملها زمان بيشتري را ميطلبد. همچنين پزشكي كه عمل مجدد را انجام ميدهد بايد از تجربه و مهارت ويژهاي برخوردار باشد و صحبت با بيمار و توجيه وي از نتيجه احتمالي جراحي بايد در دستور كار جراح قرار گيرد. به طور كلي افرادي كه از نتيجه عمل اوليه راضي نيستند، بايد حداقل يك سال بعد تقاضاي عمل مجدد كنند. در زمينه عمل زيبايي بيني بايد فرهنگسازي شود. همچنين بايد در انتخاب جراح دقت شود و از افرادي كه از تجربه كافي در جراحي زيبايي برخوردارند، استفاده شود. پرداخت هزينه بالا دليل بر كيفيت بالاي عمل نيست. نبايد فراموش كرد كه بيني در درجه اول يك ارگان تنفسي است، بنابراين بيني بايد عملكرد خود را حفظ كرده، طبيعي و متناسب با چهره باشد.
ذمتخصص جراحي گوش، حلق و بيني
و جراح پلاستيك بيني
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 411]