واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: آنچه ورزشکاران را در فصل گرما تهدید می کند(2)
بسیاری از ورزشکاران ناگزیرند که در فصل گرما نیز به تمرینات خود ادامه دهند،با توجه به شیوع برخی بیماری ها در تابستان ، آنان باید این بیماری ها را به خوبی بشناسند و از راه های ابتلا به آن پرهیز کنند.
به گزارش خبرنگارگروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان ؛همانطور که در گزارش قبلی اشاره کردیم ، همزمان با آغاز فصل گرما برخی بیماریها شیوع بیشتری پیدا کرده وحتی همهگیر میشوند زیرا حرارت و رطوبت دوعامل مهم در رشد و تکثیر بسیاری از باکتریها، ویروسها و بیماریهای انگلیاند. گرما زدگی(Heat –Stroke)، مسمومیتهای غذایی(Food Toxicity) ، سرطان پوست (Skin Cancer) ازجمله بیماریهای شایع در فصل تابستان است که در گزارش قبلی به روش های پیشگیری و درمان آن پرداختیم. در این گزارش به سایر بیماری های شایع فصل گرما و همچنین توصیه های لازم برای ورزش کردن در این فصل را مورد بررسی قرار داده ایم.
اسهال واستفراغDiarrhea & Vomiting
این بیماری در فصل گرما به ویژه در کودکان و شیرخواران و سپس در بالغین بسیار شایع است. علت این بیماری میتواند ویروسی، باکتریایی یا انگلی باشد زیرا در فصل تابستان در صورت عدم رعایت اصول بهداشت فردی و اجتماعی از طریق آب، غذاهای آلوده، میوه نشسته، سبزیهاي آلوده، غذاهای لبنی فاسد وانتقال بیشتر میکروبها توسط مگس، پشه وسایر عوامل مداخلهگر، میکروبها وارد بدن ميشود و در مخاط روده جایگزین میشوند و به دلیل ترشح مواد سمی از این میکروبها و انگلها مخاط روده دچار تورم والتهاب ميشود و سبب ازدیاد ترشحات رودهای واختلال در جذب مواد غذایی و مایعات میشود. تعدادی از میکروبها هم که به عنوان میکروبهای طبیعی در روده کوچک و بزرگ زندگی میکنند از این ضعف ایمنی وگوارشی بدن سوء استفاده ميکنند و آنها نیز به عنوان عامل بیماریزا عمل میکنند.
تب، لرز، سردرد، بیاشتهایی، احساس کوفتگی عمومی بدن، تشنج، درد و پیچش پايین شکم همراه با اسهال و استفراغ و تهوع از علائم بالینی هستند که یک بیمار دچار اسهال و استفراغ میتواند داشته باشد.
درمان
مهمترین عامل در درمان اسهال و استفراغ باید براساس جبران آب و الکترولیتهای بیمار باشد و سپس درمان آنتیبیوتیکی که بر اساس نوع کشت آزمایشگاهی و درمان اختصاصی مربوطه است. بهطور کلی اکثر اسهالهای حاد میکروبی نیازی به درمان آنتی بیوتیکی ندارد بلکه تزریق مایعات داخل وریدی کلرید سدیم یا محلول رینگر لاکتات و همچنین محلولهای الکترولیتی خوراکی حاوی گلوکز و سدیم و کلروپتاسیم و بیکربنات (ORS) یا دیفنوکسیلات و کدئین ضرورت دارد.
پیشگیری
مهمترین اصل در پیشگیری، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی و در رأس آن استفاده از آب آشامیدنی سالم است، از دیگر موارد میتوان تماس نداشتن با حیوانات خانگی، استفاده نکردن از وسایل و ابزار بهداشتی دیگران، پرهیز از مصرف هر نوع خوراکی فاسد، آلوده و مشکوک یا سبزیهاي خام و نشسته . همچنین برای پیشگیری از اسهال مسافران، که در فصل تابستان بسیار شایع است، گاه باید از آنتی بیوتیکها با تجویز پزشک به ویژه در سفر به مناطقی که از نظر اقلیمی یا اجتماعی و بهداشتی، تفاوت محسوسی با موطن فرد داشته باشند، استفاده کرد.
بیماریهای باکتریایی و انگلیBacterial & Parasit Diseases
هر چند که ورزش سبب تقویت سیستم دفاعی بدن در برابر ویروسها و میکروبها و انگلها میشود ولی بایستی از بروز برخی بیماریها غافل نشویم و از علل و درمان آن آگاهی کامل داشته باشیم.
تعداد کثیری از باکتریها و انگلها برای رشد و تکثیر خود نیاز به دمای مناسب دارند. بدین منظور اکثر این میکروارگانیسمها در فصلهای سرد به صورت نهفته و کمون باقی میمانند و در فصول گرم سال به رشدی تصاعدی میپردازند، مانند عفونتهای گلو، دستگاه گوارش وتناسلی، پوست وخون.
بیماری وباکه با یک اسهال حاد عفونی آغاز میشود در اثر آلودگی غذا یا مایعاتی که به طریقی با مدفوع بیماران ناقل میکروب در تماس هستند به وجود میآید و میکروب در روده کوچک مولد ترشح سم و باعث بروز ترشح شدید آب وکلر در روده و کاهش جذب مجدد سدیم میشود که شاید حجم مدفوع خارج شده در 24 ساعت به 15 لیتر هم برسد که اگر درمان فوری صورت نگیرد در پنجاه درصد موارد کشنده است و به راحتی نیز همه گیر میشود. واکسن وبا نیز گاه مفید است اما نقش اساسی را باید در بهداشت آب و غذاها و حرارت دادن وسایل در معرض خطر دانست و درمان به صورت آب والکترولیت تراپی از راه ورید وتجویز تتراساکلین است. بیماریهای انگلی از جمله کرمک که در کودکان شیوع فراوان دارد، حتی در هوای خشک نیز میتواند از راه هوا وارد دهان شود و تخم مربوطه سپس در رودهها جایگزین ميشود و مراحل رشد خود را طی میکند.
عفونتهای چشمی در فصل تابستان به دلیل آلودگی هوا و ورود گرد و غبار به چشم ومساعد کردن ملتحمه چشم برای حساسیت وعفونت نیز به ویژه در افرادی که مستعد هستند، از جمله افراد دیابتی ویا افراد مسن وکودکان که آسیب پذیرند، شایع است.
کمبود آب و ترکبی مایعات بدن یکی از موارد ورزش در هوای گرم است که با احساس تشنگی، سرگیجه و سردرد نمایان می شود. اگر موارد کمبود آب در بدن را احساس کردید از ورزش کردن دست بردارید، مکانی خنک پیدا کنید و با یک نوشیدنی متعادل حاوی الکترولیت، آب مورد نیاز بدن را تأمین کنید. برای اینکه در هوای گرم دچار کمبود آب بدن نشوید طی روز و خصوصا" قبل از ورزش آب مصرف کنید. البته در مصرف آب نیز افراط نکنید. زیرا باعث عدم تعادل سدیم در جریان خون می شود.
توصیه های لازم ورزشی در تابستان
لازم است ورزشکاران برای تمرین کردن در فصل گرما نکاتی را رعایت کنند.
-زمان مناسب برای ورزش کردن
بهتر است در طول فصل تابستان، صبح ها ورزش کنید. چرا که گرما در پایینترین حدش قرار دارد. همچنین در مواردی که فرصت ورزش کردن در صبح را ندارید، اواخر عصر نیز زمان مناسبی برای ورزش کردن است.
-لباس مناسب فصل گرما برای ورزشکاران
هنگامی که لباسهایی سبک و آزاد به تن کنید، لباستان به بازتاب آفتاب کمک خواهد کرد و تمرین برایتان آسانتر خواهد شد. پارچههای نخی را انتخاب کنید، چرا که بهتر از انواع دیگر عرق را جذب میکنند.
-استفاده از کرم ضد آفتاب
همیشه ضد آفتاب بزنید، مهم هم نیست چه زمانی از روز باشد. کرم ضد آفتاب از شما در برابر اشعههای ماورای بنفش خورشید که بیشترین لطمه را به پوست وارد می سازند، محافظت خواهد کرد
-مصرف مایعات
نوشیدن مایعات زیاد را هرگز فراموش نکنید. از آنجا که در این فصل ،هوا بسیار گرمتر میشود احتمال اینکه بدنتان آب بیشتری از دست بدهد افزایش مییابد و گاهی اوقات بدون اینکه خودتان متوجه باشید این اتفاق میافتد. همچنین سعی کنید از آب و نوشیدنیهای بدون کافئین استفاده کنید.
– هرگز خودتان را گرسنه نگه ندارید. خوردن مواد غذایی سالم، امری حیاتی است. ممکن است به دلیل افزایش دمای هوا، اشتهای شما کاهش یابد. در این شرایط سعی کنید از وعدههای غذایی با حجم سبکتر و کمتر استفاده نمایید اما از گرسنگی طولانی مدت پرهیز کنید.
– حتما در هنگام ورزش کردن لباسهای سبک، روشن و آزاد بپوشید. در این مواقع پوشاک و البسه از جنس کتان، بهترین انتخاب هستند. اگر فعالیت بدنی در فضای آزاد باعث میشود زیاد عرق کنید بهتر است پوشاکی را انتخاب کنید که برای دفع عرق بدن، طراحی شده باشند.
– از ورزش کردن در فضای باز از ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر پرهیز کنید. در این ساعت، هوا بسیار گرمتر از ساعات دیگر روز است و خطر گرمازدگی بسیار بیشتر است. بهترین ساعات ورزش کردن در صبح بین ساعات ۶ تا ۷ و در عصر بین ساعات ۷ تا ۹ است.
(طیبه خزاعلی)
۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]