واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: باجخواهي 15ميليارددلاري بانكهاي اروپا از ايران
رؤساي چند بانك اروپايي روز جمعه بعد از ملاقات با وزير خارجه امريكا گفتند كه سخنان جان كري نتوانسته آنها را متقاعد كند مبادلات بانكي با طرفهاي ايراني را از سر بگيرند...
رؤساي چند بانك اروپايي روز جمعه بعد از ملاقات با وزير خارجه امريكا گفتند كه سخنان جان كري نتوانسته آنها را متقاعد كند مبادلات بانكي با طرفهاي ايراني را از سر بگيرند، ولي منابع مطلع در تهران ميگويند كه برخي از اين بانكداران از مجاري غيررسمي به ايران پيام دادهاند كه حاضرند مبادلات بانكي با ايران را از سر بگيرند، البته به اين شرط كه تهران حاضر شود جريمههاي ميلياردي امريكا بر اين بانكها را جبران كند.
امريكاييها مزورانه اينطور القا ميكنند كه وزير خارجهشان خيرخواهانه در جلسهاي با بانكهاي اروپايي آنها را به معامله با ايران تشويق كرده است و آنها بودهاند كه در نهايت راضي نشدهاند! اما سه روز بعد از ملاقات پشت درهاي بسته جان كري با رؤساي 10 بانك بزرگ اروپايي، گزارشهاي غيررسمي، روايتي متفاوت ارائه ميكند، روايتي كه نشان ميدهد بانكهاي اروپايي هم در حال كليد زدن يك بازي باجخواهانه از ايران هستند. يك منبع مطلع به روزنامه جوان گفته كه چند بانك اروپايي در پيامهاي غيررسمي به مقامهاي ايراني گفتهاند حاضرند مبادلات بانكي با ايران را از سر بگيرند به اين شرط كه ايران نيز جريمههاي چند ميلياردي امريكا را جبران كند. دو بانك «استانداردچارترد» و «اچايبيسي» تاكنون با جريمه ۱۵ ميليارد دلاري (طي حدود پنج سال) و بانك «بي ان پي پاريباس» فرانسه تا كنون با جريمه ۸ ميليارد و ۹۰۰ ميليون دلاري امريكا مواجه شدهاند. با اين حال، منبع آگاه نزديك به شبكه بانكي ميگويد مبلغي كه براي جبران جرايم امريكا از ايران درخواست شده، چيزي حدود 15 ميليارد دلار است. اين منبع ميگويد: بانكهاي اروپايي همچنين طرفهاي ايراني را مطلع كردهاند كه براي از سرگيري مبادلات، بايد تضمينهايي هم براي جبران تنبيههاي احتمالي امريكا در آينده بدهد.
پليس خوب، پليس بد؟!
به اين ترتيب، ايران كه تاكنون گمان ميرفت با كارشكني امريكا مواجه است، اكنون با باجخواهي برخي بانكداران اروپايي هم مواجه است، بانكهايي كه ادعا ميكنند سخنان روز پنجشنبه وزير خارجه امريكا، نه تنها از نگراني آنها كم نكرده، بلكه بر نگرانيهايشان افزوده است. برخي ناظران، امكان يك بازي «پليس خوب-پليس بد» را هم منتفي نميدانند. بازخواني سخنان «جان كري» در جلسه پنجشنبه گذشته روشن ميكند كه وي طي جلسه مشخصاً با ابراز مكرر نگراني از آنچه به زعم اين كشور اقدامات ايران در منطقه ميخواند، نه تنها نگرانيهاي اين بانكها را كم نكرده بلكه به آنها فهمانده قرار است به اين بهانه تحريمها تداوم يابد و اگر اين بانكها دست به معامله با ايران بزنند، اموال ايران و طبعاً قسمتي از منافع آن بانكها به سادگي از سوي دادگاههاي امريكايي مصادره خواهد شد.
سناريويي كه در نهايت به سه منظور تحقير اروپاييها، كش دادن بحث تحريمهاي مالي و تطهير امريكا با دقت پيش ميرود، جان كري گرگوار در ظاهر پوستين گوسفند به تن كرده است و پيشبرنده اين سناريو است. امريكا در تريبونهاي عمومي از برداشته شدن تحريمها ميگويد تا اروپاييها را برههاي بزدلي به تصوير بكشد كه بيش از حد از اين كشور ميترسند و در خفا به آنها چنگ و دندان نشان ميدهد تا عملاً آنها را از ورود به نقل و انتقال پول بترساند.
«جان كربي»، سخنگوي وزارت خارجه امريكا روز جمعه به ارسال سيگنالهاي منفي از طرف مقامهاي كشورش به بانكها درباره بازگشت به ايران اعتراف كرد. وي تصريح كرد، كري در ديدار با نمايندگان بانكهاي اروپايي در لندن از سياستهاي ايران در منطقه ابراز نگراني كرده است. «كربي» گفت: «ما خاطرنشان كردهايم كه ايران حامي دولتي تروريسم است و آنها به حمايت از اين گروه (حزبالله) كه در فهرست سازمانهاي خارجي تروريستي است، ادامه دادهاند. » وي افزود: « دقيقاً به همين دليل است كه وقتي كري در لندن با نهادهاي بانكي اروپايي صحبت ميكرد، به طور بسيار مشخص و در بيش از يك مورد، تداوم نگرانيهاي ما از اقدامات ايران در منطقه را مطرح كرد.» «كربي» اشارهاي به دليل طرح اين موضوع در نشستي كه به ادعاي امريكا براي اطمينان خاطر به بانكهاي اروپايي براي از سرگيري رابطه با ايران برگزار شده بود، نكرد. وي در ادامه با متهم كردن ايران به انجام اقدامات ثباتزدا در منطقه گفت: «ما اين را ميدانيم و كري اين را بسيار با صراحت عنوان كرد.» خبرگزاري آسوشيتدپرس روز پنجشنبه در گزارشي به كارشكني واشنگتن در مسير اجراي «برجام» اشاره كرد و امتناع دولت اوباما از صدور توضيح كتبي درباره معامله با ايران را عامل اكراه شركتها و بانكهاي اروپايي براي رابطه با ايران دانست. اين رسانه نوشت: «دولتها، بانكها و ساير شركتهاي خارجي خواستار توضيح كتبي از وزارت خزانهداري امريكا - يعني اساساً ضمانتي مبني بر عدم مواجه شدن با تحريمهاي امريكا - هستند. اما واشنگتن تمايلي به انجام اين كار ندارد، زيرا نميخواهد اينطور به نظر برسد كه در زمينه جريمههاي قاطعانهاش درباره رفتارهاي غيرهستهاي، نرمش به خرج ميدهد.» بانكهاي اروپايي«استاندارد چارترد»، «دويچهبانك» و «اچاسبيسي»، بعد از ديدار با «كري» در بيانيههايي جداگانه اعلام كردند كه اظهارات ديپلمات امريكايي نتوانسته آنها را به از سرگيري مبادله با ايران متقاعد كند. واضحترين دليل درباره متقاعدكننده نبودن اظهارات «كري» را «استوارت لوي»، مدير حقوقي بانك در مقالهاي روز جمعه در والاستريتژورنال بيان كرد. وي دوگانگي در رويكردهاي واشنگتن و بيم و اميدهاي همزمان مقامهاي اين كشور درباره از سرگيري رابطه با ايران را عامل اصلي دوريگزيني بانكها از معاملات مربوط به ايران ذكر ميكند.
تحريم جديد به بهانه حملات سايبري
«جان راتكليف»، قانونگذار جمهوريخواه مجلس نمايندگان امريكا روز جمعه طرحي كه خواستار تحريم ايران به بهانه حملات سايبري ادعايي است را به كميتههاي متبوع اين مجلس ارائه كرد. طرح «راتكليف» با عنوان «قانون تحريم سايبري ايران، 2016»، دولت امريكا را به اقدام بر اساس يك فرمان اجرايي باراك اوباما رئيسجمهوري امريكا و اعمال تحريم عليه ايران ملزم ميكند. فرمان اجرايي كه باراك اوباما، رئيسجمهور امريكا در آوريل سال 2015 صادر كرده به وزارت خزانهداري امريكا اجازه ميدهد نفرات و سازمانهاي فعال در حملات سايبري ادعايي عليه دولت امريكا را هدف تحريم قرار دهد. «راتكليف» در اظهاراتي كه روي وبسايت شخصياش قرار گرفته گفته است: «خطرات ناشي از توانمنديهاي پيشرفته و روزافزون ايران در سالهاي گذشته افزايش يافته است و ما بايد اين تهديدها را جدي بگيريم.» وزارت دادگستري امريكا، حدود دو ماه پيش هفت شهروند ايراني را به حمله سايبري به سد كوچكي در حومه نيويورك متهم و عليه آنها كيفرخواست صادر كرد.
ظريف: بايد مردم برجام را احساس كنند
محمدجواد ظريف در جلسه افتتاحيه سمينار محدود رؤساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور با عنوان «برجام و اقتصاد مقاومتي، فرصتها و ظرفيتها»، اظهار كرد: ما امروز در اينجا جمع شدهايم تا تمامي فرصتها و ظرفيتهاي جديد براي بهرهبرداري از برجام در سايه اقتصاد مقاومتي را مورد تبادل نظر قرار دهيم. در شرايط جديد همه تلاشهاي سفرا بايد در راستاي پيشبرد توسعه اقتصادي كشور و بهبود شرايط معيشتي مردم متمركز شود و مردم در عمل، آثار و نتايج برجام را احساس كنند. ظريف با تشريح رويكرد مخالفان توافق برجام در امريكا اظهار كرد: برخي مخالفان برجام كه سابقه طرفداري از رژيم صهيونيستي در امريكا دارند سعي كردند با اعمال ديدگاههاي تنگنظرانه خويش روند كند ساختن نتايج توافق برجام را دنبال كنند. اين رويكرد مخالفان، نيازمند هوشياري و طراحيهاي جديد براي خلق چشماندازهاي جديد و پيشبرد اهداف جمهوري اسلامي ايران است. وزير امور خارجه با تبيين ضرورت آنچه واقعبيني در ارائه تصوير منصفانه از نتايج بهدست آمده در پرتو برجام خواند، گفت: در حوزه اطلاعرساني نياز به ارائه گزارش دقيق و واقعي نسبت به تلاشهاي به عمل آمده براي تبلور آثار توافق برجام در حوزه بانكي و مالي و اطلاعرساني شايسته نسبت به واقعيتهاي جاري حاكم بر فرايند برجام داريم و نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور در ارائه اين رويكرد و گشايشهاي جديد نقش بارز و اساسي دارند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]