واضح آرشیو وب فارسی:مهر: با رکود کارخانههای لبنی؛
شیر اردبیل در کارخانه استان همسایه/«لیقوان» دسترنج عشایر مغان است
شناسهٔ خبر: 3655734 - چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۶
استانها > اردبیل
اردبیل – حمایت حداقلی از مشکلات کارخانههای لبنی و ناتوانی در تأمین مواد اولیه از خود استان فرصتی فراهم ساخته تا شیر تولیدی عشایر اردبیل با قیمت نازل خریداری و توسط دلالان از استان خارج شود. خبرگزاری مهر، گروه استانها: بسیاری از اردبیلیها پنیر لیقوان را به عنوان یک برند معتبر میشناسند. پنیری که به واقع عطروطعم مطبوعی داشته و در بازار به عنوان گرانترین و خوشطعمترین پنیر به فروش میرسد. برخی خانوادهها به دلیل قیمت بالا چندان رغبتی به خرید آن ندارند، اما در کیفیت پنیر لیقوان نظر همه شهروندان مثبت است. پنیری که به اسم یکی از شهرهای استان همسایه به فروش میرسد اما در واقع از شیر تولیدی عشایر مغان حاصل آمده است. چرخه خرید ارزان شیر و تبدیل آن به محصولات لبنی گرانقیمت و مجدداً فروش آن به قیمت گزاف در بازار اردبیل اتفاق تازهای نیست و با وجود اینکه سالها است پنیر لیقوان شناخته شده است، همتی برای در هم شکستن این زنجیره از سوی هیچ نهادی مشاهده نمیشود. شهروندان اردبیلی بدون اینکه بدانند، قیمت بالایی را به پنیری که هم شهری خود آن ها تولید کرده پرداخت میکنند. در این میان دیگر بحث ثروت آفرینی توسط یک کشور رقیب نیست. بلکه در پی بیبرنامگی مسئولان همین استانهای همسایه توانستهاند محصولات خام دامی یکی از قطبهای دامی استان را به قیمتهای نازل از آن خارج کرده و از تلاش و دسترنج زنان عشایر حتی به صادرات بیندیشند. فعالیت ۲۵ کارگاه غیربومی جمعآوری شیر عشایر و روستاییان به هر فردی که برای تهیه شیر، قیمت منصفانه پیشنهاد دهد، شیر میفروشند. چرا که بهترین و منطقیترین کار همین است. اما در واقعیت به گفته مدیرکل امور عشایری استان ۲۵ کارگاه سنتی و نیمهصنعتی در سطح استان نسبت به جمعآوری شیر عشایر اقدام میکنند که اغلب غیربومی هستند. قادر هنرمند در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت جمعآوری شیر تولیدی عشایر نگرانیهای ذکر شده را تائید کرد و افزود: متأسفانه این کارگاهها با قیمت اندک شیر را خریداری کرده و آن را در استانهای دیگر به پنیر لیقوان تبدیل کرده و میفروشند.
آنچه قابلتوجه است نحوه فعالیت و رشد فعالیت کارگاههای ذکر شده در طول سالهای اخیر است. موضوعی که به نظر میرسد هیچ مدیری پاسخی برای آن ندارد و کارگاههای جمعآوری شیر بهمراتب موفقتر از کارخانههای لبنی گردوخاک گرفته شهرکهای صنعتی در جمعآوری شیر سهم داشتهاند. اما آیا شیر کیفی و پرزحمت تولیدی عشایر موردپسند کارخانههای لبنی استان نیست که از آن به عنوان ماده اولیه استفاده کنند یا گره دیگری در این چرخه وجود دارد؟ رکود مالی دست کارخانههای لبنی را بسته است معاون برنامهریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی استان اردبیل پاسخ این سؤال را به رکود مالی کارخانههای لبنی مرتبط میداند. اصغر پرتوی در گفتگو با خبرنگار مهر با تأکید به رتبههای برتر این استان در تولید محصولات دامی کیفی، تصریح کرد: اغلب واحدها با کمبود سرمایه مواجهاند. وی افزود: این مهم موجب شده نتوانند مواد اولیه تولیدی استان را پیش خرید کنند و در ادامه واحدهای لبنی استانهای دیگر شیر و تولیدات لبنی استان را خریداری میکنند. معاون برنامهریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی استان با پذیرش این مهم که شیر تولیدی اردبیل در واحدهای صنعتی استانهای همسایه صرف میشود، تأکید کرد: بهبود وضعیت کارخانههای لبنی مورد تأکید جهاد کشاورزی استان است. پرتوی با بیان اینکه وضعیت واحدها بارها در جلسات مختلف تشریح شده است، اضافه کرد: لازم است تسهیلات مناسبی به عنوان سرمایه در گردش در اختیار واحدها قرار گیرد تا حداقل بتوانند بخشی از بدهیهای بانکی خود را با رونق تولید تصفیه کنند. ضرورت توجه به نتایج بررسی وضعی واحدهای لبنی به منظور درهم شکستن چرخه خروج ارزان شیر و بازگشت آن با قیمت چند برابری مدیرکل امور عشایری استان نیز در جلسات متعدد و حتی شورای عشایر مراتب را با مسئولان عالی استان در میان گذاشته و خواستار حمایت محصولات دامی استان شده است.
هنرمند در خصوص دستاورد این جلسات تصریح کرد: در نهایت مقرر شد سرمایهگذارانی به منظور ایجاد صنایع تبدیلی موردحمایت قرار گیرند و حتی یکی از سرمایهگذاران اعلام آمادگی کرده است که شیر تولیدی استان را به پنیر و کره پاستوریزه در واحد تولیدی شبیه به یک کشت و صنعت تبدیل کند. وی افزود: چند سرمایهگذار مراجعه داشتند و اعلام آمادگی کردند و در حال بررسی شرایط آن ها برای راهاندازی صنایع تبدیلی هستیم. تأکید به راهاندازی صنایع تبدیلی هر چند به جا است اما آنچه بیپاسخ است، رکود کارخانههای لبنی است که زمانی با دریافت تسهیلات، صرف هزینههای گزاف و حتی تحمیل هزینههایی به خود استان احداث شدهاند و امروز گرد رکود بر روی زنجیره تولید آن ها نشسته است و این نگرانی را به وجود میآورد که اگر واحد تبدیلی دیگری ایجاد شود، آیا میتواند از گرفتاریهای مالی به دور بماند؟ برخی کارشناسان تأکید دارند پیش از ایجاد صنایع تبدیلی جدید، لازم است کارخانههای لبنی موجود که زمانی هزینههای قابلتوجه برای ایجاد آن ها صرف شده و با هدف تحول تولیدات لبنی ایجاد شدهاند، موردحمایت قرار گیرند. درعینحال ایجاد صنایع تبدیلی به طوری که بتواند تولید کیفی و قابلرقابت با برندهای شناخته شده داشته باشد، فرصت مطلوبی برای ممانعت از خام فروشی تولیدات دامی استان فراهم خواهد ساخت. مدیرکل امور عشایری استان اردبیل معتقد است عشایر نمیتوانند شیر خود را به جهت حمایت کارخانه لبنی اردبیل ارزانتر بفروشند اما اگر تسهیلاتی برای فروش ارزانتر پیشبینی شود، میتوان چنین انتظاری را از آن ها داشت. هنرمند افزود: اگر در این خصوص طرح و ایدهای به امور عشایری ارائه شود، حتماً بررسی خواهیم کرد. ضرورت برنامهریزی برای تولیدات جدید شیر در اردبیل اردبیل در تولید شیر خام رتبه ۱۱ و عشایر استان در تولید شیر رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص دادهاند. سال گذشته عشایر استان ۴۴ هزار تن شیر تولید کردهاند. شیر اردبیل به دلیل تغذیه مناسب دام، تخصص روستایی و عشایر و سابقه دامپروری در این منطقه از کیفیت و بازارپسندی برخوردار است. اقلیم کوهستانی اردبیل به واقع جهت دامپروری سازگاری داشته و آبوهوای آن تولیدات دامی را در سطح کیفی مطلوب قرار داده است. با این وجود خام فروشی شیر و حتی سایر تولیدات دامی از جمله گوشت و پوست موجب شده است ارزشافزوده آن سهم استان نباشد. در واقع منابع طبیعی استان، هزینهها و سرمایههای قابلتوجه صرف پرورش دام شده و در ادامه شیر آماده نصیب استانهای همسایه میشود. این در حالی است که اخیراً گاوداری پنج هزار رأسی نیز در استان کلنگ زنی شد که گفته میشود ۲۰ درصد به تولیدات شیر کشور اضافه خواهد کرد. رقمی که اینبار نمیتوان از آن غفلت کرد و ضروری است همزمان با احداث این مجموعه عظیم نسبت به صنایع تبدیلی آن چارهسازی شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]