واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رد پاي عربستان در بحران سياسي عراق
با گسترش بحران سياسي در عراق مقامات اين كشور نقش خارجي در اين بحران را دخيل ميدانند.
احزاب كرد عراق ضمن محكوم كردن تصرف پارلمان به دست معترضان به طور غيرمستقيم به نقش و دخالت خارجي از جمله سعوديها در اين تحركات اشاره كردهاند. گزارشهايي نيز منتشر شده كه رئيس جمهور امريكا در سفر به عربستان، با افزايش نقش رياض در عراق موافقت كرده است.
منطقه سبز بغداد كه محل استقرار نهادهاي دولتي عراق و سفارت كشورهاي مختلف در پايتخت اين كشور است، در روزهاي گذشته شاهد تنش امنيتي بود. پس از آنكه حاميان مقتدي صدر، رهبر جريان صدر در ادامه تظاهراتهاي خود براي حمايت از اصلاحات سياسي و تشكيل كابينه تكنوكرات، روز شنبه وارد مقر پارلمان شدند، برخي تحليلگران و منابع گفتند كه سفارت عربستان و امريكا نيز در اين حوادث دخيل بودند. نمايندگان كرد پارلمان عراق روز سهشنبه با صدور بيانيهاي به نام فراكسيونهاي كرد در پارلمان عراق ضمن محكوم كردن ورود راهپيمايان به پارلمان عراق تأكيد كردند كه در اين تحركات به وضوح ميتوان نقش عوامل خارجي را مشاهده كرد. به گزارش ايرنا، آرام شيخ محمد از نمايندگان كرد در پارلمان عراق عصر يكشنبه به رسانهها گفت: «تلاش هدفمندي براي از كار انداختن پارلمان عراق وجود دارد.» وي كه همزمان نايب رئيس پارلمان عراق نيز است، گفته است: «تحميل يك اراده مشخص را در عراق نميپذيريم و كسي حق ندارد به جاي ما و نمايندگان ما تصميمگيري كند و در هر شرايطي كردها در عراق متحد باقي خواهند ماند.» آلا طالباني رئيس فراكسيون اتحاديه ميهني كردستان عراق نيز گفته است: «برخي كشورهاي خارجي درصدد تحميل نظرات خود بر عراق از طريق زورآزمايي خياباني هستند.»
محمدعلي الحكيم، مدير خبرگزاري «النخيل» عراق با اشاره به نقش سفارتخانههاي خارجي در بحران اخير عراق، ميگويد: «همه در عراق با اين امر موافقند كه كشور به اصلاحات و انقلاب عليه فساد و مفسدان، نياز دارد اما در عين حال بيم آن را دارند كه عربستان و امريكا از اين مسئله سوءاستفاده كنند زيرا مقاصد اين دو كشور براي همه روشن است.» از سوي ديگر، در روزهاي اخير برخي تحركات نشان ميدهد كه زمينههايي براي ورود عربستان به عراق در حال ايجاد شدن است. اخيراً اخباري منتشر شده است كه برخي جريانهاي سياسي متمايل به عربستان از تلاشهاي مخفيانه براي صدور عفو طارق الهاشمي و گروهي از تروريستها حكايت ميكند. طارق الهاشمي معاون سابق رياست جمهوري عراق كه حامي بعثيها بوده از عوامل نزديك به عربستان نيز در عراق به شمار ميآيد كه پس از فرار از عراق غياباً حكم اعدامش توسط دستگاه قضايي عراق صادر شده است. به باور ناظران، تحركات خزنده عربستان در عراق در راستاي مقابله با نفوذ ايران در منطقه انجام ميشود.
باج امريكا به عربستان
با اينكه حدود دو هفته از سفر باراك اوباما، رئيس جمهور امريكا به عربستان ميگذرد اما همچنان حرف و حديثها و تحليل پيرامون اين سفر فراوان است و تحليلگران سياست خارجي در امريكا و منطقه درباره آثار و تبعات اين سفر مينويسند. برخي كارشناسان معتقدند در حالي كه امريكا به برخي خواستههاي نظامي عربستان پاسخ نداده ولي آمادگي دارند در عراق به آنها امتيازاتي بدهند و بدين ترتيب آنها را راضي نگه دارند. به گفته اين كارشناسان در سفر اخير اوباما به رياض يك توافق نيمهپنهان درباره عراق صورت گرفته است. در اين توافق، قرار شده است عربستان دوباره به عراق برگردد و نقش مهمي در تحولات سياسي اين كشور ايفا كند. اين ادعا زماني رنگ واقعيت به خود ميگيرد كه ميبينيم عربستان پس از 24 سال تعطيلي سفارتخانه خود در عراق اوايل سال جاري ميلادي سفارت خود را بار ديگر بازگشايي كرد. همچنين هفته گذشته عربستان از حيدرالعبادي، نخستوزير عراق براي سفر به رياض دعوت كرد. براساس گزارشهاي منتشر شده، ظاهراً امريكاييها عربستانيها را متقاعد كردهاند كه اگر عربستان تنها به نقش منفي تقويت صرف تروريستها بپردازد و وارد عرصه سياسي عراق نشود دير يا زود ارتش عراق و نيروهاي مردمي بر داعش غلبه ميكنند و عربستان هم ميزان نفوذي را كه در عراق دارد از دست خواهد داد.
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]