تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ كس جز با اطاعت خدا خوشبخت نمى‏شود و جز با معصيت خدا بدبخت نمى‏گردد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838010054




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نبرد شش ضلعی در عراق/آتشی که بنیان عراق را بر باد خواهد داد


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نبرد شش ضلعی در عراق/آتشی که بنیان عراق را بر باد خواهد داد
با تشدید تنش های داخلی
نبرد شش ضلعی در عراق/آتشی که بنیان عراق را بر باد خواهد داد مناطقی نظیر کرکوک، طوزخورماتو، سنجار، تلعفر، مخمور و... بدلیل ادعاهایی مبنی بر تملک اراضی شان در آینده ای نه چندان دور شاهد رقابت میان دولت مرکزی عراق، کردها، پ ک ک، قبائل سنی، ترکمن ها و ... خواهد بود.


گروه بین الملل فرهنگ نیوز، حمله ی ناتو به عراق در ابتدای دهه نود میلادی قرن پیشین، اگرچه زوال رژیم صدام حسین را در پی داشت و نهایتا به سقوط او انجامید، اما از همان ابتدا استقلال و تمامیت ارضی این کشور را به مخاطره انداخت. با حمله قدرت های غربی به عراق به بهانه اشغال کویت توسط صدام حسین موسوم به عملیات طوفان صحرا، در مناطق شمالی این کشور منطقه ی پرواز ممنوع برقرار شده و به مرور گروه های کرد مستقر در شمال این کشور مبادرت به تاسیس منطقه ای خودمختار نمودند، روندی که با حمله دوم آمریکا به عراق در سال 2003، شکل جدیدی به خود یافته و عملا این منطقه را مستقل از دولت مرکزی نموده است.حمله ی تروریست های داعش به شمال عراق در ژوئن 2014 آخرین تیر بر پیکره ی عراق قلمداد می شود، امری که عملا این کشور را چندپاره نموده و هر یک از گروه دخیل در آن بر مناطقی از این کشور استیلا یافته اند.حضور داعش در عراق و نبرد توامان آن با گروه های کرد و دولت مرکزی و سایر طرفین دخیل، مانع از بروز اختلاف های فی مابین میان بغداد و اربیل شده است، با این حال دولت اربیل با اطلاع از ضعف دولت مرکزی بر آن شده تا به مرور و با خروج داعش از برخی مناطق عراق، بر این نواحی که پیشتر نیز داعیه کنترل آن ها را در ذهن می پروراند تسلط یافته و بر قلمرو خویش بیافزاید.

منابع محلی در عراق چند روز پیش از درگیری شدید پیشمرگ‌های کرد و نیروهای داوطلب مردمی عراق موسوم به حشد الشعبی در شمال این کشور خبر داده بودند. این درگیری‌ها در شهر طوزخورماتو، در جنوب کرکوک و در نزدیکی مرزهای غربی ایران رخ داده است و چندین کشته و زخمی از دو طرف بر جای گذاشته است. درگیری های فوق پیشتر نیز مسبوق به سابقه بوده و بیم آن می رود در آینده ای نه چندان دور شکلی جدیدی یافته و عملا به نبرد میان کردها و دولت مرکزی عراق و برخی گروه هایی دیگر بدل شود. از همین رو بر آن شدیم در این نوشتار به مناطق درگیری احتمالی و گروه های ذی نفوذ در آن و همچنین مواضع قدرت های بین المللی و منطقه ای نسبت بدان بپردازیم.

پیشمرگه های اقلیم کردستان با آگاهی از ضعف دولت مرکزی عراق و فضای مقابله با داعش مبادرت به تصرف برخی مناطق عراق نموده اند.حضور پرشمار اقوام و اقلیت های مذهبی در میانه ی اربیل و بغدادبر خلاف مناطق مرکزی و جنوب عراق که قاطبه ی آن را اعراب شیعه و سنی تشکیل داده و همچنین مناطق شمالی این کشور که در آن کردها اکثریت باتفاق سکنه آن را تشکیل می دهند، منطقه ی میان اربیل (مرکز اقلیم کردستان) و بغداد (پایتخت عراق) متشکل از اقوام و جریان های مذهبی متعددی است که در آن هیچ یک اکثریت مطلق را عهده دار نمی باشند. شهرهای کلیدی، استراتژیک و پر جمعیتی هم چون کرکوک، طوزخورماتو، تلعفر، موصل، خانقین، جلولا، الحویجه، مخمور، سنجار و... در این منطقه قرار گرفته اند که برخی از آنان مانند تلعفر و موصل در غرب اربیل واقع شده اند.اگرچه سکنه این مناطق کمتر از پنج میلیون نفر برآورد می شود اما می توان انبوهی از اقوام و مذاهب را در این منطقه مشاهده نمود. به طور نمونه شهر 1میلیون و 200 هزار نفری کرکوک آمیخته ای از اقوام گوناگون عراقی است که در گذر سده بیستم شاهد تغییرات بزرگی در ترکیب قومی خود بوده‌است. هر سه قوم کرد، ترکمن‌های عراق، و عرب‌ها بر این شهر و منطقه ادعای ارضی دارند و هر سه گروه برای مدعای خود شواهد تاریخی ارائه می‌دهند. پروژه عرب‌سازی این شهر مهم‌ترین پروژه عربی کردن در زمان صدام حسین بود. بر اساس ادعای ترکمن‌ها در زمان چیرگی حکومت عثمانی بر این منطقه، ترکمن‌ها اکثریت جمعیت شهر کرکوک را تشکیل می‌دادند اما کردها در مناطق روستایی پیرامون شهر اکثریت داشتند. استخراج نفت در میدان‌های نفتی کرکوک که از حدود سال ۱۹۳۰ آغاز شد نیز مهاجرت شمار زیادی از کارگران عرب و کرد را به استان کرکوک در پی داشت و این شهر رفته‌رفته از حالت یک شهر ترکمن‌نشین به‌در آمد. بر پایه سرشماری رسمی سال ۱۹۵۷ در آن سال از بین (۱۲۰٫۴۰۲ نفر) کل ساکنان شهر کرکوک: ترکمن‌ها ( ۳۷٫۳۴۷ )، کردها( ۴۹٫۳۰۶ نفر)، عرب‌ها (۲۷٫۱۲۷ نفر)، سریانی‌ها (۱٫۵۰۹ نفر) و یهودی‌ها (۱۰۱ نفر) از جمعیت شهر را تشکیل می‌دادند.

شهر نفت خیز کرکوک بیش از هر جا مورد مناقشه طرفین می باشد.در اوایل سالهای سرنگونی صدام در سال ۲۰۰۳ میلادی حکومت انتقالی برای بازگشت بیرون شدگان فرایندی را آغاز کرد.کردها نیز کوشش بسیاری برای بازگشت به کرکوک کردند و بر همین پایه ۳۰۰ هزار تن که بیشترشان کرد بودند به کرکوک بازگشتند و جمعیت شهر از ۸۵۰ هزار تن به ۱۱۵۰۰۰۰ هزارن تن رسید. پس از آن پیش مرگهای کرد محدودیت ها و خشونت هایی را علیه ساکنان غیرکرد کرکوک مانند عرب ها و ترکمن ها اعمال کردند که بر همین پایه ۱۵۰ هزار عرب شیعه مجبور به ترک کرکوک شدند. طی سال های بعدی ۳۵۰ هزار کرد که نیمی از آنها هیچ گاه در کرکوک زندگی نکرده بودند با پشتیبانی و تشویق دو حزب اصلی کرد ضمن خرید زمین های عرب ها و ساخت و ساز در آنها به کرکوک مهاجرت کردند.نکته حائز اهمیت در رابطه با کرکوک آن که علاوه بر حضور قومیت هایی مانند کردها، ترکمن ها، عرب ها و آرامی ها، همین جریان ها نیز به شعب مختلف تقسیم شده اند. به طور مثال بخشی از اعراب کرکوک را شیعیان و برخی دیگر را اهل سنت تشکیل می دهند. در رابطه ترکمن ها نیز وضع به همین گونه است و برخی شیعه و نزدیک به دولت مرکزی عراق و برخی دیگر سنی و نزدیک به گروه های رادیکال می باشند.

وضعیت علاوه بر کرکوک در سایر شهرهای این منطقه نیز به همین گونه است. در مخمور گروه های کرد و اعراب حضور داشته و در سنجار کردهای ایزدی اکثریت جمعیت را تشکیل می دهند. اکثریت جمعیت موصل را اعراب سنی تشکیل می دهند با این حال بخش قابل توجهی از جمعیت شهروندان کرد و مسیحی می باشند. تلعفر را عمدتا ترکمن های شیعه و سنی و خانقین را کردهای سنی، شیعه و اهل حق تشکیل می دهند. در جلولا هر دو قومیت کردهای سنی و عرب های سنی حضوری فعال داشته و در طوزخورماتو ترکمانان، عرب ها و کردها حضور داشته اند. صدها هزار مسیحی نیز در حدفاصل استان های صلاح الدین، نینوا و کرکوک زیست می نمایند.

تروریست های داعش تا حوالی کرکوک پیش رفته اند.گروه های ذی نفوذ در منطقهبا زوال روز افزون دولت مرکزی عراق بر دامنه نفوذ و سیطره جناح های کرد در مناطق یاد شده افزوده شده تا آن جا که پیشمرگه های کرد امروزه تا خانقین نفوذ کرده و عملا کنترل کرکوک و سایر مناطق آزاد شده از دست داعش را عهده دار شده اند. هم اکنون بخش عمده ای از ادارات دولتی و کنترل رسمی این مناطق در اختیار نیروهای کرد و یا به گونه مشترک تحت کنترل آنان و شبه نظامیان شیعه وفادار به دولت مرکزی عراق قرار دارد.

اگرچه دولت مرکزی عراق هرگونه مطالبه کردها مبنی بر انضمام مناطق یاد شده به اقلیم کردستان نمی پذیرد، با این حال عملا کردها خواسته ی خویش را مهیا کرده و بر این مناطق استیلا یافته اند، لذا بیم آن می رود که با تضعیف داعش بر دامنه ی نبرد ها در محل های مورد مناقشه افزوده شود.شبه نظامیان وفادار به دولت مرکزی عراق بویژه شیعیان گروه ذی نفوذ دیگری است که در راستای نبرد با داعش بر مناطقی تسلط یافته اند. هم اکنون شهر جلولا و طوزخورماتو مشترکا توسط آنان با کردها اداره شده و هم چنین توانسته اند کنترل شهرهای امرلی (شهر ترکمن نشین)، تکریت، بعقوبه و الحویجه را به چنگ آورند.

کرکوک، تلعفر، آمرلی، طوزخورماتو و برخی شهرهای دیگر عراق شاهد حضور نسبتا کثیر ترکمن ها می باشد.شبه نظامیان وابسته به پ ک ک جناح دیگری است که تلاش می نماید بر دامنه نفوذ خود در این مناطق عراق بیافزاید. تقابل و رقابت میان مسعود بارزانی رهبری حزب دموکرات کردستان عراق و رئیس فعلی این اقلیم با عبدالله اوجالان رهبر دربند پ ک ک به پس از ماه های پس از اشغال سنجار محدود نمانده و قدمتی دیرینه دارد. هر دو حزب در پی کسب رهبری آن چه جهان کردها می نامند بوده و تلاش نموده اند رقیب را از صحنه خارج نمایند. برآورد تحولات مناطق کرد نشین نشین می دهد فارغ از منطقه اقلیم کردستان عراق، این پ ک ک بوده که توانسته قدرت و محبوبیت فزاینده در سایر کشورهایی که دارای اقلیتی کرد هستند کسب نموده و رقیب را از صحنه خارج نمایند.

شبه نظامیان وابسته به پ ک ک بر خلاف پیشمرگه های حزب دموکرات تا آخرین نفس به حمایت از ایزدی ها در تقابل با داعش پرداخته لذا از محبوبیت بالایی نزد ایزدی ها برخوردارند.عدم حمایت پیشمرگه های وابسته به اقلیم کردستان عراق در مقابل تکفیری ها در حمله به سنجار و لطمات گسترده وارده به ایزدی ها، این اقلیت کردتبار را بیش از هر زمانی نسبت به حمایت های اقلیم ناامید ساخته و به سوی حزب پ ک ک متمایل ساخته تا آن جا که سخن از ایجاد  منطقه ای خودمختار به نام سنجار و نزدیک به حزب پ ک ک (حزب کارگران کردستان ترکیه) در عراق زده و نشست هایی را در این باره برگزار نموده اند. 

ترکمن های شیعه امرلی با پشتیانی ایران و حمایت حشدالشعبی از دست داعش رهایی یافتند.پ ک ک بر آن است با استیلا بر سنجار از طریق شبه نظامیان خود جای پایی در عراق باز نموده و دایره قدرت قدرت و نفوذ خویش را افزایش دهد. اهمیت سنجار برای پ ک ک از آن روست که این منطقه با منطقه جزیره یکی از کانتون های سه گانه کردهای سوریه ( به رهبری یگان های مدافع خلق که شاخه سوری پ ک ک می باشند) هم مرز بوده و تصرف آن زمینه ی همسایگی میان کردهای سوریه و بخشی کردهای عراق را فراهم آورده تا هم آن ها را به آرزوی دیرین شان مبنی بر ایجاد کشوری کردنشین نزدیک نموده و هم آن که از منطقه سنجار به حمایت از مواضع پ ی د ( شاخه سوری پ ک ک) در کانتون جزیره بپردازند.

علاوه بر سنجار شبه نظامیان وفادار به اوجالان در طول ماه های اخیر و تحت عنوان مقابله با داعش بر دامنه تحرکات خود چه در شمال اقلیم (کوه های قندیل) و چه جنوب آن (در حوالی کرکوک) افزوده اند.تروریست های تکفیری داعش ضلع دیگری است که داعیه حکمرانی بر منطقه یاد شده را دارند. سلفی های وفادار به ابوبکر البغدادی در ژوئن 2014 در حمله ای برق آسا تا آستانه دروازه های بغداد و اربیل پیش رفتند و اگر نمی بود مشارکت همگانی گروه های عراقی و قدرت های منطقه ای هم چون ایران، هم اکنون بر مناطق تحت سیطره داعش افزوده شده بود.

موقعیت شهر سنجار (شنگال).تکفیری های داعش هم چنان و در صورت داشتن مجال، تهدیدی بزرگ برای تمامی طرفین درگیری تلقی خواهد شد، کما این که هم اکنون و در چندین جبهه به مقابله با ارتش عراق، عشایر سنی، شبه نظامیان شیعه، پ ک ک  و پیشمرگه های کرد می پردازد.عشایر اهل سنت عراق جناح دیگری هستند که با اتکا به باورهای دینی و قومی شان، ضمن مقابله با داعش خواستار اعمال نفوذ در منطقه یاد شده هستند. اعراب سنی منطقه نسبت به هرگونه تغییری در بافت جمعیتی و یا انضمام آن به اقلیم مخالفت خواهند کرد و در صورت وقوع چنین امری بی گمان شاهد نبردهای نظامی میان آنان با کردها خواهیم بود. قریب به هشتصد هزار عرب سنی در مناطق مورد مناقشه (به غیر مکان های چون موصل که در آن اعراب سنی اکثریت دارند) سکونت دارند که با پیوستن مناطق یاد شده به اقلیم عملا از بخشی از حقوق اولیه خویش محروم خواهند شد.

مسیحیان عراقی بخشی از سکنه مناطق یاد شده را تشکیل می دهند.جناح دیگر دخیل در بحران آتی را می توان متشکل از اقلیت های ترکمن اعم از شیعه و سنی و هم چنین مسیحیان آشوری و ارمنی ای دانست که در حدفاصل بغداد تا اربیل زیست می نمایند و با انضمام مناطق یاد شده به کردستان عراق مخالف اند. گروه های یاد شده که هم اکنون شبه نظامیانی وابسته به خود جهت آن چه دفاع می نامند تشکیل داده اند بر دو حالت اصرار می ورزند یا  ماندگاری عراق واحد و تقسیم قدرت متناسب با جمعیت هر یک از گروه ها بدون وضع اقدامات تبعیض آمیزی قومی، مذهبی و نژادی و یا ایجاد مناطقی خودمختار (نظیر اقلیم کردستان عراق) توسط آنان در مناطقی که بیشترین جمعیت شان متشکل از این اقلیت ها می باشد.

عمده سکنه سنجار کرد هستند. تصویر فوق مراسم عبادی آن ها در معبد لالش را نشان می دهد.آینده تاریک عراقسخن از آن چه در عراق می گذرد به گذر زمان بیش از پیش تیره می شود. تکثر قدرت در این کشور و مواضع متفاوت قدرت های منطقه ای و بین المللی نسبت به تحولات عراق عملا بر ابهام مسئله افزوده است. دولت مردان ایالات متحده اگرچه ظاهرا از تمامیت ارضی عراق اعلام حمایت می نمایند، با این حال اقدامات شان در عرصه ی عمل منتهی به ضعف دولت مرکزی عراق شده است. کردها هم اکنون در سوریه و عراق به عنوان متحد آمریکا به مقابله با داعش برخواسته اند. حمایت از کردها و تجزیه احتمالی سوریه و عراق بر مبنای طرح خاورمیانه جدید از اهداف عمده ی آمریکا در حمایت از کردها می باشد.

اسرائیل از دیرباز روابط حسنه ای با کردهای سوریه و عراق داشته است.تجزیه احتمالی عراق و یا سوریه و شکل گیری کشوری مستقل یا منطقه ای خودمختار به نام کردستان در شمال این کشور را می توان از اهدافی دانست که مورد استقبال رژیم اسرائیل قرار خواهد گرفت. روابط حسنه کردها با دولت اسرائیل ( بر مبنای استراتژی پیرامونی تل آویو) و حمایت پیدا و پنهان صهیونیست ها از ایجاد منطقه مستقل کردنشین در کنار طرح های خاورمیانه بزرگ و خاورمیانه جدید آمریکا که در آن و در راستای ایجاد آن چه دموکراسی در منطقه نامیده شده در جهت تجزیه منطقه گام برداشته مزید بر علت شده و دست کردها چه در عراق و چه در سوریه را به دستیابی به آرمان خویش جهت استقلال از عراق و سوریه باز گذارده است.

عشایر سنی عراق با هرگونه انضمام مناطق عرب نشین به کردستان مخالف اند.مواضع ترکیه اما در این باره متفاوت است و در حالی که با فروپاشی سوریه بشدت مخالفت می ورزد به دلیل رقابت با ایران و مشکل با حکومت مرکزی عراق و هم چنین تمایل به بهره برداری از ذخائر نفتی منطقه اقلیم، به حمایت تلویحی از کردهای عراق می پردازد. گذر زمان و وابستگی حکومت اقلیم به آنکارا و هم چنین وجود شکاف میان بارزانی با پ ک ک (دشمن اصلی ترکیه) عملا حکومت ترکیه را جهت تضعیف پ ک ک به سوی میدان دادن به حزب دموکرات عراق سوق داده است. با این حال ترک ها هم چنان نسبت به اقدامات آتی دولت کردستان و احتمال وضع قوانین تبعیض آمیز بر علیه ترکمن های این منطقه با دیده تردید نگریسته و در قبال شهر کرکوک از موضع ترکمن ها حمایت می نماید.

طوزخورماتو در روزهای اخیر شاهد نبرد میان پیشمرگه های کرد و شبه نظامیان حشدالشعبی بوده است.جمهوری اسلامی ایران از دیگر قدرت های منطقه ای است که همسو با حکومت سوریه و عراق با هرگونه تجزیه منطقه مخالفت ورزیده و مدام آن را تکرار می نماید. مخالفت جمهوری اسلامی را می توان سدی در برابر خواست حزب دموکرات کردستان جهت استقلال این منطقه دانست.

علاوه بر جمهوری اسلامی ایران، ملل عربی و دولت مردان اتحادیه عرب نیز با وجود سردی روابط با دولت مرکزی بغداد نسبت به هرگونه تجزیه عراق به عنوان کشوری عربی حساسیت به خرج داده و بارها به پیامدهای چنین امری هشدار داده اند. علاوه بر اعراب، روسیه و اتحادیه اروپا یز بر ضرورت وجود عراقی واحد تاکید ورزیده اند.

جمع کثیری از مسیحیان عراق توسط سلفی ها قتل عام شده اند.برآورد تحولات میدانی عراق و وزن متعدد هر یک از طرفین دخیل در بحران و تکثر گسترده قدرت در این منطقه، عملا گمانه زنی در رابطه با آینده این کشور را دچار سردرگمی نموده است، با این حال احتمال پابرجایی عراقی واحد در آینده به گذر زمان کمتر و کمتر می شود.




95/2/12 - 11:27 - 2016-5-1 11:27:09





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن