واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: سرطان کولون یا روده بزرگ معمولا یک بیماری پنهان است، یعنی می تواند بدون علامت شروع شده و پیشرفت کند و شما هم هیچ نوع تغییر خاصی در بدن تان مشاهده نکنید.
آیا قولنج شکم نشانه سرطان روده است؟آیا گرفتگی یا قولنج معده، نفخ، گاستریت و درد شکمی می تواند از علائم سرطان کولون باشد؟پاسخ این پرسش که آیا قولنج شکمی از علائم سرطان کولون است یا نه، هم سخت است و هم مهم. معلوم شده است بیشتر افرادی که علائم سرطان کولون را دارند، سرطان کولون ندارند!
به عبارتی دیگر، تاخیر و فاصله خاصی میان زمانی که شخص متوجه علائم می شود و زمانی که واقعا این بیماری تشخیص داده می شود وجود دارد. این تاخیر که به طور متوسط حدود پنج ماه است، می تواند بعدها منجر به سرطان کولون شده و از شانس درمان بکاهد.
از آنجایی که جواب این سوال، بله یا خیر ساده نیست، باید نگاهی بیاندازیم به برخی از عواملی که کاهنده یا افزاینده این احتمال هستند.
این درد چه احساسی دارد؟کلمه قولنج یا گرفتگی و درد، طیف گسترده ای از احساس های ناخوشایند در ناحیه شکم را پوشش می دهد، از یک حس ناراحت کننده خفیف گرفته تا درد شدید و فلج کننده. روده بزرگ تان ممکن است در این درد دخیل باشد یا نباشد.
به پزشک تان دقیقا توضیح دهید که چه احساسی دارید و از کلمات واضحی برای این توضیح استفاده نمایید. این کار به پزشک کمک می کند سریع تر تشخیص دهد که در بدن شما چه اتفاقی در حال رخ دادن است، مثلا خیلی ساده نگویید که " من درد شکم دارم".
وقتی معده تان دچار گرفتگی می شود و یا درد ناتوان تان می کند، فکر کردن کار سختی است. وقتی در مطب پزشک نشسته اید، سعی کنید تمام مراحل دردتان را از اول و با جزئیات به خاطر بیاورید تا بهتر آن را توضیح دهید.
درد:توضیح دهید که وقتی این قولنج و درد شکم به سراغ تان آمد:- در حال انجام چه کاری بودید؟- چطور متوقف شد؟- آیا این گرفتگی ها بعد از خوردن غذا بود؟- چه زمانی این درد را ندارید؟- حین ورزش چطور هستید؟ کیفیت درد:برای توضیح گرفتگی ها از کلمات واضح و دقیق استفاده کنید، مانند:- شکم درد ناگهانی- سوزش تند و شدید، مداوم، گهگاه- بی حالی و کرختی ناحیه درد:محل دقیق گرفتگی ها در شکم تان را توضیح دهید:- این دردها ممکن است در سراسر شکم (بیشتر قسمت های شکم)- در پشت - در یکی از پهلوها شدت درد:از معیار 0 تا 10 برای امتیاز دادن به دردتان استفاده کنید، صفر یعنی بدون درد و ده یعنی بدترین دردی که تا کنون داشته اید. از آنجایی که همه ما به دلایل گوناگون درد را تجربه می کنیم، این شیوه به پزشک تان کمک خواهد کرد تا تشخیص دهد که این قولنج ها تا چه حد خطرناک و جدی هستند.
زمان بندی درد:توضیح دهید اگر این دردها گهگاهی هستند:- چه مدت طول می کشند- بیشتر در چه زمان هایی رخ می دهند (صبح، بعدازظهر یا شب)؟
باید به یاد داشته باشید که شدت علائم شما همیشه هم بیانگر شدت و وخامت مشکل تان نیست. ممکن است قولنج های شدید و گرفتگی های سختی داشته باشید، اما دلیلش آنفلوآنزای معده باشد، در عوض دردهای کوتاه مدت و خفیف تر به خاطر سرطان روده بزرگ باشند.
چه چیزی سبب قولنج یا درد شکم می شود؟به غیر از سرطان کولون، درد شکمی دلایل گوناگون دیگری هم می توانند داشته باشند که ممکن است بی خطر و یا خطرناک باشند. برخی از این علل عبارتند از:- نفخ و ورم معده- پرخوری یا سوء هاضمه- سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا- بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت زخمی- ویروس شکمی- اسهال یا یبوست- عادت ماهیانه- حاملگی خارج رحمی- آپاندیسیت
چه زمانی باید نگران درد شکم شوید؟با اینکه اکثر قولنج های شکمی دلایل خیلی جدی ندارند، اما باید به پزشک مراجعه کنید. قولنج هایی که بیشتر از 24 ساعت طول می کشند و یا همراه با تب هستند، باید هر چه زودتر مورد بررسی پزشکی قرار بگیرند.
به هر علامت دیگری که دارید نیز توجه کنید، مخصوصا علائمی که به سرطان کولون مربوط می شوند مانند:- احساس خستگی و ناتوانی و بی انرژی بودن علی رغم استراحت کافی- خون در مدفوع- تغییر در الگوهای دفع مثلا سایز مدفوع- احساس تهوع و استفراغ- نفخ معده یا گاز شکم- کم خونی یا کاهش تعداد گلبول های قرمز خون- کاهش وزن بی دلیل، یعنی بدون رژیم گرفتن یا تلاش برای کم کردن وزن
قولنج های شکمی که به سرطان کولون مربوط هستنداغلب، گرفتگی ها یا دردهای شکمی در قسمت چپ روده بزرگ، به سرطان مربوط می شوند. گرفتگی ها ممکن است به دلیل سرطان پیشرفته کولون نیز باشند، در این حالت لایه شکم آسیب دیده و سبب دردهای قولنجی می شود.
تومورهای سرطانی می توانند خونریزی کنند و به مخاط معده یا سایر اندام های مجاور آسیب برسانند. در موارد نادرتر، تومورهای بزرگ می توانند سبب انسداد روده شده و در نتیجه مدفوع، باریک و نواری شکل شود و یا مجرای دفع کاملا مسدود گردد.
گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:tebyan.net
1395/02/09
###12##12###
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]