واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
طراح دوران پسانفتی عربستان کیست؟ +عکس قائم مقام ولیعهد و وزیر دفاع عربستان که به اعتقاد کارشناسان سودای به قدرت رسیدن در این کشور را در سر می پرورد روز سه شنبه ششم اردیبهشت ماه از قصد این کشور برای رها شدن از اقتصاد نفتی خبر داد.
به گزارش فرهنگ نیوز، کابینه عربستان روز دوشنبه ششم اردیبهشت ماه طرح موسوم به 2030 را تصویب کرد که که اساس آن بی نیازی از نفت است و از آن می توان به عنوان پسانفتی تعبیر کرد.ملک سلمان پس از تصویب سند چشم انداز 2030 در بیانیه ای مدعی شد که از زمانی که زمام امور را در این کشور به دست گرفته است به دنبال توسعه فراگیر بوده است و بر ضرورت به کارگیری توانایی ها و پتانسیل جایگاه و متمایزات برای آینده بهتری برای عربستان تاکید کرد و ابراز امیدواری کرد که چشم انداز 2030 الگویی برای دنیا در همه زمینه ها باشد.
از سوی دیگر محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان در گفتگو با العربیه اعلام کرد: شرکت آرامکو بخشی از چشم انداز 2030 است و شفافیت اولین فایده از پذیره نویسی آرامکو است.وی تاکید کرد: چشم انداز 2030 به مثابه نقشه راه برای اهداف توسعه و اقتصاد برای پانزده سال آینده است؛ این که با آرامکو به گونه ای برخورد کنیم که گویا قانون اساسی ما است خطرناک است؛ ما اعتیاد به نفت در عربستان توسعه بخش های زیادی را تعطیل کرده است.
بن سلمان افزود: آرامکو تحت نظارت بانک ها قرار می گیرد و شفافیت آن را بیشتر می کند؛آغاز پذیره نویسی بخشی از آرامکو، درآمد عربستان سعودی از نفت را به سرمایه گذاری مبدل خواهد کرد.ما آرامکو را به یک شرکت هلدینگ تبدیل خواهیم کرد و پروژه ها را به شرکت های تابعه آنها منتقل می کنیم.خطرات زیادی اقدامی درباره آرامکو انجام ندهیم رخ خواهد داد.
جانشین ولیعهد عربستان گفت: صندوق سرمایه گذاری آرامکو را اداره نخواهد کرد بلکه هیئت مدیریتی در کار خواهد بود و این صندوق بر 10 درصد از قدرت سرمایه گذاری دنیا سیطره خواهد داشت؛ ما اراضی کشور را به صندوق سرمایه گذاری برای توسعه آن و حل مشکلات شهرها مبدل خواهیم کرد؛ ساختار صندوق سرمایه گذاری در سال گذشته مورد بازنگری قرار گرفته است.
وی در ادامه تاکید کرد: عمق عربی و اسلامی و جایگاه سرمایه گذاری و جغرافیایی به مثابه نقاط قوت ما هستند؛ پل ملک سلمان یکی از معبرهای مهم زمینی در دنیا خواهد بود و فرصت سرمایه گذاری عظیمی ایجاد خواهد کرد؛ بهره برداری از موقعیت جغرافیایی ما برای عبور کالاها صدها میلیارد عاید ما خواهد کرد.
بن سلمان گفت: این چشم انداز 2030 وابستگی ما به قیمت نفت و بالا و پایین رفتن آن را بی نیاز می کند و به قیمت بالا نیاز ندارد و حداقلی در نظر گرفته شده است ما می توانیم در 2020 بدون نفت زندگی کنیم.
وی تاکید کرد: سال 2015 سال اصلاحات بود و سال 2016 سال اصلاحات سریع و برنامه ریزی شده است.
در پی اعلام سند چشم انداز 2030 از سوی فرزند شاه سعودی روزنامه لبنانی السفیر در تحلیل این موضوع نوشت: به نظر می رسد سند چشم انداز 2030 عربستان، که شاهزاده محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان آن را اعلام کرد، نخستین انقلاب علیه تفکر وهابی است؛ شاید بتوان گفت این سند نخستین سند کسب اعتماد برای رسیدن به تاج و تخت است.
سند اقتصادی وی که در واقع زمینه ساز مرحله پس از صرف نظر کردن آمریکا از نفت عربستان و ایجاد اقتصاد جایگزین است و سخنان وی مبنی بر توسعه نظام آموزشی پاسخ مثبت شفاف به اصرار چند ساله آمریکا برای اصلاحات قطعی در شیوه های آموزشی و جدا کردن تفکر دینی وهابی از آن است.
بخش دیگری از سند اقتصادی ارایه شده از سوی محمد بن سلمان به موضوعات فرهنگ و رفاه مربوط می شود، که هر دو از پایه های اصلی کیفیت زندگی هستند.
السفیر در این یاداشت خاطرنشان کرده است که علاوه براین، از سخنان جانشین ولیعهد عربستان درباره همکاری های راهبردی و پروژه های مشترک با کشورهای همسایه به جز کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز در می یابیم این شاهزاده جوان پس از چند جنگ نظامی سرگرم آماده شدن برای رسیدن به تاج و تخت است.
محمد بن سلمان کیست؟
محمد بن سلمان، 31 ساله، قائم مقام وليعهد، وزير دفاع عربستان و رييس شورای اقتصادی و توسعهای عربستان كه جوانترين عضو كابينه اين كشور محسوب می شود، از جزييات اين برنامه در گفتوگو با بلومبرگ پرده برداشته است.
اين برنامه كه به تاييد شورای وزيران عربستان سعودی و شخص پادشاه رسيد قرار است وابستگی 90 درصدی دومين توليدكننده بزرگ نفت در جهان را به اين ماده استراتژيک كم كند.
محمد بن سلمان، فرزند پادشاه كنونی عربستان است، مردی كه از ابتدای سال 2015 تاكنون، در سن 80 سالگی بر تخت پادشاهی آلسعود تكيه زد و عنوان هفتمين پادشاه سعودی را از آن خود كرد. او بيستوپنجمين فرزند عبدالعزيز آلسعود از همسرش حصه و با پنج پادشاه پيش از خود برادر است.
سلمان بن عبدالعزيز، برخلاف برادرش، عبدالله، ديدگاه مثبتی نسبت به اصلاحات، ولو در ظاهر، ندارد و معتقد است كه حاكميت مردم چندان مناسب جامعه محافظهكار عربستان نيست، ميی گفتند قصد دارد اصلاحاتی را كه عبدالله درزمينه سياسی و اجتماعی در اين كشور آغاز كرد با ملاحظهكاري بيشتری پيش بگيرد. وی در عمل نشان داد كه ترجيح ميی دهد تغيير از درهای اقتصاد وابسته به سياست كشورش عبور كند.
منبع: میزان
95/2/8 - 12:08 - 2016-4-27 12:08:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]