واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ امروز: جباری معتقد است عدم درک میان نسلی میان «فرهنگ نیاکان گرا» و «فرهنگ جوان گرا» موجب نوعی عدم گفت وگوی میان نسلی می شود و در نتیجه، نسل جدید مجبور می شود برای پیش رفتن به سوی آینده خود را از فرهنگ گذشته جدا کند.
به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایران؛ دکتر جبار رحمانی، دکترای انسان شناسی و عضو پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی معتقد است عدم درک میان نسلی میان «فرهنگ نیاکان گرا» و «فرهنگ جوان گرا» موجب نوعی عدم گفت وگوی میان نسلی می شود و در نتیجه، نسل جدید مجبور می شود برای پیش رفتن به سوی آینده، خود را از فرهنگ گذشته جدا کند.
٭ ٭ ٭
دکتر جبار رحمانی در مقاله ای با عنوان «رویکردی انسان شناختی به مسأله شکاف نسل ها در ایران» به دسته بندی «مارگارت مید» از مقوله نسلی اشاره می کند. او در این راستا، از سه منطق تعامل نسلی حرف می زند که بر درک خاصی از زمان قرار دارد: گذشته، حال و آینده و بر این اساس سه نوع فرهنگ را صورت بندی می کند: فرهنگ نیاکان گرا، فرهنگ همسال گرا و فرهنگ جوان گرا یا آینده گرا.
در «فرهنگ نیاکان گرا» که شیوه غالب فرهنگ انسانی است، پیران به عنوان ذخیره دانش فرهنگی و الگوهای رفتار فرهنگی
تعریف می شوند.
در الگوی دوم یعنی «فرهنگ همسال گرا»، الگوی اصلی راهنمای رفتار و تعاملات افراد، عملکرد معاصران و هم نسل ها است.
«فرهنگ همسال گرا» که نتیجه گسست از فرهنگ نیاکان گرا است، یک شیوه موقتی و مختص شرایط تعلیق اجتماعی یا دوران به اصطلاح گذار است.
در مرحله سوم فرهنگی که «فرهنگ جوان گرا و آینده گرا» است حتی معاصران هم منتظر آینده و رخدادهای آن هستند و الگوهای کهن دیگر قدرت پیش بینی رخدادهای پیش رو را ندارد.
به زعم جباری، در این وضعیت جهان متعلق به کودکان و نسل آینده است و نسل موجود در قالب والدین و بزرگترها تنها در صورت گفت وگو با کودکان می توانند در ساخت آینده سهیم شوند. به تعبیری، فرهنگ آینده مستلزم نوعی همکاری نسلی برای ساختن است، آینده را کودکان صاحب اند و بزرگترها فقط می توانند در کنار نسل جدید قرار بگیرند نه آنکه انتظار تبعیت داشته باشند.
وی از این چارچوب نظری بهره می گیرد تا بر این اساسبه تبیین وضعیت «شکاف نسلی» در جامعه خودمان بپردازد و معتقد است که ما در «مرحله دوم شکاف نسلی» قرار داریم. جباری بر این باور است ...
[ مشاهده متن کامل خبر فهم «شکاف نسلی در ایران» با رویکردی انسان شناختی در پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی فرهنگ امروز ]
دوشنبه ، ۲۳فروردین۱۳۹۵
[مشاهده متن کامل خبر]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ امروز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]