واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سريالهايي كه با اره به جان خانوادهها ميافتند!
تماشاي صرف و غيرنقادانه برنامههاي متنوع ماهوارهاي و مقايسه خود با شخصيتها و داستانهاي اين برنامهها، ميتواند خوراك لازم براي ايجاد تنشها و درگيريهاي بسيار بين زن و شوهر و ديگر اعضاي خانواده را فراهم كند.
نویسنده : مهدي شريفي
تماشاي صرف و غيرنقادانه برنامههاي متنوع ماهوارهاي و مقايسه خود با شخصيتها و داستانهاي اين برنامهها، ميتواند خوراك لازم براي ايجاد تنشها و درگيريهاي بسيار بين زن و شوهر و ديگر اعضاي خانواده را فراهم كند. اگر بخواهيم زندگي خود و همسرمان و فرزندانمان را با توجه به مشاهدات برنامههاي ماهوارهاي مقايسه، تفسير و ارزيابي كنيم، معلوم است كه به در بسته ميخوريم. اين در بسته ميتواند منبع ناكامي، سرخوردگي و خشم ما را فراهم كند و در نتيجه باعث بروز تنش و درگيري در محيط خانواده شود. مقايسههاي ذهني نادرست، انتظارات نامعقول، توجيهات اشتباه، نارضايتي بيمورد، حسادت، روابط پنهاني و... در روابط زوجين، همگي ميتواند ناشي از تأثير برنامههاي ماهوارهاي باشد. آنچه در سريالهاي ماهوارهاي در حوزه مسائل و تنشهاي خانواده رخ ميدهد ميتواند مثل اره به جان طيفي از خانوادههاي منفعل ايراني بيفتد و اعضا و جوارح اين خانواده را از هم جدا كند.
هدف شبكههاي ماهوارهاي نيز دقيقاً تغيير الگوي نگرشي و رفتاري خانوادههاست. اين برنامهها قصد دارند نوع تفكر و بينش سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ما را تغيير دهند و مصرفگرايي را ميان تماشاگرانشان نهادينه كنند. اين نوع شبكهها ابتدا مغز مخاطبان خود را تسخير و در ادامه آنچه خود دوست دارند را به آنها القا ميكنند.
زماني كه اعضاي خانواده ساعتها به مشاهده برنامههاي مختلف ماهواره از جمله سريالهاي خانوادگي ميپردازند، رعايت بسياري از ارزشها از جمله حريم ميان زن و مرد براي آنها كمرنگ ميشود. با توجه به اينكه نخستين پايههاي تربيتي يك جامعه در خانواده شكل ميگيرد، وقتي نخستين نهاد تربيتي جامعه دچار مشكل شود، تبعات منفي بسياري را با خود به همراه خواهد داشت.
امام صادق (ع) ميفرمايند: «اوحي الله عزّ و جل الي النبي من الانبياء قل للمؤمنين، لا تلبسوا لباس اعدائي و لا تطمعوا طعام اعدائي ولا تسلكوا مسالك اعدايي، فتكونوا اعدائي كما هم اعدائي: خداوند بزرگ به پيامبري از پيامبرانش وحي كرد كه به مؤمنين بگو لباس دشمنان مرا نپوشيد، غذاي آنان را نخوريد و از راه آنان نرويد (آنان را الگوي خود قرار ندهيد) كه در اين صورت از دشمنان من محسوب ميشويد. همان طور كه آنان دشمنان من هستند.»
مصداق اين حديث را اين روزها در تأثيرپذيري از سريالهاي ماهوارهاي ميبينيم.
ترويج خانوادههاي بيسامان و لجامگسيخته در مقابل ساختار سنتي خانواده، ترويج و عادي جلوه دادن خيانت زن به همسر و البته شوهر به زن، بياهميت جلوه دادن احترام به والدين، عادي جلوه دادن رابطه جنسي دختر و پسر قبل از ازدواج تا حد باردار شدن دختر خانواده، هويتزدايي از مفهوم خانواده به عنوان كوچكترين واحد اجتماعي مستقل و مؤثر، عادي جلوه دادن سقط جنين براي دختران قبل از ازدواج به عنوان راهحلي طبيعي براي رفع دلهرههاي احتمالي در روابط جنسي دختر و پسر، تعصبزدايي از كانون خانواده و ترويج بيتفاوتي نسبت به حريم خانواده، ترويج مفهوم زندگي با ديگران به جاي ازدواج، ترويج فمنيسم، مخدوش كردن رابطه فرزندان پسر و دختر در خانواده، افزايش تأثيرپذيري جنسي و خشونت در جوانان و نوجوانان بهخصوص از طريق پخش موزيك و ويدئوهاي خاص و پيريزي و ايجاد آمادگي ذهني تفكرات نهيليستي و لذتجويانه، همگي مواردي است كه در سريالهاي ماهوارهاي به كرات ديده ميشود.
اين همه در حالي است كه متأسفانه ابزارهاي آموزشي لازم براي تبيين آسيبهاي بيشمار سريالهاي ماهوارهاي نه تنها به كار گرفته نشده بلكه حتي در اين مورد هيچ فكر و برنامهاي نداشتهايم. تهديدهاي ياد شده روز به روز بيشتر ميشود، اما متناسب با آن چيزي براي مقابله و دفاع نداريم. به نظر ميرسد براي مقابله با اين هجمه گسترده فرهنگي، ابتدا بايد به يك باور عميق درباره آنچه تهديدمان ميكند برسيم و اين به باور رسيدن، به ويژه در سطح مسئولان و برنامهريزان فرهنگي جامعه ضروريتر مينمايد و در اولويت نخست است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]