واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: نگاهی به دلایل افزایش قیمت دلار در روزهای نخست سال 95/ نگرانی کارشناسان از نوسانهای شدید قیمتی
فعالان بازار معتقدند قیمت دلار در روزهای اخیر که افزایش یافته بیش از همه متاثر از نوسان قیمت درهم در بازار بوده است و بر همین اساس ممکن است ایت عامل در روزهای آینده نیز بر بازار ارز تاثیرگذار باشد.
به گزارش نامه نیوز، روز گذشته قیمت دلار در بازار آزاد افزایش یافت و به 3490 تومان رسید. این در شرایطی است که دلار در نخستین روز کاری سال جدید با قیمت 3424 تومان به فروش رسید و از ابتدای سال جاری تا کنون افزایش 66 تومانی را تجربه کرده است.
در این شرایط فعالان بازار معتقدند قیمت دلار در روزهای اخیر که افزایش یافته بیش از همه متاثر از نوسان قیمت درهم در بازار بوده است و بر همین اساس ممکن است ایت عامل در روزهای آینده نیز بر بازار ارز تاثیرگذار باشد.
همچنین عامل دیگری که موجب افزایش قیمت دلار شده ادامه افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی است که میتواند موجب فروش ارز در بازار داخلی شود. بر همین اساس با بالا رفتن بهای اونس، معاملهگران سکه شروع به فروش ارز میکنند تا مانع نوسانات زیاد در بازار سکه شوند.
علاوه بر این فاصله ارزش دلار در بازار داخلی با بازار دبی و کاهش فاصله نرخ خرید و فروش شاخص ارزی در بازار تهران نیز دو عاملی هستند که بر بازار ارز در سال جاری تاثیرگذار بوده است.
در این میان برخی کارشناسان نگران آینده بازار ارز و نوسان قیمتی شدید در بازار هستند. بر همین اساس مسعود خوانسازی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران با ابراز نگرانی فعالان اقتصادی از قیمتشکنی و نفوذ منفی بانک مرکزی در بازار به دلیل اجرای سیاست تک نرخیکردن ارز، گفته است دولت نباید با نفوذ خود، نرخ دلار را تثبیت کند.
وی با اشاره به سیاست دولت مبنی بر تک نرخی شدن ارز گفته است آنچه که در مورد اجرای سیاست ارز تکنرخی باید مورد تاکید قرار گیرد، تعیین نرخ درست و معقول برای ارز است، ضمن اینکه باید مکانیزمی برای اجرای این سیاست تک نرخی کردن در دستور کار قرار داد که به بخشهای مختلف از جمله کسب و کار، اقتصاد کلان و صادرات غیرنفتی لطمه وارد نیاورد. بر این اساس نگرانی این است که بانک مرکزی به دلیل در اختیار داشتن دلار کافی، ارز را به صورت غیرواقعی تک نرخی کند.
به اعتقاد خوانساری اگر میخواهیم تجربه تلخ سال۹۰ در بازار ارز تکرار نشود، باید بپذیریم که در سالهای اخیر، تورم ۲۰ تا ۴۰ درصدی در اقتصاد ایران وجود داشته و به همین دلیل، نمیتوان ارز را به صورت مصنوعی تعیین کرد، البته ممکن است در کوتاهمدت بتوان این کار را صورت داد ولی در بلندمدت ادامه اجرای این سیاست شدنی نیست. پس انتظار ما از بانک مرکزی این است که براساس واقعیتها و قیمت بازار و نرخ واقعی، قیمت را تعیین کند؛ به همین دلیل آغاز اجرای سیاست ارز تک نرخی باید با لحاظ کردن چند ویژگی همراه باشد.
وی، نقطه تعادل قیمت ارز را جایی دانست که دولت و بانک مرکزی به صورت دستوری در بازار دخالت نکنند و تنها به مدیریت احتمالی نوسانات بپردازند، نه اینکه نرخ تکلیفی و دستوری تعیین نکنند و با توجه به اینکه قسمت اعظم درآمد دلاری کشور، در اختیار بانک مرکزی است، در آن اعلام نفود کرده و نرخ را تثببیت کند. پس تعیین نرخ باید با عرضه و تقاضا همراه باشد؛ البته شیوه عرضه هم مهم است. وقتی بانک مرکزی عرضه را در بازار به نحوی صورت دهد که دخالت کرده و قیمتشکنی کند، مشکلات بسیاری بروز میکند؛ ولی اگر به عنوان رگلاتور و تنظیمکننده وارد عمل شود، این خوب است و پسندیده است.
۱۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]