واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
شانس اصلاحطلبان و اصولگرايان در مرحله دوم انتخابات مجلس
روز نو : مرحله دوم انتخابات دهمين دوره مجلس در تاريخ ۱۰ ارديبهشت در ۵۶ حوزه برگزار خواهد شد تا تكليف ۶۹ كرسي باقيمانده تعيين شود. پيش از اين محمدرضا عارف رئيس شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان گفته بود اصلاحطلبان در بدترين حالت بايد ۴۰ كرسي از ۶۹ كرسي باقي مانده را تصاحب كنند. اين در حالي است كه معمولا ميزان مشاركت در مرحله دوم انتخابات در ايران كاهش مييابد. آيا كاهش مشاركت در مرحله دوم انتخابات ميتواند سرنوشت آرايش سياسي مجلس دهم را تغيير دهد؟
با كاهش مشاركت در مرحله دوم انتخابات، جريان اصولگرا منتفع خواهد شد
حسين كنعاني مقدم فعال سياسي اصولگرا به فرارو گفت: «با توجه به تجربه انتخابات گذشته به نظر ميرسد كه مرحله دوم انتخابات مجلس در شهرهاي بزرگ با كاهش مشاركت مواجه خواهد شد، اما در شهرستانهاي كوچك رقابت شديدي وجود دارد و حتي ممكن است مشاركت نسبت به مرحله اول افزايش هم پيدا كند.» اين فعال سياسي در پاسخ به اين سوال كه اين كاهش مشاركت در شهرهاي بزرگ به نفع كدام جريان سياسي خواهد بود، گفت: «جريانهاي سياسي كه داراي سازمان راي مشخصي هستند از كاهش مشاركت بهره ميبرند و ميتوانند در انتخاباتي كه مشاركت پايين است با سازماندهي طرفداران خود و آوردن آنها به پاي صندوق راي به پيروزي برسند.» وي ادامه داد: «اما جريانهايي كه روي موج احساسات مردم حركت ميكنند با كاهش مشاركت ضرر خواهند كرد. مگر آنكه يك جريان سياسي با ايجاد يك هيجان احساسي در مردم بتواند انگيره ايجاد كند تا همچون مرحله اول آنها را پاي صندوق راي بياورد.» وي افزود: «لذا ميتوان گفت با كاهش مشاركت در مرحله دوم انتخابات، جريان اصولگرا منتفع خواهد شد و اصلاحطلبان ضرر خواهند كرد و از اين منظر شايد بتوان گفت آرايش سياسي مجلس دهم با برگزاري مرحله دوم انتخابات به نفع اصولگرايان تغيير خواهد كرد.» اين فعال سياسي اصولگرا در پاسخ به اين سوال كه آيا اصلاحطلبان ميتوانند همچون مرحله اول مردم را براي حضور در پاي صندوق راي قانع كنند، گفت: «بله اين امكان وجود دارد. به هر حال آنها جنگ رواني خود را دارند و ممكن است در ۴۸ ساعت مانده به راي گيري موجي را ايجاد كنند كه مردم احساس كنند بايد در انتخابات شركت كنند.» وي درباره امكان پيروزي اصلاحطلبان در مرحله دوم انتخابات مجلس گفت: «اين امكان در شهرهاي كوچك كمتر است اما در شهرهاي بزرگ احتمال وقوع آن زياد است.» كنعانيمقدم درباره نتيجه مرحله دوم انتخابات مجلس در شهرهاي كوچك گفت: «به نظر ميرسد در شهرهاي كوچك مستقلها و اصولگرايان از شانس بيشتري براي پيروزي برخوردار هستند.»
شانس اصلاحطلبان بيشتر است
اما داريوش قنبري فعال سياسي اصلاحطلب گفت: «معمولا در مرحله دوم انتخابات مشاركت پايين تر است كه يكي از دلايل آن، اين است كه مقداري فضاي رقابتي محدود ميشود و انتخابات هيجان دور اول را ندارد.» وي ادامه داد: «اما در اين دوره اتفاق مهمي كه روي داد بحث پررنگ تر شدن گرايشهاي سياسي در انتخاب مردم بود. لذا انتظار ميرود مرحله دوم اين دوره به نسبت گذشته در حد قابل توجه و بالايي باشد، گرچه به اندازه دور اول نخواهد بود اما نسبت به مرحله دوم دورههاي گذشته شاهد درصد بالاي مشاركت خواهيم بود.» قنبري در پاسخ به اين سوال كه آيا در شهرهاي كوچك معمولا گرايشهاي قومي و قبيلهاي حاكم نيست، گفت: «من منكر حاكم بودن گرايشهاي قومي و قبيلهاي در شهرهاي كوچك نيستم اما بايد گفت در اين دوره گرايشهاي سياسي نسبت به گذشته خيلي پررنگ تر بود. چنانكه نتيجه فعاليت يك هفتهاي نيروهاي سياسي با فعاليت يك ساله نامزدهايي كه گرايشهاي قبيلهاي دارند برابر بوده است.» وي ادامه داد: «لذا بايد گفت انتخاب مردم بر اساس گرايشات سياسي تحول پيدا كرده، اگرچه انتخابات در شهرهاي كوچك كاملا براساس گرايش سياسي صورت نميگيرد و همچنان گرايشهاي قومي و قبيلهاي در انتخاب مردم دخيل است اما نسبت به گذشته كم رنگ تر شده است و مردم بيشتر به سمت توسعه سياسي حركت كرده اند.» وي افزود: «علت اين تحول اين است كه مردم ديدند در مجلس نهم افرادي وارد مجلس شدند كه بعضا در موضوعاتي همچون برجام در برابر اراده سياسي مردم قرار گرفتند.» قنبري در پاسخ به اين سوال كه كاهش مشاركت در مرحله دوم به نفع كدام جريان سياسي است، گفت: «اگر مشاركت در مرحله دوم پايين بيايد اصولگرايان هم وضعيت چندان خوبي نخواهند داشت. آنچه اصولگرايان در حوزههاي كوچك بهره ميبرند پنهان شدن در پشت گرايشهاي قومي و قبيلهاي و استفاده از شكافهاي قبيلهاي است.» وي ادامه داد: «اصولگرايان در بسياري از حوزههاي كوچك در مرحله اول با عنوان مستقل وارد عرصه شدند و سعي كردند از گرايشهاي قبيلهاي بهره بگيرند. لذا اگر مشاركت كاهش پيدا كند براي آنها هم كاهش پيدا ميكند.» وي افزود: «وزن اصولگرايان در حوزههاي كوچك نسبت به شهرهاي بزرگ حتي پايينتر است و آنها جرات ندارند با شناسنامه حزبي خود وارد رقابت شوند. لذا كاهش مشاركت در ارتباط با نيروهاي قبيلهاي هم خواهد بود.» اين فعال سياسي اصلاحطلب درباره شانس اصلاحطلبان در مرحله دوم انتخابات گفت: «شانس اصلاحطلبان را در حوزههاي كوچك بهتر ميبينم چون اصولگرايان فقط ميتوانند از شكافهاي قبيلهاي و منطقهاي سود ببرند كه عمدتا در مرحله اول تاثيرگذار است و در مرحله دوم گرايشات سياسي بيشتر مورد توجه قرار ميگيرد.» وي ادامه داد: «در شهرهاي بزرگ هم پيروزي اصلاحطلبان در مرحله اول ميتواند بر نتيجه انتخابات در مرحله دوم تاثيرگذار باشد و به نفع اصلاحطلبان تمام شود. لذا اكنون با اين نتيجه كه حاصل شده و با استفاده از مدل تهران خيلي از نيروهاي سياسي انگيزه بيشتري پيدا كردهاند و با اميدواري بيشتري كار ميكنند و حرف براي گفتن دارند.» وي افزود: «اين در حالي است كه جريان اصولگرايي با چالش تحليل گفتماني مواجه است و در اين انتخابات هم توان گفتماني است كه تاثير خواهد گذاشت.»
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]