واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نوآوري در توليد نرمافزارهاي قرآني/ 39«بازنشر» مفاهيم قرآني در فضاي مجازي توسط كارشناسان انجام نميشود
گروه وبلاگ و IT: با نگاهي به نرمافزارهاي قرآني موجود در بازار ميتوان دريافت كه بازنشر اين مفاهيم توسط افرادي انجام شده كه تنها با ادبيات اوليه مفاهيم ديني آشنا هستند و اقدام به توليد كارهاي ضعيف و سطحي در اين حوزه كردهاند.
«خلاقيت» يك هنر فكري است. شخص خلاق به هيچ وجه به شانس و تصادف اعتقاد ندارد و هرگز به فكر كپيبرداري نيست. يك شخص خلاق پيوسته در حال جستجو و تفكر است، او به جاي كپيبرداري، از نمونههاي فراوان الهام گرفته و سيستم جديدي عرضه ميكند.
داشتن علم و آگاهي و حل مسائل مختلف زمينه بروز خلاقيت است و مرحله اول رسيدن به خلاقيت كنار گذاشتن كپيبرداري است. سپس با تحقيق در مورد نيازها، شيوههاي صحيح، نمونههاي مشابه و ارزيابي اهداف است.
با اين تعريف پژوهشگران فعال در فضاي مجازي بايد با توجه به توانمنديها و استعدادهاي بالقوهاي كه در اين فضا وجود دارد ظرفيتهاي موجود را بررسي كرده و براي نشر مفاهيم قرآني در اينترنت شروع به برنامهريزي كنند.
خوشبختانه توجه به فعاليتهاي قرآني در فضاي مجازي امروزه رو به رشد است، اما هنوز پتانسيلهاي بسياري در اين حوزه ديده نشده و مؤسسات توليدكننده نرمافزارها بايد به اين ظرفيتها بيشتر توجه كنند و از موازي كاري بپرهيزند. البته براي موفقيت در اين مسير آموزش و فراگيري كاربران فضاي مجازي را نميتوان ناديده گرفت.
در اين گزارش به بررسي ظرفيتهاي ناديده گرفته شده نرمافزارهاي قرآني كه از نگاه مؤسسات توليد كننده اين محصولات پنهان مانده از نظر كارشناسان فضاي مجازي خواهيم پرداخت.
«امين قائمي»، قائممقام نشر الكترونيك ريحان و كارشناس نرمافزار كامپيوتر، درباره ظرفيتهايي كه در حوزه نوآوري در نرمافزارهاي قرآني وجود دارد، اعلام كرد: در حوزه نرمافزارهاي قرآني ظرفيت بالاست و در هر قسمتي از فرآيند توليد محتواي قرآني توانمنديها و استعدادهاي بالقوهاي وجود دارد كه با برنامهريزي مدون بارور خواهدشد.
«وحيد فخاريان»، مدير عامل شركت نرمافزاري «پويا گستر مهر نور»، ظرفيتهاي موجود در حوزه نوآوري در نرمافزارهاي قرآني را به پژوهشگران ارجاع داد و خواستار بررسي ظرفيتهاي موجود از جانب پژوهشگران شد.
وي بيان كرد: كارهاي خوب و مفيد بسياري در عرصه نرمافزارهاي قرآني انجام شده و نرمافزارهاي مفيد و قابل استفادهاي به بازار آمده، اما صحبت كردن درباره كارهاي انجام شده آنقدر مفيد نيست كه صحبت درباره كارهاي انجام نشده كه پتانسيل شدن را دارند مفيد است.
وي ادامه داد: بنابراين مهم اين است كه چه فعاليتهايي ميتوانسته تا بهحال صورت بگيرد كه صورت نگرفته و چه كارهايي ميتوانسته انجام شود كه انجام نشدهاست و اين وظيفه محققان است كه روي اين مسئله تحقيق و تفحس كنند و نتايج تحقيقاتشان را در اختيار مؤسسات توليدكننده نرمافزارها قرار دهند تا در توليد نرمافزارهاي قرآني، نوآوري انجام شود.
«رضا خيرخواه»، مدير توليد شركت نرمافزاري «مؤسسه فرهنگي رايت»، با استناد به ظرفيتهاي موجود در حوزه نوآوري در نرمافزارهاي قرآني يادآور شد: بر همين اساس ميزان و اندازه ظرفيتها در حوزه نوآوري را دو عمل فوقالذكر تعيين ميكند و طبيعي است كه در هر صورت، شرط مهم موفقيت در امر آموزش و فراگيري كاربر، بايد همواره مدنظر باشد.
«سيد مصطفي احمدي»، مديرعامل مؤسسه صافات، يكي از مشكلات مهم در مسير توليد و نوآوري توليدكنندگان محصولات قرآني، را نبود قوانين حقوقي براي حفظ مالكيت محصول دانست.
وي پيگيري قضايي و عدم توجه كافي به حق كپيرايت را مشكلي بدون راهحل دانست كه حتي با صرف وقت و هزينه بسيار در پايان نيز نتيجه قابل توجهي نخواهد داشت.
«حميدرضا طهرانفر»، مدير عامل شركت «مبتكران طرح و نقش»، تصريح كرد: مشكلي كه الآن در نرمافزارها وجود دارد اين است كه بعد وسيعي از اطلاعات وجود دارد كه تمام آنها يكجا جمع نيست، بنابراين مصرف كننده دچار مشكل ميشود؛ چراكه براي به دست آوردن اطلاعات مورد نظرش خيلي بايد جستوجو كند تا از اين حجم عظيم اطلاعات، اطلاعات دلخواهش را پيدا كند.
وي خاطر نشان كرد: ما بايد نياز مخاطب را برآورده كنيم و اين نيازمند صرف زمان بسيار است و در يك سال بايد تمام امكانات را فراهم كرد تا بتوان يك نرمافزار كه مورد نياز مخاطب است توليد كرد.
مدير عامل شركت «مبتكران طرح و نقش» در پايان اظهار كرد: تنها راهي كه داريم اين است كه به جامعه به صورت كلي نگاه كنيم و با اين نگاه كلي، نياز جامعه به مسائل ديني و قرآني را درك كرده و به توليد نرمافزارهاي ديني و قرآني بپردازيم.
«جواد عزتي»، مدير عامل مؤسسه «ياسين صوت»، ظرفيتهاي موجود در حوزه نوآوري نرمافزارهاي قرآني را وابسته به توان شركتها دانست و گفت: شركتي كه توان بالايي دارد، مسلماً ظرفيتهاي محتوايي و روشهاي ارائه نرمافزارهايش بالاتر از شركتي است كه توان پاييني دارد.
وي ادامه داد: همچنين بسته به علم و دانش كساني كه دست به توليد نرمافزارهاي قرآني ميزنند، ظرفيتها متغير ميشود و كيفيت توليدات نيز بالا رفته و كارايي نرمافزارها بيشتر ميشود.
«حميد شاهآبادي»، مديرعامل بنياد فرهنگ و معارف اسلامي و مدير مؤسسه نرمافزاري دانشپژوهان، يكي از ايرادات موجود در توليد اين نرمافزارها را فعاليت افرادي دانست كه تنها با ادبيات اوليه مفاهيم ديني آشنا هستند و اقدام به توليد كارهاي ضعيف و سطحي در اين حوزه ميكنند.
مديرعامل مؤسسه نرمافزاري دانشپژوهان افزود: اين افراد به خودشان اجازه ميدهند كه متنهاي قرآني ترجمهها و صوتها را كنار هم بگذارند و نرمافزار قرآني توليد كنند، كه نام توليد را نميتوان بر آن گذاشت.
شاهآبادي يكي ديگر از اين مشكلات را اينطور عنوان كرد: اينجا واقعيتي وجود دارد كه چه كسي مسئول تشخيص افراد صالح از غير صالح است. اين كه چه افرادي صلاحيت دارند كه نرمافزار قرآني توليد كنند از افرادي كه اين صلاحيت را ندارند و يا احياناً با انگيزههاي مادي اين هدف را دنبال ميكنند، را چه كسي ميتواند شناسايي كند.
وي در زمينه حساسيتهاي موجود در اين فضا افزود: در نرمافزارهاي قرآني درصد خطا به دليل استفاده از ابزارهاي متفاوتي مانند صدا، انيميشن و تصوير در كنار هم بسيار بالا است.
شاهآبادي در ادامه يادآور شد: هر چه ضريب خطا بالاتر رود توليدكننده بايد مراقبت و دقت بيشتري كند و سيستمهاي نظارتي قويتري را براي اين كار در نظر بگيرد، تا از هر گونه اشتباه آن هم در حوزه دين جلوگيري كند.
استفاده از چندين فيلتر و كنترلكننده يكي از روشهاي پائين آوردن خطا در مؤسسات توليدكننده نرمافزارهاي قرآني از منظر شاهآبادي است. اما نكتهاي كه وي در اينباره بدان تأكيد كرد كمبود كار در اين بستر با توجه به حقمطلب بودهاست. وي ميزان كار انجام شده را با توجه به وظايف يك نظام اسلامي بسيار كم دانست.
«سيدسجاد سيدزاده»، مديرعامل مؤسسه فرهنگي هنري سورهنما، با استناد به حمايتهاي انجام شده در زمينه ناشران كتاب اظهار داشت: از ناشران كتاب حمايت بهتري ميشود، كاغذي و يارانهاي كه در اختيارشان قرار داده ميشود و همچنين عرضهاي هم، كه در اختيار آنها است، امكان عملكرد بهتري را براي ناشران فراهم كرده، اما در حوزه نرمافزاري هيچ حمايتي انجام نميگيرد.
وي ادامه داد: اين در حالي است كه نرمافزار علم روز است و ما نياز به پيشروي در اين حوزه داريم.
مديرعامل مؤسسه فرهنگي هنري سورهنما يكي ديگر از مشكلات را اينگونه بيان كرد: هر سال كه نمايشگاه كتاب گذاشته ميشد، ما توليدات خود را عرضه ميكرديم. اين كار هم منبع درآمدي بود و هم كارها عرضه ميشد و شركتهاي نرمافزاري، نوآوريهاي خود را به نمايش ميگذاشتند.
او افزود: سالهاي قبل به نام ناشران الكترونيك در قسمتي از نمايشگاه، نرمافزارها شركت داشتند و ما هم حضور پيدا ميكرديم اما دو سال است كه اين اتفاق نميافتد.
سيدزاده يكي ديگر از مشكلات بعضي از مؤسسات نرمافزاري را خصوصي بودن آنها خواند و اظهار كرد: توليد نرمافزار از سوي شركتهاي دولتي كار نادرستي است. مراكز دولتي ميتوانند از شركتهاي خصوصي در ايجاد بازدهي بيشتر توليدات نرمافزاري حمايت كنند، نه اين كه مقابل آنها بايستند.
مدير توليد سورهنما بيان كرد: نرمافزارهايي كه در شركتهاي خصوصي روي آن فكر و كار ميشود، بازدهي بيشتر و بهتري دارد و با تكنيكهاي روز نرمافزاري و فشردهسازي همراه است.
وي در ادامه گفت: وقتي مقابل شركت خصوصي ايستاده شود، اين مؤسسه نرمافزار ساخته شده را با مبالغ بالا عرضه ميكند و در مقابل شركت دولتي توليدات خود را نصف قيمت شركت خصوصي براي عرضه ميكند و كار شركت خصوصي را خراب ميكند.
سيدزاده ايجاد و شكلگيري نوآوري در نرمافزارهاي قرآني را ازسوي شركتهاي توليد نرمافزاري ضروري خواند و اين اتفاق را با انجام حمايتهاي خاص از طرف دولت عملي دانست.
وي ادامه داد: اگر دولت مقوله خاصي ببيند و يك سرمايهگذاري خاص روي محصولات نرمافزاري كه تكنولوژي روز است انجام دهد، مشكلات برطرف خواهد شد. همه به موضوع نرمافزار توجه دارند، در حالي كه ما از نرمافزار رو برميگردانيم و با سياستگذاريهاي غلط جلوي اين قضيه ميايستيم.
شباهت نرمافزارهاي قرآني موجود در بازار همگي حاكي از آن است كه به دليل عدم حضور افراد متخصص به دو حوزه دين و فضاي مجازي، افراد نامتخصص متنهاي قرآني، ترجمهها و صوتها را كنار هم گذاشته و نرمافزارهاي قرآني مشابه توليد ميكنند.
علاوه بر تشابه محتواي نرمافزارهاي قرآني، موضوعي كه نگران كننده است اين بوده كه اين افراد به حوزه دين و مفاهيم قرآني اشراف كافي نداشته و امكان خطا و اشتباه در آيات قران و مفاهيم ديني در اين نرمافزارهاي سطحي و ضعيف بسيار بالاست.
امروزه اگر انتشاراتي قصد نشر قرآن را داشته باشد حتماً بايد از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مجوز اين كار را داشته باشد اما متأسفانه در فضاي مجازي اين نظارت وجود ندارد و به دليل استفاده از صوت، انيميشن و غيره احتمال ضريب خطا در نشر آيات قرآن بالا است.
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]